Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

И пак за цените smiling smiley

Публикувано от Joan 
Re: И пак за цените smiling smiley
25-01-2007 - 17:44:37
Цитат: "Ако задълбая малко повече ще обърна внимание, че е малко вероятно да се срути панелна стена от вертикален товар, дори да няма заварки. Всъщност панелната сграда е зидна с голем стоманобетонови тухли"

А какво ги слепва тези тухли? При зидарията е хоросанът, а при "големите стоманобетонови тухли"? Или се крепят само на триенето smiling smiley?
Re: И пак за цените smiling smiley
25-01-2007 - 17:45:29
Ако ще говорим за некачествено изпълнение, то по-вероятно е да се е случило на обект от тип монолитно строителство, отколкото при панел.
Освен това снаждане чрез заваряване се прави и при монолитни сгради, макар и по-рядко.
Освен това заварките на панелите са правени от хора с определена квалификация и е ясен поименно всеки заварчик, който е изпълнявал заварките и отговорността е била персонална. Иван Иванов е заварил на 01.08.1981г. тази и тази панела. Изобщо тезата , че панелните сгради ще паднат няма научна основаsmiling smiley
А това за 50 години не знам откъде е дошло. Някаква прогноза относно гаранцията на новата технология предполагам.
За да не се мъчиш да отговаряш ще ти кажа, че ако някой не е заварил панелите, то тогава друг е забравил да сложи железа в колоната или пък ги е открадналsmiling smiley Не е сериозна тезата с калпавите заваркиsmiling smiley
Re: И пак за цените smiling smiley
25-01-2007 - 17:48:57
В центъра на София се срути тухлена сграда и уби хора, а не съм разбрал да са се юрнали хората живеещи в стари тухлени сгради да ги укрепват.
Аз трябва да пиша, че панелките са опасни и трябва ад се разрушат за да има работа за мен, а не тиsmiling smiley
Re: И пак за цените smiling smiley
26-01-2007 - 03:47:38
Всеки трябва да се съгласи че панелите не могат да паднат от вертикални товари и вятър ако са "сухи", т.е. няма дългогодишни течове довели до кородиране на връзките и "омекване" на бетона в близост до фугите. При такъв зловещ сценарий мове да се случи някой външен панел да се отплесне и падне. При супер лош късмет падането на няколко панела може да наруши баланса на сградата и да се получи прогресивно разрушаване. Но пак повтарям, само при супер нещастно съчетание на негативни предпоставки.
Re: И пак за цените smiling smiley
26-01-2007 - 10:33:27
4ovek,

Аз пиша това, което мисля, а не за да защитавам нечии интереси. А това, което мисля и от личен опит, и от събрана информация от много източници е, че масовото строителство "на конвейр" по тази технология дава сериозни шансове за такива изводи. Особено в по-късните години. Тези жилища са строени набързо, за да задоволят нуждите на т.нар. "индустриализация", т.е. за масите хора от село, наети на работа в големите предприятия в града, които трябва да живеят някъде. Не знам някъде "масовка", която гони срокове и петилетни планове, да е изпълнявана качествено и затова ме съмнява тази да е такава. тезата за персоналната отговорност не издържа много - въпросният заварчик е много вероятно да не е между живите вече или да е на преклонна възраст в момента, така че каква е ползата да го знаем кой е?

Не ми се търси това за 50-те години, имаше го някъде из нета и беше по данни на някакъв научен институт, занимаващ се със строителни технологии по соц.време.

Колкото до сградата в центъра на София, вече сме го коментирали - и при панелна сграда ако измъкнеш някои от панелите, 'щото ти пречат да си оформиш 60 кв хол вместо 20, и тя ще падне. Щом при реконструкция се нарушават носещите елементи, независимо от строт. технология, сградата ще падне.

Nihonjin, ами ако връзките не са "сухи" не поради теч, а поради нарушено бетоново покритие и от там, изложени на атмосферните влияния?

И накрая пак повтарям - нямам еднозначен отговор, но мисля, че за да се намери някакво решение на този въпрос, би следвало да се направят проверки на тези елементи и да се даде заключение. Не е толкова сложно, не знам колко е скъпо и май никой няма интерес това да се направи.
Re: И пак за цените smiling smiley
26-01-2007 - 10:49:57
А защо монолитните сгради не са влизали в петилетни планове? И защо промишления продукт ще бъде с по-ниско качество от този дето се прави при приобектови условия?
Аз знам кой защитава тезата за това, че трябва да се проверят всички сгради в България (не само панелните). Част от конструкторите, които вместо да си защитят цените на труда, реват, че трябва да се осигури още работаsmiling smiley Като искат да правят експертизи - да правят, ама няма кой да плаща.
Re: И пак за цените smiling smiley
26-01-2007 - 11:18:07
Защото монолитните са строени не за "масата", а за "наши хора" - и помня, че един такъв блок на 6 етажа се строеше 4-5 години.

Докато панелното затова е и прието стандарт като строителство - защото е бързо, много по-евтино, а има относително добри за цената и бързината си експлоатационни характеристики. Но да познаваш някой номенклатурчик от старото време да е живял в панелна сграда?

Не знам кой защитава тази теза - аз лично мисля, че се спекулира много с панелните сгради и техните характеристики, а от там - и бъдеще. И затова смятам, че една оценка не на всички, а на няколко, но избрани по случаен начин сгради (има си методи да се осигури представителност на заключенията), би прекратила тези спекулации.
За плащането - би трябвало да ги плащат собствениците на сградите, но дали имат интерес? И при нашата раздробена собственост..... Чудно ми е също, че има пилотни проекти за саниране на панелни сгради, финансирани от всякакви програми, и не знам някой от тях да се е занимавал с тази страна на въпроса.
Re: И пак за цените smiling smiley
26-01-2007 - 19:59:09
Хайде да кажа нещо за панелките. Първите панелки навършиха 50 години преди 5-6г. Тогава им беше направена инспекция и заключението беше, че ще изкарат още 100г. Сигурно са имали течове за 50г. Естествно остават проблемите с топлоизолация, водопровод, догрми и не на последно място вертикални щрангове на радиаторите и невъзможност за отчитане на енергията. Знам и паднал панел от 33 у-ще в Люлин. Изглежда, че не е бил заварен изобщо.
За монолитното. Преди 15г. се запознах с проектант работещ в Софстрой или нещо подобно. Той твърдеше, че колоните в мазето на ведомственият блок в който живее са разместени спрямо основите и по голямата част е отстрани, дирктно в земята. Блок 13 /ЕПК/ до Окръжна болница е наклонен и подпрян с одебеление на стената. Блок 13А пак там е с разминати колони между етажите. Старите блокове в Западен парк май изобщо нямат колони.
В Стражица се видя кое как е строено. Дано не се тества и другаде.

Ето какво пише в [en.wikipedia.org] за петрола.

Country/Region Lowest estimate Highest estimate
North America______50.7___________222.9
Canada__________16.5____________178.8
United States______21.3___________29.3
Saudi Arabia_______261.9__________264.3 This reserve number cannot be verified.
World total________1082___________1350.7
Чел съм и доста по-оптимистични прогнози за Саудитска Арабия. Но като знам методиките за изчисляване на залежите, Joan не би ги приела за достоверни. И там ще трябва да чакаме да се изчерпят за да сме сигурни spinning smiley sticking its tongue out.
Re: И пак за цените smiling smiley
29-01-2007 - 11:50:09
Не бих желала да барзам преди специалистите - те най-добре знаят отговорите,но...Преди години имаше статия във вестник по повод санирането на панелните сгради с цел удължаване на живота на сградата.Там се говореше на коя година от живота какво трябва да се прави като например смяна на водопровод ,нови заварки и т.н.спомени са само че това трябваше да стане между 5 и 20 година в някаква поредност.Защо сега топлоизолация на панела/от външната страна/ се нарича от населението /и се има предвид като/ саниране - нямам идея.Но ако някой може да намери тези данни/статия/ може да се говори за нещо по-....
и това са цени
29-01-2007 - 12:10:03
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход