Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

*book*Негативни фактори влияещи върху топлотехническите характаристики на ограждащата конструция

Публикувано от фло 
Re: *book*Негативни фактори влияещи върху топлотехническите характаристики на ограждащата конструция
29-01-2010 - 14:32:49
Петър, много си самоуверен. Аз, че съм я учил като предмет в института тази материя и не с позволявам да не използвам специалисти по специалността, а ти си решил, че с малко четене и си готов.
Да не си помислиш само, че разбираш повече от този дето ти е направил проекта? Ти с инженера говори ли , даде ли му задание, или отиде при архитекта и каза - колко ще ми излезе проекта?
По принцип не съм от надутите пуяци, но за което си го знам си имам самочувствието.
Няма да ти казвам колко търговци на материали и строители са научили не малко от мене.
И вече го предлагат/прилагат и на други клиенти.
Аз например бях първия в района, който ползва Поротерм (нямаше завод в Луковит още) , който задължително под всички плочи полага фибран, който сложи черен ЕПС (Неопор) и то с лепене с пяна за ТИ, сух плод ала Кнауф, въздуховодно отопление с камината и т.н. Но да не мислиш че ей така ми скимнало и съм го направил, всяко мое решение е било съпътствано от месеци/години проучвания из нета, форуми и др.
А и практиката го доказва - от Окт.09 съм новодомец и всичко е според очакванията ми.
И над тези на жена ми, която беше Тома неверни за много неща (особено ме бе бъктисала за ТИ-те :] ), но вече ме признава и благосклонно слуша по всеки въпрос засягащ къщата. *beer*
Нито едно от нещата които измених спрямо проекта (не става въпрос за конструкцията,опазил ме господ) не беше погрешно, а точно обратното.
Прав си за специалистите, но само по принцип.
Това важи за белите страни, тук който се захваща на хорото да строи трябва да знае, много... иначе добро не го чака.
Здравейте,
Доста ме развеселихте и двамата съботно - единият учил, пък не си вярва, другият се самообучавал, но дори жена му Му вярва.
Това последното, разбира се, трябва да се признае съвсем сериозно за сериозно достижение.*drunk*.

Не подценявам въпроса за слънчевите печалби, но като средно интелигентен (още не съм вниквал в Наредбата) ми се струва, че не е трудно да се оценят границите на загуби/печалби "на пръсти". Какво има предвид:
Максимума, който може да се получи от слънцето (има си име) върху перпендикулярна на на лъчите повърхност (или върху хоризонтална - не помня) е ок. 4kWh/m2 дневно и средногодишно. Като сложим макс. 50% заради ориентация. Като сложим още 20-30% сезонност, защото тази мощност основно е налична през лятото, когато е ЗАГУБА, очаквам в среден зимен ден през вертикален прозорец - ~0,3kWh/m2 печалба. Петър може да каже загубите през м2 прозорец средно дневно през отопл. сезон.
Нямам идея как действа К-стъклото "на обратно". Допускам, че и специалистите не са го учили.
Също може да се ориентираме или критикуваме нормите за прозорци - поне преди те бяха консервативни - не препоръчваха разточителство.
Сигурно има и други (освен остъкляване) варианти за слънчеви печалби - не се сещам в контекста на темата.
Re: *book*Негативни фактори влияещи върху топлотехническите характаристики на ограждащата конструция
01-02-2010 - 08:39:10
Търговците на материали са аборигени и изобщо не разбират. А това, че се учат от теб идва да покаже, че на тях не трябва да им се вярва.
Търговецът гледа да натовари поне 100% върху цената, за да ти даде 20% отстъпка и изобщо не му дреме за качествата на материала. Интересуват го продажбите. А строителите не , че знаят по-малко от теб, а ги интересува какво ще се хареса на поредния отворко решил да си прави къща.
За да разбереш истинските качества на един материал трябва да питаш човек, който знае, но няма икономическа изгода да се продаде даден материал.
А не да четеш рекламите на производители и търговци.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход