Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Цените след НОВА ГОДИНА

Публикувано от 302 
mbg
Re: Цените след НОВА ГОДИНА
17-12-2006 - 11:54:53
Don Написал:
-------------------------------------------------------
> В страните с развити икономики цената на едно
> жилище се изплаща за 7-8 години, а "откупуването"
> на бизнес имот става в рамките на 5 години. В САЩ
> 100 наема образуват продажната цена на един
> апартамент, а в Ирландия - 132 наема, обясни
> управителката на "Явлена".


Данните на Явлена са абсолютно неврни.
В Ирландия, Дъблин например, където са най-високите наеми за цялата страна, средният наем за добър апартамент с една спалня в добър квартал е 1000-1200 евро, като същият апартамент се продава за 300 000 - 350 000 евро - справка:

[www.daft.ie]

т.е. един апартамент се изплаща със средно 300 наема, а ако се включат данъците върху спечелените наеми и ремонтите на апартамента за тези 300 месеца, то периода ще е поне 360 месеца, т.е. 30 години.
Т.е. твърдението на Явлена че цената на едно жилище се изплаща за 7-8 години е мноооого далече от истината, поне за тази държава.
Друг е въпроса ако сметките на Явлена са базирани на сегашните нива на наемите и на нива на цените от преди 2 години, тъй като за този период цените в Ирландия са се покачили с 20-25%, но дори и в този случай Явлвна са далеч от истината.
Re: Цените след НОВА ГОДИНА
17-12-2006 - 16:50:22
Съгласен съм, абсолютно подвеждаща статия за да стимулира потребителската активност.
Идеята е "вижте какво ще стане като се присъедим към Европа, така че купувайте сега дори и да нямате нужда".
Re: Цените след НОВА ГОДИНА
18-12-2006 - 09:53:28
Наистина много глупаво изказване. Аз по принцип не робувам на авторитети, пък и всеки може да сгреши, но чак такава тъпотия не очаквах от някого, който би следвало да е наясно с пазра на имоти както у нас, така и в чужбина - казвам, би следвало предвид длъжността, която заема.

Първо - как така едновременно "голяма част от собствениците са свалили обявите за имотите си и изчакват влизането ни в ЕС", а пък "В същото време сделките вървят непрекъснато и Службата по вписванията има едноседмично закъснение при попълването на регистрите" - ако няма имоти за продаване, как стават толкова много сделки? Нали за да има сделка, някой трябва да иска да продаде? Глупост някаква. И какво щеше да стане тогава със службата по вписванията, ако и тези, които са свалили имотите си от продажба, не бяха го направили? Щеше да блокира и да престане да функционира ли?

Сравненията с другите страни пък са нещо уникално. Тази дама май забравя, че много българи живеят и работят и в страни от ЕС, също и зад океана. И имат добра представа за пазара там. Макар че то се иска само да направи едно търсене в интернет и да види цени и наеми, за да добие представа и да не говори глупости. Може би това е прекалено трудно за нея. Да не говорим колко статии се изписаха по разни медии за бума на цените на НИ в световен мащаб и там се цитираха стойностите на тези показатели за ЕС и за САЩ.

За разлика от колегите, обаче, аз не виждам смисъла на такава "манипулация" - първо е прекалено глупава, за да е наистина манипулация и второ, каква й е целта? Ако в "страните с равити икономики" възвръщаемостта е 7-8 години, а ние сме тръгнали натам (като станем член на ЕС), какъв е смисълът да купуват хората сега при възвръщаемост 17 години? Т.е. според мен тази статия не носи някакво послание (манипулация) за увеличаване на броя на сделките, пък и кому е нужно такова, ако службата по вписванията "пращи по шевовете". И без нея явно психоза си има.

Според мен това е просто предното глупаво и некомпетентно изказване от някой, който би следвало да знае нещата, а не ги знае. И явно не си е на мястото.
Re: Цените след НОВА ГОДИНА
18-12-2006 - 10:36:14
Аз подкрепям твърденията на Явлена не защото съм пристрастен, а защото 7-8 години на откупуване на едно жилище е БЕНЧМАРК в цяла западна Европа и не подлежи на коментар, както например е ОЛП в БГ...
Не гледайте само обяви и изключения, а отидете с брокер на оглед в Германия или Ирландия дори и това сравнение задължително ще ви бъде споментато... smiling smiley
Re: Цените след НОВА ГОДИНА
18-12-2006 - 10:44:33
Joan

до сега не съм се обръщал лично, но ако обичаш не говори за хората без да ги познаваш.

Имал съм контакти с въпросната дама относно имоти по южното черноморие. Повярвай ми няма човек който да е по-наясно с имотите в този район!

А и има толкова сделки зад гърба си през последните 15 години, колкото колкото обяви има в момента за региона, във всички вестници.

и още нещо тя е не само шеф но и съсосбственик на въпросната фирма, благодарение на това че е била отличен брокер.
Re: Цените след НОВА ГОДИНА
18-12-2006 - 10:50:32
Kamikadze,

А дали знаеш каква е разликата между "бенчмарк" и "реална стойност"?

Бенчмарк се използва като "гранична пожелателна стойност" за нещо - стойност, към която да се стремим в някакви свои действия или проекти, независимо от кой сектор са. А реалното положение на нещата може да бъде много далеч от стойностите по "бенчмарка". Няма нищо общо със задължителна или фиксирана стойност и няма какво да му се коментира. Това е нещо като "цел", но няма никакъв задължителен характер за когото и да било. Освен ако не залегне в правен документ с юридическа стойност (каквито са например Директивите на ЕК, в някои от които има залегнали такива стойности, тогава стават задължителни). Не съм чула обаче, за правен документ, фиксиращ срока на откупуване на НИ за ЕС на 7-8 години.

Колкото до ОЛП - това е фискирана стойност от една банка с правомощия да го фискира/определя, която стойност е в основата на лихвените проценти на банките от зоната, където се простират правомощтията на ЕЦБ.

Така че между "бенчмарк" и ОЛП има голяма разлика.
Re: Цените след НОВА ГОДИНА
18-12-2006 - 10:52:47
Нямам нищо против дамата smiling smiley

Говоря и съдя за нея само по това изказване и по точки отбелязах пукнтовете, където според мен говори глупости.

Ако си на друго мнение, по-добре се концентрирай върху тези точки, вместо да ми пишеш нейната автобиография, която много малко ме интересува.
Re: Цените след НОВА ГОДИНА
18-12-2006 - 11:26:10
Kamikadze,

Цитат "Не гледайте само обяви и изключения, а отидете с брокер на оглед в Германия или Ирландия дори и това сравнение задължително ще ви бъде споментато... "

Ами нашите брокери, които обещаваха на лековерни англичани възвръщаемост 20 % годишно от апаратмент на Св. Влас? Те ли трябва да ни служат за пример? И защо си мислиш, че брокерите в Ирландия са по-различни?

И като ни го споменат това сравннеие, как ще ни го докажат? Без да гледат/гледаме обявите......smiling smiley Или то няма нужда от доказване, 'щото е "бенчмарк" :} Според теб, "бенчмарк" е равно на "аксиома" :}
Re: Цените след НОВА ГОДИНА
18-12-2006 - 11:32:23
Quote

Аз подкрепям твърденията на Явлена не защото съм пристрастен, а защото 7-8 години на откупуване на едно жилище е БЕНЧМАРК в цяла западна Европа и не подлежи на коментар,

дай данни, вместо да говориш наизуст

по възможност данните да не са от преди 5-10 години
Re: Цените след НОВА ГОДИНА
18-12-2006 - 12:13:49
Joan,
Телеграфно! Благодаря линк ! Разгледах кратко и е интересно ! Знам, че НСИ И БНБ има инфо, ама няма време за проучване ! Да, признавам, малко съм се отклонил от истинската картина, но намирам, че разликата е незначителна и лично аз в точните числа намирам потвърждение на своята теза, не опровержение.
Като изчистим частта за потребление от показаната неголяма сума за колект. потребление и ще се получи число с около 20 % по-високо от приетото теор. от мене. Ами тогава финалната сметка се приближава още по-хармонично до данните на НСИ за м. 10. 2006 и всичко си е абсолютно точно.
Аз по-скоро очаквах възражения от рода, че оф. статистика не отчита голяма част от реалната ик-ка (сивата част) и точно тук са възможни какви ли не спекулации. Примерно от 15 до 40 %. Казвам го без ангажимент.
Не искам да профанизирам нещата със средните величини, но нали все пак се опитваме да намерим източници на ресурс, който ще стане основа за едни "видими прояви", а не просто единични случаи, които се раздуват в общ. пространство с нездрави намерения и помисли.
Тук нямам възможност да задълбавам повече. Не подлежи на съмнение, че в нашето общество няма ресурс за каквато и да е експанзия, а инд. задупаване на скъпи имоти зад граница са епизод. и екзотични прояви !

Относно "развращаването" и подобни.
Ще щриховам кратко и само в един ракурс. Обаче, мога да ти измисля още безчет! Скоро имах повод да провокирам един разговор със сина ми относно някои мои наблюдения за връсниците му и исках да разбера, какви са настроенията и нагласите им. По принцип го държа доста изкъсо, знам и цялостното му отношение и оценки и разчитах, че ще е откровен. Резултатът ме стресна сериозно ! Не искам да изричам нарочно нещата, тъй като може да се наложи да използвам някоя лоша дума. Не се наемам да оценявам, за добро ли е, за зло ли, но в нашето общество като цяло отношението към състоятелните хора е подчертано негативно. Има и елементи на завист, но не това е водещото. Практически цялото поколение, което идва след нас неотстъпно вярва, че богатството е резултат на различни форми на кражби и открит бандитизъм. Не мога да ги коря, макар че аз гледам една идея по-нюансирано. Някои са стигнали до там, че вярват, че просто "тъкъв е редът"! Опити да се представи отделна покупка на скъп имот зад граница като нещо напълно естествено и закономерно за страна като нашата, в съзнанието на младите хора рефлектира като убеждение, че престъпниците биват възнаграждавани. Не искам да мислля за последиците от подобни разсъждения!
Кажи ми ти, като зряла жена : Какво си мисли едно нормално (и хубавко) момиче на 18 г. от "добро" семейство, което блъска неуморно, като чуе, че еди кой си похарчил 0,5 млн. Е за имот в Гърция?
Я по добре не ми отговаряй !

Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход