Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Оферта за груб строеж

Публикувано от Geto 
Re: Оферта за груб строеж
31-12-2008 - 16:51:23
Привет момчета,

ДДС-то не е включено, за съжаление. Иначе застроената площ е 100 кв.м. а РЗП-то 330 кв.м. разпределено на маза и 2 жилищни етажа. Мястото е с голяма деневилация в Банкя.
Както казах, офертата е от преди 2 месеца и най-малко може да се поработи в/у цените на някои материали. За ДДС-то не знам, не ми харесва winking smiley
Бат Гойко, колко съм печен със сметките ще видим на края като теглим калема winking smiley

Сега, ако някой има някакви конкретни забележки по отделните пера, освен желязото и бетона нека ми даде сериозни аргументи които да сложа на масата.

Весело посрещане и не прекалявайте с огнената вода*drink2*

Хайде със здраве! *drink1* *rose*
Re: Оферта за груб строеж
31-12-2008 - 18:15:59
Всичко е въпрос на договорка за цените, но аз лично нямам познати които ще работят груб строеж за 50 лв.- 25 в момента е средна цена да ти сложат теракот .
Щастлива нова година!
Re: Оферта за груб строеж
31-12-2008 - 18:29:59
Здрасти,не знам дали е скъпо, но ще ти кажа критерии по който да прецениш-погледни други обекти правени от тая бригада и ще прецениш колко струва труда им. В никакъв случаи обаче не е 50 лв. на кв.-и наи-куция маистор няма да доиде да робува за 50 лв. при положение,че може да иде да слага теракот за 25, или гипскартон за 7-10 лв.кв. А ако случайно намериш такива за 50- то приготви се за големи проблеми.
Ч Н Г . и успех
Re: Оферта за груб строеж
01-01-2009 - 22:11:15
Гето,мога да коментирам само грубото,защото съм на такъв етап в момента.Първо ми се набива на очи зверска цифра за кофражните работи-от около 30лв. Задължително трябва да отидеш на 15-20.На мен ми го работеха на 18 и някой ден като пусна снимки по резултата ще видиш,че може.Арматурата може също да я искаш на 2 лв с ддс.За фирмата пак ще останат поне 10% печалба.Бетоновите работи ще са ти добре,но ако цената е с ддс,пак при добавен отделно транспорт.За покрива не мога да коментирам,но се приготви за поне 100лв/м2-труд и м-ли,за да е о'к.Изкопните работи и обр.насип също не може да се говори наизуст,без да се види терена,но имай предвид,че там е най-голямата далавера на строителя,особено ако механизацията си е негова.При теб видях една сума........На мен ми строи също фирма и цените са почти същите ,но тогава беше юни месец и естествено се случиха корекции надолу.Но фирмата ако е читава предлага организация и ефективност на работа,която сам едва ли ще създадеш,а оттам е и твоята далавера.А за да ти е най-лесно: по количествена сметка/на твоя проектант,не на фирмата/си изчисли стойността на материалите с ддс,сложи транспорт,хамалогия,непредв.разходи и квото се сетиш,добави си тарифите за изкопни работи и транспорт на пръст и баластра.Като ги нагласиш виж дали ще преглътнеш разликата до оферираната ти цена и .... напред,или кръгом и пак напред.
Ще си позволя да репликирам колегата Vlastoy:не мога да стопля какви са тея майстори дето едновременно бачкат груб строеж и според зора стават теракотаджии или кнауфаджии.Нещо ми се губят понятията за всестранно развитите личности в строителството,а и резултатите са налице...
И в моя бизнес има стагнация,ама бачкам повече за същите кинти,не ставам нещо друго,защото няма да дам същото ниво.Не отричам факта,че има комплексни бригади много добри,но точно те уважават най-много работата си,не толкова цената,защото са сигурни в бъдещето си.Като пусна снимки скоро,ще видиш,че 50 лв правят чудеса,но това са строители гледащи напред,не само настоящето.Говорим за организация,ефективност,техн.грамотност и т.н.Като го накараш да свърши нещо различно,той не гледа само да ти вземе парите,а ти намира друг читав майстор,който ще го направи по-добре за теб.Извинявам се за острия тон,нищо лично,ама аз като почвах грубото, отлюспих точно шест фирми и две бригади заради точно тези им приказки.Даже в друга подобна тема във форума някой ме нарече тогава "бяла лястовица"-обаче за колко кратко време май нещата се промениха...Пак се извинявам за тона :-[ smiling smiley
Re: Оферта за груб строеж
02-01-2009 - 09:41:49
Geto - ние приключихме груб строеж в Банкя миналия месец, 260 кв.м. светла площ, терена е с голяма денивелация и труден достъп. Грубия строеж ни излезе близо 90 хиляди евро. Офертата която ти предлагат 109 000 евро в завършен вид според мен е доста добра. Познанията ми в областа на строителството са минимални, не мога да коментирам цени на отделни пера, но да построиш 350кв.м. РЗП къща в завършен вид на цената на 3 стаен апартамент ново строителство е много добра сделка.
Един въпрос: фирмата която ти е дала тази оферта, идвала ли е да оглежда парцела на място като терен?
На база скромния ни опит, мога да споделя че при денивелация на терен може да имаш сериозно оскъпяване от ограничен достъп на строителната техника и ръчен труд. Например ако ръкава на бетон помпата не стига и се налага ръчно да наливаш бетон.
Ние взимахме оферти за грубия строеж (5 на брой от различни фирми) началото на годината, при по скъпи труд и материали, но оферта сравнително близо до твоята имаше само една. Две от фирмите дадоха оферта на база само количествена сметка, без да пожелаят да се разходят на място и видят терена. Три от фирмите пратиха техническия, бригадира за грубия строеж и багерист на оглед и след това дадоха оферти. Една от офертите беше с драстично по-ниска цена, но те никога не бяха строили в Банкя, не можаха да докажат репутация и отговаряха на много от въпросите с "Няма проблем!".
Ако тази оферта е с покритие, ти си свършил много по-добра работа от нас - почвай да строиш! *ok*
Re: Оферта за груб строеж
02-01-2009 - 10:08:40
Последното ми наблюдение при завършен нулев цикъл-42% за труд!
Re: Оферта за груб строеж
02-01-2009 - 10:22:30
В офертата няма Ел и ВиК част . Предполагам , че няма и доставно-складови разходи . Само за бетона има транспорт и механизация . За ДДС-то и инвеститора не е сигурен дали е включен . Само за пример - ако трябва да се прави септична яма и терена е сложен с голяма денивелация , ето още един подводен камък в офертата . Ел. част с цялата комплектация също не е маловажно перо . Цената за изкопа ми се струва висока , но това подлежи на проверка . Написано е в позицията - "изкоп и транспорт" , после "транспорт на земни маси на 19 км" . Не видях дренаж (може да е мое недоглеждане) !? Това ми е направило впечатление , без да коментирам цените за труд и материали . *pardon* *pardon* *pardon*
Редактирам темата си защото съм пропуснал и част ОВ (отопление и вентилация) .
Не знам как ще се отоплява тази къща , но това също е сериозно перо и като труд и като материали .
Според мен крайната стойност (истинската) на тази оферта от тази фирма ще е от порядъка 140 -160.000 евро . Това е около 430 - 480 евро/м2 до 500-520 може би да достигне в зависимост от желанието на инвеститора да промени , добави или се лиши от нещо за сметка на друго и т.н. И пак никой апартамент не може при тази квадратура в завършен вид да даде удобството и комфорта на една къща ! За цени на апартаментите - справки в обявите ! smiling smiley



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2009-01-02 10:58 от MB2316.
Re: Оферта за груб строеж
02-01-2009 - 10:35:20
emilbnk Написал:
-------------------------------------------------------
> Geto - ние приключихме груб строеж в Банкя миналия
> месец, 260 кв.м. светла площ, терена е с голяма
> денивелация и труден достъп. Грубия строеж ни
> излезе близо 90 хиляди евро. Офертата която ти
> предлагат 109 000 евро в завършен вид според мен е
> доста добра. Познанията ми в областа на
> строителството са минимални, не мога да коментирам
> цени на отделни пера, но да построиш 350кв.м. РЗП
> къща в завършен вид на цената на 3 стаен
> апартамент ново строителство е много добра
> сделка.
> Един въпрос: фирмата която ти е дала тази оферта,
> идвала ли е да оглежда парцела на място като
> терен?
> На база скромния ни опит, мога да споделя че при
> денивелация на терен може да имаш сериозно
> оскъпяване от ограничен достъп на строителната
> техника и ръчен труд. Например ако ръкава на бетон
> помпата не стига и се налага ръчно да наливаш
> бетон.
> Ние взимахме оферти за грубия строеж (5 на брой от
> различни фирми) началото на годината, при по скъпи
> труд и материали, но оферта сравнително близо до
> твоята имаше само една. Две от фирмите дадоха
> оферта на база само количествена сметка, без да
> пожелаят да се разходят на място и видят терена.
> Три от фирмите пратиха техническия, бригадира за
> грубия строеж и багерист на оглед и след това
> дадоха оферти. Една от офертите беше с драстично
> по-ниска цена, но те никога не бяха строили в
> Банкя, не можаха да докажат репутация и отговаряха
> на много от въпросите с "Няма проблем!".
> Ако тази оферта е с покритие, ти си свършил много
> по-добра работа от нас - почвай да строиш!

Извини ме колега , но не ми стана ясно , какво значи , цитирам те - "Една от офертите беше с драстично по-ниска цена, но те никога не бяха строили в Банкя, не можаха да докажат репутация .... "

Да не би Банкя да е място със собствено законодателство и само фирми доказали , че могат да работят там са с предимство !?
smiling smiley Аз съм строил на много по-стръмен терен от твоя и ползвах верижен Caterpillar за изкопа защото просто друга машина не можеше да се задържи на терена . Да не говорим , че почвата (гледам на снимките , които си пуснал) беше същата ако не бъркам !? Много твърда , като вид изветряла скала . Спомням си как излизаше пушек като забиваше багера зъбите в нея . Имам подозрения , че много са ти взели дотук , но всеки гледа от неговата си джамия . Важното в крайна сметка е ти да си доволен .
Не се строи къща всеки ден все пак ! Колю Фичето е казал - "Стройте не за години , а за векове " smiling smiley
Re: А какво мислите за таз оферта???
02-01-2009 - 22:50:18
За много години здраве, късмет и щастие на всички. *drunk*

Обаче, ако тази оферта е "до ключ" то аз съм полярна мечка. Освен Електро, ВиК, ОВ и дренаж, не виждам нищо за вертикална планировка и ограда, при терен с "голяма" денивелация това е сериозно перо, или може би ще се джапа в калта за да се влезе в дома. По перата керемиди, външна дограма и улуци няма цифри, така че тука също чакай сериозен плюс.

За друго обаче се включвам, какъв е този напън да се иска (и да се дава) разбита оферта по отделни пера особено за грубия строеж. Кофража на 30лв. бил много, арматурата на 2 (с ДДС) била добре... Абе хора, така се оферира между главен и подизпълнител и то защото няма хора, желание и/или възможности да се сметнат нещата предварително. Да ви го преведа - Такава оферта означава, че съм съгласен да правя, примерно, само кофража на колоните, или пък само да доставя и налея бетон в гредите или само да навържа арматурата (да не говорим че тука "фи" и "номер" са отделно оферирани eye popping smiley ) На големите обекти наистина има бригади (и фирми) арматуристи, кофражисти и т.н. но за еднофамилна къща това е нонсенз в най-чиста форма. Аз примерно никога няма да пусна мои хора да наливат бетон в чужд кофраж без обстойна проверка, а това никак няма да е безплатно. Разбирам, че такава оферта е много по-интересна, обаче ако си мислите че има нещо общо с реалното ценообразуване сте в голяма грешка. Много по-голяма информационна стойност за строителя има например желанието на инвеститора за зарови 9см ХПС в земята, отколкото разликата в себестойноста м/у армиране на греди и плоча.

Затова съвет: Ако ги имате парите - не по-малко от 500 Е/м2 , по-скоро 600 "до ключ" си направете проекти за всичко, "работни" проекти със детайли, уточнете и най-малките подробности ( вида паркет, доставчика на дограма и т.н.). Изискайте от архитекта точни количествени сметки, ама така че да може да му държите сметка ако не са точни. Представете ги на фирми и искайте оферти, като изрично им кажете, че ще си вземете надзорна фирма, която да следи изпълнението. Намерете си юрист да ви направи договор с упоменати и най-малките детайли и условия на плащане, клаузи за изменение на цените и т.н. При такива условия и добър аванс, най-малкото аз със сигурност ще ви дам оферта ( имам добър трак рекърд, макар и не в Банкя *yes* ). Това, което може да очаквате е: обща сума, аванс, етапи и условия на плащане, условия и неустойки при предварително прекратяване на договора. В идеалния вариант след едномесечни мъки с адвокати, архитекти, консултанти и прочие ще подпишете договор, който ще регламентра всичко по построяването на дома ви и колкото и невероятно да ви се струва, това е варианта, в който давате най-малка печалба на фирмата-строител, защото всичко е ясно (дай боже) от началото.

Другия вариант е да се върнете в България и да вземете нещата "в свои ръце" - изкоп, груб строеж, довършителни работи. Как изглеждат нещата в сравнение м/у мен и Вас като пример за грубия строеж: смятам си (много грубо) така: 20 на сто бетон, 20 на сто стомана, 20 на сто труд (по армиране, кофраж и бетониране), 20 на сто зидарии (тухли и труд) и 20 на сто допълнителни, непредвидени и т.н. разходи. Отгоре от 40 до 80 процента в зависимост от обекта надценка ( за да стане купчината желязо тухли и бетон на къщаsmiling smiley) и така оферирам. И сам много долу в цените. При вас нещата биха изглеждали с поне 10на процента по-скъпи - и труда и материалите ( за ДДС-то също имало приказка, съм чувал), да не говорим за непредвидените разходи, там ще сте в повече с много. Опита ми показва, че този вариант го избират хора с ограничени ресурси, които отказват да повярват, че всичко струва пари, дори и ежедневния контол. В крайна сметка в тези случай наистина често излиза по-ефтино, но за сметка на изпълнението. Примерно не се прави дренаж (кво толкова, малко е влажно ама ще изсъхне през лятото),от силиконова или силикатна мазилка се минава на минерална(в смисъл обикновена) такава, тоест яко се тръгва по компромисната пътека.

И изобщо колкото по-рано знаете точно какво искате, толкова по-добре за Вас ( в смисъл по-ефтино, безстресово, безпроблемно и пр. изпълнение)

За край няма как да не цитирам Луис Карол:

"Изглежда добродушен — помисли си тя. Все пак той имаше много дълги нокти и остри зъби. Алиса разбра, че трябва да се отнася с уважение към него.

— Червен Котако — започна Алиса доста боязливо, защото не знаеше дали това име му се харесва; но котакът се усмихна още повече.

Значи доволен е, поне засега — помисли Алиса и продължи:

— Би ли ми казал кой път да хвана оттук?

— Зависи накъде отиваш — отвърна Котака.

— Все едно накъде… — каза Алиса.

— Тогаз е все едно кой път ще вземеш — рече Котака.

— …само да стигна някъде. — добави Алиса, за да поясни.

— О, сигурно ще стигнеш — рече Котака, — но трябва да вървиш доста дълго… "
Re: Оферта за груб строеж
02-01-2009 - 23:19:47
Казал Котака и продължил да си мърка под слънцето......., докато огладнееееее!

мустафа,

Ч Н Г - да си жив, здрав, всел и щастлив!
Изобщо не казвам, че Е600/кв.м. са много - просто зад тях ще стоят все по-малко хора, а всеки иска хубав дом - напиши една страница и за тях!




Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2009-01-02 23:34 от partzalev.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход