Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Лека-полека и Южното Черноморие си заминава

Публикувано от Petar(Peter) 
Re: Лека-полека и Южното Черноморие си заминава
13-03-2006 - 10:06:40
Ама 4ovek, Испания има много по-голяма от нас крайбрежна ивица. Това с презастрояването си го има, но това не пречи да има и къмпинги, нали така. И в Гърция има прекрасни "поляни за каравани" със всички удобства и съпътстваща инфраструктура. И в Турция има. Но и двете държави имат много по-големи като дължина плажни ивици. Има място и за хотели, и за къмпинги.

Колкото до нашата ситуация - ами като са "разпарчетосали" поляната на 9 наследника- единият решил като теб, че ще инвестира в бунгала. Ама има 700 кв. (примерно) и не може да направи и кафе, и ресторант, и магазинче. Или пък не му стигат парите. Все тая. Друг пък решил да си продаде своите 700 кв - на борче за вила. Как при това положение да има голям къмпинг със всички удобства, според теб? Даже да се навие някой да изкупи земята на другите - някои не искат да продават, искат да си имат 3 бунгала без никакви други удобства. И да печелят от тях.
Re: Лека-полека и Южното Черноморие си заминава
13-03-2006 - 11:06:57
Аз просто казвам каква е простатат логика. Хотели се правят за да се привличат не социално слаби, а можем ли да го направим - не. Хората с повече възможности от Западна Европа на този етап не биха дошли в България. Значи е глупаво да строим хотели като за средна класа, а да привличаме социално слаби.
С две думи - хотели, да , но не в такъв мащаб. Да ти прави впечатление, че в момента се строят жилищни сгради по морето и се оферират апартаменти? И какъв е изводът от това - че съм правsmiling smiley
Re: Лека-полека и Южното Черноморие си заминава
13-03-2006 - 11:21:47
Човек е прав. Имаме прекрасна природа. Подходяща и за зимен, и за морски туризъм. Морето ни е чудесно - широка пясъчна плажна ивица, плитки прибрежни води, през деня е топло, а вечер-хладно/т.е. спи се нормално/, морската вода не е толкова солена, ..........И си мисля, че независимо от всичко/говоря за застрояването/, пак трябва да им опъваме ушите на чужденците, по отношение на цените, защото природа като нашата не се среща другаде. Почивахме в Анталия. Преживях пълно разочарование. Летяхме със самолета над една "пустиня от камънаци" и тук-там се мяркаше някакво селце......., никаква зеленина, никаква река, ...А плажът беше отвратителен-насипан с чакъл, във водата влизаш направо до шия , а от соленост- не можеш името си да кажеш. И денем, и нощем - 40 градуса. А, за влагата няма какво да ви говоря....И какво правят туристите?- ами, плуват в басейните на хотелите. И какво беше най-хубавото.... - ами развлеченията - незабравим рафтинг, гмуркане, аквапаркове и т.н.....
Анонимен потребител
Re: Лека-полека и Южното Черноморие си заминава
13-03-2006 - 11:22:19
ами то имаше някакво репортажче по bTV преди няколко седмици че семейните хотели на юг ги преустроивали на апартаменти и ги продавали. Между другото изтъкнатата причина беше че не могат да насмогнат на изискванията на клиентите. Т.е. големите вериги предлагат за същаат цена екстри дето малкия хотел не може
Tinky,
Не съм гледал този репортаж и не знам, как точно са аргументирали тези нови тенденции, но беше очевидно, че нещата не могат да продължават така. Отдавна се говори, че има масови опити да се продават хотели. Крайно е съмнително, че би имало купувачи. Пък и защо да продавам, ако е толкова печеливша инвестицията и цените ще продължат да растат. При една перфектна собственост и доказани приходи, банка винаги ще те покрие, та да си обереш справедливо плодовете. Знам, могат да ми възразят, че строежът на един обект няма нищо общо с неговата експлоатация, ама защо ли в нашите условия не съм склонен да "купя" тази теза .

Аз съм един типичен представител на феновете на Южното Черноморие и мога да потвърдя, че обстановката в хотелите и около тях на посещаваните места я приемам (търпя)защото не съм особено претенциозен и по някакви други (полусантиментални) причини.

Преди време 4овек ме бъзикаше, че съм отрил нов път за Америка през крайбрежието на Черно море и Антарктида :-)))), като давам пример за заетостта на хотелите, но тъжната истина е, че след един-два сезона в качеството ти на собственик на хотел няма начин да не се усетиш, какво ти предстои !

И сега т.н. инвеститори търсят трескаво начини да хързулнат тези имоти на други техни събратя (пак инвеститори, ама още по-разпиляни).
Не е изключено, в порядъка на изключението, закупуването на един ваканционен апартамент да донесе и някаква що-годе прилична доходоност на собственика си, но подчертавам - само като изключение и при условие, че ти (като собственик) доброволно и в пълно съзнание до живот се лишиш от правото някога да се доредиш до ползването на собствения си имот. :-)))))

При нашите условия (вкл. продължителност на сезона и безброй други), купуването на такова чудо е приемливо (чисто субективно), ако въобще не те интересува, за какво си харчиш парите, поради някакви причини държиш на строго определено място и държиш на някакви строго определени условия.

Само представете си, каква бляскава перспектива се задава - сегашните хиляди собственици на имоти по ваканционни и други селища се превърнат в десетки хиляди. Ще настъпи една хармония, сговор и бляскави перспективи за "доустройване на територията" :-))))

Преди 10 дни бях за уйкенд на Боровец и в центъра ме впечатли една голяма реклама за апартаменти на морето, при което имало гарантирана 25 % доходност върху капитала. Прекръстих се и рекох : "Боже,прости им, те не знаят, ни що говорят, ни що вършат !
Пък и можа да са си наели слънчасали специалисти по маркетинг и реклама :-))
Re: Лека-полека и Южното Черноморие си заминава
13-03-2006 - 14:03:46
Ех, ако светът се движеше само от простата логика.... :]

За хотелите не съм съгласна съвсем - хотели има всякакви. Не можеш да слагаш под един знаменател всички хотели, все пак. Пък и не знам какви сметки си правят тия, дето ги строят. В Тайланд за 1300 евро - пътят ти 1000, пък 10 дена в 4 звезди с храна - 300 евро smiling smiley Нощувка със закуска - 8 долара, примерно. Хотел като слънце. Искам да кажа - може и нашите хотели, дето ги настроят, да си бъдат пак за по-бедни чужденци. Само дето ще им е близо - говоря за ЕС, де.

А пък една приятелка почиваха на "бунгалца" на Родос - няма да ти казвам колко пари изръсиха за 10 дена - нищо общо с ММЦ Приморско! Само че ММЦ-то си е в гора естествено, а ония там на голия скалист остров докарали пръст и засадили палмички и тревичка, и рододендрончета, и си ги поливат всеки ден. И затова ти одират кожата с цената. Така че луксът има много измерения. Обаче плажът - скалички и стълбичка да влезеш в морето (като кей за плувци), и няма джапане до колене - директно плуваш. А шезлонгите - на тревичката. Егати лукса !

Колкото до природата - ами и с бунгалца, и с хотели, и с апартаменти - аз си обчиам нашето море! Права е Маги - като природа си е уникално.

Не ми се струва да е свързано с твоята теза това с апаратментите - какво стана от Св. Влас - като е почти само апартаменти. Да не би да не е презастроено и нагъчкано, а?

Иначе апартамент за почивка само (т.е., без да чакам от него доход) на нашето море няма да си купя - изчислила съм, че за тия пари пак там при същите условия (битови) ще си почивам 100 години. Да не говорим за парите за целогодишна поддръжка, за да идеш за 2 седмици. А и се вързваш з атова място - иначе, ако искаш, всяка година да си на различно място. За инвестиция е друго - ама там трябва наистина мениджмънт.

А тия, дето разпродават - ами то е много бачкане това, семейното хотелче - не е само да седиш и да лапаш парите.
Анонимен потребител
Re: Лека-полека и Южното Черноморие си заминава
13-03-2006 - 14:28:55
Семейното хотелче може да оприличиш на кварталния гаражен магазин. Хипермаркетите ги обезсмислиха - в смисъл че им оставят трохите. И със семейните хотели ще се случи същото, просто това което може да ти предложи един голям туроператор ти никога няма да го можеш. Както сама казваш в Тайланд за 1300 евро. Само не си мисли, че на туроператора пътя му излиза 1000 евро колкото ако ти тръгнеш да летиш сам. 2000 година съм виждал оферти в Германия за почивка на Слънчев бряг дето балабар със самолета излизаха по-евтино отколкото аз от Бг мога да си намеря и то трябва да си плащам транспорта до морето.
Re: Лека-полека и Южното Черноморие си заминава
13-03-2006 - 14:38:15
НЕ сравнявай България с Тайланд. Всеки българин има опцията да бере маслини в Гърция сезонно и няма да работи за 100лв. на месец като обсужващ персонал в хотел.
Бъдещето на шивашките цеховеу, шиещи на ишлеме и евтините хотели в България е ясно - няма бъдеще за тяхsmiling smiley
Petar(Peter)
Re: 4овек, Аз навремето те подкрепих
13-03-2006 - 15:55:26
"Ако си спомняш много хора ме нападаха за това, че според мен нещата отиват в неправилна посока - нямало друг начин да се печели и т.н.
Трябва да си истински идиот за да развалиш Дюните като пльоснеш огромен бетонен хотел там за да може да привличаш бедни туристи"

Много добре се сещам за темата преди време. Беше я повдигнал Продава4. Тогава една групичка от участници се обединиха около идеята да рекламират България като туристическа страна, страна с безброй природни забележителности, биорезервати, богата история итн. Защитаваше се възгледа, че приоритетна задача е превръщането на БГ в една предимно към туризма ориентирана страна. Обоснава се икономическата изгода от това.

В разгара на дискусията ти изрази "еретичната идея", че в действителност нещата не са толкова прости, колкото изглеждат на пръв поглед. Инвестиции - добре, подобрена инфраструктура - добре, поток от туристи - добре. Въпрос : За какви туристи говорим: за висшата, средната класа или за бедняците на Запада. Редно е според мен да се уточни кои и какви точно туристи идват в БГ. В анализите следва да се набляга не толкова на националността на туристите, а на тяхната платежоспособност, социална принадлежност итн.

Всяко едно нещо си има своите граници. Масовите строежи на хотели по Черноморието е точно един такъв случай, който следва да има граници. Защото един ден ще си зададем въпроса какво толкова станало, какво толкова сме направили като сме застроили цялото Черноморие (от...до) , къде точно да отида да живея, че да ми е спокойно. Защото примерно в Бургас и около него вече не се живее. Родителите ми вече не стъпват в Бургас (особено майка ми). От известно време живеят по Южното Черноморие, но и там пристигнаха "изродите" и започнаха да строят като за световно. Цените разстат - това добре. Но когато един човек купува (или построява) къща с идеята това да му постоянната резиденция, той си мисли преди всичко за тишината и спокойствието, а не за покачването на цените следд време. Едва следващата генерация може да ползва предимствата на нарасналата цена. Това е и мнението ми по въпроса, който Тинки повдигна в темата " В перспектива".

Вероятно ще ми бъде възразено с аргумента: Печалбите, които се реализират от туризма са огромни. Големи печалби - повече пари в хазната, повече пари за здравеопазване, култура, инфраструктурни проекти итн. Т.е. в дългосрочна перспектива облаги за повечето българи. В още по-дългосрочна перспектива това обаче не е така. Това е само началото на тоталното съсипване на българската природа. Признавам си яд ме е, че съм съвременик на тези събития и съм безсилен да се противопоставя.(В темата са преплетени лични и национални интереси).



Re: 4овек, Аз навремето те подкрепих
13-03-2006 - 16:21:23
Аз пък не мисля, че чак толкова има значение соц. принадлежност на туристите. Като не продаваш скъпа и луксозна стока, ще печелиш от оборота, а не от единичната цена. Това е смисълът на много легла - т.е. предлагане на много легла, но за по-бедни туристи. Естествено, трябва да има граници на застрояването, ама пък то се вижда, че пазарът сам ще ги сложи тези граници smiling smiley След като станат трудно продаваеми тези апаратменти/хотели и няма достатъчно туристи да ги запълнят (без начение по какви причини), ами сами ще спрат да ги строят предприемачите.

Колкото до "еретичната идея" - аз продължавам да мисля, че България е недобре и недостатъчно рекламирана като морска дестинация. Заради уникалността на това, което може да предложи - нещо различно от Средиземно море, от Карибите или Индийския океан. Но пък и 4ovek е прав smiling smiley "колкото сме по-малко, толкоз по повече ще има" :}

Е, Peter, ти съвсем сега егоистично - разбирам проблема ма родителите ти, ама като им е "шумно" по Южното черноморие, да продадат (на високите вече цени - хем ще изкарат печалба smiling smiley и да си купят някъде в средногорието - например - все още има къщички в тихи заспали селца по за 5-10 хиляди лева. Няма начин да имаш спокойствие в морски курорт, според мен.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход