Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Иде спад на цените на имотите или това ,за което винаги съм бил сигурен !

Публикувано от Znae6t 
Re: Иде спад на цените на имотите или това ,за което винаги съм бил сигурен !
28-10-2006 - 21:52:56
Предлагането ще дойде когато се заговори, че цените падат.
Сега масовото очакване е каквото го каза na.
Но не е ясно доколко ще паднат цените, според мен те ще нарастват, но под нивото на инфлацията. Инфлация действа в/у повишението в дългосрочен план

Въпросът е обаче дали младите хора в БГ могат да си позволят покупка, ако имаш спестени 10000Е ? Защото ако вземеш ипотека за 30000Е, поне искаш да си купиш нещо хубаво и нещо в което ще живееш поне следващите 10 години. Като се заробваш поне да си струва. А такова почти няма в София и Варна.

Убеден съм, че известно (до 10%) намаление ще има отрезвяващо влияние в/у мнозина спекуланти и ще направи България по-достъпна за българите, колкото и странно да звучи. И се надявам да се случи, защото не е нормално да изкарваш пари, защото видите ли още било еФтино. В една европейска държава да се преместиш от един към друг град си е главоболие, в БГ - много по-трудна задача....

Относно правописа - пише се еВтино
na
Re: Иде спад на цените на имотите или това ,за което винаги съм бил сигурен !
29-10-2006 - 04:31:06
искам да ти кажа, че е нормално да си купиш каквото можеш да си позволиш, а не каквото ти се иска. На мене ми се струва, че все още има хора с пари готови да купят имот на нормална цена в добрите райони. Аз мисля, че има доста заможни хора, които са си купили апартаменти за собствени нужди и нямат намерение да продават.Това с цените да станат достъпни за българите е добро пожелание, обаче ми се струва абсурдно. Само забележи, че във всяка държава има градове и райони където местното население не може да си позволи покупка на имот, с изключение на най-заможните. Специално във Варна има доста хора, които пътуват по корабите и спокойно могат да си закупят жилище. Даже някой по-горе се беше "изцепил", че всички българи в чужбина вече са си купили имоти и няма повече. Не забравяйте, че това число не е константа и всяка година излизат и се връщат нови хора, който са потенциални купувачи, защото първото нещо, което българина с малко повече заработени пари купува е имот. Аз не твърдя, че цените ще скачат вечно,но не виждам предпоставки за срив. Иначе нямам нищо напротив да си купя апартамент в петзвезден комплекс в ски курортите на безценица ама няма кой да ми го даде.
Re: Иде спад на цените на имотите или това ,за което винаги съм бил сигурен !
30-10-2006 - 14:02:36
Nacheff,

Лично аз не съм търсила потвърждение на дадените числа и изводи, но щом и panther потвърди, значи, така е smiling smiley

Това каква е американската къща не е важно за за целите на сравнителния анализ. Защото е прието да се наблюдават цени и тенденции на "типично жилище за даден пазар/регион/държава". За САЩ като цяло е типично да се живее в къща с двор и затова се наблюдават цени и движения на този вид имоти - защото са преобладаващ вид имоти и по-голямата част от американците живеят в такива (интересно би било да се видят точни числа по този повод). За България, имайки предвид разликата в мащаба и в начина на живот, е типично да се живее в апартамент (говоря за София с близо 1/4 от населението на страната, както и за областните центрове). Всъщност за БГ някъде около 70 % от населението е в градовете, където най-масовият вид жилище е апартаментът, което на практика означава, че преобладаващата част от българите живеят не в къщи (като американците), а в апартаменти. Именно затова НСИ наблюдава цени и развитие на пазара на апартаменти в областните центрове.

В този смисъл се сравняват не цени на къщи с цени на апартаменти (ако сравняваме САЩ и БГ), а цени на типично жилище в типична среда - за САЩ това е къща с двор, което прави населените места много "нашироко разположени" и със слаборазвит градски транспорт (изключвам мегаполисите с метро и пр.) и пълна зависимост на всеки в домакинството от автомобил. За България това е апартамент в нагъсто застроена градска среда и зависимост от обществен транспорт.

Колкото до тенденциите в щатските цени, ами нали чакаме да видим дали ще е меко или твърдо кацането smiling smiley Интересно, но още в началото на статията се казва нещо, което Куку упорито отричаше, че е вярно, а именно "Данните потвърждават опасенията на анализаторите за забавяне на ръста на щатската икономика, който се предопределя основно от забавянето на имотния пазар в САЩ. ", че имотният пазар и икономиката като цяло са реципрочно свързани. Т.е, не знам какъв фактор (той беше изфилософствал доста по темата smiling smiley е имотният пазар, но сам той може да обърне тенденцията на икономиката като цяло - това, ако е вярно (а числа за забавяне ръста на щастката икономика не са изнесени) автоматично го прави определящ фактор за цялата икономика.
Re: Иде спад на цените на имотите или това ,за което винаги съм бил сигурен !
30-10-2006 - 14:21:48
Joan,

Kacaneto shte e kakvoto im triabva na grupite, koito darjat lostovete. Ako sa reshili da priberat zalozite, shte e tvardo, ako sa reshili samo da razdrusat nai-golemite naivnici, shte e meko.
Spored men cenite na imotite sa v goliama stepen politichesko reshenie i se podlagat na lesna manipulacia, taka che edno e sigurno, che cenite shte se dvijat kakto e izgodno na kogoto triabva.
Samo da ti kaja, che goliamata pechalba se pravi ne ot neprestanno vdigane na cenite (na kakvoto i da e), a ot skachaneto i padaneto na cenite.
Re: Иде спад на цените на имотите или това ,за което винаги съм бил сигурен !
30-10-2006 - 14:28:01
Kobe,

Благодаря, това е интересно уточнение - май в щатските анализи е прието да следят не средната, а медианата на разпределението. Интересно защо.

Само уточнение (вероятно е грешка от недоглеждане) - средната артитметична цена е сбор от цените, разделен на броя на къщите (продадени или оферирани, съответно), а не на броя на цените, то няма как да има брой на цените smiling smiley

Иначе цената на среден апартамент (като "представително жилище"winking smiley за българия, ако приемем 65 кв за база и вземем усреднена цена за областните центрове (която е 856,7 лв/кв.м.) излиза близо 56 000 лева или около 37 000 долара.

Интересно, в щатските анализи на цените не използват цена на кв.м. (или фут, няма значение). Това е допустимо и не изкривява анализа само ако щатските къщи са почти еднакви и няма голeми вариации в квадратурата (да речем до 10ина процента) - предполагам, че е така.
Re: Иде спад на цените на имотите или това ,за което винаги съм бил сигурен !
30-10-2006 - 14:33:50
Kobe,

Ама аз ти вярвам smiling smiley - за голямата печалба. При това тя се прави само от 1-ци (с вътрешна информация съответно). За останалите само остава да се надяват да са "на точното място в точното време" smiling smiley

Но все пак ако е вярно, че "твърдото кацане" може да забави цялата икономика (каквито изказвания вече неведнъж имаше от щатски анализатори), мисля, че е по-вероятно да е "меко". Все пак не ми се вярва "дърпащите конците" да имат интерес от ик. криза точно сега в САЩ. Но пък коя съм аз, че да знам какъв е техният интерес :}
Re: Иде спад на цените на имотите или това ,за което винаги съм бил сигурен !
30-10-2006 - 15:32:08
Здравей, Колежке Joan,

B "уж" изглеждащото делнично твое писмо откривам нещо твърде интересно. Не се заяждам, но днес е пак понеделник, всичко върни наопаки и се чудя, къде на намеря здрава опора :-)))

"че имотният пазар и икономиката като цяло са реципрочно свързани."

Пък дори и сте спорили с Куку за това. Затруднявам се да намеря в спомените си нещо такова. Е, това ми се случва все по-често :-)))))
Самото твърдение е доста "смело".
Освен коменираното в разни ракурси - бягство в имотите при лоши времена, като последен и реално достъпен пристан на спестявания в защита от обезценка.,

възможни са и разни други комбинации в съотношението на двойката (имоти - икономика) и обяснения за движение на индекси и цени.

Ако ти е по-лесно - посочи ми мястото, където сте коментирали тази реципрочност и кой, как я разбира?

Както вече забеляза и аз къто тебе бях доста силно впечатлен от извеждането на преден план на точно тази връзка в статията и то по толкова категоричен начин.
Очевидно, този който го е направил, е имал сериозни основания за това, защото очевидно е игнорирал ( до ниво въобще да не спомене) други фактори.
Re: Иде спад на цените на имотите или това ,за което винаги съм бил сигурен !
30-10-2006 - 15:39:03
Хората в България трябва да забвравят какво искат и да се концентрират на това какво могат да си позволят. Аз не знам страна в която всеки да получава това , което иска. Имаше едни идеи да се създаде общество при което " от всекиго според способностите - всекиму според потребностите", ама се отказахме доброволно от негоsmiling smiley
Забрави да може масово младият човек да получи това , което иска. Ще го получат малцина. Няма друг начин.
По-скоро всеки ще си разбере гьола леко-полеко, а няма да се намалявт цени за да се удовлетворяват капризи.
Re: Иде спад на цените на имотите или това ,за което винаги съм бил сигурен !
30-10-2006 - 16:19:44
за сладката жоан.

много странна логика за жоан
Quote

"типично жилище за даден пазар/регион/държава".

Истината е, че в България кварталите - включително и любимия ти лозенец са си типични гета според западните стандарти.
Остаряла инфраструктура, мръсотия, пумияри, престъпност, ниски доходи, лошо възпитание, просяци, простащина и чалга озвучение. Това си е типично гето.

Знаеш ли, че в най-скъпия район на София - докторски паметник от месеци тече една пробита тръба на софийска вода а сега няма кой да помете изпопадалите листа.

Средния американец живее с доходи съизмерими на нашите велики бизнесмени. За това и живее в къща а не в гетата.
Ние обаче, нали сме по-велики ще си сравняваме кутийките с техните жилища. Това се е едно типично изказване за повдигане на самочивствите на един комплексиран субект, който постоянно търси някъкви доказателства за личната си значимост. Защото постоянно го мъчи едно вътрешно усещане за непълноценност.

Тъй, че мила ми жоан сравнявай цените в US гетата с цените на среностатистическото жилище в България.

Re: Иде спад на цените на имотите или това ,за което винаги съм бил сигурен !
30-10-2006 - 16:22:47
Ami boia na prodajnite ceni= raven na broia na prodadenite kashti, ne e li taka?
Osven ako ne dopuskash,niakoi kashti da sa prodadeni ednovremenno dva-tri pati - tova mai e vazmojno v Bg smiling smiley
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход