Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Иде спад на цените на имотите или това ,за което винаги съм бил сигурен !

Публикувано от Znae6t 
Re: Иде спад на цените на имотите или това ,за което винаги съм бил сигурен !
24-10-2006 - 14:20:42
Nacheff,

Сега стана по-ясно - благодаря за уточнението, че то другата идея наистина ме плашеше smiling smiley

Интересно би било, ама мисля, че и ltrx няма да може да ни помогне с толкова много данни - 4 (пазара)х40(години)х6(показателя)=960 стойности! Това си е цяло изследване за месеци труд и бая пари smiling smiley

Ако някой изнамери нещо частично и го постне, пак би било добре....
Re: Иде спад на цените на имотите или това ,за което винаги съм бил сигурен !
24-10-2006 - 14:58:49
Пак не съм бил достатъчно ясен ! В момента правя очевидно твърде много неща едновременно!
Дори и за един отделен пазар, дори и за част от позициите да се намери инфо, но за достатъчно дълъг период, та смятам, че ще има интересна картина.
Re: Иде спад на цените на имотите или това ,за което винаги съм бил сигурен !
24-10-2006 - 15:11:24
Nacheff,

За един пазар само съм съгласна, но мисля, че е хубаво да има данни за повечето показатели, за да могат да се сравняват графиките помежду. Т.е. да се види как се движат едно спрямо друго да речем, цени на имоти, борсови индекси и криви на доходите, също така и крива на лихвените проценти би било хубаво да има. Ако е само един показател само за един пазар, няма да е много информативен мисля, макар и да е дълъг реда.
ven
Re: Иде спад на цените на имотите или това ,за което винаги съм бил сигурен !
24-10-2006 - 16:16:22
Ами такива данни мисля могат да се извлекат от:
http://sdw.ecb.int/
Re: Иде спад на цените на имотите или това ,за което винаги съм бил сигурен !
27-10-2006 - 13:17:15
Колеги,
Това се появи днес в инвестор.бг.
Може и да бъркам, че вместо линк копирам, но .....
Просто не можах ад се сдържа от коментар.

"Цените на нови домове в САЩ през септември с най-голям спад от 35 години
27.10.2006 09:59




Цените на нови жилища в САЩ през септември са отбелязали най-голям за последните 35 години спад на годишна база, посочиха изнесени в четвъртък официални данни на министерството на търговията в страната.

Средната цена на новите домове се е понижила през миналия месец с 9,7% спрямо същия месец на 2005 г. до 217 100 долара.


Данните потвърждават опасенията на анализаторите за забавяне на ръста на щатската икономика, който се предопределя основно от забавянето на имотния пазар в САЩ.


Понижение са регистрирали и цените на нови домове в най-развитите региони на жилищния пазар в страната, където цените са загубили 2.5%.


Понижението става на фона на ръста в продажбите на нови домове, които са се увеличили през септември с 5,3% до 1,075 млн. броя.


Това е второто поредно месечно повишение в продажбите на нови домове след три поредни месеца на понижение. Дори и на фона на ръста им на месечна база обаче, на годишна продажбите на нови домове са се понижили с 14,2 на сто през септември.


Анализаторите не изключват възможността цените на новите и съществуващи домове да продължават да се понижават, като се имат предвид относително високите нива на лихвите по ипотечни заеми, след като Федералния резерв повиши 17 пъти нивата на лихвите в страната от юни 2004 година насам.


Възможно е спадът да обхване със значителна сила така наречените “нагорещени” региони на пазара на имоти като Североизточното крайбрежие и Флорида, въз основа на двуцифрения средногодишен ръст на цените на имотите там през последните няколко години.


До голяма степен намаляването на активността на пазара на имотите в най-голямата световна икономика се предопределя от очакванията на основната част на купувачите, че цените ще продължават да се понижават, като все още имотите се смятат за твърде скъпи.


Проучване на AP-AOL относно пазара на имотите сочи, че 46% от анкетираните намират предлаганите имоти в региона им за надценени.


Лошите данни за пазара на имотите в САЩ не повлия съществено на движението на щатските индекси, като Dow Jones завърши вчерашния ден с ново рекордно ниво, повишавайки се с 28,98 пункта до 12 163,66 пункта."

Нека да посочим поне няколко акцента от статията :
1. Ако авторът е разбрал вярно мненията на анализаторите (няма повод да се съмняваме) то забавянето на ръста на ам. икономика е в пряка причинно-следствена връзка и се предопределя от забавянето на имотния пазар. Това изказване е твърде силно и твърде характерно за да породи двусмислия. Очевидно в условията на един голям, много важен, зрял и трудно маниполируем пазар са в ход (и не от вчера, щом се коментират вече толкова натъртено) тенденции за значима промяна.

2. Интересно. Понижението на цените става въпреки увеличените продажби. Прочетох го нарочно няколко пъти, защото не бях много концентриран и не очаквах (признавам си) да срещна точно такава информация. Дори в първия момент си помислих, че нещо не разбирам.
Въпреки странната комбинация, която дори изглежда като нонсенс, аз не бързам да се вземам крайни становища и обяснявам този "феномен". Бързам да успокоя тези, които сматат, че това е някаква формална грешка. Не - не е. При познаване на обстоятелствата там и при съобразяване и на съседните текстове излиза ясно, че това е действителното състояние на нещата.

Има и други нюанси, но за сега .... толкова .






Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2006-10-27 13:48 от nacheff.
Re: Иде спад на цените на имотите или това ,за което винаги съм бил сигурен !
27-10-2006 - 17:32:02
Данните са си съвсем верни, аз не виждам грешки в превода. Макар че не можах да открия от къде точно са го превели, информация по въпроса може да се намери по всички сериозни американски икономически сайтове, а и по повечето новинарски.
Re: Иде спад на цените на имотите или това ,за което винаги съм бил сигурен !
27-10-2006 - 19:28:27
Chislata za US sa kakto gi obiaviha po mediite. Ima samo edna sashtestvena netochnost - ne "Средната цена", a median cena se e ponijila s 9.7% do 217000$.
"Median" e cenata ot koiato polovinata sa po-skapi, a polovinata po-evtini.
"Sredna" a aritmetichno sredno= sbora ot cenite, deleno na broia na cenite.
Ta srednata cena e po-visoka, niakade okolo 297000$, no i tia e spadnala s niakolko procenta za 1 godina.
Mejdu drugoto cenata 217000 e za nova ednofamilna kashta(makar i ot daski) s tri spalni, hol, kuhnia, trapezaria, dve bani (obshto pone 150 kv.m. realni) i s dvorno miasto. Edna godina palna garancia i 10 godini garancia na konstrukciata.
Predpolagam ima zalojeni pone 30% pechalba na stroitelia.




Re: Иде спад на цените на имотите или това ,за което винаги съм бил сигурен !
28-10-2006 - 03:54:27
Srednata kyshta ot 'dyski' na amerikanzite e pone 200 kvadrata (BEZ BASEMENTA-1) i osven dyski ima i vynshni dekorativni tuhli i osventova izolazija kojato e mnogo po-dobra ot tuhlite v Bylgarija. V resultata tazi kyshta se otpljava na gaz na centa na kojato se otpoljava edin apartament ot 60 kvadrata v Sofia na centralno parno.
S malkata razlika che temperaturata v amerikanskata kyshta e 23 gradusa a x sofijskija apartament - 15.

Osven tova obiknoveno ima i garag i dvor.
Re: Иде спад на цените на имотите или това ,за което винаги съм бил сигурен !
28-10-2006 - 18:02:13
блаженни са вярващите който си мислят че ще паднат цените.
кажете къде в европа има ефтини жилища.
даже тези които отидоха в испания преди пет години и си купиха стари апартаменти сега ги продават двоино по.скъпо..
явно на много хора им се иска да получават нещо за нищо...
работете повече и печелете повече и отк там ще ви е по ефтино...
na
Re: Иде спад на цените на имотите или това ,за което винаги съм бил сигурен !
28-10-2006 - 19:06:39
Дървените философи си говорят за спад в цените, обаче кервана си тече и ако не се лъжа отбелязахме ново покачване с около 4% спрямо предходното тримесечие; Някой по-горе се кълнеше ,че цените във Варна ще се сринат всеки момент- напомням му да си вземе хапчетата ако случйно е забравил; :} Апартамент на нормална цена 55хил евро ново стрителство в хубавите райони се продаде за по-малко от седмица; Не знам за кой път повтарям: няма предлагане и няма от къде да дойде; Също всички пропускат факта , че във всяка страна има градове и райони, в които местното население не може да си позволи да си купи имот с изключение на най-богатите; в Бг хората все още могат да си позволят покупка
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход