Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Графиката от първа страница - ново дъно

Публикувано от javcho 
Re: Графиката от първа страница - ново дъно
18-09-2010 - 02:02:11
avatar
Не са ни едни и същи изходните данни, аз не гледам [www.imoti.net]

Пиша за последно, защото тази дискусия започва да ми прилича на мъчението, когато се опитвах да убедя Камелия, че няма само 1000 обяви за София.

Ако се направи допитване до посетителите, какво е показано на първа страница, ще отговорят - средно аритметично на цените в imoti.net - заблуда.

Второ - идеята на средно аритметично е, че всеки елемет от множеството има еднакво тегло при определяне на стойността (1000 обяви се събират и делят на 1000, т.е. всяка обява има тегло 1/1000 от общата сума).

Трето - не виждам как, средно интелигентен човек може да твърди, че средно аритметичното от средно аритметични по квартали може да бъде полезна стойност? С конкретния пример от този сайт - обявата в квартал Гевгелийски е с тегло 530 пъти по-голямо от обявите за Центъра, мисля, че е очевидно, че графиката и стойността, която отчита е простотия.

Какво значи горното - че промяната с 1 евро на квадрат нагоре или надолу на обявата в Гевгелийски е еквивалентно на промяната на друга обява в центъра с цели 530 евро на квадрат (т.е. промяната в стойността на числото, сметнато по "Методологията", която се причинява от 1 евро на квадрат нагоре на една обява в квартал Гевгелийски, ще се постигне същата промяна, ако една обява в центъра се промени с 530 евро на квадрат)? Не мислиш ли че е тъпо и безсмислено да се смята по тази "Методология" ? Не само че не дава никаква полезна информация, а заблужава.

Тук не става въпрос за "твое", "мое" както си ги възприел ти според принципите на Камелия и да отстоваш твърденията си до безумие въпреки, че очевидно си се объркал, а става въпрос за "правилно" и "глупаво".

Още един интересен пример (с данните от днес) - ако утре някой публикува една единствена обява за двустаен в Гевгелийски с цена 200 евро на квадрат, глупавото число на imoti.net, сметнато по "Методологията" ще стане от 819 на 816 евро на квадрат, докато истинската средна цена ще се промени от 859 на 858.90 евро на квадрат (и пак ще се изписва като 859, т.е. промяна НУЛА).

Ако някой реши да се изгъбарка и публикува по една обява в празните позиции в квартали като Гевгелийски, Централна гара, Хладилника, Полигона и т.н. с цена 400 евро на квадрат, то глупавото число на imoti.net ще се смъкне с 4.4% само с 23 обяви. А истинската средна цена ще падне само с 0.2%. Изненада - медианата ще се промени само с 0.1%.

Ако това се направи пък в imоt.bg - медианата няма да се промени даже с 0.1%, защото там има много повече обяви. Медианата там ще се промени точно с 0.0% даже и при много повече на брой шеговити обяви.

Сега ако не е станало ясно, ще си помисля, че глупостта на Камелия е заразна.

*beer*
Re: Графиката от първа страница - ново дъно
18-09-2010 - 10:43:38
Dodo, кажи де да търся твоята графика, те моля!
То бива некадърност , но тия нямат равни...
В понеделник беше на 801, а сега гледам пак на 826 се е курдисала... Няма промяна в линията само се е пренесла успоредно малко на горе?!?!
От 2 години си мърда така и те не знаели защо, но не им пречело?!
Да ви пикая на графиките!

Ако тука не може, във вашия форум напиши, де да следим твоите графики!
Анонимен потребител
Re: Графиката от първа страница - ново дъно
18-09-2010 - 11:58:10
1) Знае се защо се мърда
2) Пречи и затова в новата версия ще е оправяно
Анонимен потребител
Re: Графиката от първа страница - ново дъно
18-09-2010 - 12:10:01
dodo2,
Тези данни [www.imoti.net] от цените на доматите на женския пазар ли идват?
Идват от същото място от където и ти вадиш твоите - обявите на имоти.нет.

На [www.imoti.net] данните от обявите са агрегирани по квартали и в този си вид се съхраняват като статистика.

Пак казвам, шапка ти свалям на ентусиазма да обясняваш, че 2 + 2 = 4 е вярно, а 2 * 2 = 4 е грешно.
Добре е и да проумееш, че има и други методологии различни от твоята. Че тя не е някаква "абсолютна истина" или нещо подобно. Разбери ми аз не я отричам - смяташ си - хубаво.
Re: Графиката от първа страница - ново дъно
18-09-2010 - 14:20:35
avatar
Ето казах аз, че Камелия те е заразила smiling smiley

Когато разбереш, че проблемът не се свежда до доказване на 2+2=4 вярно и 2*2=4 грешно, тогава може би ще разбереш, защо творението на първа страница трябва да се премахне и да не се показва, за да заблуждава хората.

Наистина честа грешка при хората е да си мислят, че като се направи средно аритметично на средно аритметични, дава средно аритметично на обединението, ама при положение, че по-горе се показа, че особено в конкретния пример с обяви за имоти води и до сериозни изкривявания, заради изключително неравномерното разпределение на броя обяви по квартали, какво още се дискутира не знам. Тази "Методология" дава не средно аритметично, а средно алабалистично.

Наистина е изключително грешна. Както писах, преди една година стойността която се показва, е била със 150 евро по-ниска. Тук е показвано 925 евро/м2, а истинската средна цена е била 1075 евро/м2. Не мога да гадая, каква е била разликата, когато имаше максимум (тук към 1200 евро), но истинската средна цена тогава може да е била и 1350 евро. Ако е било така, нали разбираш че много хора са с изключително грешни представи за спада на офертните цени и че той всъщност е с 15% повече? Заради кой? Заради тъпия "програмист". *write*

Айде че ми омръзна.

*beer*
Re: Графиката от първа страница - ново дъно
18-09-2010 - 14:59:05
Quote
Тинки Уинки
На [www.imoti.net] данните от обявите са агрегирани по квартали и в този си вид се съхраняват като статистика.
Пак казвам, шапка ти свалям на ентусиазма да обясняваш, че 2 + 2 = 4 е вярно, а 2 * 2 = 4 е грешно.
Добре е и да проумееш, че има и други методологии различни от твоята. Че тя не е някаква "абсолютна истина" или нещо подобно. Разбери ми аз не я отричам - смяташ си - хубаво.
Тинки, не наричай методология една програма на математически неграмотен програмист.
Можем да продължим разговора, когато разберете формулата http://en.wikipedia.org/wiki/Weighted_mean
Re: Графиката от първа страница - ново дъно
18-09-2010 - 18:26:45
Имаме злато, мед и желязо. И трите са метали и това значи, че може да изчислиме средната цена на метала по общоприетата методология. 20000евро за 1 кг злато, 50 евро за 1 кг мед и 5 евро за 1 кг желязо. Средната цена на метала значи е (20000+50+5)/3=6684.333 евро за кг. Значи е изгодно да купя 1 кг желязо за 6000 евро, защото е под средната цена на метала.
Цената на имотите се формира от няколко фактора и е практически невъзможно да се усредни, а се движи в диапазон, който силно се влияе от местоположението, типа на строителството, възраста и т.н.



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2010-09-18 18:45 от Gonzo.
Анонимен потребител
Re: Графиката от първа страница - ново дъно
18-09-2010 - 20:04:48
barbaron, ние като сме в БГ не ядем доматите с колците smiling smiley
Дай нещо по така, все пак съм завършил ФМИ и ме каниха за асистент в катедра "Вероятности и статистика".
Анонимен потребител
Re: Графиката от първа страница - ново дъно
18-09-2010 - 20:15:26
Ами то на теб вече не знам за кой път ти "омръзва" ама явно имаш нужда да доказваш нещо.

Как точно заблуждава графиката от първа страница?

Не показва желаните 149 е/м2?
Това ли и е заблудата?

Какво, кога е показвала не коментирам, само ще кажа, че доста близки числа показва спрямо това, което вади НСИ по тримесечия. Когато има нарастване на цените графиката върви нагоре, като има спад - спада.
Съжалявам, че не може да се синхронизира с мечтите на някой.
Re: Графиката от първа страница - ново дъно
18-09-2010 - 21:51:45
avatar
Значи си завършил ФМИ и се правиш на неразбиращ, само защото веднъж си написал някаква глупост и трябва да я защитаваш, за да не ти падне реномето?

Така поради горната презумпция ще ти го обясня така:

- при тази "методология" очевидно обявите за различните квартали са с различно тегло, функция на броя на обявите за дадения квартал;
- колкото е по-малък броят, толкова е по-голямо теглото (т.е. цената за този квартал е по-определяща) - проблем 1: това би трябвало да е обратно - (ако изобщо искаме да има тегла, а не да е обикновено средно аритметично) - пак примера с Гевгелийски - от какъв зор единствената обява там, да е 530 пъти по-важна при определяне на тъпото число на imoti.net от всяка една обявя в центъра? По-правилно би било да е 530 пъти по-маловажна от обявите в центъра;
- проблем 2: при множествата от по-малко от 5 обяви за някои квартали и позиции, тъпото число на imoti.net става абсолютно неустойчиво - ясно ти показах, как само с няколко обяви може да се манипулира тъпоти число на imoti.net с 5%, 10% или колко си поискаш
- на последно място влиза и случайния ефект - в зависимост дали на някой няма да му хрумне да публикува една единствена обява в Гевгелийски или някой от другите квартали с нула или много малко обяви, тъпото число на imoti.net отива нагоре или надолу, без това да отразява по какъвто и да е начин състоянието на всички останали обяви в сайта.

Както ти написах, преди година разликата между истинската средна цена и тъпата на imoti.net е била цели 150 евро на квадрат. Както ти написах, в краткосрочен план трендът също няма нищо общо с действителността - едното нагоре с 0.5% другото надолу с 3%. (Конкретни данни към днешна дата: за 28 дни истинската средна цена е надолу с 4%, тъпото число на imoti.net няма промяна - 0%; за 7 дни истинската средна цена е 2.5% надолу, а тъпото число на imoti.net е нагоре с 0.5%.) Ако кажеш че подобно разминаване не е от значение, значи си пикаш на дипломата от ФМИ.

Само защото нещо се прави по "методология" не го прави смислено. Спокойно може цената на квадрат да се умножава по номера на деня от седмицата, в който е публикуван и крайният резултат от сумата да се дели на 4 - гарантирам ти, че пак ще получиш число, кръжащо около истинската средна цена и даже ще е много по-близо до нея от тъпото число на imoti.net.

Направо е очудващо някой от ФМИ да говори такива глупости.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход