Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Какви цени трябва да достигнат имотите, за да се стабилизира пазарът?

Публикувано от opalaopa 
Какви цени трябва да достигнат имотите, за да се стабилизира пазарът?
25-09-2009 - 10:09:03
Цена на апартамент = 100 наема на този апартамент
И така:

Район / Максимален наем на кв м / Макс. цена на кв м ЕУР
Банишора / 4.55 / 455
Белите Брези / 5.28 / 528
Дружба 1 / 4.38 / 438
Люлин 4 / 3.89 / 389
Център / 5.73 / 573

.......

Това при сегашните наеми, а те падат...

*beer*
Re: Какви цени трябва да достигнат имотите, за да се стабилизира пазарът?
25-09-2009 - 10:50:43
Район / Максимален наем на кв м / Макс. цена на кв м ЕУР
Банишора - 3.55/355
Белите Брези - 4.20/420
Дружба 1 - 3.30/330
Люлин 4 - /3.00/300
Център - / 5.00/500

И това да е максимума!
Re: Какви цени трябва да достигнат имотите, за да се стабилизира пазарът?
25-09-2009 - 11:49:25
Много повърхностно.. Те, така ако се оправяше пазара, кризата щеше да е 4-5 месеца макс навсякъде.

Първо, от къде на къде цената на имота трябва да е абсолютно обвързана с евентуалната му наемна цена. После, от къде на къде пък съпоставката трябва да е за 100 наема. Защо си мислите, че определен процент годишна доходност (било 5, било 10) от наем трябва да ценообразува един имот. Доста глупаво ми се вижда на мен, за разлика от някои, които считат че купуването на имот с цел отдаване може да бъде професия и точно поради това смятат, че пози “метод” е най-подходящ за ценообразуването – аз съм твърдо против.

Цените на две еднакви жилища в една кооперация биха могли да имат 100 и 200% дори разлика. - Довършителни работи, обзавеждане, изглед, численост и тип на наемателя, срок на отдаване също. - Аз например, бих дал едно жилище на сам човек за 200, на 4-членно семейство поне за 300 или за българи 200 и пребиваващ чужденец поне 400...например с предпплата 2г. - за 250 и без за 300 и тн... Да не говорим за какво ще се ползва – за бизнес (офис и нт) или за живеене.. Това си е пак пазар и то много по-гъвкав и вариращ. Когато купуваш имота имаш възможността да предвидиш за какво ще се ползва (можеш и за публичен дом), строителя не се интересува и цената ти е еднаква (макс 10% разлики) с подобните от същата кооперация. Така че откъде на къде след като наемът ти е 300 и имота трябва да струва 30К..дрън-дрън. Това показва само колко сте комерсиални в размислите си за цените – така никога няма да ги “нацелите”.

Какво значи “какви цени ще стабилизират пазара”. Глупости. Пазара няма да се стабилизира от точно попадение на цените. Пазар няма, защото няма търсене, а не защото цените са некоректни. Защо няма търсене – защото всички спешни или жадувани ако щете покупки на жилища са задоволени на този етап, не защото НИ са по 600 вместо по 400. Остава търсенето за далавера и бизнес – естествено е тогава да се искат ниски (супер ниски) цени. - Това обаче е вече друг вид пазар и действително цените за него може да са свързани с много корекции, договорки, отстъпки и компромиси.. естествено когато говорим за инвестиции, но не за по 5-6 апартамента. Ние обаче, когато говорим за пазар на НИ имаме в пред вид средни цени за обществото. Поне така мисля, а и вие брокерите, собствениците и търсещите реално само до този сегмент може да се докоснете и съответно той да ви определя и интереса, а от там и средната цена. Ако не се нуждаете спешно от жилище дали ще ви мотивира цена 400Е повече от цена 600Е – едва ли. - вие просто не търсите и баш ви дреме дали се предлагат на 40К или 50К.

Реално центе на НИ (това е абсолютно изключение от всички сектори) падат (или са паднали толкова) само защото има голямо предлагане по разбираеми причини (някои не смогват да изплащат, други са смятали покупката на 2-3 за бизнес и сега искат да развържат някой друг лев, банките дават зор на стрителите и тн и тн) И както казахме, след като на всичко отгоре имаме свърстроителство е напълно нормално цените да се смъкнат толкова. Защо не се смъкнаха цените на хляба, тока или техниката толкова фрапиращо или въобще?? - Не се смъкнаха защото имаме ТЪРСЕНЕ, било голямо, било намаляващо. А при НИ нямаме защото ВСЕКИ СИ ИМА ЖИЛИЩЕ и в период на криза максимално насочва вниманието си към наистина съществените неща. Така че, колкото и да си връзвате цените с наемите, пазарна цена няма да налучкате. Тя ще си се самоналучка според стотиците фактори за които е писано в този форум...разсъждавайте за тях за да имате представа как ще се движат те в бъдеще.
Анонимен потребител
Re: Какви цени трябва да достигнат имотите, за да се стабилизира пазарът?
25-09-2009 - 11:56:08
Quote

Защо не се смъкнаха цените на хляба, тока или техниката толкова фрапиращо или въобще??

Според теб колко се смъкнаха цените на имотите, че да е фрапиращо?
Хлябът примерно преди време го вземах за левче, сега 70 стотики, гледам и реклама на някакво 40" Сони за 1599 лева върви пък преди година и нещо над 4000 му искаха.
Re: Какви цени трябва да достигнат имотите, за да се стабилизира пазарът?
25-09-2009 - 12:06:40
Хах Туинки, тука ме хвана smiling smiley Хляба ти е с 30% по-малък грамаж, а плазмите са избили инвестицията си по новотехнологията (ако знаеш как се образуват цените при новостите и техниката конкретно), а не защото е търсенето е паднало рязко, както е при НИ winking smiley
Re: Какви цени трябва да достигнат имотите, за да се стабилизира пазарът?
25-09-2009 - 12:08:25
Светльо,
изначално разбирането ти за икономика е погрешно.
1. нормално е при една такава ОГРОМНА инвестиция - 50-100к евро, представляваща на практика сделката на живота на 90% от хората, да се прецени съвсем елементарно цената отговаря ли на определени критерии. един от тези критерии е съотношение цена/наем. факт е че това се използва от все повече хора не само в БГ. варианта "аз чувствам че този апартамент е за мен и не ме интересуват парите" отшумя заедно със спирането на кредитната експанзия. сега вече хората се замислят за колко време биха изкарали тези пари, или за колко време апартамента би се изплатил като инвестиция. СЪЩИЯ критерии е основен критерии и на капиталовите пазари.
2. няма такова нещо като "няма търсене". търсене винаги има, а в случая няма защото посто графиките на търсене и предлагане нямат обща точка. не случайно си чувал за някой добър търговец че можел да продаде "пясък на арабите" - това е точно тънкостта - да намериш пресечна точка с търсенето и така да си оптимизираш разходите по дейността че да извлечеш печалба. и тук да вметна, че понякога продажба привидно "на загуба" сега, би довело до печалба в бъдеще. дали от завоюване на пазар, дали от минимизиране на загуби, дали заради нещо друго - няма значение. търсене винаги има, важно е да знаеш къде и на какво.
точно когато търсенето и предлагането се срещнат, тогава ще говорим за стабилизиране.
Re: Какви цени трябва да достигнат имотите, за да се стабилизира пазарът?
25-09-2009 - 12:13:27
Виви, по 1. - абсолютно несъгласен - винаги го има тва "това е моето жилище". По 2. За мен и не само, 80% спад в търсенето си е "няма търсене"
А за разбиранията от икономика - изначалните разбирания са за студентите зубрещи и зомбещи се върху кривата на Кондратиев хаха smiling smiley
Анонимен потребител
Re: Какви цени трябва да достигнат имотите, за да се стабилизира пазарът?
25-09-2009 - 12:18:48
Инвестицията в имот и сметката с колко наема ще се върне, не е само приоритет на инвеститорите. Тя все повече ще става приоритет и на хората търсещи жилище за "живеене" да го кажем, а не за да правят пари от него, отдавайки го под наем.
Проста сметка - ако наемът на едно жилище ми е на 1/3 от вноската по 25 годишен кредит, защо да го купувам? Не е ли по-добре да живея в него под наем?
Re: Какви цени трябва да достигнат имотите, за да се стабилизира пазарът?
25-09-2009 - 12:26:23
ех Светльо, уверявам те че има и студенти, а и не само студенти, които разбират а не зубрят smiling smiley знанието си е хубаво нещо, а не 5 години мъка в някой УНИ smiling smiley

я се замисли какво означава спад с 80% в търсенето? спад в кое търсене - спад в търсенето изобщо или спад в търсенето въобще? имаше подобен спад и в търсенето на леки автомобили например - по твоята логика всички хора са си купили автомобили и вече търсене няма, така ли? :] да ама не - започнаха луди промоции и помощи и сега пазара се възстановява - яааааа, имало търсене значи... но на леко по-ниски нива. нима мислиш че всички хора са си накупили хапартаменти 2004-2008г и вече край - няма пазар??? защото по твоята логика така излиза.
в БГ в момента положението е кристално ясно - предприемачите не свалят цените чакайки кризата да отшуми и банките за започнат експанзия пак, купувачите не могат да си позволят кредити като през 2007ма... еми няма търсене.... няма такова на нива от 2007/2008...
само че никой предприемач не се усеща каква лоша шега ще му изиграе това изчакване за в бъдеще... пазара се преориентира - хора се връщат в по-малките градове, по-платежоспособните започват собствено строителство (поне в моя край е пълно с нови къщички и никой не се изтересува от кооперациите), други стягат наследствен апартамент... пазара не е нещо което "чака" - пазара е животно което ако не го яхнеш навреме иди го гони после...
Re: Какви цени трябва да достигнат имотите, за да се стабилизира пазарът?
25-09-2009 - 12:30:51
Тинки Уинки Написал:
-------------------------------------------------------
> Инвестицията в имот и сметката с колко наема ще се
> върне, не е само приоритет на инвеститорите. Тя
> все повече ще става приоритет и на хората търсещи
> жилище за "живеене" да го кажем, а не за да правят
> пари от него, отдавайки го под наем.
> Проста сметка - ако наемът на едно жилище ми е на
> 1/3 от вноската по 25 годишен кредит, защо да го
> купувам? Не е ли по-добре да живея в него под
> наем?


В крайна сметка ако не си бизнесмен, при покупката на жилище винаги ше има сантиментален приоритет в избора. Купуваш жилище не само за теб, а и за поколенията - при българите винаги е било така. Ако си твърде комерсиален и в този ти основен житейски избор, определено винаги ще живееш под наем, най-малкото защото едва ли ще искаш да живееш в него и 20г. Точно за това тепърва ще има цени за инвеститори (обаче говорим за милиони), които ще шечелят от разликите и цени за обществото.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход