Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Прогнози за дъното на цените на НИ .

Публикувано от filmatoplo 
Re: Прогнози за дъното на цените на НИ .
12-02-2009 - 11:28:01

Quote

Последните двадесет години правим преход между две диаметрално противоположни икономически системи. Без сива икономика например, първоначалното натрупване на капитал би било невъзможно. Благодарение на него имаме все пак някаква средна класа.

тихия
недей ни оправдава
1. обясни ми как чехите се оправиха много преди да минат 20 години. и май само ние още сме в преход. вече и албанците ще ни надминат.
2. прочети малко българска литература от края на 19 и началото на 20-ти век за да припознаеш абсолютно същите явления и герои, които виждаме и днес. комунизма е голямо зло, но не може да го ползваме за оправдание на манталитета си.
Re: Прогнози за дъното на цените на НИ .
12-02-2009 - 11:28:02
salvador Написал:
-------------------------------------------------------
> barbaronе...недей така със "сивата" икономика...че
> май в момента благодарение на нея още
> същвствуваме.Оказа се,че нейният ресурс е далеч
> по-голям и от най-смелите теории.

Ако живееш в България, то да знаеш, че живееш в най-бедната европейска държава ИМЕННО ЗАРАДИ СИВАТА икономика. И ако сивата икномика прдължва да бъде така силно подкрепяна от неграмотници, които утре ще са без нито една стотинка, то държавата ни просто ше изчезне.
Ресурсите на сивата икономика са наистина огромни, но те не са в полза на обществото. А и аз изобщо не говоря за сивата икономика - на мен всичко ми е законно. И на стотици като мен. Отварям приказка за мощта на средния и малкия бизнес.
Все повече се убеждавам, че съм попаднал в някакъв форум, в който предимно се дрънкат закачени от тук и от там прказки. Наизуст се правят твъдени, които са абсурдно погрешни... като това, че свата икономика може с нещо да е полезна.
Сива икономика - липса на конкуренция - оттегляне на инициативните и можещите - липса на алтернативи - оттегляне на капиталите - правителство от крадци и некадърници - Латинска Америка... Ако това ще ти помогне в живота - попаднал си на идеалното място в Европа. Единствено в Боливия е по-добре за теб.


Re: Прогнози за дъното на цените на НИ .
12-02-2009 - 11:30:40
Това,че следваме и ще следваме латиноамериканския модел,стана ясно още в края на 90те.Нищо ново под слънцето.То е просто факт и никой не може да го промени на тоя етап.
Re: Прогнози за дъното на цените на НИ .
12-02-2009 - 11:34:53
не е латиноамерикансти славяноориенталски

на някой ни беше ясно още през 91-ва
а други са го планирали още през 84-5
Re: Прогнози за дъното на цените на НИ .
12-02-2009 - 11:36:06
Смешки... smiling smiley

С бабите пред блока можеш да си ги ръсиш такива колкото си искаш. smiling smiley

Пък и в този форум също става...
Re: Прогнози за дъното на цените на НИ .
12-02-2009 - 11:37:39
tihia Написал:
> Не съм впечатлен от намесата на развитите страни. Освен да национализират (под различни форми), друго засега не виждам.

Национализиранията са малко, главно в Англия.
По-скоро държавите дава под една или друга форма заеми, които ще се връщат, с лихви. Така че в крайна сметка може и парите на данъкоплатците да се върнат (с лихвите) в държавната хазна smiling smiley
Re: Прогнози за дъното на цените на НИ .
12-02-2009 - 17:41:05
barbaron Написал:
-------------------------------------------------------
> salvador Написал:
> > OK....какво всъщност трябваше да направи
> държавата
> > и какво може да направи в момента...Да
> заповяда на
> > банките кого да кредитират? ...
>
> Трябваше:
> - да не допусне "сива" икономика;
> - да не допусне регистриране на сделки при
> нотариусите за фиктивни цени;
> - да не допусне плащания с недоказани доходи;
> - да не допуска монополи;
> - да професионализира брокери и други подобни;
> или просто казано, да откопира това което се прави
> от векове в Германия, Австрия, Франция и т.н.
===============================================================

Барбароне,имаше много лесен начин.БНБ трябваше да вдигне МЗР на 20-30%.
а те ги държаха на 8%,което е дори по ниско от сащ....едва края на 2007 от ЕС ги натиснаха да ги вдигнат на 12%.
в румъния бяха 25% в леи и 20% във валулута.
как румънците можаха да се чатнат,а наще не?
ако 2007 началото,когато цените на имотите почнаха сериозно да скачат,БНБ беше ограничила кредитирането чрез увеличаване на ЗМР,ако приемеме,че от 8%,ги бяха направили,както в румъния-25%,тогава щеше да има тройно по малко раздадени кредити.
това щеше да намали и ограничи балонирането в НИ,защото парите само там влизаха,не и в индустрия.
хем няма да се качат цените толкоз,че сега народа да губи от падането,хем балона в НИ нямаше да преелее в реалната икономика,хем банките в момента щяха да са раздали много по малко кредити,и отделно щяха да имат 25% резерви,което наистина щеше да бъде една от най-стабилните банкови системи в света.
само това беше достатъчно да се направи.а не да се държат по ниски резерви от САЩ,където са най голевмите професионалисти и фед стои зад банковата система,както и трежърито с печатене на долари.
БНБ е една бедна мишка,нито пък може да се печатят левове,за да се спасяват банките.
тва с 8% ЗМР беше брутален риск,заради времени печалби и ръст в икономиката,който беше прекалено голям,което не е дорбе,както и тези пари отиваха в грешното място-тухли и бетон
Re: Прогнози за дъното на цените на НИ .
12-02-2009 - 20:08:48
acen1975 Написал:
-------------------------------------------------------
>
> Барбароне,имаше много лесен начин.БНБ трябваше да
> вдигне МЗР на 20-30%.
> а те ги държаха на 8%,което е дори по ниско
> от сащ....едва края на 2007 от ЕС ги натиснаха да
> ги вдигнат на 12%.
> .
> тва с 8% ЗМР беше брутален риск,заради
> времени печалби и ръст в икономиката,който беше
> прекалено голям,което не е дорбе,както и тези пари
> отиваха в грешното място-тухли и бетон


Не е само това причината. В Унгария и Чехия населението е облъчвано непрекъснато с оферти от банките , но имотен балон няма. По-паметливите помнят фалита на банките и разплаканите очи пред гишетата. Още по-паметливите помнят пирамидите с 100% възвръщаемост. И за тези хубости ли е виновен ниския МЗР?
Хората загубиха , защото искаха да печелят без нищо да правят, което беше умело използувано от близките до управлението да посъберат левчетата на мераклиите за вечно шоу. Шоуто се получи , но не по техния сценарий. Пишещият тези редове загуби 10 лева в Първа Частна(тогава там превеждаха заплатите) и от този факт още му пресяда бирата. Наистина непростима грешка- цели 10 лева оставени в БГ банка!
В сегашната ситуация се повтарят споменатите шоута с тази разлика че плувката на въдицата се разклати здраво още на 500-600 евро, реални 800-900 заради идеалните части, но каракудите този път са по- стръвни отвсякога и продължиха да я клатят до 1500.
Нормално било София да стане 2 милиона. София не е нито Ливерпул, нито Питсбърг, за да предложи работа на толкова народ.
И не на последно място- докато малките каракуди се лутаха в мътната вода да намерят червейчето, едрите риби от банковия сектор удариха шамара на необезпечени кредити за милиони, с които изпонакупиха огромни терени , по курортите, вкарвайки ги в регулация срещу съответното заветно участие на помиярите от местните съвети от рода на бившия Император на Слънчев бряг Янков, свършил като доста от предшествениците си от Древния Рим........
Това , като допълнение към горното е истината за хубавата ни България, превърната в елементарна лъскава магистралка.....




Редактиран 3 път(и).Последна редакция на 2009-02-12 20:40 от Спиридон Тепавичаров.
Re: Прогнози за дъното на цените на НИ .
13-02-2009 - 06:41:53
koganev -"Ако живееш в България, то да знаеш, че живееш в най-бедната европейска държава ИМЕННО ЗАРАДИ СИВАТА икономика. И ако сивата икномика прдължва да бъде така силно подкрепяна от неграмотници, които утре ще са без нито една стотинка, то държавата ни просто ше изчезне.
Ресурсите на сивата икономика са наистина огромни, но те не са в полза на обществото. А и аз изобщо не говоря за сивата икономика - на мен всичко ми е законно. И на стотици като мен. Отварям приказка за мощта на средния и малкия бизнес.
Все повече се убеждавам, че съм попаднал в някакъв форум, в който предимно се дрънкат закачени от тук и от там прказки. Наизуст се правят твъдени, които са абсурдно погрешни... като това, че свата икономика може с нещо да е полезна.
Сива икономика - липса на конкуренция - оттегляне на инициативните и можещите - липса на алтернативи - оттегляне на капиталите - правителство от крадци и некадърници - Латинска Америка... Ако това ще ти помогне в живота - попаднал си на идеалното място в Европа. Единствено в Боливия е по-добре за теб. "
*yes* *yes* *bow*


Добре си до казал! За мен няма "сива" ,за мен това е криминална икономика, която ерозира бавно , но сигурно държавата.
Имаше тези тук, че криминалните пари, тези от трафик и фалшификации щели да ни спасят от кризата!!! Да се смееш ли , да плачеш ли!!!
Цените у нас са точно прдвидени за трфиканти на хора и наркотици, но не и за хора на заплата/без значение на професията/ Дали това не се отрази и на морала на българите!!? На практика се получи ,че за да осигуриш жилище и прехрана на семейството не е достатъчно да имаш добра професия и квалификация. Много хора не издържаха на натиска ,а и при липсата на правораздаване ,преминаването към "тъмната страна" е само крачка. Така на практика строителната мафия трупаше печалби от криминалите. Мнозина от тях после сами станаха предприемачи. Останалия народ , като видя хода на цените и разбра, че строителството е една огромна перачница на пари започна да тегли кредити защото "цените никога не падат" Банките решиха да не останат назад от пиpшенството и отпускаха заеми с огромни лихви на всеки. Защо и те да не печелят от всеобщата лудост!!! Настроиха се огромен брой бърлоги-жилиша на огромни цени. Да, но банките нямат ресурс за кредити вече, пък и видяха абсурда, криминалните пари намаляха по различни причини.... и какво правим сега. *xxx* :] :] :cry:





Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2009-02-13 07:21 от Оноре.
Re: Прогнози за дъното на цените на НИ .
13-02-2009 - 07:34:22

Оноре:

> .. и какво правим сега?.....<

Западните съседи след 10 години войни, ембарго и без да разчитат на помощи от ЕС не си задават този въпрос.
Явно ще трябва да видим какво са правили те досега и да започнем да правим същото....

Само не и лицемерен вой че ЕС ни бил използувал за евтина работна ръка и да си пробутва стоките у нас.
Не и след като закопахме милиарди от ЕС в тухли и кави ли още не дивотии....
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход