Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Идва момента на зловещата истината !!!!

Публикувано от Realist 
Идва момента на зловещата истината !!!!
21-04-2008 - 23:31:42
Прочетете това интервю пак после ако имате още съмнения за нещо си коментирайте !
[dariknews.bg]
Re: Истината !!!!
22-04-2008 - 00:41:16
Икономика и избори


Георги Ангелов


Георги Ангелов е старши икономист в Институт “Отворено общество” – София, а преди това е работил като изследовател в Института за пазарна икономика. Получил е образованието си по финанси в УНСС. Изследователските му интереси са свързани с данъчната политика, публичните финанси и икономическото развитие. Съавтор е на книгите “Анатомия на прехода” и “Държавата срещу реформите”. Публикувал е стотици статии и анализи в специализирани издания, вестници и списания. Участвал е в множество български и международни изследователски проекти с тематика от държавен бюджет и данъчна политика до икономически анализ, и пазар на труда. Редовно е канен като презентатор и участник на икономически конференции и семинари. Той е член на управителния съвет на Българската макроикономическа асоциация, членува и в Американската икономическа асоциация и Българско дружество “Фридрих Хайек”. Бил е редактор на данъчен бюлетин, както и краткосрочен експерт към Европейската комисия.
Наскоро в своя блог известният икономист Грег Манкю от университета Харвард публикува една графика, която илюстрира връзката между състоянието на икономиката и изборите. Накратко, колкото по-бързо се развива икономиката през последните четири години, толкова по-вероятно е управляващата партия да бъде преизбрана. И обратно, когато икономическият растеж е нисък, шансовете за преизбиране на властта също са ниски.
Звучи съвсем логично. Когато хората увеличават доходите и благосъстоянието си продължителен период от време, те не са склонни твърде много да експериментират с нова управляваща партия, а запазват сегашната. И обратно, ако избирателите не виждат достатъчно висок ръст на доходите си, не могат лесно да си намерят работа и стандартът им на живот не се подобрява видимо, тогава те са по-склонни да сменят властта.

Без съмнение българските избиратели също са силно повлияни от състоянието на икономиката и благосъстоянието си когато решават дали да преизберат правителството или да го изхвърлят от властта. Фактът, че нито едно българско правителство не е било преизбирано говори съвсем ясно за това, че избирателите не са удовлетворени от темповете на развитие на икономиката. А че те не са удовлетворени, го знаем и от социологическите проучвания.

Тук трябва да отбележим, че политиците в България се сещат за изборите около половин година преди тях като започват да вършат безброй PR-акции - рязане на ленти, откриване на заводи, болници, пътища, строеж на чешмички и пр. На практика, всички сили се концентрират в месеците преди изборите. Както обаче става ясно от графиката в блога на проф. Манкю, избирателите не се интересуват само от последните месеци, а от всичките четири години преди изборите. При това, те се интересуват от развитието на икономиката и доходите си, а не от това колко държавни пари са били похарчени за PR-проекти.

Някои политици вероятно биха казали, че икономическият растеж в България не е нисък в сравнение със средните темпове в Европейския съюз и вероятно се чудят какво повече могат да поискат българските избиратели. Реалността е, обаче, че България никога не е била сред първенците в ЕС по икономически растеж - балтийските страни, Словакия, както и много от страните в Централна Европа успяват да постигнат много по-бързо развитие на стопанството. В някои години Естония, например, отбелязва два пъти по-висок икономически ръст отколкото България. Същото се отнася и за Литва, Латвия, дори Румъния.

Явно политиците не са направили достатъчно икономически реформи, за да постигнат по-висок икономически растеж и да бъдат преизбрани за втори мандат. Това е видно и от статистическите данни - България все още е най-бедната страна в Европейския съюз, като всяка от другите 26 страни е по-богата. При такива показатели е съвсем ясно, че управляващите не са си свършили достатъчно добре работата докато са били на власт.

Същото се отнася и за сегашното правителство. Ако не пришпори реформите и не успее да постигне бързо и забележимо увеличаване на доходите, то ще си отиде също така безславно както и останалите правителства преди него. Защото мнозинството от избирателите не биха искали да чакат 50-60 години или век, за да стане България богата страна.

Все още има година и половина до следващите редовни избори и настоящото правителство - ако иска да остане на власт и след това - трябва да запретне ръкави и да свърши малко сериозна работа. Сравнително бързо могат да се подобрят основните показатели на бизнес средата - някои страни успяха за 2 години да изкачат 100 места в класацията на Световната банка. На нас ни трябва изчакване от 20-30 места, което спокойно може да стане за няколко месеца.

Още няколко месеца ще са достатъчни за съкращаване на излишните чиновници и въвеждане на електронни услуги. Твърде високият бюджетен излишък, който ще се постигне и тази година, прави съвсем лесно намалението на данъчното бреме върху доходите - най-вече става въпрос за осигурителните вноски, които са най-големия данък в България. Сравнително бързо може да се завърши и приватизацията, която да включи в производството активи, които сега не се ползват (като буренясали летища). Могат да се направят и стъпки към реформиране на здравеопазването, образованието и пенсионната система.

Ако свърши всичко това по прозрачен и открит начин без много гафове, правителството ще има голям шанс да не бъде разгромено на изборите. Ако не го свърши, трудно ще бъде преизбрано и не трябва да се сърди на никого, защото вината ще си е изцяло в него.

:cry:
Re: Идва момента на зловещата истината !!!!
22-04-2008 - 09:07:02
Подкрепям напълно статията с едно изключение.

Quote

никой не предупреди хората, че първо, настъпва забавяне на икономическия растеж, никой не предупреди хората, че ще настъпи поради ширещата се и продължаваща да расте инфлация ще настъпи силно повишаване на лихвените проценти. И делът на техния дълг всъщност ще се увеличи на фона на едно спадане на стойността на това, за което те са взели своя дълг.

Ние предупреждавахме, предупреждавахме и предупреждавахме.

Подхвърлената на високо топка престана да се издига. Семействата сега усещат онова тръпнещо гъделичкане в слабините преди стремглавия ход надолу - който е скачал от високо ще ме разбере.

Сами се поробихте и сами сте си виновни за това което ви чака. И недейте казва че не бяхте предупредени. Бяхте!
Re: Идва момента на зловещата истината !!!!
22-04-2008 - 09:13:58
Даването на апокалиптични прогнози във форум едва ли може да се счита за предупреждение на обществото. Още повече, че в самия форум няма единодушие за това.
Не ме разбирай погрешно - мисля, че твърде вероятно при НИ като цяло вече има спад, но поради редица причини това е прикрито или оставено на заден план.
Re: Идва момента на зловещата истината !!!!
22-04-2008 - 09:34:22
Съгласявам се с част от констатациите на автора за тежката криза, която е надвиснала за България. Смятам, че колизии с хората, които са чели статията на президентския съветник, нямам.

ОБАЧЕ, какъв е изходът от тази криза moody smiley:

Аз, единствено схванах, че това са сбор от мерки, с които българското правителство се забавя. Изобщо не разбрах какви трябва да бъдат те. Единствено разбрах, че лекарството се състои единствено в предсрочни избори. Какво ще стане след тях, е питанка...

Та горе-долу, тази статия ми прилича на преглед при лекар, който правилно определя заболяването, но не дава никаква рецепта или лекарства. Затова, за мен тази статия е политическа. Общо взето - дъвка за джавакане...
Re: Идва момента на зловещата истината !!!!
22-04-2008 - 09:53:30
greenbul Написал:
-------------------------------------------------------
> Подкрепям напълно статията с едно изключение.
>
Цитат:никой не предупреди хората, че първо,
> настъпва забавяне на икономическия растеж, никой
> не предупреди хората, че ще настъпи поради
> ширещата се и продължаваща да расте инфлация ще
> настъпи силно повишаване на лихвените проценти. И
> делът на техния дълг всъщност ще се увеличи на
> фона на едно спадане на стойността на това, за
> което те са взели своя дълг.
>
> Ние предупреждавахме, предупреждавахме и
> предупреждавахме.
>
> Подхвърлената на високо топка престана да се
> издига. Семействата сега усещат онова тръпнещо
> гъделичкане в слабините преди стремглавия ход
> надолу - който е скачал от високо ще ме разбере.
>
> Сами се поробихте и сами сте си виновни за това
> което ви чака. И недейте казва че не бяхте
> предупредени. Бяхте!
.---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Вили Казасян в Мюзик Айдъл каза на "Айтоския " Иван:
През живота си не съм виждал човек който толкова успешно и съзнателно да си пречи !
................................
Без да предендирам за висотата на неговата мъдрост-бих перифразирал :
Никога не съм виждал група хора , които толкова съзнателно да си пречат , говорейки необмислени неща , приличайки на дете с кибрит в склад за бензин !!!
като имам предвид,че българинът е изобретил скока БЕЗ парашут , както и режене на клона върху който седи , в някаква степен разбирам безумието на подобни "greenbul "-овци , но те не знаят,че тръгне ли лавина-помита всичко,в т.ч. и ТЯХ САМИТЕ,техни близки и пр....
--------------
въпросният автор на статията ГЕОРГИ АНГЕЛОВ има причини да пише подобни статии-плаща му се да генерира нестабилност - на вас,умници кой ви плаща да говорите неясни за главите ви неща ???
Не разбрахте ли за 19 год свободна преса за какво служи свободната преса,кого освобождава и от кого
Re: Идва момента на зловещата истината !!!!
22-04-2008 - 10:10:32
> Никога не съм виждал група хора , които толкова
> съзнателно да си пречат , говорейки необмислени
> неща , приличайки на дете с кибрит в склад за
> бензин !!!

Кой превърна Българската икономика в склад с бензин? Дали Куку, Асен или Аз? Не. Виновни бяха хилядите баламурници, които купуваха обричаки се на доживотна нищета.

> като имам предвид,че българинът е изобретил скока
> БЕЗ парашут , както и режене на клона върху който
> седи , в някаква степен разбирам безумието на
> подобни "greenbul "-овци , но те не знаят,че
> тръгне ли лавина-помита всичко,в т.ч. и ТЯХ
> САМИТЕ,техни близки и пр....

Късно е андрешко, лавината тръгна.

> --------------
> въпросният автор на статията ГЕОРГИ АНГЕЛОВ има
> причини да пише подобни статии-плаща му се да
> генерира нестабилност - на вас,умници кой ви плаща
> да говорите неясни за главите ви неща ???

КГБ, ЦРУ и еврейтете естествено spinning smiley sticking its tongue out




Re: Идва момента на зловещата истината !!!!
22-04-2008 - 10:23:28
greenbul Написал:
-------------------------------------------------------
> > Никога не съм виждал група хора , които
> толкова
> > съзнателно да си пречат , говорейки
> необмислени
> > неща , приличайки на дете с кибрит в склад
> за
> > бензин !!!
>
> Кой превърна Българската икономика в склад с
> бензин? Дали Куку, Асен или Аз? Не. Виновни бяха
> хилядите баламурници, които купуваха обричаки се
> на доживотна нищета.
>
> > като имам предвид,че българинът е изобретил
> скока
> > БЕЗ парашут , както и режене на клона върху
> който
> > седи , в някаква степен разбирам безумието
> на
> > подобни "greenbul "-овци , но те не
> знаят,че
> > тръгне ли лавина-помита всичко,в т.ч. и ТЯХ
> > САМИТЕ,техни близки и пр....
>
> Късно е андрешко, лавината тръгна.
>
> > --------------
> > въпросният автор на статията ГЕОРГИ АНГЕЛОВ
> има
> > причини да пише подобни статии-плаща му се
> да
> > генерира нестабилност - на вас,умници кой ви
> плаща
> > да говорите неясни за главите ви неща ???
>
> КГБ, ЦРУ и еврейтете естествено
>
.......................................................................................
опитах се да ти обясня,че подобни "сценарии" рисуват 2 групи - СПЕКУЛАНТИ , т.е. ЗАИНТЕРЕСОВАНИ и ОФЦЕ !!!
Ако не намериш твоя конкретен интерес от преповтаряне на подобни Кафкиански сценарии - намери си мястото в оставащата група , барабар с КУКУ,ПИПЕ,Асен , ИВАОН и пр умници!
може да си попрочел нещо-но още веднъж се замисли-за какво служат медиите,чия работа вършат и пр....
колкото до ЦРУ и евреите - българинът не съществува ако няма оправдание на провала си - БЪЛГАРИНЪТси е най-големия враг , той гаси пожара в къщата си с ...........БЕНЗИН -за това не говори !!!
гасиш пожар с бензин !


Re: Идва момента на зловещата истината !!!!
22-04-2008 - 10:35:32
Вижте го андрешко, гледайте внимателно. Поведението му е типично за навлизане във фаза 3 на имотния балон - платото на отричане. Да имотния балон не се пръска за един ден, той минава през фази. След платото на отричане следва оздравителното стегниране. Колкото по-напред се движим толкова по-изнервени ще стават баламурниците. Виновен съм спекулант съм, грозен и гърбав съм. Признавам си аз съм виновен за кредитната криза която предстои.
Re: Идва момента на зловещата истината !!!!
22-04-2008 - 10:50:13
предстои,но аз като познавам психаката на българина не мога да си обясня как ще се раздели с наи скъпото си-имота...още пове4е 4е на цената под която го е купил
по скоро като се отпуши еврото пове4ето хора ще предпо4етат да купуват техника ,коли и имоти дори и да не им трябват..такъв си е българина-да има за децата
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход