Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Българският лев...

Публикувано от Dimitrovski 
Re: Българският лев...
01-04-2008 - 20:07:07

Асене, обяснението ти за 12% напълно покрива представата ми за елегантен зулум.
На времето зулума беше Ганьовски защото се печатаха левове на конвейер. Сега обаче това изглежда невъзможно. Особено за евро-то. В този смисъл какъв е риска за евро-то в сигурна банка, да речем в БНБ при една рецесия в национален мащаб.
Re: Българският лев...
01-04-2008 - 20:14:21

Относно спора за процентите по-горе:

Разберете се с две думи че един и същ процент при различна база представлява различни величини като абсолютна стойност-това не важи само за банковите проценти.

Който не вярва да попита Камелия

Re: Българският лев...
01-04-2008 - 20:14:42
Какъвто е и в лева...
Сметките ви са доста далеч от истината. Особено на Парцалев.
Re: Българският лев...
01-04-2008 - 20:23:17
Спиридон Тепавичаров Написал:
-------------------------------------------------------
> > Асене, обяснението ти за 12% напълно покрива
> представата ми за елегантен зулум.
> На времето зулума беше Ганьовски защото се
> печатаха левове на конвейер. Сега обаче това
> изглежда невъзможно. Особено за евро-то. В този
> смисъл какъв е риска за евро-то в сигурна банка,
> да речем в БНБ при една рецесия в национален
> мащаб.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Спиро,според мен най голямата далавера в близката една-две години е хващане на тренда долар с/у евро и долар с/у паунд на форекс маркета.по никакви борси ,ценни метали и други къмодитис няма да могат да се направят такива пари.
аз само тва чакам и не правя нищо друго.даже съм се изолирал от следене на други новини,за да не се подкокоросам да играя нещо друго.
вече раунда се обезцени доста.смятам,че още ще се обезцени.но въпроса е кое процентно ще се обезцени повече спрямо долара-раунда или еврото.аз смятам ,че има по голям % шанс да е еврото.
а дали тва ще стане утре,вдругиден,след година или две,там е разковничето.
ако не лакумееш и отвориш дългосрочни позиции на нисък ливъридж,да речем едно към десет,дори и сега смятам,че може да се влиза.
не смятам,че дори и долара да продължи да се обезценява,ще загуби 10% за да изгорят позициите ти.
ако си аматьор и играеш за кеф-горещо ти препоръчвам да не се завираш на висок ливъридж,както и да се правиш на математик на технически анализ и да пускаш позиции,с цел 10минутен или подобен прозорец
Re: Българският лев...
01-04-2008 - 20:40:32
Quote

какъв е риска за евро-то в сигурна банка, да речем в БНБ при една рецесия в национален мащаб.

Сега ще трябва да обяснявам, че БНБ не е търговка банка, че да си туриш парите в нея "на сигурно"

Това е почти като едно твърдение, което срещам тук из форумите, че бордът фиксира курсът на лева спрямо еврото.

Паниката при най-малкия слух за промяна на курса ще е толкова колосална, че живо евро няма да остане в кьорава банка.
Re: Българският лев...
01-04-2008 - 20:58:23
greenbul, какво ще стане с депозитите във валута (примерно евра) ако махнат валутния борд? ще могат ли хората да си изтеглят парите в евра, ако все още има такива? или банките могат да ти кажат: "ето ти левчета, при курс Х:Y"
Re: Българският лев...
01-04-2008 - 21:02:11
Ето я заверата! Дръжте ги!

Разширяване на сътрудничеството между банковонадзорните органи в Югоизточна Европа

По покана на г-н Николас Гарганас, управител на централната банка на Гърция (Bank of Greece), на 8 февруари в Солун се срещнаха управителите на централните банки на Албания, България, Босна и Хецеговина, Кипър, Македония, Гърция, Черна гора, Румъния и Сърбия, както и ръководителите на две надзорни институции – на Босна и Херцеговина. Срещата бе проведена в рамките на многостранния Меморандум за разбирателство, договорен на срещата в Атина през юли 2007 г., имащ за цел засилване на сътрудничеството в областта на банковия надзор в Югоизточна Европа (ЮИЕ) и запазване на финансовата стабилност в региона. При дискусиите бяха взети предвид заключенията, направени на Срещата на ръководителите на банковонадзорни институции, проведена в Солун на 18 януари.
Управителите на централни банки отбелязаха, че последиците за икономиките в Югоизточна Европа от трусовете на международните финансови пазари са косвени и досега ограничени. Те отчетоха също повишената несигурност на перспективите пред икономиките от ЮИЕ в резултат от възможното допълнително забавяне темповете на растеж на световното производство и търговия, ако сътресенията продължат. На този фон те отбелязаха значението на надеждните фундаментални финансови и икономически показатели. В светлината на бързото нарастване на кредитирането, наблюдавано в много държави от региона, техните надзорни органи внимателно следят развитието на кредитирането, за да защитят качеството на кредитните портфейли на банките и финансовата стабилност. Важно е също политиките за макроикономически и структурни реформи да бъдат засилени в много от държавите в региона, за да устоят на инфлационния натиск и дисбалансите по текущата сметка на платежния баланс. Големите дефицити по текущата сметка особено ако са резултат по-скоро от ниски спестявания, отколкото от производителни инвестиции, могат да намалят перспективите за растеж и да разклатят доверието на инвеститорите.
Управителите на централните банки решиха да ускорят прилагането на многостранния Меморандум за разбирателство за постигане сближаване на надзорните практики, включително и тези, свързани с изпирането на пари и финансирането на тероризма, и измерването на риска. За тази цел ще бъдат използвани опитът, натрупан при прилагането на съответната рамка на Европейския съюз, както и принципите, установени от Базелския комитет по банков надзор, като същевременно се съблюдават националните институционални и правни рамки. Беше договорено, че като въпроси с неотложен приоритет ще се третират определянето на областите, в които трябва да се постигне сближаване на надзорните практики, предприемането на съвместни инспекции на място в задгранични финансови институции, както и съвместната оценка на резултатите от стрес тестове, провеждани във всяка от държавите.
Взето бе решение следващата среща на управителите на централни банки от Югоизточна Европа да бъде проведена в София през октомври тази година.
Re: Българският лев...
01-04-2008 - 21:43:38
Спиридон Тепавичаров Написал:
-------------------------------------------------------
> > Днес "Райхфайзен Банк" непрекъснато се
> натрапва с оферти за едногодишни депозити в лева
> (не заеми) с лихва 12 % . Чувал съм че при лихва
> над 5% крайната печалба често е примесена с чаша
> бистра вода. Нямам впредвид организирания банков
> обир на правителствено ниво от 90-те години,
> когато посветените в заверата теглеха заеми в
> левове и изкупуваха имоти , които след достигането
> на лев/долар 3000/1 изплатиха с по 50-60 долара.
> Сега при чужди собственици на банките не може да
> се говори за Бай Ганьовски зулуми, но зулумите
> могат да бъдат и елегантни. Та на думата:
> Според икономистите във форума тези 12 % могат ли
> да се приемат като "червена" лампа?


Първо - депозитът не е едногодишен, а със срок 36 месеца - с 12 3-месечни лихвени периода.

Второ - олихвява се с прогресиращ годишен лихвен процент - за първия тримесечен период - 4,5% год.лихвен процент, за слеващото 3-месечие по-висок и така до последните три месеца, за които (само за тях) получаваш 12% на годишна база.

Трето - не е ясно какво става в края на всяко тримесечие (дали лихвата се капитализира или не), но предполагам, че е без капитализация.

И един съвет - не вярвайте на всяка реклама.


null
Re: Българският лев...
01-04-2008 - 21:44:44
Никой не се съмнява, че ако една банка фалира няма изчезнат кредите, които е дала, а парите ще ги търсят. Депозитите са гарантирани до определено ниво и след известно време си получаваш парите, макар и обезценени. И това е ясно.
Въпросът ми е следния. Ако един човек има кредит от една банка и депозит в същата банка. И тя фалира. Какво се получава.
Ако се гледа да е справедливо, ще ти намалят дълга с размера на депозита и ще ти остане да връщаш по-малка сума.
НО понеже справедливост не е имало, няма и няма и да има, сигурно закона предвижда да си плащаш кредита, а пък да си чакаш след време парите от депозита.
Ще ми е интересно да науча, какво знаят специалистите в този форум.
Искам да подчертая, че въпроса ми има чисто теоретичен характер.

КОГАТО КАРТАТА И ТЕРЕНЪТ НЕ СЪВПАДАТ, ВЯРВАЙТЕ НА ТЕРЕНА.
Стара военна аксиома
Re: Българският лев...
01-04-2008 - 21:50:06
да-нямаш проблеми.веднага трябва да ти ги прехвърлят,в случай,че ти искаш.при банкрут тва е стандартно балансиране.даже може и да го направят и без да те питат.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход