Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Защитените територии и незащитената Природа

Публикувано от Motion 
Re: Защитените територии и незащитената Природа
18-11-2006 - 17:47:07
Щом и аз казвам, че още не съм определил на чия страна ще застана значи и аз съзнавам, че нищо съществено не правя.
Аз съм за опазване на природата, обаче намирам за неправилни действията на защитниците на природата. Това е причината да не знам на чия страна да застана.
Ти казваш - компромисът опорочава идеята. Обаче какво правиш като видиш, че врагът е прекалено силен? Май единствения вариант е да използваш неговата сила срещу него самия. А това значи да се съобразяваш с неговите закони.
Re: Защитените територии и незащитената Природа
18-11-2006 - 17:56:26
Въпреки че тук май минавам за черноглед, все пак има и нещо оптимистично.
Нали знаеш оня лаф "Ако видиш, че насилието е неизбежно, отпусни се и получи удоволствие". smiling smiley
Е, мисля си, че сме едни от последните поколения, които можем да получим своето удоволствие (твоите любими ски примерно) без съществено "насилие" върху околните и природата.

Motion, извинявай за спама - събота e, пък и "прекалено" сериозното задълбаване в нещата понякога депресира. sad smiley
Re: Защитените територии и незащитената Природа
18-11-2006 - 18:03:34
Какво равиш, когато врагът е прекалено силен?
Нали знаеш какво е непропорционална заплаха? А сега малко ще се дистанцирам, да не ме сметне някой за ... (тия думи не се пишат в нет-а).
Re: Защитените територии и незащитената Природа
18-11-2006 - 18:19:22
Прав си - не се пишатsmiling smiley
Обаче не мисля, че дават добри резултати. Проблемът на всички , практикуващи такъв вид действия е ако хванат та спечелят власттаsmiling smiley
Re: Защитените територии и незащитената Природа
30-11-2006 - 21:44:39
Излизам малко встрани от темата, но това е само защото не искам да пропускаме факта, че Природата съществува и в самите градове smiling smiley

По статия на в-к “Дневник” от 29.11.2006 г.

"Три "бомби", които могат да доведат до масови протести, цъкат във внесените между първо и второ четене промени в Закона за Черноморското крайбрежие. Това коментира във вторник зам.-министърът на регионалното развитие Савин Ковачев. Проблемните текстове са за собствеността на плажовете, отмяната на действащи сега подробни устройствени планове и увеличаването на зоната, в която се ограничава строителството.
Ако влезе в сила предложението в населените места също да има ограничителни зони за застрояване, това означава, че на 500 м от плажа във Варна и Бургас ще е забранено по-високо строителство от 7 метра или 3-етажни кооперации, обясни зам. министърът. По думите му две трети от територията на Варна ще попадне в тази зона."

Мисля, че този човек толкова се е вживял в ролята на глашатай на чужди интереси, че на моменти говори очевидни глупости и само доказва некомпетентността си да заема такъв пост.
Две трети от Варна в 500-метровата зона? ... просто няма какво да се отговори на такова изказване.

"Още по-скандален, според него, е текстът в преходните и заключителни разпоредби на закона, който предвижда влезли в сила подробни устройствени планове да бъдат заменени с предвиденото застрояване по новия закон. Така например, ако има одобрен план от 1993 г., който позволява да се издигне сграда с разгърната застроена площ от 20 хил. кв.м, а новият закон предвижда 10 хил. кв. м, то в сила остава по-ниското застрояване, обясни Ковачев. По думите му това е значително намаляване на придобити имуществени права и ако случайно такъв терен е купен от западен инвеститор, въпросът може да бъде поставен и пред ЕС. Ковачев твърди, че с промените се посяга на гражданския мир."

Съгласен съм, че този текст на проекто-закона би могъл да навреди на инвестиционните планове на определени лица.
Но тук въпросът е наистина комплициран – как да се запази от една страна техния интерес, от друга – интереса на обществото. Защото, ако за инвеститора тази промяна ще доведе до корекция на планираната от него норма на печалба (никой няма да се откаже от апетитни теренчета край морето, ок?), то за гражданите това няма да е никаква загуба, а само предимство.
Защото извинявайте .... 500 метра, това е смешно – ако печалбарите си вдигнат хотел на 10 етажа на 501-вия метър, нека някой ми обясни с какво ще му се накърни бизнес интереса ... 500 метра са си просто един нелеп компромис с алчността на инвеститорите и мисля, че те вместо да „плачат” трябва да започнат малко по малко да мислят, освен за собствения си джоб, и за визията на морските ни градове, за благоустрояването, за хармонията с околната среда – все неща, които те очевадно пренебрегват, или направо игнорират.
Нелепият израз „посяга се на гражданския мир” също ще го оставя без коментар ...

"Савин Ковачев е категорично против плажовете да се дават на общините, защото по конституция те са изключителна държавна собственост. Освен това няма територия от национално значение, която заради местните власти да не е окалпазена, каза зам. министърът. Той даде примери с презастрояването в Слънчев бряг и Банско."

Тук искам да изразя съгласие, макар и само частично.
Вярно е, че общинските кметове доказаха неумението, и най-вече нежеланието си, да управляват в полза на обществото, и че корупцията, която движи всяко първо решение например на бургаския кмет, доведе до плачевното състояние на крайбрежните алеи в Морската градина.
За да бъдем екзактни, обаче, ситуацията в Морската градина се усложнява от факта, че там е налице смесена собственост – държавна и общинска, което много успешно е използвано, за да се нацвъкат заведенийца от всякакъв евтин характер.
Не мисля, и че областните управители - в качеството им на представители на държавната власт по места, са доказали и показали държавническа политика досега ... Последна справка – също в Бургаска област – историята около къмпинг „Градина”. Друг въпрос е, че by default тези управители са безгласни марионетки, които прекрасно знаят това и са го приели с ясното съзнание в какво трябва да се заключава тяхната работа.
И, за да бъдем изчерпателни – държавната политика на регионално ниво не се прокарва единствено чрез областните администрации, затова нека отдадем „заслуженото” и на държавните дружества или по-скоро дружествата, в които държавата има някакво участие.
Визирам примера, даден от самия г-н Ковачев: Слънчев бряг.
Най-големият морски курорт, който имаше прекрасната възможност след 1989 г. да се превърне в стабилна туристическа дестинация. Вместо това, под „умелото управление” на държавното дружество (разбирай хората, които вземат неговите стратегически решения – и това не са управителния съвет или директорите) положението на този курорт е наистина катастрофално, и уви, засега няма изгледи ситуацията да се промени. Което пък доказва и силната решимост на частния бизнес да доведе презастрояването докрай и да изцоца максимума на възможните печалби. Докато могат ще го правят - в това няма никакво съменение.
И когато под натиска на ЕС започват да се правят някакви плахи промени в статуквото на крайбрежните зони, реакцията е колкото очаквана, толкова и гротескна. За мен е непочтено (казано дипломатично) и отвратително (казано в прав текст) тези хора да заемат позицията на ощетени и да демагогстват, че щял да се наруши едва ли обществения интерес – той отдавна е стъпкан и изхвърлен на боклука.
По-лошото е друго – че подобни „бизнесмени” в своето съзнание не правят разлика между апетита си за печалба и това какво е добро за обществото. Някои от тях дори си вярват, че двете са едно и също нещо (?!), и въпреки че действителността показва точно обратното, за тях това очевидно няма значение.

"Ограничаването на строителството на 500 м от плажа ще ощети Бургас с 2 млрд. лв., заяви във вторник Ваклин Стойновски. Той стана известен с проекта за небостъргач в морската градина. Стойновски ще изпрати писма до всички институции срещу промяната. На 500 м от морето е жилищният комплекс "Зорница", част от центъра на града и бъдещ квартал. Стойновски прогнозира, че ако ограничението влезе в сила, цената на земята ще падне 6 пъти."

За този човек каквото и да кажем ще е недостатъчно. В случая, също като този на заместник-министъра, става дума за наглост.
За съжаление има немалко като него, които са се самозбаравили, седнали върху чужди пари и даващи „мъдри” съвети как, колко и къде да се инвестира ...
На този господин нека да кажа, че стойността на земята няма да падне никакви 6 пъти.
А тези 2 милиарда може и да са предварителните разчети за бъдещи печалби (но съм сигурен, че нито са направени лично от него, нито че цифрата е истинската), които сега са МАЛКО застрашени от бъдещия закон, но на обикновените хора им дреме за неговата и алчността на другите, които чакат на тази софра.
Мисля, че вместо да дава некомпетентни оценки за цени и бъдещата визия на Бургас, този господин може да започне с това да обясни на нас, простосмъртните, как ще изпълни обещанието си, че ще построи абсурдния си небостъргач на същата площ, на която бе разположен ресторант „Воденицата”.
Иначе казано – нека започне първо с обосновка на една от най-големите си лъжи.

"Варненският клон на Българската строителна камара (БСК) и Общинският съвет в града също реагираха много остро. Те са изпратили писма до президента, премиера и Народното събрание, в които искат ограничението да не се въвежда или от 500-метровата ивица да бъдат извадени урбанизираните територии. Камарата подчертава, че промените са в разрез с приетия план за развитие на Варна и на практика приравняват черноморските градове с горските и земеделските земи."

Не смятам, че има приравняване на урбанизираните територии със земеделските земи. БСК и ОС-Варна преиграват.
Освен това не мога да разбера защо тези хора се правят на разсеяни сякаш не разбират основното предназначение на подготвения законопроект – да се спре вандалското застрояване край морската ивица и да се въведе регулиран режим за бъдещото стротелство, така че да се осигурят оптимални възможности за истински, а не дребен и стаден туризъм!!!

"Новият Закон за общия устройствен план на София, който предстои да влезе на второ четене в парламента, също предвижда отмяна на влезли в сила планове. Например инвеститор, който е купил терен и по стария план има право на жилищно строителство, по новия може да се окаже собственик на градинка, посочи Савин Ковачев."

Това с градинките е стара тема. Свидетели бяхме на точно обратното – как градниките стават блокове или хотели.
Уви, този процес продължава и в настоящия момент, защото както може би се досетихте, разрешителните и строителните документи на някои обекти се оказаха удобно актуализирани, така че да заобиколят нормативните ограничения (разбира се, има и проекти, чиито процес на релазиция наистина е започнал преди въведената забрана и следва да се възползват от предвидената в ЗУТ възможност).
Re: Защитените територии и незащитената Природа
01-12-2006 - 14:22:41
Много ти е далеч от действиетлността мнението за "обикновените хора". "Обикновения" човек е благ докато не реши, че някой му посяга на имотеца.
Замени израза "обикновен" човек с израза "непритежаващ имоти в цитираните райони" човек.
Re: Защитените територии и незащитената Природа
02-12-2006 - 15:06:43
4ovek

Хората, които са направили ВОСР, поне основната част от тях, не са били никакви комунисти – това е тъжната истина.
А за парите си прав – в действителност тях никой не ги притежава, в истинския смисъл на думата winking smiley

П.С. Виждам, че обичаш да влизаш в конфронтация, затова ще коментирам последния ти пост кратко:
Моето "мнение" са факти. И те имат значение преди всичко за мен, така че разбираш, че не си длъжен да се съобразяваш с тях.
Но за да обориш фактите ще са ти необходими малко повече и по-сериозни доводи от ... едно мнение.
Тези 20-ива изпосталяли хорица, които показаха по TV няма да направят абсолютно нищо - но те наистина са обикновените хора. Не онези, които наистина искат защитените територии да се намалят до минимум, за да реализират - напълно необезпокоявано - големи печалби.
Re: Защитените територии и незащитената Природа
02-12-2006 - 15:08:42
kalinka,

Всеки жив човек прави компромиси, за мен това не е проблем на съществуването, а същинска негова част.
Философски погледнато, самият живот би могъл да се разглежда като компромис със смъртта. И обратно.

Така че това не е страшно smiling smiley
Страшното е, когато самият ти се превърнеш в един голям непрекъснат компромис ... Защото тогава границите престават да съществуват - и няма какво с какво да сравниш, за да кажеш: направих компромис с това заради другото ...

Btw, едва ли ще те учудя, ако кажа, че в днешно време има в милиони пъти повече случаи (в сравнение с древността), които са като посочения по-горе sad smiley
Re: Защитените територии и незащитената Природа
02-12-2006 - 15:09:42
vpetrishky,

Thanks for the anecdote winking smiley
А kalinka му удари такъв як превод, че свят да ти се извие winking smiley
Само дето накрая развали “буквалния превод” с тези брокери – историята си е за адвокатите, Господ да смали поне малко продажността и алчността им

А ти не мисля, че има за какво да се извиняваш – героите не ходят по форуми smiling smiley

Иначе казано, всички тук сме на крушата winking smiley
По-точно, всеки на по една круша winking smiley))
Re: Защитените територии и незащитената Природа
02-12-2006 - 15:12:35
Любо,

Верно малко flood-нахте темата winking smiley
Виж относно депресията си правичък – за това, обаче Природата ти е дали your inner mind, space & world. Просто трябва да ги използваш по предназначение smiling smiley
Това не изключва и заниманията с външен характер – секс, книги, музика, или просто интернет winking smiley

За Капитала, като такъв.
В известна степен уважавам възгледите на г-н Маркс и въпреки, че не си падам по такива четива (не защото са нарочени за основа на т.нар. комунистическия строй – всеки средно интелигентен човек знае, че комунизъм никога не е имало; с изключение на някои експериментални опити в комуни) мога да изразя само няколко елементарни съображения.

Под капитал, в случая, несъмнено разбираш пари.
Но всъщност, както всички икономисти и не-икономисти знаят, важни са не парите сами по себе си, а кой ги притежава и как се движат.
За тях обаче не мога да говоря в първо лице единствено число, защото ако имах парите, нямаше да съм тук, с вас, и да пиша winking smiley
Иначе казано, когато ги имаш трябва да ги въртиш, и това е един прекомерен ангажимент, а аз не обичам/не искам да бъда ангажиран по този начин.
Всеки избира как да живее, и с или без компромиси, се опитва да се приближи максимално до състоянието, което му създава усещане за вътрешен комфорт (в т.ч. е и състоянието, което ти описа в един постовете си).

Парите не създават този комфорт, защото първо не са създадени с такава цел, и второ – имплицитно те нямат тази способност. Това са пари, все пак – средство. При това едно от най-нетрайните ...

Дали т.нар. съвременен капитал ще намери достатъчните основания, за да обърне лице към това, което му позволява да съществува дори чисто физически – Природата, си е негов проблем, не на Природата itself.
Затова казуса за “отношението” на Природата към човека за мен не съществува, или ако понякога се появява, той е лесно разрешим.
Животът съществува и извън, и без човека, това е.

Отчасти (не зная дали съзнателно) си повдигнал един друг въпрос – този за отношението на българина към Природата в условията на осъвремененото първоначално натрупване на капитала (сори, термина мой winking smiley)
Казвам осъвременено, защото дори само по чисто външни признаци, процесите, които протичат в момента в БГ, имат отлика от края на ХІХ-ти и началото на ХХ век.
Да не говорим за фрапиращата разлика в изходните условия на старта на този процес: след неуспешния (и сравнително кратък от историческа гледна точка) социалистически опит за моделиране на обществото и при наличието на силно развит технологично и финансово Запад ...

Хм, що се отнася до сегашния експеримент наречен ЕС (СИВ, както си благоволил да го оприличиш), мисля, че няма много за разискване.
Знаеш ли кое е най-идиотското в цялата ситуация ... това е, че всъщност за ЕС разискване нямаше.
Просто няколко човека с власт, подкрепени от няколко други с пари, седнаха и разпределиха териториите и пазарите.

Както добре знаете, у нас дори не се проведе елементарен референдум, за да се проучи общественото мнение – и не, че то има значение или че винаги е меродавно. Но поне от кумува срама, както се казва - можеше да се напънат.

Да се върнем на въпроса, обаче – кой и как да мисли за опазване на Природата, след като средната месечна заплата (официалната) е под 200 евро?
За съжаление въпросът носи прекалено много реторика в себе си ...
Моят отговор, все пак, съществува – има МОСВ, има природозащитни организации, има обикновени хора като нас, които могат да действат – всеки според възможностите си smiling smiley

П.С. И да, идеята за равенството (комунизма) никога няма да има своя край.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход