Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Какво според вас означава добър доход в България?

Публикувано от 4ovek 
Re: Какво според вас означава добър доход в България?
26-09-2006 - 12:27:01
Благодаря. Сега вече е ясна твоята позиция.
Re: Какво според вас означава добър доход в България?
26-09-2006 - 12:34:28
Може би трябва да уточним, че доходите в София, в големите градове и в по-малките населени места са доста различни понятия. Ако ще е средно за България, 2000+ ми се вижда твърде висока летва.
Re: Какво според вас означава добър доход в България?
26-09-2006 - 12:52:56
Въпросът е не за колко ти се струва, че ще работи човек някъде, а за колко ти би работил. Ти за колко пари би работил в София и за колко в Силистра?
Re: Какво според вас означава добър доход в България?
26-09-2006 - 12:59:47
"Естествено, следва да осигуряваш на реално получаваните пари и да внасяш данъци.. А мнението си си споделял преди по този въпрос. "
Хайде да не разводняваме темата с разликите ни в отношението към държавното и общинско управлениеsmiling smiley Да коментираме тук само чистите и святи пазарни отношение работодател-работникsmiling smiley
Безпорно е така - контрол и справедливост му е майката. Иначе вместо да се работи се стига до интриганстване и съответно фалиране на частанта фирма. Даже бих добавил, че ако има справедливо отношение на шефа към подчинените е възможно подчинените да не се местят в друга фирма за малко повече пари. Разликата ще трябва да е значителна. Ама и това е друга тема.
Re: Какво според вас означава добър доход в България?
26-09-2006 - 13:00:16
4ovek,
От опит знам, че след като не бързаш да дадеш мнение по такъв такъв конкретен въпрос (при това поставен то тебе), сигурно имаш да ни кажеш нещо много интересно. Ще се превърна в слух :-))

Май се налага да направим едно уточнение. Ти казваш "доход".
Аз лично под това понятие разбирам една резултантна, която може да включва и заплата, но не само заплата.

Повечето отговори, които видях до тук (ама четох набързо) предполагат, че приказката се върти около заплатите.

Отколе в отношенията между хората има една (според мене) много важна межда, а именно :
1. Работиш за себе си (което включва и хипотезата или поне възможността да ползваш платен труд).
2. Работиш на трудов договор.

Тук не става дума за добро - лошо, престижно-непрестижно. Хора на трудов договор имат често много повече средства от предприемачи, свободни професии, други.

Моето лично наблюдение показва, че ефектът от вдигането на заплащането на труда в една организация (най-общо) има само кратковременен ефект.
Склонен съм да приема мнението на Стефан, че далеч по-благотворно се отразяват цялостната подредба и организация на работата, а ще добавя и допълнителните стимули (в различна форма).
Това последното все пак не дава оразмерен отговор н авъпроса ти :-)))), ама ще гледам да се включа по-късно.
Re: Какво според вас означава добър доход в България?
26-09-2006 - 13:22:04
Е ще те разочаровам, нямам какво да кажаsmiling smiley Наистина ми е интересно какво разбират други хора под приличен доход. И както правилно забеляза употребявам доход, а не заплата.
Относно ефективното управление и неблагоприятните явления свързани с повишавана на заплатите без причина съм напълно съгласен, но това е в друга тема. Наистина много интересна тема ама дай да я обсъждаме отделно и да се концентрираме на това какво ти разбираш за теб под приличен доход.
Re: Какво според вас означава добър доход в България?
26-09-2006 - 13:29:21
След като почна да човъркаш мога да ти кажа откъде ме осени идеята за тази тема. Ето от тук:
[banks.dir.bg]
И по-точно ето това ме потресе:
"...общинското ръководство и представители на фирмата има договореност за работна заплата от порядъка на 300 лева"
И реших да видя аз ли съм единствения който е на мнение, че е нереално да се надяваш на качествен труд за 300лв. в България. щото споредз мен за 300лв. може да намериш само временна работна ръка, която докато си търси истинска работа (у нас или в чужбина) ще се мотае при тебsmiling smiley
Re: Какво според вас означава добър доход в България?
26-09-2006 - 13:33:36
Та, 4ovek, интересно ми е за колко са склонни да работят сторителите/майсторите, при положение, че на мен без пазарлъци ми искат 2500 лв за някои довършителни работи в апартамент 65 кв. за 20 дни работа?! smiling smiley
Re: Какво според вас означава добър доход в България?
26-09-2006 - 13:42:53
Зависи дали говорим за неамни работници на надница, за група обвързана с конткрента работа на обект, а пък зависи и от това дали сами ще се снабдяват с машини и материали или само ще работят.
Re: Какво според вас означава добър доход в България?
26-09-2006 - 13:53:42
Нека ясно направим разграничението. В първия си пост 4овек говори за доход, но доход идващ от работодателя, т.е. заплата. Според мен досега си говорихме именно за заплата. Ако ще говорим за доход по принцип става много сложно, защото за това че има нисък доход си е "виновен" всеки индивидуално - никой не те е вързал да работиш за ниска заплата. От друга страна за ниските заплати еднозначно са виновни работодателите.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход