Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

стъпки и процедури при покупката на имот

Публикувано от Potential_Buyer 
стъпки и процедури при покупката на имот
12-10-2010 - 17:45:25
Нещо като FAQ:

Когато продавате имот и ползвате брокер:

1. Дали трябва да оставя копия от документи (на брокера): данъчна оценка; арх. проект; копие от НА.
Или по принцип е достатъчно да донеса в оригинал НА и копия от другите документи и от тях посредника си взема тази информация, която му е необходима? Изобщо аз какви документи като копия е добре да оставя на посредника - просто клиента да има достатъчно инфо.

Отговор (от Дичо): "Няма проблем да ми оставиш копия на всички документи, може и само да съм ги разгледал за информация. данъчна оценка и удостоверение за тежести касаят изповядването , не са необходими при подписването на ПД. (вж. тема "Защо агенциите не обявяват точните адреси?", стр. 24, 1-ви пост на Дичо)

2. Цялата комисионна на брокера ли се плаща в момента на подписване на предварителния договор? Или вървят нещата поетапно?

Отговор (от Дичо): "Целият комисион се плаща при подписването на ПД, ето ти и аргументи - при подписването на ПД двамата с другият клиент влизате във взаимоотношения - договор, по който ние не сме страна, честа практика е след това клиентите да забравят за АНИ, така се предпазваме от некоректни клиенти. Освен това в ПД двете страни сте защитени от евентуална некоректност на другата страна и ако някой не изпълни ангажиментите си по ПД, си носи последствията. (пак там)."
Отговор (от Имотко): "Комисион на предварителен договор си е класика, има много аргументи "за", включително юридически. Реално 50/50 върши работа, въпрос на преговори. 10/90 си е подигравка" (в тема "Защо агенциите не обявяват точните адреси?. стр. 24).

3. А удостоверението за тежсти? Преди ПД? Или купувачът трябва да си изкара? А аз просто заявявам пред брокера, че апартаментът е без тежести и толкова? Не е необходим документ, така ли?

Отговор (от Дичо): "Зявяваш пред брокера, че имота има/няма тежести, а когато се стигне до сделка, тогава се вади уд. за тежести, защото от първоначалния разговор с брокера до момента на сделката е възможна промяна в статута на имота. Той ако иска , може във всеки момент да провери собствеността и статута на имота, това с и е негова работа, важното е в момента на сделката при нотариуса да няма изненади,.т.е., ако имота има тежести, те да бъдат с надлежно приложени документи , а купувача трябва още на първия оглед да знае всичко за имота, вкл. има, или няма тежести. "
Отговор (от Имотко): "Във всеки момент една добра фирма, ако има ЕГН, може да провери всеки имот за тежести по електронен път. Затова на първо време не е необходимо удостоверение за тежести. За самата сделка често обаче ги искат нотариусите, пък и клиента се радва на подпис, печат и т.н. И аз мисля, че така е редно да бъде."
Re: стъпки и процедури при покупката на имот
12-10-2010 - 17:47:27
Дурго, което разбрах е, че все пак следните параметри подлежат на договаряне:
- стойността на комисионната за брокерът, който ще рекламира имота (процентите варират), може да е и твърда сума;
- дали комисионната да се плати на 100% на етап предварителен договор, или например 50/50 - етап предварителен договор/етап прехвърляне.
Брокерите не обичат вторият вариант, защото искат да защитят своите интереси.



Редактиран 3 път(и).Последна редакция на 2010-10-12 17:54 от Potential_Buyer.
Re: стъпки и процедури при покупката на имот
12-10-2010 - 17:51:18
4. Какво прави брокерът за продавача?

Отговор (от Дичо): "След като ми обявиш имоти си за продажба, ще дойда да го снимам, ще седнем в офиса да си подпишем посреднически договор, ще уточним цената, на която искаш да го предлагаме и си отиваш. Комисиона може да бъде 3, 2,1 10 % ,въпрос на преговори, може да бъде фиксирана сума. Започвам да рекламирам имота ти, /на седмица давам по средно 400 лв. за реклама/, твоя имот можеш да го намериш в 14 печтни издания /апропо, ти можеш ли да назовеш 14 заглавия на вестници и списания?/ ,във всички възможни сайтове за имоти, правим огледи, в движение заедно с теб коригираме цената /ако това се налага/, намира се купувача, подписваш ПД, плащаш ми , изповядваме сделката, получаваш си парите до стотинка и след това при всяко събиране с приятели разказваш колко си доволна от моята работа и ми довеждаш нови клиенти."
Re: стъпки и процедури при покупката на имот
12-10-2010 - 17:52:25
Я някой модератор да редактира темата от:
"стъпки и процедури при покупката на имот"
НА
"стъпки и процедури при продажбата на имот"

че вече и аз тотално се опетлах

Че не мога и да я изтрия и отнова да я напиша.......



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2010-10-12 17:56 от Potential_Buyer.
Re: стъпки и процедури при покупката на имот
12-10-2010 - 21:40:09
Хайде, или започвай да продаваш, или престани да пишеш. Казахме: стъпка 1 - пусни си сама 2-3 обяви, може да върже, стъпка 2 - намери си умен и мотивиран посредник.
Стъпка 0,5: И в двата случая не опитвай невъзможна цена. Тука няма "ако мине". Не минава.
Re: стъпки и процедури при покупката на имот
12-10-2010 - 22:23:35
Явно повече се вълнува от това колко и кога да плати на брокера, вместо да съдейства на брокера да й продаде бързо имота. Копия се дават, разбира се, без документи какво ще показвате на потенциалния клиент - само голи стени ли ? Ако няма доверие на брокера си, защо го търси тогава изобщо ? Има ред имоти, чиито планове трябва да види купувача предварително с цел преустройство например... А и каква голяма тайна са тези документи ...
Re: стъпки и процедури при покупката на имот
13-10-2010 - 09:55:37
Аз само разбрах, че брокер за който удостоверението за тежести НЕ Е важно при подписването на ПД трябва да се заобикаля от далеко, всеки мислещ човек вижда защо....
Re: стъпки и процедури при покупката на имот
13-10-2010 - 10:30:42
OK, Imotko - спирам да пиша.

Ох, monitor - изместваш темата, но това няма значение и без това спирам да пиша в нея. Най-обичам вместо да ми се отговаря на въпроса да ми се прави анализ тип "психологически" (или "какво е искал да каже лирическият герой и всъщност как разсъждава"winking smiley. А относно копията на документите - аз съм на същото мнение, за това и ми е първи въпрос.

Kom_Emine - ето за това се опитвам да се ориентирам в сфера, където няма писани правила и на човек му е трудно дори да намери информация за "добрите практики".

Всичко най-хубаво!
Re: стъпки и процедури при покупката на имот
13-10-2010 - 10:49:39
Potential_Buyer, копия от документи се представят на потенциалния купувач едва при подписване на ПД и сега ще обясня защо. Когато отива на оглед , купувача си е подредил /с или без брокер/ поредица от такива, гледа, избира и след като си е избрал имота, разбрал е всичко, свързано с него, сядат на преговори и му се показват всички документи, ако това стане преди това, безброй са случаите когато купувача вижда НА и започва да си издирва сам собствениците, или се опитва да получи копие от НА /такъв случай имах преди седмица/ с цел измама. Колкото до писанията на Kom_Emine , ето ти случай, в който сама можеш да откриеш разликата между теб - добронамерен съфорумник и него - поплювко, комуто няма начин да се обясни, че представено при подписване на ПД уд. за тежести няма никакъв смисъл, важно е при изповядването какъв е статута на имота, защото между двете събития той може да се промени, освен това уд. за тежести не е задължителен документ, съпътстващ сделката, той е само за успокоение на купувача. Във връзка с темата ти - остана ли нещо неясно при покупко-продажбата на имот за теб ?
Re: стъпки и процедури при покупката на имот
13-10-2010 - 11:10:07
абе Дичка, ти пак си затрупан с работа днес а? smiling smiley Манин сладък "добронамерен съфорумник" , хайде да не вадя от форума цитати и примери колко добронамерен си smiling smiley

Аз да те питам сега тебе, понеже от 20 години се занимаваш с това , пък и работиш 10 пъти по-малко от нас, но затова пък правиш 10 пъти повече пари..... smiling smiley

Подписваме си значи ПД, ти си взимаш комисионната от 2те страни - както си му е реда според теб /хахаха/, купувача си дава капарото 5-10% да кажем и изведнъж 3 дена по-късно се оказва че имота има тежести които не позволяват сключване на сделката. Продавача се разсейва за капарото- ПДто не е нотариално заверено- честито на купувача.
Ти ще върнеш ли комисионната на купувача драги?
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход