Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Лека-полека и Южното Черноморие си заминава

Публикувано от Petar(Peter) 
Petar(Peter)
Re: Лека-полека и Южното Черноморие си заминава
21-03-2006 - 14:56:13
Разбира се, че ние само така си коментираме. Цялата тема представлява едно продължение на "онзи" разгорещен разговор от предишния форум.

Въпроса за стругаря от Германия е едно много интересна тема.

Преди 10 дена участвах в една конференция(беше в Schloss Nymphenburg - Joan e била там), организирана от една немска фондация. Темата беше "25 + 2: Bulgarien und Rumaenien auf dem Weg in die EU".
(България и Румъния по пътя към ЕС). Изнасяха се доклади (м/у тях и българския и румънския генерален консул), постоянно се изтъкваха положителните страни на "голямото"(с 10 нови членки) разширяване.Положителен ефект се очаква и от присъединяването на БГ и Ръмъния. Изказа се и бизнесмен, колко успешни са били начинанията му в Румъния(той специално приказваше всякакви дивотии!!) , с каква положителна нагласа са итн.
Имам навика да "развалям" атмосферата на подобни конференции с "подли" въпроси. Та поисках микрофона и зададох въпрос на представителя на ЕК за Бавария. Беше нещо от типа: "Виждам, че се надпреварвате да излагате положителните страни от разширяването на ЕС. Това за положителните страни е безспорно. Но все пак, политически не ли по-коректно да се раздели анализа на две части :
от една страна да се анализират предимствата за големите концерни
а от друга- ползите за обикновения човек (от Европа, а не от БГ) . Онзи обикновен човек, който стачкува, когато с нещо го орязвате. Онзи, който един ден ще се сблъска с конкуренция от Изток. Наблегнах, че става въпрос за конкуренция на трудовия пазар итн.
Задавам ви този въпрос, т.к. на мен действително не ми е ясно каква е изгодата за обикновения човек от това разширение? Това разширяване не е ли свързано с положителни ефекти предимно (основно, с две думи близко до "само и единствено"winking smiley за големите предприятия (в този момент исках да употребя "едрия капитал", но се въздържах).

Както се сещаш, настъпи истинска буря. Както от българска, така и от немска страна ми "скочиха".



Та да се върна въпроса: Какво представлява цялото това разширение за обикновения европеец. Образно казано:
Все едно ти цял живот да бачкаш, да си построиш къща, да я обзаведеш, да си отглеждаш домати, краставици, да си поливаш цветята, да направиш път в двора си, да направиш път и до къщата си и в един момент да дойде бай Манго и да ти почука на вратата: "Може ли и аз да ям от доматите ти и да спа у вас".

Та това за стругаря






Re: Лека-полека и Южното Черноморие си заминава
21-03-2006 - 16:11:16
Петър , според мен негативите за нас са още по-големи. Ако, приема, че аз съм манго (ама не тоя дето чука на вратата, а този дето си остава в гетото) на мен не ми чукат на вратата - мен направо ме изхвърлят на улицата и ми казват - гета вече няма да има, а ако нямаш пари за истинска къща по немски стандарт - ще спиш на улицатаsmiling smiley
Та ти си прецени, кое е по-лошо - това да ти е дискомфортно, че манго ти чука на вратата и ще трябва да се откажеш от градинката или от едната си спалня, защото си решил да го пуснеш вътре или да те изхвърлят от дома ти и да трябва да спиш на улицатаsmiling smiley
А и се съмнявам, че като ме изхвърлят на улицата (подобни европейци) ще чукам на врата на европееца - влизам без да питам и си включвам телевизораsmiling smiley
Re: Лека-полека и Южното Черноморие си заминава
21-03-2006 - 16:19:26
peter,

Мястото на конференцията е хубавичко smiling smiley, иначе целта й е ясна, според мен - да се въздейства на общественото мнение в полза на разширяването. Явно политиците са се стреснали от съпротивата на обикновените хора. Доколко е наистина така, както ти го описваш и доколко си измиват ръцете с новоприетите членки, за да оправдаят собствените си икномически и социални проблеми, не се наемам да съдя.

Но мисля, че преди да се обърнат към новоприетите членки като към "настанили се на хубавото наготово", трябва да си огледат и преосмислят политиката спрямо емигрантите от Третия свят. В Германия специално - турците. Защото е много сладко да си внесеш евтини и готови да рабоятт всичко "слуги", за да ти вършат черната работа. Само че в един момент те започват да надигат глава и да търсят права редом с "кореняците".

Така че си мисля, че новоприетите са им по-малкия проблем. Освен това, те и сега си имат проблеми с нашите цигани - масово нелегалните и криминално проявени с български паспорти там са от ромски произход.

Така че нещата не са толкова прости, даже и за обикновения/средния европеец.

А пък аз си мисля - как са се създали САЩ? Да не би всички щати едновременно да са се присъединили и да не би да са били на еднакво икономическо и социално ниво? Че те и сега вътре в рамките на тази федерация имат големи различия като икономическо развитие и стандарт на живот. А това пречи ли им да бъдат една държава? Та защо разликите между европейските страни, според теб, да пречат на образуването на "Съединени европейски щати"?
Petar(Peter)
Re: Лека-полека и Южното Черноморие си заминава
21-03-2006 - 16:50:24
Joan,
Относно САЩ:
С риск да прозвуча расистки настроен ще ти вметна, че има огромна разлика м/у циганина и негъра. Не искам наистина да задълбавам в тази проблематика.

Относно целта, си права: напоследък се нароиха едни конференции, едни семинари.
Изнасят се доклади и си вярват. Ама ние от България сме закърмени с конспиративни теории......и си знаем.
Политиците дали са се стреснали не знам, ама ратификацията(за д-ра за присъединяване говоря) в Германия става на парламентарно ниво (Bundestag+Bundesrat), така че обикновения човек никой не го пита.
Анонимен потребител
Re: Лека-полека и Южното Черноморие си заминава
21-03-2006 - 16:52:10
ама като гледам по френско в последно време обикновения човек какво прави ...
Re: Лека-полека и Южното Черноморие си заминава
21-03-2006 - 16:56:18
А те са си такива франсетата - дай им да стачкуват и да се бунтуватsmiling smiley
Ама нас пък съвсем няма да ни питат даже министър-председателят заяви наскоро, че който е против влизането в ЕС е национален предателsmiling smiley Както едно време пък Костов каза, че който е против войната в Югославия е агент ан Милошевич. Та малко им завиждам на французите - поне могат на спокойствие да се бият с полицията и да не ги обвинт в това, че служат на други държавиsmiling smiley
Re: Лека-полека и Южното Черноморие си заминава
21-03-2006 - 17:19:33
Peter,

Абе не го пита никой обикновения човек, ама от време на време и избори се задават... Та някак не върви съвсем да не го питат smiling smiley

За циганите и негрите да не задълбаваме, ама аз исках да кажа, че на това разширяване на ЕС трябва (според мен) да с гледа като на императив с оглед обстановката в света и оцеляването на Стария континент. И по-скоро си мислех, че така както на Щатите не им е попречило все пак да са една държава това, че са имали и досега имат различия, и то големи, вкл. расови и етнически, така и на Европа не би следвало да й попречи това. Ама ще видим....

Лично аз ама хич не гледам на нашето присъединяване като на "сядане на чужда трапеза". И си мисля, че за нас има и много негативни последици - имам предвид обикновените хора в българия. И че не е толкова просто и лесно - "айде на баницата!". И че ако някой в БГ гледа така на тази работа, много скоро след приемането ни ще си изясни, че е в грешка smiling smiley
Re: Лека-полека и Южното Черноморие си заминава
13-04-2006 - 14:29:24
Извадка от днешния Монитор:

"Екологична катастрофа край Бодрум
Близо 20 000 тона отпадъчни води са се излели в морето край турския курорт Бодрум в резултат на авария в канализационната мрежа на града. Кметът на града призна, че отпадъчните води са изливани в морето, за да не проникнат в къщите. Жители на града казали пред медиите, че повредата в отходната канализация е възникнала в събота вечерта, а местните власти са реагирали чак в понеделник. Жителите на Бодрум от много години се оплакват от бързото застрояване на полуострова, който лятно време е залят от туристи, и от слабото внимание, което се отделя на инфраструктурата. "

Толкова по въпроса за "ние, българите" и "те, чужденците" !
Re: Лека-полека и Южното Черноморие си заминава
13-04-2006 - 14:57:34
И все пак явно това не пречи Бодрум да е посещаван и от нас, и от милиони германци, пък и от други националности, според:

[www.investor.bg]

Иди го разбери!
Re: Лека-полека и Южното Черноморие си заминава
13-04-2006 - 14:59:59
Quote

Толкова по въпроса за "ние, българите" и "те, чужденците" !

е, ама с турците ли ще се сравняваме?

сигурно следват Туркменистан и Монголия...
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход