Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Катастрофа на имотния пазар след 2012

Публикувано от demograph 
Re: Катастрофа на имотния пазар след 2012
10-09-2011 - 23:26:18
Демографе,
Безспорно демографските фактори са от съществено значение. Но...
Все пак трябва да взимаш предвид свиването на строителството и остаряващия жилищен фонд.
Всъщност, средната възраст на жилищния фонд, едва ли надвишава продължителността на човешкия живот, а ми се струва че днес това което се строи не покрива дори обновяването му както през 1996-2000 година. (И на последното също се дължи в голяма степен балона който се получи след това)
Дали ще има катастрофа на имотния пазар май засега ще се реши извън България, в зависимост от това ще дръпне ли Европа или ще затъне.
Друг е въпроса, че като цяло хората между 20 и 34 години, и частично до 39, та и до 44 едва ли са решили тотално жилищните си проблеми, а там демографската картина не е толкова тъжна.
Re: Катастрофа на имотния пазар след 2012
13-09-2011 - 18:46:10
Южна Европа отмина демографската точка на връщане

Няколко бисера:

Quote

Това е вярно в момента, когато пенсионерите (или технически - възрастното „зависимо“ население) в Южна Европа е на ниво от 25%. Между 2020 и 2045 година, обаче, слабата плодовитост в Южна Европа ще застигне тези страни и пенсионерите ще са над 60%, невероятно, неуправляемо число.

Quote

В този момент характерът на тези икономики ще се промени драстично, те ще са завзети от емигранти от Северна Африка и страните под Сахара, които няма да имат нито уменията, нито навиците да поддържат икономическия живот. А икономиките на тези страни ще се превърнат в руини сравними само с класическата античност. Вероятно по това време китайците ще управляват Гърция като лунапарк.
Re: Катастрофа на имотния пазар след 2012
25-09-2011 - 13:01:35
Преди много месеци в тази тема интензивно дискутирахме ролята на получаването на българско гражданство върху имотния пазар. Ето някои нови данни (виждаме развития след Преброяване 2011):
[www.vesti.bg]
Ето и текста:
България е дала гражданство на над 11 хиляди души от началото на годината

България е дала гражданство на 11 441 души от началото на годината до средата на септември. Това показват данни на Министерството на правосъдието, предоставени от Mediapool.

По-бързото разглеждане на молбите за българско гражданство бе обявено за приоритет от правителството на ГЕРБ, като управляващите дори изтъкнаха, че това ще е една от мерките им за борба с демографския срив. Водещ на инициативата бе вече подалият оставка като министър без портфейл Божидар Димитров.

Така през 2010 година са одобрени рекорден брой молби за гражданство. Според данните на Министерството на правосъдието са били уважени 14 948 молби, от българско гражданство са се отказали 125.

За сравнение, през 2009 г. са одобрени малко над 9000 молби за българско гражданство, а през 2008 – 7 113.

Ударните темпове на даване на гражданство се запазват

До средата на септември 2011 г. тенденцията за ударно придвижване на молбите се запазва и положително становище е дадено на 11 441 кандидатстващи. Най-много български паспорти са дадени на хора с български произход – 10 985. Става въпрос най вече за хора от Македония (5 533) и от Молдова (1593).

През тази година 26 души са получили гражданство "заради особени заслуги" към България в обществената и икономическата сфера, в областта на науката, технологията, културата или спорта. Спортистите и треньорите, сдобили се с български паспорт, са 9.

Миналата година по този член гражданство са получили 32 души, като спортистите са 21.

78 души тази година са получили гражданство на основание обща натурализация, включително брак с български граждани, а 352 души са възстановили българското си гражданство.

Общо са разгледани 16 271 преписки, от тях 11 460 – одобрени, а 4514 са с отказ.

Повече хора искат да си възстановят българското гражданство

Най-честата причина за отказ е представянето на неистински или подправени документи, посочват от Министерството на правосъдието.

Забелязва се тенденция за повишаване на броя на желаещите да си възстановят българското гражданство – през 2010 са одобрени 78 такива молби, а през 2011 – 352.

В същото време обаче през тази година са били уважени 19 молби за освобождаване от българско гражданство, а през миналата 125.

България е дала гражданство на 68 539 души за девет години

България е дала гражданство на 68 539 души от 1 януари 2002 до 30 юни 2011, като са приети общо 127 006 молби. Това показва справка в сайта на президентството.

От общия брой получили българско гражданство 67305 са от български произход или с родител български гражданин. От тях от Македония са 35808, от Молдова - 18 646, от Сърбия – 3 318, от Русия – 2 733, от Украйна – 2 526, от Израел – 2 081, от Албания – 1128 и други.

Само 1234 от получилите гражданство не са с български произход.
За този период 4981 души са освободени от българско гражданство. /БГНЕС
/

Виждате, че:
1) Българско гражданство се дава изключително на хора с български произход.
2) Основен "донор" на български граждани са Македония и Молдова, чиито граждани с български произход са дали 79.4% от общия брой на получилите българско гражданство.
3) Става ясно защо броя на пребиваващите в България граждани на Македония и Молдова е намалял рязко при последното преброяване - виж данните, които съм коментирал по-нагоре в темата.
4) От гледна точка на имотния пазар:
- Много от получилите българско гражданство са живели преди това на територията на България.
- Българско гражданство не означава непременно местожителство в България.
5) Интересен факт е, че несъразмерно малко украинци са получили българско гражданство в сравнение с молдовците, като имаме предвид, че в Украйна живеят поне 2.5 пъти повече хора с български произход. Явно причините са икономически.
Re: Катастрофа на имотния пазар след 2012
25-09-2011 - 13:05:55
Във връзка с етническите напрежения в село Катуница.
В област Пловдив общият брой на ромите според последното преброяване е едва 30007 човека:
[censusresults.nsi.bg]
Re: Катастрофа на имотния пазар след 2012
25-09-2011 - 13:14:00
Quote
goro
Демографе,
Безспорно демографските фактори са от съществено значение. Но...
Все пак трябва да взимаш предвид свиването на строителството и остаряващия жилищен фонд.
Всъщност, средната възраст на жилищния фонд, едва ли надвишава продължителността на човешкия живот, а ми се струва че днес това което се строи не покрива дори обновяването му както през 1996-2000 година. (И на последното също се дължи в голяма степен балона който се получи след това)
Дали ще има катастрофа на имотния пазар май засега ще се реши извън България, в зависимост от това ще дръпне ли Европа или ще затъне.
Друг е въпроса, че като цяло хората между 20 и 34 години, и частично до 39, та и до 44 едва ли са решили тотално жилищните си проблеми, а там демографската картина не е толкова тъжна.

Съгласен съм, че жилищният фонд се амортизира, но демографските процеси настъпват много по-бързо. Негодни за обитаване стават основно стари къщи и то предимно по селата. Като изключим блока на ромите от Ямбол, не съм чул друг панелен блок да е бил разрушен.
Съгласен съм, че все още световните икономически процеси диктуват ситуацията на нашия пазар, но твърдя, че скоро демографските процеси ще доминират.
Съгласен съм, че много хора между 20 и 39 години не са решили все още жилищните си проблеми. Те именно поддържат пазара в момента.
Re: Катастрофа на имотния пазар след 2012
15-11-2011 - 14:24:33
Малка селска история:
За имотния пазар, числата от демографската статистика, живите и мъртвите хора

Преди няколко седмици, въоръжен с пълномощно, влязох в кожата на продавач на недвижими имоти с продажбата на стара селска къща в по-дълбоката провинция. След много обрати сделката се състоя и наследниците си стиснахме ръцете, прибирайки дяловете си. Бяха ни нужни цели 3 години за да се споразумеем за продажната цена и да намерим купувачи.
Позицията на продавачите ми е ясна до болка – част от роднините с години бавеха продажбата, предлагайки цена тройно по-висока от (в крайна сметка) продажната. Това бяха хора без реална представа от пазара, които не бяха стъпвали на село от поне 20 години, но с имотен култ в главата, а и доста алчни. Накрая, притиснати от дългове бяха готови на всичко за да получат пари кеш, колкото е възможно по-скоро.
Купувачите получиха прекрасна гледка на чист въздух, просторен двор с кладенец и много плодни дръвчета, стара електрифицирана и водоснабдена къща с протекъл покрив и стара покъщнина, пълна с нагризани от мишки завивки и килими.
По моя преценка за продавачите сделката беше изгодна. Нямаше много място за пазарене, защото след още 3-4 години без поддръжка къщата щеше да е без покрив и нямаше да струва нищо.
Купувачите изглеждаха щастливи и ентусиазирани – може би и те получиха това, от което се нуждаеха. Все пак, аз бях леко гузен, защото предавайки им ключовете премълчах няколко дребни нещица.
Макар и с опразнен откъм метални предмети двор, къщата не бе ограбена от ромите единствено, защото беше надзиравана от последния останал на цялата улица жив съсед. Човек в напреднала възраст и с разклатено здраве, той няма да може дълго да я пази, а по-отдалечените къщи в двата края на улицата имаха много по-тъжна съдба.
...
Много обичах тази къща. Емоционално не исках да се разделям с нея. Като дете нашите ме караха там с колата през лятото и по Великден при баба и дядо. Имах толкова спомени. Това бяха най-райските мигове от цялото ми детство. По цял ден играех на въздух и слънце в компанията на моите връстници (също от София), обитаващи през ваканциите съседските къщи.
Моят дял от парите, поради многото наследници, не е голям – спокойно мога да мина без него, но разбирам, че без сделката ще останем и без къща и без парите за нея.
Не мога да спра времето - детството е приключило отдавна...
...
Обиколих последно стаите. Свалих портретите на баби, прабаби, дядовци и прадядовци от стените, увих ги във вестници и ги сложих в багажника на колата. Взех още няколко дребни стари вещи и една сабя за спомен, предадох ключовете от къщата на новите собственици и си заминах завинаги.
...
Спрях колата на 200 метра по-нататък в центъра на селото. Разходих се из улиците, прочетох некролозите налепени по автобусната спирка. Толкова много познати физиономии и имена, толкова спомени! Повечето бяха умрели на възраст между 60 и 75 години.
По улиците срещнах няколко непознати лица на възраст около 60-те. Това бяха хора от поколението на моите родители, които не познавах, защото са живеели и работели в града и наскоро са се върнали по родните си къщи да си карат старините. Срещнах и няколко по-млади роми. Първото поколение градски жители често се връщат на село след пенсиониране, но ние от второто поколение – не, ние вече няма да се върнем.
...
Отбих се в къщата на далечни роднини – там живееше стара 88 годишна жена със сина си. Когато разбра кой съм, тя се разплака: „Как да те позная чедо! Помня те като малко момче.”. Предадох и кутия бонбони и подарък от моята майка, поговорихме.
Оказа се, че от многото баби и дядовци в селото, които помнех, е останала само тя.
Пожелах и дълъг живот и добро здраве, а тя отново се разплака: „Този живот не е живот! Дано Господ ме прибере по-скоро, да не се мъча повече! Много е лошо чедо, да надживееш децата си!”. Единият и син и дъщеря и наскоро били починали.
...
Запалих отново колата и отидох на гробището. Учудих се колко много хора са погребани там при това малко село. Имаше и няколко по-пресни гроба с неслегнала купчина пръст върху тях. Намерих гробовете на баба и дядо. Оставих цветя, но трудно запалих свещите, които носех, заради студения есенен вятър. Приседнах между гробовете и се отдадох на спомените си. „Прощавайте бабо и дядо, че ви продадохме къщата!” - казах накрая на глас.
После обиколих гробището за да намеря гробовете и на други роднини. Много от гробовете бяха осквернени от крадците на метал. Не беше оцеляла нито една метална оградка, нито една бронзова буквичка, а портретите с метален кант бяха разбити и свалени от плочите.
Въпреки мрачното небе, гледката от високия гробищен хълм бе прекрасна – горите и полята бяха оцветени във всички нюанси на оранжевото и жълтото, а белите надгробни плочи контрастираха на фона на сивото, дъждовно октомврийско небе.
...
Смъртност, раждаемост, застаряване, миграции, продължителност на живота – толкова често съм използвал тези величини, разбирал съм логически техния смисъл, тълкувал съм следствията от демографските процеси. Чак сега, обаче, успях наистина дълбоко емоционално и лично да ги „усетя” „вътрешно”.
Спомените ми от детството са ясни, сякаш са от вчера, но света в който са създадени вече наистина не съществува.
Дните ни минават с мисълта, че живота едва сега започва, а той вървял към приключване...

Моят призив към демографи и недемографи:
Не забравяйте, че зад числата стоят истински живи или мъртви хора с техните сложни съдби.
Не забравяйте, че демографските процеси не са абстрактни, а болезнено реални и свързани директно с нашия живот като хора.
Не забравяйте, че тези процеси подписват съдбата на народа и страната ни.

Запалете свещ за вашите починали роднини и приятели, за умираща България и за нас самите – все още живите.
Re: Дайте по сериозно...
15-11-2011 - 15:46:34
Мноу тъжно е накрая...и е верно....алчните и тъпи роднини.....и тук във форума разпознавам такива хора!
Re: Катастрофа на имотния пазар след 2012
15-11-2011 - 16:36:03
То си е тъжно още в началото, само дето това си е тъжната истина.
Всеки българин ще ти каже, че спомени не се продават - ама е по добре отколкото да ги гледаш как се рушат.
Ние имахме неблагоразумието да живеем в 'интересни времена" (т нар. проклятие на китайците), на времена с промени, времена в които се преобръщат всички представи за света, всички традиции отиват по дяволите (дори и тази всеки БГ гражданин да има жилище), всички авторитети и идоли се сменят, накрая се сменя и доктрината, веруюто на държавата.
Жалкото е че няма да сме ние (БЪЛГАРИТЕ) тези дето правят новата доктрина - дали ще са китайци, цигани, араби нема значение - няма да са българите. Ние сме безвъзвратно обезкървени и повечето се "спасиха" където им видят очите, само и само да не гледат ужасяващите гледки. И аз не се и връщам много по село, и въпреки че скоро е ремонтирано всичко (10к хвърлени на вятъра), само от уважение към родителите ми, щото те ще доизживеят старините си там.
Те поне до старини стигнаха, а нас ще ни изтрепят като кучета по домовете ни безродните политиквеници и озверялата глутница цигани.
Re: Катастрофа на имотния пазар след 2012
15-11-2011 - 17:33:06
avatar
Браво на Демографа, пише много смислени неща и добре мотивирани, положението се сговнява със страшна сила.... вече дори и най-големите оптимисти не вярват в светлото бъдеще.....

Форумните шутове са покриха в мишките си дупки и се задъхват от плащането на ипотеките си на жилищата им купени на тройни и четворни цени от реалните. Строежа на др. Иванов, за който чета вече три години няма да се реализира в бъдещите 30, ще го завещае на внуците си... Опростачването на нацията върви с пълна сила вече над 20% от етниеските български ученици не завършват училище..... Страшното тепърва предстои.
Re: Катастрофа на имотния пазар след 2012
15-11-2011 - 18:57:35
Демографе, ужасно си прав!
За съжаление sad smiley

Още в началото на така наречената ни "демокрация" селата започнаха да се обезлюдяват поголовно. Тъй като професионално бях свързан с някои райони на страната съм се нагледал на опразнени села още 90-те години, а сега вече е още по-зле sad smiley

Тъжна е картинката sad smiley
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход