Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Майсторът и кризата - цени за строителство

Публикувано от gogolcho 
Re: Майсторът и кризата - цени за строителство
26-04-2010 - 12:15:38
Quote
neo
Гледам и не вярвам на ушите си :]Тез хамериканци не могат ли да смятат себестойност? [www.reoazteam.com] [www.reoazteam.com] [www.reoazteam.com] [www.reoazteam.com] има и панелки :] [www.reoazteam.com]

Потърси и за наемните нива на подобни жилища в района и ще видиш, че са даже още по-тъпи smiling smiley
Re: Майсторът и кризата - цени за строителство
26-04-2010 - 12:26:40
И качеството води пак до количество. Т.е. от добрите инвестиции се печелят пари. Ама не винаги.
Професуре, парите могат да създават продукт, но в случая /на влогарите/ създават други пари. Няма лошо.
В контекста на имотните въпроси обаче: пари + новосъздадени пари /лихви/ = пак не стигат за жилище, само за квартирата.



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2010-04-26 12:27 от Imotko.
Re: Майсторът и кризата - цени за строителство
26-04-2010 - 14:47:35
Мнението е малко по-долу.
При неумела редакция на правописна грешка повредих това и се наложи препубликуване.-



Редактиран 2 път(и).Последна редакция на 2010-04-26 15:09 от nacheff.
Re: Майсторът и кризата - цени за строителство
26-04-2010 - 15:06:28
Имотко все си дърпа към високите цени. Търси аргументи в липсата на нови проекти.
Както например тук :
Quote
Imotko
Хубавите имоти са си хубави, за всеки различно. И си напълно прав-тези, които се търсят. И се търсят.
Като вярвате на простотиите на Капитал, защо почти никой не строи. И защо, за пореден път, не прибавяте стойността на земята.

Приказките на Капитал били "простотии", а на едно друго място казва, че намалените цени щяли да станат възможни, но НЕКА ПЪРВО (поне така звучи) обезщетенията за собствениците станат по 10 %.
Имотко, стари приятелю, сега предимно звучиш изнервено и понякога назидателно. Едно време, когато имаше само ръст, беше един много балансиран събеседник и не помня да си подклаждал спорове. По-скоро наблюдаваше с лека насмешка отстрани опитите на нашия сривльовски отбор да обосновава неизбежното сгромолясване на пазара.
Аз много добре помня как съм се чувствал тогава и поради тази причина проявявам известно разбиране към тебе в моментите, когато за пореден път кажеш нещо остро. До определен момент няма да ти се "сърдя" :-)))

Някак си в думите ти има един почти неприкрит елемент на разсъждения в посока: Те (предприемачите, а вероятно и строителите ) няма да се оставят да загубят. Не съм напълно наясно, чия точно кауза защитаваш и с кого от двете групи се идентифицираш (много са различни и обстоятелството, че понякога един играе и двете роли, силно подвежда).
Ерго, всички останали трябва първо да се сгънат, но не и те. Откъде я вадиш тази логика ?!
Ето, 10 % обезщетение за собствениците на парцели, отново като че ли го предпоставяш като условие, без което ниски цени са невъзможни. Мисля, че не е така!

Нека си спомним началото на сериозния бум. 2003 г. Кое започна да расте първо - цените на имотите или процентът на обезщетение?

Тук е подходящото място да напомня за пореден път една програмна статия на Хърсев, кооято третира цената на земята. Едни го уважават, други го мразят, но пак си заслужава да се препрочете.

Статия на Хърсев за цената на земята

Хърсев нарича цената на земята "имагинерен елемент" и е много прав поради простата причина, че един и същ парцел в два неотдалечени помежду им момента от време, може да има цени, които показват феноменално огромна разлика.
Цената на земята се определя от дохода, който ще се формира при нейното употребяване.
Тя е следствие.
По-ниският процент на предлаганото обезщетение се защитава пред собственика на земята с ниските цени на готовия строителен продукт. И така трябва да е.

Това е пълната противоположност на другата постановка, при която собственикът на земята казва : аз съм си набелязал да получа Х пари и ще вдигна %, т.к. цените са нестабилни и може да паднат. Не работят така нещата, може би с някакви незначителни изключения, ако става дума за наистина уникални парцели.

Разбра ли, накъде бия. Знам, че си разбрал :-))))
Сваляйте цените, не скривайте този факт с всякакви методи и средства ! Е, ясно е, че няма да стане съвсем директно и без хитрости. Най-малкото поради причина, че ако цените идат бързо там, където им е мястото с оглед на реалностите в нашата страна, може да пострада финансовата система, а това е доста опасно.
Признайте го по подходящ начин и се възползвайте от този факт !
Това е пътят на бързото изцеление и оздравяването на бранша !
А той беше много болен. Дано не се окаже толкова болен, колкото беше и БФБ.



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2010-04-26 15:07 от nacheff.
Re: Майсторът и кризата - цени за строителство
26-04-2010 - 15:52:00
Благодаря за вниманието, колега Начефф.
Защитавам мнението, че предприемачите /наричани и "строителите" в този форум/ вече са се сгънали доста, почти до счупване, от което следва, че голям спад в цените на новото строителство занапред няма как да се очаква. Затова няма нови проекти. Преди да ми се изреди целия форум с думите "Да го д.....т тия изедници", "Га ядоха кифтетата....", "500% печалба", "Как няма да продават под себестойност, ще продават и още как" и прочие мехлеми за душата, трябва твърдо да заява, че на сегашните нива на цените има търсене и има сделки. Което прави намаляването им /на цените/ засега ненужно.
В друга тема признавам, че на определени места и райони това може да се случи /цените да отидат на 400-500 за нови проекти/, като едно от условията беше намаляването на стойността на земята, включена в крайната цена. Хърсев по принцип е съвсем прав, но инерцията при селяните и собствениците на терени е много по-голяма, отколкото при един професионален предприемач, затова процесът ще отнеме 2-3 години,а ние тук се опитваме да говорим за около 1 година напред.
Re: Майсторът и кризата - цени за строителство
26-04-2010 - 16:18:56
Аз ще си позволя да не се съглася с тезата, че сега не се строи и няма да има предприемачи, които да го правят, ако цените паднат още. В района, в който живея в радиус от по-малко от 500м в началото на 2009та се започна строеж на 5 нови жилищни кооперации. Има още толкова, които се завършват в момента, които са започнати по време на бума през 2008ма. За да не подклаждам допълнителни безсмислени спорове ще дам пример със спада на офертните цени в %. За сгради без акт 14 през 2008 и сега разликата в офертната цена е малко под 50%. Реално спадът на цената на една от сградите, която взе акт 16 преди няма и месец от офертната и цена на дупка и сега с акт 16 е около 35%. На колко ще се продават новопостроените сгради догодина с акт 16 може само да се гадае, но според мен те ще натиснат още цените на вече завършените и непродадени.
Re: Майсторът и кризата - цени за строителство
26-04-2010 - 18:34:35
.



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2010-04-30 18:40 от dival.
Re: Майсторът и кризата - цени за строителство
26-04-2010 - 20:58:37
Кой е този квартал и в кой град, дето толкова се строи, ако не е тайна?
Re: Майсторът и кризата - цени за строителство
26-04-2010 - 21:25:21
Не е тайна естествено. Става дума за Красно село в София. И тъй като усещам недоверчивост даже ще ти споделя горе долу, къде се намират, ако искаш да ги провериш smiling smiley. На ул. Пчела се строят две, едната много близо до пресечката със Стефан Тошев (там всъщност са 2 в едно УПИ, но ги броя за 1), другата е до 142-ро СОУ. Строи се една точно до Фантастикото на Стефан Тошев и още 2 на ул. Хубча. Всички са започнати миналата година в началото.
Re: Майсторът и кризата - цени за строителство
26-04-2010 - 23:05:34
Навремето съм живял в Борово, в 216-ти панел на ул.Дойран, сега бул.Стефан Тошев. Това е хубав квартал близо до центъра, близо до Витоша, с всякаква инфраструктура, с ТЕЦ, с много добър градски траспорт по Стефан Тошев, с два пазара и въобще почти без слабости. Затова и се строи даже в кризата. Да виждаш спряни обекти наоколо или фалирали строители. Преди през 1996г. и там имаше, сега не знам, май няма да има. В Борово и Красно село в тази част, за която пишеш, всичко може да се продаде, зависи само от цената. Има голямо търсене с ограничено предлагане. Нови парцели почти няма, а ако има, то имат някакви проблеми. Предполагам, че от тия строежи, които изброи, от никой не можеш да си купиш на цена по-ниска от 750е, а за най-хубавите може и по 900-950е с изглед към Витоша.
Проверих набързо. По данни от нет-а и по 750е няма, а и не е останало кой знае какво. Всички строежи от посочените са незавършени със срокове към края на 2010г. Не се купува на зелено ли, що лиspinning smiley sticking its tongue out Може да си ги пазят за след кризата.
Само още нещо, че сега го видях по-добре поста ти. Специално за Борово цените в тези строежи няма да натиснат цените на останалите обекти и апартаменти наоколо, щом досега не са ги натиснали. Това са малки сгради на сравнително хубави места в квартала, това не са ти Манастирските ливади с огромното предлагане. Пазарът ще ги глътне и ще пита за още. За "ощето" ще почакате.



Редактиран 2 път(и).Последна редакция на 2010-04-26 23:20 от Imotko.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход