Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Дали постъпих разумно???

Публикувано от Баш Брокеро 
Re: Дали постъпих разумно???
07-02-2010 - 14:56:48
Quote
paio
Quote
BulCan
Quote
paio
Quote
gogolcho
Quote
paio
Искам да попитам нещо. Днес изтича предварителен д-р за продажба на НИ като краен срок. Нотариуса беше за 5-ти.Купувачите на 4-ти опитаха предоговаряне на цената и не се явиха повече. Взел съм капаро. Мога ли на 8-ми спокойно да сключа нов д-р с друг купувач без да съм в нарушение и трябва ли брокера да ми даде протокол за неуспеха на сделката не по моя вина или това не е нужно. Благодаря!

Е, пайо, си изтресе посред темата *xxx*

Поканени ли са купувачите за изповядването и как това е удостоверено? Нотариусът удостоверил ли е с констативен протокол фактите по предходния въпрос и това, че купувачите не са се явили?
Направо се изтърсих неканен ама ми е опрял отзад ! Ще им върна капарото.Те решиха ден преди сделката в последния момент да ме изнудват с цената!Казах им че се ръководя единствено от писмената форма от преди месец и те не се явиха на другия ден.Понеже от мен не се иска комисионна може да има някаква игра. Питам само при изтекъл срок на стария дог. мога ли да сключа новия защото новите купувачи дават зор за утре, освен това са ми по-изгодни -Давам го необзаведен- а само климатиците фуджитсу са ми 2700еуро.

Каква е сумата на капарото (ако мислиш, че е редно да казваш)? Ако можеш да я прежалиш и другите купувачи ти изглеждат по-сигурни - майната му на капарото. Важното е да продадеш и да спреш да мислиш за това. Ако погледнем от принципна гледна точка обаче, който не си спазва клаузите в предварителен договор, би трябвало да си понесе загубата (визирам тези купувачи, с които си подписал предварителния). 2000 -3000 лв. ако са, аз бих ги прежалил за да направя сделка с новите купувачи.

П.С. Owner-a, dragula, gogolcho, Naskata според мен могат да те посъветват най-професионално в случая, аз бих се допитал до тях.

П.С. 2 Не си се натресъл в темата, тук дъвчим едно и също, а при теб си има спешен казус за решаване.
Капарото е 1000еуро - Ще ги върна. Знам че съм в правото си да ги задържа. Просто опитаха да ме изнудят но не знаеха за другия купувач.Благодаря приятелю!

Ако капарото не е проблем и възнамерявате да го върнете - нямате проблем да финализирате новата сделка още утре!
Само един съвет - върнете капарото след приключването на новата новата продажба и задължително срещу НЗ документ удостоверяващ връщането му и отказ от всякакви претенции от страна на отказалите се кандидат-купувачи.
Успех!
Re: Дали постъпих разумно???
07-02-2010 - 15:07:11
Кога точно е било дъното, ще се разбере 3-6 месеца по-късно от всички. И даже тогава някои ще си мислят, че това е бичи капан.
Няма да се даде начало на покупките със пистолетен изстрел като бягане на 100 м.
Освен това един конкретен имот може да се появи на пазара и да намери купувач на много изгодна цена дори една година преди или след дъното. Човек все пак ще си купи един имот в масовия случай и за него е без значение какви ще са средните цени в момента на покупката.
Пример е боксониерката на познатите на Бай Пешо, с която се уреди негова братовчедка. Тя се реализира на цена с 30% по-ниска от текущите цени в момента.

КОГАТО КАРТАТА И ТЕРЕНЪТ НЕ СЪВПАДАТ, ВЯРВАЙТЕ НА ТЕРЕНА.
Стара военна аксиома



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2010-02-07 17:10 от dragula.
Re: Дали постъпих разумно???
07-02-2010 - 15:12:25
Благодаря Ивораде! Точно така ще постъпя! Вземам от новия купувач и връщам 1000е. срещу документ за липса на претенции и унищожаваме двата оригинала на предв. договор.О.К. ! Края на сагата утре вечер, най-късно вдругиден.
Re: Дали постъпих разумно???
07-02-2010 - 16:49:00
ок, иворад, разбирам позицията ти, въпреки че не ми се вижда реално нито всички да се втурнат вкупом да купуват в даден момент, нито пък да има скок от 30 процента за месец (такива бяха повишенията за цяла година през 07 и 08 г.)

пайо, разбирам, че в предварителния договор имаш клауза за изповядване на нотариалния акт с посочени ден, час и място (конкретен нотариус). Ти си се явил, а купувачът - не. В този момент си имал право да искаш от нотариуса да ти състави констативен протокол за неявяването на купувача (по ГПК). Купувачът е в неизпълнение, което лесно се доказва с ПД и констативния протокол. Поради неизпълнението имаш право да задържиш задатъка (вж чл. 93 от ЗЗД). От теб зависи дали ще упражниш това си право да го задържиш. Както вече те посъветваха (а и понеже не става въпрос за кой знае каква сума), можеш и да се спогодиш - в писмена форма може и с нотариална заверка. Аз лично бих ги наказал като им прибера задатъка, защото точно такъв тип хора винаги са ме дразнили - при подписан договор, ти разправят, че не им харесвал договора и се опитват да те изнудват.
Re: Дали постъпих разумно???
07-02-2010 - 16:54:51
Quote
ivorad
Quote
gogolcho
ivorad, всичко е въпрос на сметки. За да ги направиш, трябва боравиш с ясни прогнози и да си служиш с точни числа:
1. Кога ще спре падането на цените?
2. С колко ще поскъпнат НИ след спада в рамките на 3-4 месеца?

Като отговориш на тях, ще може да кажеш кое е по-изгодно. Да чакаш и в банковата ти сметка да се трупа лихва или да купиш сега? Другото са спекулации.

Добре, обяснявам с думи прости и пространни:
1. Приемаме, че физическо лице депозира сума, равняваща се на стойността на едно жилище по банков депозит с лихва между 7,5 и 8,5% към средата на 2009-а.
2. Приемаме среднопесимистичен сценарий за развитието на икономическата ситуация, като предполагаме позитивен тренд за лятото на 2011.
3. Да приемем, че лихвените равнища за целия период ще се въртят някъде около 7% средно. Следователно - натрупването от лихви за двегодишния период едва ли би било над 15%.
4. Междувременно - цените на НИ за тези две години падат с още 20%, спрямо тези от средата на 2009-а.Такава е, горе-долу, статистическата тенденция. Това прави предполагаемата печалба на вложителя над 35% при евентуална реализация на парите в края на периода.
4. Да предположим, че в ранната есен нещата са ясни - икономиката и доходите очевидно дръпват нагоре, лихвите падат, а на пазара на НИ има предложения, които са повече от изгодни, след такава реализация на кешови вложения.
5. Следва нещо много просто - всички "залостили" пари с цел инвестиране в НИ вложители ще се появат на пазара едновременно. Тези, които изпреварят другарчетата с месец-два ще са на печалба. Няма съмнение.
По-голямата част, обаче, ще се юрнат малко след това. За пазар, който се измерва в дименсиите на няколко десетки хиляди жилища годишно, появата дори и на 10 000 души, готови да инвестират незабавно, е огромна пружина в катапулта на цените. Само за месец-два цените ще дръпнат с тридесетина процента, което практически ще занули и печалбата на по-голямата част от вложителите. Тези, обаче, които се забавят с повече от 6 месеца след обръщането на тренда, несъмнено ще са на минус.
Това се опитах да обясна на нашия вложител. Нищо повече.
Схемата е елементарна и се е разигравала хиляди пъти на хиляди места по света в последните два века.
..............
Това е от мен по темата!

Ивораде Вие това сериозно ли го мислите!? Какъв е тоя речник какви са тези странни изрази!? Едновременно появяване на пазара на 10000 купувачи?! Всички ще се юрнат да купуват имоти!? Ще инвестират незабавно? "пружина в катапулна на ценине"?
Много драматично, много.
Все пак часа в който си писал тези редове прадполага, че си ги писал на трезва глава. *yes* Бих се притеснил сериозно ако не допусках възможността да проявяваш завидно чувство за хумор.



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2010-02-09 19:50 от Бай Пешо.
Re: Дали постъпих разумно???
07-02-2010 - 17:53:42
avatar
Quote
ivorad
Quote
dodo2
Пак между приказките (които са верни) вмъквате нещо невярно (почерненото).

30% ръст за 1 месец на хиляди места. Моля, избройте поне 100 от тях.

*beer*

Драги Додо, какаду-бонусите ми за днес приключиха.
Ще трябва да изчакаш следваща промоция.smoking smiley

Е да, Вие така се надрискахте днес, че сигурно е свършило. Ще изчакаме за нова порция, няма проблем.

С нетърпение ще очакваме и събитието 30% ръст за 1 месец, което така уверено предвидихте.

А след като на хиляди места това вече се било случвало, вероятно за Вас няма да е проблем да ни споделите стотина от тях.
Re: Дали постъпих разумно???
07-02-2010 - 18:16:52
Спомням си преди време един участник във форума се пенеше, че спад не можело да има понеже "АНИ-тата се събрали в [Разлог ако не ме лъже паметта] и решили да вдигнат цените с 30%". Не знам дали си купуват розовите очила и тревата от едно и също място, обаче е крайно време да реализират една среща, че да си уеднаквят позициите.

Дайте да се разберем сега:

- е ли НЕвъзможно човек да си хареса 10 апартамента едновременно - понеже р'ираш ли няма толкова на брой имоти, отговарящи на критерий за качество

- е ли възможно да изкочат 10 000 умопобъркани (елате хиляди младежи, на родната страна надежда) с по 1 торба пари и да предизвикат 30% скок в цените? Понеже ако горното е вярно тези 10 000 купувача трябва да се сегментират по доста критерии ;-).

Да посмятаме заедно:

От 2004 до септември 2009 (по публикации в Профит.бг и този сайт) има построени 88 383 НОВИ жилища. Според някои към момента за периода има околи 100 000 построени нови жилища, но да кажем, че са 90 000. През 2007-2008 годишно построените са над 20 000 "броя".

Та според "спИциалистите" има латентно/потенциално търсене за 10-11% от новопостроените жилища за периода? И това търсене ще се активира в рамките на 1-2 месеца? Момчета, момичета и недоклатени лелки - кажете НЕ на наркотиците ;-).

За "захранването" на подобно платежоспособно търсене, не ми се иска да говоря изобщо - мисля, че там нещата са ясни.


И да цитирам един велик старшинка: "К'ви ти хиляди бе!? Те стотици..."
tot
Re: Дали постъпих разумно???
07-02-2010 - 18:21:12
С оглед, че нацията постоянно се топи, хиляди напускат страната всеки месец, евентуалните бъдещи клиенти остават мангалите, за какви повишения говорите.
Re: Дали постъпих разумно???
07-02-2010 - 18:32:39
avatar
Повишение от 30 % може да има и по-рано.Ако цените на имотките се превалутират от евро в левове след един определиен момент.Другото са полюции.
Re: Дали постъпих разумно???
07-02-2010 - 18:34:51
avatar
Ей, лоши хора сте!
Защо не ги оставихте, поне за малко да си помечтаят?
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход