Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Продавачите станаха банки и лизингови къщи и пак му намериха начина да прескочат кризата

Публикувано от OwnerBG 
Продавачите станаха банки и лизингови къщи и пак му намериха начина да прескочат кризата
17-12-2008 - 08:24:30
avatar
Строителите станаха банки и лизингови къщи

24 Часа




Hова мода измислиха строителите в последните месеци. Ако доскоро не беше нужно дори да популяризират активно апартаментите, за да ги продават, сега трябва да са изключително гъвкави и изобретателни, защото и рекламите не вършат работа.
Така се появиха екзотични схеми за плащане, с които покупката на имота може да се разсрочи до 10-15 г., установи проверка на "24 часа". Това превръща строителите във вид кредитори и лизингодатели.
Причината за новия вид отношения, които продавачите (инвеститори и строители) изграждат с техните клиенти, е
почти спрялото
банково кредитиране
в последните месеци.
Масовото отпускане на ипотечни заеми беше един от основните ефекти пазарът на имоти да се развие бурно. Сега затягането му има обратния ефект - охлажда пазара, намалява интереса на клиентите, а оттам и броя на сделките.
Така се увеличават непродадените имоти в строеж, което затруднява и работата на самите строители - особено ако са разчитали на продажби на начален етап на строителство. Сега те не могат да получат финансиране.
За да се справят в тази ситуация, да активизират купувачите, да им привлекат вниманието и да ги стимулират, строителите започнаха да предлагат освен бонуси и изгодни схеми за разсрочено плащане, които приличат на банков кредит или на лизинг.
В някои от рекламите на фирмите именно това е дадено като обяснение.
"Когато банките не кредитират, ние го правим заедно с вас", е обяснението на "Аспекти".
"В условията на липса на възможност за получаване на кредит от банки включваме в офертите ни в частта начин на плащане нови възможности", пише в обявата на "Бокар".
Обикновено строителите искат първоначално плащане между 5 и 60%. Дават възможност остатъкът да се разсрочи между 2 и 15 г. Оскъпяването е от около 7,5 до 10% на годината. Няма други такси.
Не се прави и
обследване на дохода
на клиента, което е предимството пред банковото кредитиране. До изплащане на цялата сума се учредява ипотека в ползва на строителя.
Какви са конкретните оферти?
Лизинг до 15 г. предоставя на клиентите "Аспекти". Изисква се първоначална вноска от едва 5, 10 или 20% по желание на клиента. Лихвата е средно около 8% и започва да се начислява след получаване на акт 16 на сградата. Клиентът става реален собственик, когато изплати напълно жилището.
Компанията е актуалзирала и цените си. В някои от комплексите те са с около 50-100 евро/кв. м по-ниски, съобразени с етапите на строителство и пазарната ситуация. В "Дъга" например са от 950 до 1080 евро/кв. м.
За обектите си в строеж "Бокар" изисква първоначално вноска от 5-10%. По време на строителството на етапи се внасят още средства до 60% от стойността на избрания имот.
Останалите 40 на сто се разсрочват за период от 2 до 5 г. или до поява на банка, която да поеме кредитирането. Оскъпяването е 10% на година или процентът на инфлацията, ако го надхвърли. Плащането е на равни месечни вноски, съобразени с възможностите на клиента.
След като получи акт 16 той се нанася да живее в апартамента. Ако клиентът не може да изплати жилището по определения начин, се договаря нов. Ако клиентът изобщо не може да го изплати,
той и строителят
търсят нов купувач,
а на клиента му се възстановява цялата платена до момента сума.
До 10 г. може да се разсрочи и плащането за имот в два обекта на "Билд системс" - в Манастирски ливади и в Бъкстон. До етап груб строеж трябва да са платени 50% от стойността, а остатъкът може да се издължи в рамките на 10 г. Оскъпяването е около 7,5% на година.
60% от сумата на избрания апартамент в комплекс "Селект апартмънтс" в Княжево също могат да се платят до 10 г. 10 на сто се искат като капаро, а 30% - на предварителен договор.
В сайта на компанията е даден примерен погасителен план за жилище с цена 100 000 евро, 12 000 евро от които дадени в началото, което ще се изплаща 10 г. при лихва 10 % годишно. Ако се погасява на равни вноски, накрая ще се платят 139 551 евро, а на намаляващи - 132 366 евро.
Фирма "Бачо" продава апартаменти в комплекс в Студентски град с възможност за лизинг при 7% лихва в срок до 10 г.
До 5 г. може да се изплаща апартамент в комплекса в квартал Витоша на фирма "Лендмарк билдингс".
СОФИЯ ТЕРЗИЙСКА
STERZIYSKA@24CHASA.BG[li] clap: clap: clap:



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2009-01-28 02:23 от OwnerBG.
Re: Строителите станаха банки и лизингови къщи и пак му намериха начина да прескочат кризата
17-12-2008 - 08:26:58
avatar
Нищо ново под слънцето, но навреме предложено.Поздравявам всички експерти по ужасни финансови кризи. *bow* *bow* *bow* *bow* *bow*
Строителите станаха банки и лизингови къщи и пак му намериха начина да прескочат кризата
-----------------------------------------------------------------------------
Скок-подскок....
Във вира дълбок....

Аз лично очаквам да се приземят в средата на 2010.....с цени 3 пъти по-ниски от тези 2007.
Re: Строителите станаха банки и лизингови къщи и пак му намериха начина да прескочат кризата
17-12-2008 - 09:19:51
avatar
Аз това го очаквах да стане по-рано, но и сега е добре че се случва. Смо за недовършени обекти СЕГА. После и за завършени, че и с ОБЗАВЖДАНЕ winking smiley

На края почват ЛОТАРИИТЕ - 1000 билета по 100 лева :}

проверете ми постовете, но мисля че това с лизинга от строители, го бях писал преди месеци. Ще спечелят само първите, които започнат да го прилагат ОБАЧЕ. Следва 100 наема и апртамента е твой ...
OwnerBG, в тая статия обаче не пише колко апартамента има продадени по тая схема до сега защото се съмнявам да са много - просто търсенето замря и поради чисто психологически причини няма да се отпуши скоро. Виж какво стана на БФБ - при цени на компаниите на стойност с пъти под притежаваните от тях активи няма търсене. А миналата година при P/E над 30-40 имаше обороти за 1 ден колкото сега за 1 месец.

Освен това при тая схема строителите замразяват огромен ресурс в "лизингови апартаменти", който не могат да реинвестират с нормална норма на печалба. Нормата на печалба на 100 000 Е реинвестирани от строителя за 10 г. би била над 100% (да преположим, че за 10 г. той построи и продаде 5 обекта и завърти тези 100 000 Е 5 пъти с печалба 15% би получил 101% печалба за периода). При лизинга на апартамент за същите 100 000 Е (при схемата за 10 г. с 10% лихва при финансиране на 90%) ще получи от апартамента общо такси и лихви 39.6%.

Това означава само едно - строителя е толкова пресиран от пазара, че е готов да вземе 1/3 от печалбата си за 10 г. период само и единствено за да не попадне в ситуация тези 100 000 Е да са замразени да речем за 5 г. и през това време да се обезценят с хх% winking smiley

Да не забравяме, че при лизинга строителя ще е получил 100 000 от вноски през осмата година, което означава, че парите тук ще са замразени за 8 г. От друга страна инфлацията ще оглозга тези скромни 39.6% до едноцифрен % или дори до загуба smiling smiley



Редактиран 3 път(и).Последна редакция на 2008-12-17 11:00 от dedo Mrazzz.
Re: Строителите станаха банки и лизингови къщи и пак му намериха начина да прескочат кризата
17-12-2008 - 09:40:31
Щом като се хвалим, аз съм го писал преди 3 годиниsmiling smiley
[forum.imoti.net]
Само че при друга обстановка - непрекъснато увеличаване доходите на населението. Да даваш кредити на ниски лихви в момент, когато не е ясно накъде ще вървят доходите не е разумно.
Темата би трябвало да се казва "Опити на инвеститори да намалят загубите".
Re: Строителите станаха банки и лизингови къщи и пак му намериха начина да прескочат кризата
17-12-2008 - 09:46:33
Дедо Мраз -сметките са така при едно условие. Строителят няма намерение да обявява фалит. Иначе при обява на фалит си е добра печалбаsmiling smiley
Re: Строителите станаха банки и лизингови къщи и пак му намериха начина да прескочат кризата
17-12-2008 - 09:49:23
*bow* *bow* *bow* -уникално...епохално...няма втори като нас *bow* *bow* *bow*
4ovek Написал:
-------------------------------------------------------
> Дедо Мраз -сметките са така при едно условие.
> Строителят няма намерение да обявява фалит. Иначе
> при обява на фалит си е добра печалба

Съгласен


*beer*
Re: Строителите станаха банки и лизингови къщи и пак му намериха начина да прескочат кризата
17-12-2008 - 10:37:04
Колко апартамента ще пласират , преди да се окаже , че вече нямат пари да инвестират , защото парите са в клиентите им . Освен ако не са пералня ..............
Съгласен съм за фалита. clap: clap: clap:
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход