Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Итонг или червени тухли.

Публикувано от bubolin 
Итонг или червени тухли.
13-11-2007 - 11:14:16
Нека и аз да се похваля.
Започнах със строеж на къща 220 РЗП, на 2 етажа. Сега наливаме основите.
Основния въпрос които сега ме тормози е каква тухла да избера. И най-вече, кое излиза по-евтино. Опитах се да намеря подобна тема във форума, но не намерих нищо. Каква е себестойноста , на 1 кв.м на итог и 1 кв.м керамични тухли.
Сръвнено с цена-качество, кое е по-добре да избера. :crazy:
Re: Итонг или червени тухли.
13-11-2007 - 13:43:24
Не си търсил достатъчно, колега има и не една тема за качествата на Итонга и дилемите на инвеститорите в този план - хигроскопичност, изолация и пр. Разрови се, струва си. А до себестойност освен някой от строителите да ти даде най-пресните цени, иначе принципно много зависи точно какво че слагаш отгоре, ако сравняваш само тухла-Итонг, Итонга е по-скъп, но само на Итонг не може да оставиш стена, да не говорим, че външни стени с Итонг правят само в БГ и Съветския съюз.... Според мен има защо...
Re: Итонг или червени тухли.
13-11-2007 - 14:11:05
МИналата седмица бях в кооперация строена в Итонг 1997 г.
Всичи външни стени бяха здраво мухлясали.
Re: Итонг или червени тухли.
13-11-2007 - 14:27:17
Определено тухли. Итонга е само за преградни вътрешни стени.

Вземи си Porotherm, няма да съжаляваш.
чувам 4е в Лясковец австрийците от Винебергер почти са открили вече завода.
Скоро ще има и български зна4и.....
Ина4е в момента можеш да купиш унгарски или румънски.
Re: Итонг или червени тухли.
13-11-2007 - 17:13:26
Интересувам се предимно , като себестойност, без цени на труд, изолации и т.н. Само тухлите. Ако някой е запознат с цените и го е изчислявал вече, нека сподели.
Re: Итонг или червени тухли.
13-11-2007 - 17:32:00
определено само тухла - поне е естествен материал
има и друго - може да стои без изолации един сезон докато итонга е силно хигроскопичен и след първите дъждове почва да се рони
Re: Итонг или червени тухли.
13-11-2007 - 18:05:00
Поротерм - Д/Ш/В 37.5/25/24 средно 3.10 до 3.30 лв тухлата

Равна е на 3 четворки ( 0.70-1.0 лв едната ) и 11 единички.

Смятай си сам. Зависи какво и от кого ще вземеш.....
Re: Итонг или червени тухли.
13-11-2007 - 18:28:34
30 см итонг има достатъчна топлоизолационна функция, която 25 см тухла няма и трябва да й се слага допълнително топлоизолация. Според мен итонг е по-евтиния вариант, а тухлата + изолация по-качествения.
Re: Итонг или червени тухли.
13-11-2007 - 18:29:25
Много зависи каква е тухлата и какво смяташ да ползуваш като изолация върху нея. Ако няма да се увличаш с изолации по добре изпозувай итонг с изолирани само бетонови пояси и колони. Не ги слушай експертите, аз всеки ден виждам итонг оставен на отктито останал от 2004 г, не е мръднал никакви изронвания и плесени, както пие вода така и съхне нищо му няма. Живея в къща от итонг плесени няма никъде не че не могат да се изброят други недостатъци (ехо, кънти вътре, понякога се появяват пукнатини по стените безпричинно), иначе като изолация е много по- добре от четворката ако се сравняват неизолирани, не забравяй и перфектната геометрия, която дава итонга (икономисваш при мазането). С испълнението на изолация при четворката определено има купища проблеми и не дай бог да случиш на пишман майстори ще съжаляваш горчиво после. Аз съм построил една къща с итонг и една с тухла четворка.От мен ти съвет ако искаш бързо и не се силиш с изолациите, избери итонг като си купи с висок клас на плътност (противоземетръсен - не е много по скъп от другия), но бетоновите колони и пояси задължително ги изолирай с фибран - лесно е като испълнение, ако си готов на всичко, давай тухла, но също избирай каква някои видове от препичане или от самата глина са много чупливи (дават много фира и не държат дюбел) , но внимавай как ще бъде изпълнена изолацията в някои видове тъхли, каквото и да правиш не става надежно а без изолация тухла това е нонсенс, дали има някой, които още строи така. Късмет и си пази нервите, не се впрягай много няма вече за къде да се бърза, позволявай си почивка (съвети от патилите) smiling smileyРедактиран 4 път(и).Последна редакция на 2007-11-13 18:40 от Ivel.
Re: Итонг или червени тухли.
14-11-2007 - 10:19:52
Изолация , ще има и в двата варианта, но това е последващ етап. Ако се избира итонг макар и заради добрите му топлоизолационни показатели ще трябва да се защити от дъжда, а ако се избира червена тухла, на пак ще трябва да се слага изолация. Притеснява ме това че макар и по евтина тухлата , ако се получи доста фера, то тогава май ще е по-добре да заложа на итонга. Какво мислите за смесен вариант, на 1 етаж, червена тухла, а 2-ри итонг, без изолация. Не е ли оптимален вариант.
В крайна сметка , някой може ли да ми каже , размерите на една 30см. тухла итонг и нейната цена на 1 бр. и размерите , на една червена тухла, и аз сам ще си направя калулацията. Че виждам че темата взе да става гореща.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход