Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Цена на груб строеж

Публикувано от bnm 
Re: Цена на груб строеж
21-03-2007 - 20:33:48
Ха, та аз съм си доволна от строителите до момента. Бяха коректни и не са ме замотвали, нямат груби грешки по работата, не са ме работили "много"smiling smiley за допълнително плащане, а и от мен са доволни, защото си им плащах на време и по договорено. Така че колизия на интереси нямахме. Жалко че не са фирма..smiling smiley та да вдигнеме реномето в бранша.
Напомняш ми 4ovek едно време... Отдавна работех в една модна къща, в която дрехите се изпипваха до най-малкия детаил и се гонеше качеството до "дупка". Като знаех масовата некадърност и посредственост в бранша, ме беше срам да кажа с какво се занимавам...
Re: Цена на груб строеж
21-03-2007 - 23:05:26
Quote

При цена на квадратен метър или обща цена се минава строителят, при цена на отделни СМР се минава инвеститорът.
Ама нали всички са мнителни та решават, че да не ги минат искат подробна сметка и да плащат за извършени работи.
Единстевно между фирми от бранша може да се актува по СМР. ЗА аматьори - горещи препоръки за твърда цена с доплащане по актове на база УСН само на допълнително възложени работи и грешки на проектантите.

4owek,

i az sam ot entusiastite, riskuwasti da postrojat mechtata si i plastam na kw. m. za trud na brigada turci - za 258 kw. m - 25 000 lv. do pokriv s postawjaneto na darwenata konstrukcija bez polaganeto na keremidi.
Ne znam az se prekarwam ili briadata, zastoto chuwam i za po-niski ceni. No nali stroja po moreto, tam "bonusa" za raboa e winagi po-goljam :-(
Abu
Re: Цена на груб строеж
22-03-2007 - 06:13:19
То си личи кой от коя страна е. Доста се изкушавах да репликирам Стефан, ама му имам уважението... Не може да се оферира едновременно цена за цялостно изпълнение и цена на м2 по документи - едното определя другото. Ако имам ограничение в крайната цената, ще изготвя (стъкмя) анализите по нея; от една дейност печеля повече, от друга може и да съм на загуба, но сумарно работата си струва и договорената цена не се променя. Обратно, когато всяка дейност се заплаща отделно, се калкулира печалба (макар и по-скромна) за всяко нещо - резултатът е сходен, но мотивацията на изпълнителя е друга. Ще ти дам пример: ако имам договор за цялостно изпълнение, цената на основите ще бъде НЯКАКВА, цената на топлоизолацията - още по-"някаква". Сумата им ще е Х. Ако отделни бригади ти поемат тези две дейности, сумата би трябвало да е пак Х приблизително, но поотделно и основите, и топлоизолацията могат да варират дори с 50%. Разбираемо е желанието на инвеститорите да спестят едновременно от двете цени, но в наши дни това е доста рисковано, най-вече по отношение на качеството.
Re: Цена на груб строеж
22-03-2007 - 08:08:34
здравейте, аз съм от новите ентусиасти!Тепърва мислим да започнем с моята половинка една бяла спретната къщурка.Днес ще ходя да взема разрешението за строеж.Търся си строители.Имаше една стройтелна фирма, с която говорихме, че след като са готови проектите и вземем разрешителното ще говорим за цена, но се откзаха защото имат по -големи обекти.Сега търсим стройтели и да си кажа честно съм малко объркана, фирма ли да си търся, на отделни СМР ли да се пазаря.Кога се издава линията за строеж, има ли някакъв срок след получаване на строителното разрешение за започване на самият строеж? confused smiley
Re: Цена на груб строеж
22-03-2007 - 09:04:47
"Ако имам ограничение в крайната цената, ще изготвя (стъкмя) анализите по нея; от една дейност печеля повече, от друга може и да съм на загуба, но сумарно работата си струва и договорената цена не се променя"
Е точно тук е разковничето - подписваме договор със Стефан - вариант едно - зидане, измазване , шпакловане, боядисване на стена примерно Х лв. или вариант две - доказваме всяка работа . Той вижда и се шокира от цената, пита за отделните операции и решава, че струва 0.5Хлв. печлабата му е много на алчния строител. Решава да разпредели работата - възлага на някой да му иззида стената за някакви пари, които се увеличават заради щурцове, пренасяне на материал , след това отива на машинна мазилка, казват му някаква цена, накрая идва двойна, защото според мазилкаджиите зидарят е иззидал криво (да ама не е точно така - просто цената на материалите при машино мазане е доста скъпа и се рентира най-вече при сторителство с качествени кофражни системи, които пък за къща не се рентират...), същите тези мазилкаджии упорито отказват да осветлят предварително инвеститора колко материал средно отива защото ще изпуснат работата. И естестевон оферират само труда - не са зидали те стената , че да поемат рисковете. Стефан е бесен на зидаря, който всъщност е иззидал стената на средно за страната качество, а може и по-добре да се е справил. След това идва бояджията и казва, че върху машинната мазилка няма да стане добре да се мине директно с боя трябва да се китва цялата. Стефан е бесен на мазилкаджиите. Дай сега пари и за китове, за китосване. Накрая след боядисването ако не му е загубил края - вижда , че е близо до цената Х (да не казвам,че в моног случаи е надхврълена), като е изхабил нерви и време.
Какво се получава в резултат на това - фирмите, които искат сериозно да се занимават със строителство не печелят оферти, на пазара властват предимно тези, които крият информация от клиента и не искат да поемат отговорност.
Тук се крие и отговорът на въпроса "Защо аз отказвам да строя къщи" - не е защото е много занимавка, а защото няма как да спечеля търга без да лъжа директно инвеститора в очите. Не ми се губи време с даване на истински оферки, които ме злепоставят като скъпчияsmiling smiley
Re: Цена на груб строеж
22-03-2007 - 09:17:45
Магеа , проблемът е, че ти НЕ ЗНАЕШ дали са добри. Ето това разваля дисциплината - направят една къща БЕЗ КОНТРОЛ от инженери и архитекти и вече не можеш да им кажеш нищо. Мислят, че се заяждаш за пропуснати железа, за спазване на кота било, за разминаване на конструкцията по етажи,за малко цимент в замзки и мазилки....
Я ми отговори на един въпрос - доволна си то тях , а те само за труд ли взимат или ти предлагат цена на готов продукт? Щото ако е само за труд не виждам от какво може да си доволна при положение, че НЕ ЗНАЕШ колко всъщност материал трябва да отиде.
Re: Цена на груб строеж
22-03-2007 - 10:08:05
4овек, едно време (соца) се работеше груб строеж на къща "на акорд"и "на надница". Никой ли вече не ще да работи на надница?
bnm
Re: Цена на груб строеж
22-03-2007 - 10:39:42
Точно в това е проблема,че когато човек не е професионалист в дадена област,не знае какво да гледа.Само си мисли,че знае,но не е така.Това съм го забелязала в моята работа.Дори е най-забележимо при хора,които си мислят,че много разбират.Дори да нацелят някой правилен въпрос,не могат да преценят отговора.Всяка професия си има тънкости,които само ако я практикуваш,и то дълго време,стават ясни.Иначе,общо взето,всяко добро качество се постига обикновено с някакъв компромис,който само професионалист може да прецени дали е допустим,защото той има наблюдение върху последствията.
Re: Цена на груб строеж
22-03-2007 - 10:42:06
Изглежда че като цяло тия дето искат да работят са на изчезване та било то на надница или акорд. Ако е на надница най-добре им е под сянката, при акорда постоянно се появяват неочаквани проблеми и всичко се оскъпява а ти понеже си се хванал вече на хорото стискаш зъби и се самоуспокояваш, няма начин и това ще го преглътна и още други разни разходи. Действително започвам да се убеждавам че е по добре да сключиш договор (надежден) с добра фирма та макар и по-скъпичко да изглежда като начална оферта. Строителството не е бърз процес и не е ясно за времето на строителство каква ще бъде инфалционната добавъчна стоиност, която при добре сключен договор с фирма си остава за сметка на фирмата, нали както твърди 4овек реномето на фирмата е превише всево.
bnm
Re: Цена на груб строеж
22-03-2007 - 10:43:56
Така че,ние лаиците в строителството само може да се надяваме,че не са ни прецакали или не сме се самопрецакали!Всъщност играта е следната-идва при тебе човек и ти задава въпроси.Ти му отговаряш,като същевременно ти е ясно,че и да му отговориш професионално,той няма да те разбере.той те слуша,ясно му е,че нищо не разбира,но вътрешно е спокоен,защото се е опитал да се направи,че разбира.Накрая,ако инстинктите му са му казали,че може да ти се довери,си стискате ръцете и това е.Останалото е късмет.



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2007-03-22 11:26 от bnm.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход