Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Цена на груб строеж

Публикувано от bnm 
Re: Цена на груб строеж
20-03-2007 - 17:20:56
При цена на квадратен метър или обща цена се минава строителят, при цена на отделни СМР се минава инвеститорът.
Ама нали всички са мнителни та решават, че да не ги минат искат подробна сметка и да плащат за извършени работи.
Единстевно между фирми от бранша може да се актува по СМР. ЗА аматьори - горещи препоръки за твърда цена с доплащане по актове на база УСН само на допълнително възложени работи и грешки на проектантите.
Re: Цена на груб строеж
20-03-2007 - 17:42:33
4owek, звинявай, ама не мога да повярвам, че има минат строител... Не скачай, да довърша - минат от дребен инвеститор за еднофамилна къща. Обяснявам - ако имаш договор с едра риба и строиш блок, и си на обща цена и те отвее пазара стискаш зъби и деяниш, щото ако се разчуе, че не си точен ще строиш само къщи, дето, съгласи се, са разправия и не се изплащат особено.
Ако обаче се случи същото като строиш еднофамилна намираш начин да предоговориш нещата. Обикновено човек ще подходи с разбиране, особено ако оцени, че си съвестен и си разбираш от работата. Ако не - вдигаш си фургона и това е - да си чул за някой осъден строител....
А за триковете в акта - естествено, абсолютно съм съгласен с теб, но аз лично предпочитам да видя кое как и колко отколкото да ходя и да си го купувам сам на цените, които и без това са записани там, за мен е ясно, че няма отстъпка каквато има строителя, а той не е луд да ми фактурира по неговата цена, ясно че е на пазарната.
Виж, казвал съм го много пъти - нямам против хората да печелят, нямам желание да зная точно колко - че те ако не са на кяр, няма да ми работят, но държа да съм наясно с нещата по позиции, това ми дава спокойствие, ако щеш, а и не се чувствам прекаран.
На репликата че всъщност се заблуждавам, отговарям, да може би, но поне според мен не толкова.
Един наивник на средна възраст ли каза?
е, успокоението ми е че на всеки строител му се налага и то все по-често напоследък да влиза в банка. И там гризе дървото усърдно като мен, но от другия край... А аз и такива като мен му гледат сеира.
И той вярва, че като гледа договора за кредит всичко е предвидил и му е ясно.
Да ама не е.
Не злорадствам, само описвам кръговрата на живота..
Като в казармата - как беше - нищо не се губи, само сменя притежателя...
ej
Re: Цена на груб строеж
20-03-2007 - 18:48:26
Re: Цена на груб строеж
20-03-2007 - 22:45:38
Хайде господа, не се отчайвате! smiling smiley StefanB, стегни се, виждам как песимизмът те е обхванал. Ще взема да ви напрявя едно оптимистично парти за повдигане духа на предприемача...smiling smiley
И ние се вързахме вече с тия кръвопиици - банките. Смятам че договорихме добри условия, на общия фон от скрити такси, комисионни. Няма как - необходимо зло! И парите няма да стигнат.... Вътрешна мазилка и шпакловка - 12-1300 лв, външна - още 10, дограма - 10, парно - 12, ....да не продължавам. Сега ми работи един мърляв водопроводчик, дето съм му вдигнала мерника и само го чакам да свърши. С ел. инсталацията почти приключихме. Е тука ударихме кьоравото - на мъжа ми това му е от техникума специалност и горкият доста се поизмъчи, за да спестим 2000 лв. Загубих им броя на кутиите -100 ли, 200..smiling smiley
Днес поръчах и дограмата - спрях се на Кьомерлинг, бял, на юг и запад троен стъклопакет, изток и север - двоен с К стъкло. Идната седмица почваме парното - Атмос Комби, слънчеви батерии...
А познайте какво правих през почивните дни???smiling smiley Ами слагах изолация под первазите, с мрежичка, тераколова шпакловка... Абе не е никаква философия, само да му хванеш цаката. Чудя се дали да не пробвам малко и на фасадата..Много взе да ми се отдава..smiling smiley)
Ако не, може да хвана някой обект лятото..хе,хе, може и двойна надница да изкарам.

И гледам да не се ядосвам. Целта изисква жертви! Е, малко езикът ми загрубя и не ми пасва на фасона, ама така бързо се разтоварваш..smiling smiley Затова по-спокойно, приеми тия трудности и напред! А търпението е хубаво качество, стига да не стане инерция. Винаги има външни фактори, който не зависят от нас и неможем да ги променим, затова да не им отдаваме повече от заслуженото, т.е излишна енергия.
А представи си че всичко си върви в срок и точно до предвидените средства? Голяма скука, ще затъпеем като средния американец с блуждаещ поглед пред телевизора, бира и пакет пуканки.. Радвай се на малките неща, дребните постижения.
Незная как е при теб и другите, но моя строеж ми действа като наркотик. Все още немога да осъзная напълно, че това което е било в мислите ми и въображението е вече реалност. И като го гледам, виждам една реализирана (не до края все още де) мечта, една рожба, която ми носи невероятно удоволетворение. И всяко нещо което се прави по къщата се доближава до завършената, материализирана идея. И си мисля, че отново бих извървяла този път, независимо от всичките външни фактори.
И още нещо - ако мислиш че всичко е ужасно трудно, че няма да стане, че ще попаднеш на лоши, некоректни работници и т.н, твърде вероятно е точно това да се случи!
bnm
Re: Цена на груб строеж
21-03-2007 - 07:55:13
Magea,наемам те за моята къща,но направо те повишавам в чин технически ръководител!Никакъв теракол и мрежички!Със сигурност ще ми направиш страхотна къща.
Re: Цена на груб строеж
21-03-2007 - 10:23:39
magea, какъв съвпадък ... аз този уикенд изтипосах малката на бабите и дружно с половинката замазвахме дупките между тухлите (там където ще е с гипскартон отвътре). Много надобрях spinning smiley sticking its tongue out почти е готова...
Честно казано много ми беше гот. Като се прибрахме се чувствах все едно сме скитали по планините - на чист въздух и каталясали. За сега ентусиазъм има и откакто няма майстори в къщата ни е налегнал оптимизъм... Като гледам англичаните по Travel&Living 'Grand Designs' (Много ценно предаване, помага с идеи и окуражава smoking smiley ) тези, които се справяха самостоятелно бяха щастливи и доволни, а тези които бяха възложили на фирми са все изнервени до дупка... вадете си изводите... иначе калпави майстори по цяла Европа колкото щеш ...
magea, какви тръби купихте и от къде? Също какви первази си взехте?
Re: Цена на груб строеж
21-03-2007 - 10:48:46
Magea, романтика, романтика ма накрая май вече ми писва и Стефан беше прав, има куп по-полезни и приятни нещта за които може да се похарчат заровените в къщи пари. Сега некви мустакати мазачи направо ме убиха с оферта за мазане външно за къща 270 кв. м искат 10к само за работата. В шок съм, не очаквах толкова много, при положение че съм ги хранил близо 5 гонини и някога се молеха за работа. Да действително процеса има нещо общо с наркманията, пристрастяването, но те съветвам да се контролираш иначе нещата може да свършат зле а и романтиката като любовта все някога свършват, идва отрезвяването, как въобще имате смелост да строите с кредити, аз плащам кеш и то ми се струва малко прегрято в момента, боря сев с желанието да се движа напред без да мисля за целесъобразност на разходи. А да пием по една бира някъде, всички които сме в кюпа, смятам че идеята е просто превъзходна. Предлагайте къде и кога!
Re: Цена на груб строеж
21-03-2007 - 11:01:05
Според мен след 2-3 години 10 хил. няма да са никакви пари и ще ни се струват смешни. Както сега ми се струват смешни парите, които платихме за апартамента - 34хил.лв. за тристаен ... Тогава брат ми купи парцел за 6хил.лв, сега струва поне 60хиляди. България е с доста по-нисък стандарт от съседките ни и това няма как да се задържи дълго, та цените ще са само нагоре... Къща като нашата излиза в Испания с една нула отгоре, а там е несравнимо по-евтино от Англия, като добавим и инфлацията... не че тук ще стане като в Испания, но и така както е сега няма да се задържи.
За мен къщата е инвестиция, не е харчлък като колата например... не съжалявам за нито лев закопан там ...



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2007-03-21 11:07 от rado.
Re: Цена на груб строеж
21-03-2007 - 11:32:45
Радо. не винаги е така, историята познава много случей когато, нещата в един прекрасен ден се озъбват, виж какво става в Америка сега и там преди 3-4 години всички дружно пееха същата песен "Смело да вървим напред..." сега май са малко поомекнали. Не сраявнявай с Испания, Англия или където- да било там другаде, сравнението трябва да е комплексно не просто елементарно да сравняваме цени. В Англия за един час работа просто няма как да ти платят по малко от 5,05 паунда демек нещо като 15 лв.Как смяташ кога заплащането в БГ ще бъде сравнимо. И също от строителство до строителство има разлика. Аз лично съм наблюдавал в Мадрид какво представляват техните кооперации в етап строителство. Никакви изолации, малки прозорчета (заради жегата), не се леят плочи - вместо плочи исползуват готови бетонови греди профилирани за да може между тях да редят тухли (представяте ли си тухли в плочата) - при тях това е норма. Аз лично смятам ако говорим за Испания, че там като цени на материали строителството трябва да е поне 25-30% по евтино от това у нас. Защо е по скъпо това е друга тема. А в Москва където се намирам в момента, тук просто се уливат кв. метър тъпи панели средна цена $4300 да ама тук също се изкарват относително лесно, а къщите започват от $1-1,5 милиона и какво от това, ако петролът по някаква причина падне да речем до $25-30 за барел всичко ще се посипе надолу със страшна сила. Та мисълта ми е, полека резки поскъпвания в БГ не мисля вече, че ще има, не казвам че ще стане по евтино, но като че ли инвестиционната привлекателност вече определено не същата като преди 5-6 години.
Re: Цена на груб строеж
21-03-2007 - 11:36:36
Радо,

Не съм песимист, какъвто впрочем ме определя и жена ми (тя е огнен овен, дето види ли нещо на пътя си го смазва и винаги е супер въодушевена, това е и повод за квалификацията, когато аз кротко обяснявам, че не става така)... По-скоро съм реалист!

Ето нещо казано не от кой да е, при това е умерено...

розово бъдеще

Дано не са много прави, че има да садим картофи....
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход