Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Малка пречиствателна станция

Публикувано от rusi 6675 
Малка пречиствателна станция
17-09-2009 - 13:36:27
Търсих в темите и понеже не открих нищо ,отварям я аз.
Абе хора ,как решавате въпроса с канализацията? Аз съм решил да слагам локална пречиствателна станция,но не мога да реша каква да бъде и се надявах да получа съвет от някой в този форум.Фирми много,но аз не разбирам кой-знае колко и не мога да реша.Дайте съвети моля!
Re: Малка пречиствателна станция
17-09-2009 - 13:47:04
null

Дано ти свърши работа
Re: Малка пречиствателна станция
17-09-2009 - 17:06:25
Ето ти една от темите
Ако се поразтърсиш още назад, че намериш и други.

Но ако четеш руски, погледни www.ivd.ru там няма нещо, което да го няма - същност, видове, принцип на работа, какво има на пазара.
Е, има и български производители, излиза по-изгодно.
Успех!
Re: Малка пречиствателна станция
24-09-2009 - 21:43:45
[www.happy-at-home.com]

Виж това ,може да ти е от полза!
Re: Малка пречиствателна станция
25-09-2009 - 22:45:17
Ако познаваме принципа на работа на малката пречиствателна станция лесно бихме се ориентирали доколко биха били ефективни отделните изделия ,предлагани на пазара!Предварително казвам ,че някои въобще не стават за целите на пречистване на отпадните води!
Ще се опитам да припомня как работи една малка пречиствателна станция,която някои наричат правилно биореактор!
Основната цел е водата накрая да не съдържа амоняк!
Процесите са два-нитрификация/превръщане на амониевите съединения в отпадните води в нитрити/ и втория процес е превръщане на нитритите в нитрати-денитрификация.Нитрификацията се осъществява от анаеробни бактерии/живеят в безкислородна среда/а денитрификацията правят аеробните бактерии/живеят в среда от кислород/.Това показва ,че една такава станция има необходимост от два съда .Първия е плътно затворен,с утайник за твърдите фракции а втория вентилиран ,обикновенно принудително за да се вкара свеж въздух,като освен това във втория съд отпадните води преминават през керамични или стиропорени топчета. Върху топчетата се развива бактериалната аеробна култура. Има такива комбинирани съдове,разделени на две,но при всички случаи едната част е херметична ,а другата добре вентилирана.На края водата може да се заусти или да се ползва за хидропонно отглеждане на марули и салатки,тъй като е бистра,без мирис и богата на нитрати!
Биореактора се зарежда сам за около месец с необходимите бактерии!
Re: Малка пречиствателна станция
26-09-2009 - 13:15:37
Фло,
Може и аз да не съм разбрал (преди 2-3год разпитвах, основно за нашенски), но останах с впечатлението, че се рекламират инсталации или от единия, или от другия вид, като търговците доказват всеки своите предимства пред другите.
Това ли имаш предвид с :
"...някои въобще не стават за целите на пречистване на отпадните води! " ?

Мислил ли си и какво ти мнението дали може да стане читаво "Направи си сам"?
При мен вече има втория - отворения обем, а те знаем като спец по нестандартни решения.smiling smiley

Ако Руси няма против, да чуем нещо по въпроса - ако вникнем в принципите, по-верен избор на "купешко" ще направим.
Abu
Re: Малка пречиствателна станция
26-09-2009 - 17:45:59
Да, и при мен моментът е назрял... Старата попивна яма не функционира и волю-неволю съм пуснал преливник към по-малка, засега открита (не точно открита, но да речем с лесен достъп). Засега се въздържам да затрупам плочата й точно от съображения за вентилация. От друга страна, получава се, че втората не задържа почти никаква вода - веднага попива, но не знам докога ще е така. Най-общо схемата е следната:
стара попивна яма 8 м3, която е станала непопивна и съм я затворил (не чак херметично, но доколкото мога). Препълва се за няма месец след почистване, затова излишната вода я насочвам към втора яма, около кубик. Втората е с отвори Ф100 на дъното и Ф50 в стените за по-добра попивност. Засега е "дишаща", без принудителна вентилация, а и не смятам чак толкова да се вживявам. Разстоянието между двете ями е 5 м, а попивното поле на втората е около 40 м2 глинеста почва с малка денивелация. Както казах, въпреки обилното преливане, долната не се пълни въобще. Миризмата е далеч далеч по-слаба, отколкото когато се препълваше горната и нямаше къде да се оттича. Мога да отбележа и невероятните 3 м височина на един тъп бурен (абе то се цветя - ружи), който под стрехата е само наполовина. Определено има наторяващ ефект, ама за зеленчуците още се чудя.
Въпросът ми е мога ли да затварям окончателно долната яма без да се притеснявам, че ще се препълва. По-интензивно от сегашното ползване на вода не се предвижда. И второ - доколко е проверено това за нитрити-нитрати и годните за консумация плодове и зеленчуци?

Фло, можеш ли да посъветваш нещо? И все пак да споделиш как се смята попивно поле... Достатъчно ли е да го осигуриш, или зависи и от пропускливостта на почвата, наклона и разни други работи. Някой съвет за поддръжката му?
Re: Малка пречиствателна станция
26-09-2009 - 18:40:33
Проблема ти е сериозен!Това за наторяващия ефект ,май се заблуждаваш.
Re: Малка пречиствателна станция
26-09-2009 - 20:00:25
Abu Написал:
-------------------------------------------------------

>
> Фло, можеш ли да посъветваш нещо? И все пак да
> споделиш как се смята попивно поле... Достатъчно
> ли е да го осигуриш, или зависи и от
> пропускливостта на почвата, наклона и разни други
> работи. Някой съвет за поддръжката му?


Там е работата,че и двете ями или обеми или цистерни,както и да ги наричаме трябва да са водонепропускливи.От първата, водата през преливник или през сифон попада във втората. Във втората яма водата в пътя си надолу минава през стиропорени топчета или керамични топчета,разположени в "лъжливо дъно"- така се нарича етажерката ,върху която са разположени топчетата.Топчетата се използват заради огромната си повърхност върху която живеят стотици милиони аеробни бактерии.Те превръщат изключително бързо нитритите в нитрати-това е за времето от попадане на водата на входа на втората яма до преминаване след топчетата.Важно е да им се подава постоянно свеж въздух.Това става или с вентилатор или вятърна перка или с малко компресорче от 5 вата.Водата става годна за поливане и за всякакви технически нужди-бистра и без никаква миризма!
Ако я прекараме през хидропонно отглеждане на марули-отглеждат се върху едър пясък през който минава поливната вода,изтича се надолу ,след като марулите са обрали нитратите ,то тя става и дори годна за пиене!Може и да не ви се вярва ,но това е принципа на рециркулационна система за отглеждане на риба.При тази система се ползва една и съща вода ,като за денонощие се долива само 5 % прясна!
Любо,това не са нестандартни решения-просто не са широкоизвестни,а да си направиш сам малка пречиствателна станция не само ,че е лесно,но и доста евтино! *beer*
Re: Малка пречиствателна станция
26-09-2009 - 20:57:46
Фло, благодаря.

За втория обем задължително ли е да е "водонепропусклив" - при мен не е?
Мерака ми е в него (~40м3 бетонен куб без дъно) да пусна и дъждовните (подпочвени също се разхождат), ако не пречи на бактериите или да го направя трети?
Какви са прибл. обемите на двата "обема" за 4-6 човека, ако трябва да ги обособя отделно?
При мен, засега няма особена денивелация за тези "етажерки" - има ли решения на "едно ниво" - нещо бъркали или др.?
Тези нитрати по едно време бяха много вредни?
Ако не те затруднява да покажеш (цитираш) читава, според теб схема.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход