Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

търся мнения за сглобяемите къщи

Публикувано от toniko 
Re: търся мнения за сглобяемити къщи
18-09-2007 - 20:51:25
daraia за пореден път се обърка, само дето този път реши да си приписва власт и да праща хората насам на там. Не се изказвай неподготвена!

Човека попита за слама отговаря му се. Къщите от слама са също сглобяеми, и са си истински къщи, изолирани за целогодишно живеене.

Ако нямаш никаква полезна информация да дадеш към темата а си само консуматор, не се хаби да се правиш на полицай и да казваш кой какво да пита и кой какво да отговаря. Това е свободен форум, нито ти си дала дума на хората нито ти ще им я отнемеш!
Re: търся мнения за сглобяемити къщи
19-09-2007 - 11:33:07
Vallentin, тези къщи от слама и кал са екологични, защото при производството им не се произвежда CO2. Всички знаем, че за да се произведе каменна вата трябва да разропиш скала...
Re: търся мнения за сглобяемити къщи
19-09-2007 - 15:20:56


На този сайт може да видите как изглежда отвътре тази екологична къща smoking smiley

[leshten.hit.bg]
Re: търся мнения за сглобяемити къщи
19-09-2007 - 18:07:29
Petyr, наясно съм със това което казваш, въпроса беше за ефективността не за екологичността в случая. По отношение на C02 мненията са противоречиви, някои казват че проблемите идват от увеличаването му, други от намаляването му, върви разбери.

По отношение на сглобяемите къщи не съм съгласен ( с по-преди изрзеното становище), че в БГ няма и не може да има свястна фирма която да ги прави. Важното обаче е човек да е добре запознат с технологията и стандартите за такива къщи, за да не бъде прецакан. Това от своя страна важи с пълна сила и за масивното строителство.

Едно от най важните неща е качествата на материала, да бъде добре изушен. Американския строителен код изисква влажността на дървото да бъде по малко от 20%. Обикновенно там се продава материал със щампа 19% влажност. Тука доколкото вазбирам ползват и 22% влажност и го считат за приемливо.

Аз не знам колко значими са тия 3% разлика, но може да се окажат значими. При всички случаи съветвам влажността на материала да се запише в договора и да се осигури законовата защита добре обоснована в договора в случай на неспазване на тази клауза, от която зависи здравината и цялостта на конструкцията, както и запазването на довършителните работи.

Друг момент е че някои по-в началото на темата се бяха оплакали за нацепване на гипсокартона. Въпроса е той на лайсни ли беше поставен или директно върху OSB-то? Защото ако е на лайсни те би трябвало да уберат колебанията на дървото при окончателното му изсъхване и да не допуснат въпросното напукване. Това е също момент за който да се внимава, защото фирмите си спестяват лайсните за да си намалят разхода и да увеличат печалбата, което е крайно некоретно.

Именно за такива неща трябва да се внимава най-много - подмяна и съгращаване на материалите и по-този начин осакатяване на вложените технологии.
inj
Re: търся мнения за сглобяемити къщи
19-09-2007 - 19:35:16
Оххх, пак нещо не си доразбрал. Влажността по европейските норми, както и в БГ, трябва да е 12%, а не 22%.

А за гипсокартона - разходите за конструкция са пренебрежимо малки в сравнение с крайната цена и не може да се спести повече от 1000лв материали.

e-mail: inj@injener.net
ICQ: 46741990
Re: търся мнения за сглобяемити къщи
19-09-2007 - 22:23:15
inj, аз не съм казал какви са европейските норми за влажност, а казвам какво ми казаха от една строителна фирма, с каква влажност материали действително влагат.

Иначе това за 12% много ме съмнява. Доколкото знам при скъпата дървена дограма влажността е 14-15%.

А 1000 лв, може да са малко, но ги пестят, от тук 1000, от там 1000, те се събират, за съжаление.

Междувременно да повдигна следния въпрос. Понеже признат недостатък на дървените къщи е "чуваемостта" между стените в самата къща, знам че има някакви звукоизолационни бариери, които могат да се вложат допълнително. Някой знае ли какви са, има ли ги в БГ и на какви цени на кв.м са?
inj
Re: търся мнения за сглобяемити къщи
19-09-2007 - 22:43:10
Няма така наречената чуваемост. А коя фирма ти е казала тези стойности за влажност и за какъв тип къщи?

e-mail: inj@injener.net
ICQ: 46741990
Re: търся мнения за сглобяемити къщи
19-09-2007 - 23:02:26
Искаш да кажеш, че не съществува проблем с чуването през стените? Аз знам, че съществува и знам и защо съществува, но може и да не е толкова сериозен. В САЩ обаче когато бях си спомням, че се чуваше в съседната стая дори като си говореха тихо.

Иначе става въпрос за сглобяеми дървени къщи, където приготвят сандвич стените във фабриката предварително, а фирмата не искам да я казвам, за да не злепоставям вътрешния човек който ми даде тази информация.



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2007-09-19 23:03 от Vallentin.
inj
Re: търся мнения за сглобяемити къщи
19-09-2007 - 23:17:27
САЩ, САЩ и пак САЩ. Стига бе хора, стига гледахте натам като нещо най най най. Аз пък съм бил в холандска къща и в българска и няма такъв проблем, кое е сега по-доброто? Освен това правете разлика между сандвич панели и панели като дървена рамка.

e-mail: inj@injener.net
ICQ: 46741990
Re: търся мнения за сглобяемити къщи
19-09-2007 - 23:51:41
Здравейте на всички !
Много интересна тема. Вчера случайно попаднах на форума и много ме заинтригува. Подкрепям почти 100 % становищата на Валентин . Какво ми направи впечатление: Темата във форума е почти от две години. Проследете времево мненията на участниците и мисля , че ще забележите промяната към дървените къщи и други подобни теми. Нормално е българина да е скептичен , което аз го отдавам на миналите 50 и повече гоини. Човек като Валентин , който е ходил нагоре-надолу и занимавайки се с подобни неща има друг поглед на нещата. Имам стара 130 годишна къща и апартамент на 25 години и мога да направя сравнение на начина на живот в едното жилище и другото. Твърдя , че в старата къща се чувствам по-добре от новото жилище.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход