Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Наказателна отговорност от брокер

Публикувано от okorosent 
Re: Наказателна отговорност от брокер
14-02-2011 - 22:59:30
Quote
okorosent
В обява за продажба брокер пише "отлична инвестиция".
Срещаме се, карам брокера да ми опише как точно ще си възвърна парите, вложени в имота.
Предлагам да подпишем договор, според който ако спазя всичко казано от брокера, имота ще възвърне стойността си и ще започне да ми носи приходи. В противен случай брокерът започва да ми плаща неустойки.
Брокерът отказва.

Лъжат ли брокерите?
Възможно ли е да го осъдя за измама?

Просто му кажи, че като е като е отлична инвестиция да инвестира сам в нея....
Това би ти съкратило предписанията и договорите.
Всеки, който те убеждава за велика инвестиция разбирай, че голямата инвестиция е за него а не за теб.

Инвестициите се правят персонално на собствена отговорност и за своя сметка. Именно това предопределя на кой какво му е дадено отгоре. Ако не разбираш от инвестиции е по-добре да не правиш, също както и ако не разбираш от операции е по-добре да не правиш. Всеки да си гледа занаята и да се чувства щастлив от това което умее най-добре, всичко друго е завист, страх и гледане в чуждото канче.
Re: Наказателна отговорност от брокер
15-02-2011 - 09:09:25
Янев, отново показваш тотално неразбиране на функцията на брокера, за не знам кой път ще кажа - той не е представител никому, правиш ли разлика между посредник и представител ? "Не може да представяш равноправно интереси и на двете страни", ти четеш ли, къде пише "представям" ?
-------------------------
Значи хем нямате отговорност за нищо, свързано с документи и проверка на същите дали са или не са изрядни, хем сте адвокати на страната?! Как става това - един път пишеш едно, един път друго. И не казвай, че става дума за различни неща - напълно за еднакви са
---------------------------
Къде и кой каза, че сме адвокати и на кого ? Явно е безмислено да се обсъжда с теб, докато не проумееш , че нашата работа е да помагаме на продавача да намери купувач при приемлива за него цена и помогнем на купувач да намери имот, какъвто търси, също на приемлива за него цена, какви адвокати, какви представители ? А това "ТОЧКА", което си написал показва, че не търпиш чуждо мнение, ако е различно от твоето, па макар и да е написано от човек с повече от 20 г. стаж в тази работа.
Re: Наказателна отговорност от брокер
15-02-2011 - 10:07:35
Дичо,
не искам да се заяждам - коментирам написаното от теб, специално тези две точки:

ПОСРЕДНИКЪТ се задължава [..] и да отстоява интересите на ВЪЗЛОЖИТЕЛЯ.

Дефинирай думата отстоява от вашият договор? Не е ли "представя интереса по възможно най-добър начин" или нещо такова, извини ме, но нямам 20 години опит в твоят бранш и чета нещата по-буквално.

ПОСРЕДНИКЪТ СЕ ЗАДЪЛЖАВА да поеме правното обслужване на сделката.

А това за правовото? И че всеки брокер имал до себе си АДВОКАТ? После пишеш, че няма такова нещо и брокитата не са адвокати и нямат претенции за това?
Макар в ТВОЯТ договор да го пише това и да си потвърдил изрично написаното?

Малко офтопик smiling smiley
преди две години, баш в бума, имахме договор за сумата 800 лева с една фирма, пряко свързана със строителството. Договора ни беше около 6 страници, писан от адвокат разбира се. Договора описваше напълно задълженията и на купувач, и на продавач, като не оставяше нито една дума за свободно тълкуване, беше напълно равноправен - правово издържан отвсякъде.

Един човек, баш шефа им на тези, по време на срещата почна да чете договора, цитирам буквално "кви са тия договори бе, аз един мол с пет реда текст продадох, пък вие тука за едни 800 лева ме карате да чета такива неща, да не съм юрист!". Не пожелах да работя с този човек и му пожелахме лек ден, като оттеглихме офертата, малко преди да подпишем smiling smiley За жалост в този период това не беше единичен случай, но историята продължава...

Същият хубавец фалира малко по-късно, пък ние сме си на пазара и напред smiling smiley

Успешен ден на всички! *beer*



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2011-02-15 10:08 от Атанас Янев.
Re: Наказателна отговорност от брокер
15-02-2011 - 10:59:59
ха ха - само се оплетоха брокитата в техните задължения и отговорности.
За абссолютно нищо не носи отговорност един брокер. Ако стане фал купувача гори и на това отгоре и комисионната съм сигурен че няма да можеш да си вземеш.
Единственото задължение е да превежда - да превежда "говядото"- балъка с пари от една поляна с тръни на друга, от един коптор на друг и дотам ....
В моята практика(6-7 наема, 3 покупки и 2 продажби) "Брокерите" никога и никъде не са си слагали ПОДПИСА.
Е каква отговорност да носят?
Да не говорим, че 4 пъти лично си играх ролята на брокер за да не им плащам незаслужената комисионна ...

И като си купувам живот и здраве следващия апартамент/къща да не мислите че ще Ви дам 2-3к комисионна. Та 1000 пъти ми е по евтино да си отворя ако трябва нова фирма занимаваща се с брокерска дейност (ако вземе да има някакви законови ограничения), да не говорим че в Съществуващата ми съм писал посредническа и консултанска дейност



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2011-02-15 11:03 от bota156.
Re: Наказателна отговорност от брокер
15-02-2011 - 13:01:46
avatar
Quote
jores
Текста пуснат от теб:
"ПОСРЕДНИКЪТ се задължава да участва при воденето на преговорите за сключване на предварителен договор между ВЪЗЛОЖИТЕЛЯ и продавача на имота, и да отстоява интересите на
ВЪЗЛОЖИТЕЛЯ. "

Според мен тук някъде е конфликта:
Атанас Янев
"Може ли да ми обясниш какво се случва, когато брокера продава имот на свой клиент на свой клиент - чл.2 т.1? Тогава ПОСРЕДНИКЪТ на кой точно ВЪЗЛОЖИТЕЛ отстоява интереси?"

Твоят отговор:
"2. С продавача , ако купувания имот е на клиент на същата АНИ също има сключен договор. "

Част от отговора който даваш
"4. Явно за хиляден път тук ще стане въпрос за конфликт на интереси, т.е. трябва ли купувач и продавач да се обгрижват от една АНИ, затова ще задам въпрос, който съм задавал десетки пъти тук и на който никой досега не ми е отговорил - клиент купувач ми е поръчал да му намеря еди какъв си имот, оказва се, че клиент - продавач ни е предоставил точно такъв имот да го рекламираме и да му търсим купувач, въпросът ми е - от кого да не взема комисион и защо ? "

Дилемата е голяма да не вземеш и от кого да не вземеш, но от морална и етична гледна точка с договорена т. 2.1. с едната и другата страна трябва да предприемеш нещо за справяне със ситуацията.

Тези 5% подобни сделки са в основата на негативното отношение на ползвателите на услуги.
Според мен въпроса е принципен.

И Дичо не искам да се заяждам просто коментирам smiling smiley

За същината на темата според мен е поднесена с неразбиране и негативизъм. Повечето доводи за отговорността да я има ли и къде е възможно да я има са обсъдени.

Пак предъвквате стари теми.
Комисион се ВЗИМА И ОТ ДВЕТЕ СТРАНИ ПО СДЕЛКАТА, КОГАТО ТЕ СА КЛИЕНТИ НА 1 ПОСРЕДНИК.
Това е ясно като бял ден.
Какъв конфликт на интереси?!?
В момента на сключване на ПД за п-п на недв. имот е ПОСТИГНАТА ДЕЙСТВИТЕЛНО ДОГОВОРЕНА ЦЕНА,
която удовлетворява интересите и на двете страни съдоговорителки, респ. имаме тяхно волеизявление, облечено
в писмена форма,
постигнато е насрещно съвпадане на срещуположни интереси с помощта на Посредника, оттук презумираме, че
всички са ДОВОЛНИ. Ако не са били не биха били подписали. Какъв конфликт на интереси, какви 5 лева?!?

=========================================

НЕВЕЖЕСТВОТО Е БЛАЖЕНСТВО.
АКО ЗНАНИЕТО МОЖЕ ДА СЪЗДАДЕ ПРОБЛЕМИ, ТО НЕ НЕВЕЖЕСТВОТО Е НАЧИНЪТ ДА ГИ РЕШИМ.
Re: Наказателна отговорност от брокер
15-02-2011 - 16:37:48
Янев, "отстоява" означава, че като брокер на продавача знам какви са параметрите, в който той е готов да се впише по отношение на цената, същото се отнася и за случая с купувача, като при него има още подробности освен цената и както колегата правилно ти е написал, подписвайки предварителен договор , двете страни са преценили, че интересите им са максимално защитени, прав ли съм ?
--------------------
А това за правовото? И че всеки брокер имал до себе си АДВОКАТ? После пишеш, че няма такова нещо и брокитата не са адвокати и нямат претенции за това?
-------------------------
Къде прочете да казвам, че всеки брокер има до себе си адвокат ? Показах ти част от МОЯ договор, в моята АНИ има юрист, а брокерите /не брокитата, ако имаш някакви претенции за интелигентност не се отнасяй с такова гадно пренебрежение ако обичаш/ не са адвокати и нямат претенции за това. Но понеже темата е за отговорността на брокерите, за последно ще се опитам на теб да обясня, а ако ти не си съгласен - твое право си е. Нашата работа за продавача Янев, е да намерим купувач за имота му при условия, които го удовлетворяват, нашата работа за купувача Янев, е да му намерим имот , който го удовлетворява като локация, разпределение и цена, да предоставим всички необходими за сделката документи, да направим възможните проверки на имота и собствениците и толкоз, намери ми причина да носим отговорност за неизрядни документи, за погрешно взето нечие решение , можеш ли ? Знаеш ли, че сделката минава през нотариус и съдия по вписванията ? Искам нещо конкретно, не "ама вие не носите отговорност", давай , опиши ми ги, ще се съглася тутакси.



Редактиран 2 път(и).Последна редакция на 2011-02-15 16:52 от dicho.
Re: Наказателна отговорност от брокер
15-02-2011 - 16:41:58
bota156, нито си интересен, нито си смешен, даже жалък не си ми.Вероятно освен , че си се правил на брокер, жена ти сама си боядисва косата, а ти сам си сменяш накладките, добре, ама има и други, по - интелигентни от теб, които смятат, че всеки трябва да си върши работата.
------------
В моята практика(6-7 наема, 3 покупки и 2 продажби) "Брокерите" никога и никъде не са си слагали ПОДПИСА.
Е каква отговорност да носят?
--------------------
Ето най - умното нещо, което си успял да напишеш, браво. Който все още продължава да смята, че брокерите трябва да носят чужди отговорности, има спешна нуужда от лекар.
Re: Наказателна отговорност от брокер
15-02-2011 - 20:23:11
avatar
Quote
bota156
ха ха - само се оплетоха брокитата в техните задължения и отговорности.
За абссолютно нищо не носи отговорност един брокер. Ако стане фал купувача гори и на това отгоре и комисионната съм сигурен че няма да можеш да си вземеш.
Единственото задължение е да превежда - да превежда "говядото"- балъка с пари от една поляна с тръни на друга, от един коптор на друг и дотам ....
В моята практика(6-7 наема, 3 покупки и 2 продажби) "Брокерите" никога и никъде не са си слагали ПОДПИСА.
Е каква отговорност да носят?
Да не говорим, че 4 пъти лично си играх ролята на брокер за да не им плащам незаслужената комисионна ...

И като си купувам живот и здраве следващия апартамент/къща да не мислите че ще Ви дам 2-3к комисионна. Та 1000 пъти ми е по евтино да си отворя ако трябва нова фирма занимаваща се с брокерска дейност (ако вземе да има някакви законови ограничения), да не говорим че в Съществуващата ми съм писал посредническа и консултанска дейност

Бота клиентът не е говедо-балък с пари.
Не знам що ти мислиш така.
Иначе и аз не съм съгласен с Дичо.
Естествено, че АНИ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ОТНОСНО ДОКУМЕНТАЦИЯТА НА ИМОТА ... И Е ДЛЪЖНА ДА НАПРАВИ
ПРОВЕРКИ ОТ ВСЯКАКВО ЕСТЕСТВО, ЗА ДА ЗАЩИТИ ИНТЕРЕСА НА КЛИЕНТА-КУПУВАЧ!
В ТОВА ЧИСЛО ДА АНГАЖИРА ЮРИСТИ И НОТАРИУСИ, С КОИТО РАБОТИ, КОИТО ДА ГАРАНТИРАТ, ЧЕ
ИМОТЪТ Е СВОБОДЕН ОТ ВЕЩНИ ТЕЖЕСТИ, ИПОТЕКИ, ВЪЗБРАНИ, СЪДЕБНИ, ИЗВЪНСЕДЕБНИ СПОРОВЕ, ЧЕ ЗА НЕГО НЯМА ПРЕДЯВЕНИ РЕСТИТУЦИОННИ ПРЕТЕНЦИИ, НЯМА ВПИСАНИ ИСКОВИ МОЛБИ И Т.Н И Т.Н

Всичко друго са 1000% ГЛУПОСТИ И НЕ МОГА ДА ПОВЯРВАМ ДИЧО, ЧЕ Е НАПИСАЛ ТОВА.
СИГУРНО НЯКОЙ СЕ Е РЕГНАЛ ПРЕЗ НИКА МУ.

Аз лично никога няма да изплатя процент на невеж посредник или пък на такъв, който нагло ми заяви в очите, че
не носи отговорност за документацията на имота.

=========================================

НЕВЕЖЕСТВОТО Е БЛАЖЕНСТВО.
АКО ЗНАНИЕТО МОЖЕ ДА СЪЗДАДЕ ПРОБЛЕМИ, ТО НЕ НЕВЕЖЕСТВОТО Е НАЧИНЪТ ДА ГИ РЕШИМ.
Re: Наказателна отговорност от брокер
15-02-2011 - 20:27:54
Дали наистина си сменя накладките?
bah
Re: Наказателна отговорност от брокер
15-02-2011 - 20:33:27
avatar
Quote
Wilson
Бота клиентът не е говедо-балък с пари. Естествено, че АНИ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ОТНОСНО ДОКУМЕНТАЦИЯТА НА ИМОТА ... И Е ДЛЪЖНА ДА НАПРАВИ ПРОВЕРКИ ОТ ВСЯКАКВО ЕСТЕСТВО, ЗА ДА ЗАЩИТИ ИНТЕРЕСА НА КЛИЕНТА-КУПУВАЧ! В ТОВА ЧИСЛО ДА АНГАЖИРА ЮРИСТИ И НОТАРИУСИ, С КОИТО РАБОТИ, КОИТО ДА ГАРАНТИРАТ, ЧЕ ИМОТЪТ Е СВОБОДЕН ОТ ВЕЩНИ ТЕЖЕСТИ, ИПОТЕКИ, ВЪЗБРАНИ, СЪДЕБНИ, ИЗВЪНСЕДЕБНИ СПОРОВЕ, ЧЕ ЗА НЕГО НЯМА ПРЕДЯВЕНИ РЕСТИТУЦИОННИ ПРЕТЕНЦИИ, НЯМА ВПИСАНИ ИСКОВИ МОЛБИ И Т.Н И Т.Н

100 % ВЯРНО!*ok*
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход