Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Гаранция за преговори? Кой плаща 3% комисионна?

Публикувано от mariya.kutreva 
Re: Гаранция за преговори? Кой плаща 3% комисионна?
02-07-2008 - 13:38:17
На мен пък ми искат 3% комисионна от АНИ защото те са обявили имота в интернет.
Не виждам какъв труд са положили за ~2000 евро. Пуснали са обявата това е.
Аз не мога да не платя стоп капаро, защото иначе не мога да разбера подробности за обекта като напр. мястото му. Т.е. те взимат тези пари от кпувача само защото филтрират информацията от продавача-строител. В същото време най-вероатно взимат процент и от продавача. Не виждам каква работа вършат за купувача. Просто изнудват, а на мен апарт. ми харесва и съм сериозен , но не ми се дават пари срещу нищо.
Re: Гаранция за преговори? Кой плаща 3% комисионна?
02-07-2008 - 13:53:19
tigivi апатамента си го харесал а цената дали ти харесва щото може да се окаже че разбираТЕ ЛИ имаме нови цени точно от днес.това е редовен номер ,друг номер е да ти кажат че си длъжен да купиш и парко место за 15000 еуро например и вече да не ти хареса. Отделно може да не ти хареса фирмата която стои.според мен за тая сделка брокер не ти трябва. ако отделиш 1 ден за разходка да обиколиш квартала и да разгледаш обектите в сртоеж гаранция ще намериш това което ти трябва . на всеки сртоеж има рекламно пано със телефоните на фирмата инвеститиор.аз лично така си купих миналата година един тристаен без брокер.
Re: Гаранция за преговори? Кой плаща 3% комисионна?
02-07-2008 - 14:51:37
avatar
partzalev Написал:
-------------------------------------------------------

> Според мен е хубаво всички АНИ да създадат такава
> лицензирана каса, за да са спокойни и клиенти и
> брокери!


В закона е казано, че нотариусът е този, който може да държи пари на отговорно пазене. АНИ нямат това право. И не може да се сравнят с борсата.
По принцип, в договора, който се подписва, е означена офертната цена на имота и задълженията на АНИ, в случай че се стигне до подписване на предварителен договор и последващо изповядване на сделката. Пак там е фиксиран и комисиона. Но, това е договор между агенцията и клиента. А прословутото "стоп- капаро" е на база договор между купувач и продавач. Най- често се стига до него при търсенето на малки жилища. Купувачи, препатили от това, че докато реагират, са изпреварени от други, всъщност го въведоха.
Друг въпрос е, че има недобросъвестни агенции, които действат по начина, описан от жената, пуснала темата.
Re: Гаранция за преговори? Кой плаща 3% комисионна?
02-07-2008 - 14:54:46
Камелия каза:

Виждам,че отново са ти обяснили това, което и аз ти писах. Наистина ли не можеш да разбереш или мислиш, че казвайки една лъжа няколко пъти, тя става истина?
Я да те попитам, ако на канадският купувач,подписал предварителен договор и внесъл 10% от сумата, " нещо му скимва и реши да се оттегли", какво става? Дали, в пристъп на коректност и любов към ближния, АНИ ще му върне парите? Дали пък би върнала и парите на продавача, проявявайки разбиране и към неговото "скимване"?
Не, ще кажеш, защото има договор, в който всичко е изяснено. Е, и за тези 1000Е има договор и всичко е изяснено. При това, договорът е между продавач- купувач. АНИ нищо не получава, само се обременява допълнително. Но, за теб , това няма значение. Важното е да плюеш.


Камелия, съжалявам ако създавам впечатление на човек който се заяжда, ти обаче изглежда си твърде чувствителна когато някой се изкаже критично за някои лоши практики на АНИ.
В Канада, купувача дава 10% КАПАРО (гаранция), няма игрички с 2 вида капаро, па ако щеш го наречи и "Стоп". Да има случаи в които купувача може да развали договора и да си получи обратно капарото от непокътнати 10% когато:
- банката по някаква причина НЕ му отпусне кредит.
- когато утиде в къщата 1 ден преди транзакцията на парите за контролен оглед на имота и установи липса на оборудване; повреди и др. промяни и липси които не са отбелязани в договора. spinning smiley sticking its tongue out

А, как ли би постъпила родната АНИ confused smiley
Щял бил да се разкарва продавача, ами ще се разкарва, ще се охарчи някой лев за билетче и т.н. Нали когато влезеш в бакалията или ресторанта очакваш отношение, чувстваш се важна защото ти държиш паричките и наистина го заслужаваш.
Или на теб ти само голямите хонорари ти харесват от работата на канадския брокер, а? winking smiley
И виж сега, не плюя по нищо, но желанието и усилията ми са ако мога с нещо да допринеса така че взаимоотношенията в този както и всеки друг бизнес в България да са почтени, защото на ВСИЧКИ хора им е дошло до гушата от мошеници, от хитреци на дребно и едро. Но за жалост има хора които нямат никакво желание за промяна въпреки, че и те страдат от същото отношение някъде по веригата smiling smiley
Re: Гаранция за преговори? Кой плаща 3% комисионна?
02-07-2008 - 16:18:20
камелия,
нещо съвсем се обърках. Не станаха ли много договорите!
Каква страна е една АНИ по договор между купувач и продавач?
Каква страна е единия "мераклия" по договор между другия "мераклия" и АНИ ?
И изобщо колко договора се подписват и защо?
Re: Гаранция за преговори? Кой плаща 3% комисионна?
02-07-2008 - 17:55:49
как АНИ да е страна ?
Re: Гаранция за преговори? Кой плаща 3% комисионна?
02-07-2008 - 18:27:53
nradev, строежа още не е започнал и се чака разрешението за строеж. Затова няма как да ги намеря. Аз не съм протива да платя някаква комисионна, но не мога да се пазаря, защото те задържат информацията докато не подпишем договор за цялата комисионна и не им дам 1000 евро. Просто 2000 евро според мен са много за тази работа. Ако ги вкарат в цената на жилището, а от мен не искат комисионна е по-логично, но тогава аз ще се пазаря да свалят цената, за да дам капаро еи те всъщност ще вземат комисионна само от строителя/както си е редно защото работят за него т.е. намират клиенти за незапочнатия строеж/ Сто пъти съм ги питал брокерите малоумни как защитават интереса на двете страни в една сделка едновременно та да взимат процент и от двамата.
Re: Гаранция за преговори? Кой плаща 3% комисионна?
02-07-2008 - 18:27:56
за мен тези Агенции са за Б Велчев какви са тези 2,5-3 % дето трабва да вземат от всяка сделка каде е ДАНС
Re: Гаранция за преговори? Кой плаща 3% комисионна?
02-07-2008 - 18:52:22
Courtage:
The brokerage commission is 7,14% of the total value(incl. 19% statutory VAT). View GTC.

КОГАТО КАРТАТА И ТЕРЕНЪТ НЕ СЪВПАДАТ, ВЯРВАЙТЕ НА ТЕРЕНА.
Стара военна аксиома
Re: Гаранция за преговори? Кой плаща 3% комисионна?
02-07-2008 - 18:52:37
tigivi прочети моя пост от 30 юни на 2ра страница и си помисли дали искаш да купуваш преди да е започнал строежа.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход