Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Гаранция за преговори? Кой плаща 3% комисионна?

Публикувано от mariya.kutreva 
Re: Гаранция за преговори? Кой плаща 3% комисионна?
01-07-2008 - 21:53:19
или срудена вода капаро
Re: Гаранция за преговори? Кой плаща 3% комисионна?
01-07-2008 - 22:01:23
между другото Мария Куртева казва че агенцията иска капаро а не продавача
Re: Гаранция за преговори? Кой плаща 3% комисионна?
01-07-2008 - 22:16:07
Между другото, както го е написала Мария Кутрева, тези 1000 Е не са стоп капаро.




Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2008-07-01 22:16 от dragula.
Re: Гаранция за преговори? Кой плаща 3% комисионна?
01-07-2008 - 23:33:42
a kakvo kaparo sa.
Re: Гаранция за преговори? Кой плаща 3% комисионна?
02-07-2008 - 06:58:56
Камелия,
Нямам нито цел, нито желание да маниполирам, но истината е, че няма такова животно "Стоп капаро". Когато аз купувах мястото си ми поискаха 100 лв. "стоп" капаро, защото вече си били платили рекламите? Ами тогава да взема да им платя тоалетната хартия на офиса, а? Разбира се не им дадох нищо :}
Ти Камелия и другите много обичате да питате как е с хонорара на АНИ в Канада, но за отговорноста и етиката и дума не обелвате. Ами какво ще стане с госпожата дала 1000 Е. но в хода на преговорите нещо и скимва и решава да се отегли? Разбира се, ще изпие студената вода и на теб окото няма да ти мигне защото ще си измиеш руцете с договора, но това не е почтено и коректно към клиента. Разбирам оставянето на капаро, но това "Стоп" е някаква родна идиотщина. Камелия, да не би бизнеса да е със затихващи функции, че гледате да оплетете горките купувачи та белким да не сте хептен на червено, а?
Re: Гаранция за преговори? Кой плаща 3% комисионна?
02-07-2008 - 07:10:03
Ето тук вече съм обяснил какво е според мен:
Re: Гаранция за преговори? Кой плаща 3% комисионна?
Изпратено от: dragula (79.124.86.---)
Дата: July 1, 2008 08:00PM


Ако се съди по думите на инициаторката на темата, предстоят преговори по цената.
Тези хиляда ги искат, ако навият продавача на някаква по-ниска цена, която да удовлетворява купувача, той да не се откаже междувременно.
Ние не бихме искали такава финансова гаранция, защото вярваме на хората.
По принцип пари се дават срещу документ, в който е описано за какво се дават, т.е. при какви обстоятелства се връщат, при какви се задържат, при какви се приспадат от цената на имота.

КОГАТО КАРТАТА И ТЕРЕНЪТ НЕ СЪВПАДАТ, ВЯРВАЙТЕ НА ТЕРЕНА.
Стара военна аксиома
Re: Гаранция за преговори? Кой плаща 3% комисионна?
02-07-2008 - 07:36:52
След като толкова често питате за практиката ще ви кажа.
Стоп-капаро е някаква сума, която хем е достатъчно голяма, за да се покаже сериозен интерес, хем е достатъчно малка, за да се осигури лесно. Имотите вече струват толкова, че 10% от стойността им, колкото обикновено се дава на предварителен договор, е доста сериозна сума и най-малкото купувача трябва да я заяви в банката си от предния ден. И обикновено огледите са вечер, което означава че купувача заявява сумата за капаро на следващия ден, а я полува на по-следващия ден и чак тогава може да се направи предварителен договор. Продавачът с нищо не е обвързан и може да си продаде имота на друг през това време.
Стоп-капаро се дава много рядко и за наистина атрактивен имот, за който вероятността да се продаде бързо е голяма. И обикновено купувача настоява да даде тази сума, за да е сигурен, че ще закупи имота.
В разписката, която се дава срещу стоп-капарото, се описва всички основни параметри по сделката - цена, срок за подписване на предварителен договор, срок на подписване на окончателен договор, ще се използва ли банков кредит, как се разпределят разходите по прехвърлянето и срок на предаване на владението.
В първия пост от темата Мария Кутрева е написала, че предстоят разговори по цената, така че тези 1000 Евро не са стоп капаро.
Има и някои по-особени случаи. Например собственикът живее далече от мястото, където е имота и идва специално за предварителния договор и през това време купувача се отказва. Едно е да дойдеш от Варна до София и да се върнеш напразно, друго е да дойдеш и да си тръгнеш с 500 Евро, например. Ако е оставено стоп-капаро в един такъв случай, хем е по-малко вероятно купувача да се откаже, хем разкарването на продавача ще е обезщетено със някаква сума.
В нашата практика рядко сме взимали стоп-капаро и сумата е отивала в продавача и ако нещата са се проваляли по вина на купувача, цялата сума е оставала в продавача и ние не сме получавали нищо от нея.

КОГАТО КАРТАТА И ТЕРЕНЪТ НЕ СЪВПАДАТ, ВЯРВАЙТЕ НА ТЕРЕНА.
Стара военна аксиома
Re: Гаранция за преговори? Кой плаща 3% комисионна?
02-07-2008 - 07:42:39
А когато на наш клиент са искали стоп-капаро за имот, за който е ясно, че няма се продаде скоро, само съм се изсмявал. Вътрешно разбира се, защото съм възпитан.
Не може да спреш хората, ако искат да станат смешни. Смешно е да искаш 100 лева стоп-капаро за парцел в Банкя, както е в случая на Гето.

КОГАТО КАРТАТА И ТЕРЕНЪТ НЕ СЪВПАДАТ, ВЯРВАЙТЕ НА ТЕРЕНА.
Стара военна аксиома
Re: Гаранция за преговори? Кой плаща 3% комисионна?
02-07-2008 - 08:50:50
Изглежда тази дама - mariya.kutreva - никак не обича да си плаща за услуги и консултации. Задала е и друг въпрос в този форум - за регулация - и иска да получи ОТНОВО БЕЗПЛАТЕН СЪВЕТ! НА всичкото отгоре, сега и юристите станаха криви за нея! Цитирам:
"Какво бихте ме посъветвали да направя преди да закупя имот - парцел, имам предвид с какъв професионалист да се консултирам и можете ли да ме насочите към коректен човек (пишете ми на лс). Имам ограничен бюджет и е важно да съм наясно с повечето неща. Обмислям закупуването на парцел и урегулирането му, а после делба и продаване на половината - за да си помогна финансово. Искам да си построя непретенциозна къща край София, като финансово мога да си позволя само сравнително далечни и финансово достъпни (за момента) райони като М и Г Бучино примерно, Клисура (след Банкя), Вл. Тричков и др. Някой във форума беше писал, че има 20-25 еврови парцели в Голямо Бучино, точно такива разглеждам, тъй като за тях евентуално могат да ми стигнат стотинките.

Съществува ли груба ориентировъчна цена и срок за вкарване на имот в регулация (5 или 10 евро? 6м или 1г?). Зная, че това зависи от много фактори. Направих консултация с юрист, за когото впоследствие разбрах, че се занимава с НИ само бегло, платих 100лв за 20мин прибързан разговор, и нямам отговори на въпросите си.

Интересуват ме и въпроси от рода на - какво правим ако парцелът няма лице на път, бави ли това регулацията или я прави невъзможна, цена за делба, колко може да се забързат нещата с 'почерпки', мога ли да се доверя на фирма (примерно агенция за НИ) и каква би била грубо и ориентировъчно таксата й за тази услуга, фиксира ли се цената на услугата предварително или има опасност да набъбне във времето (това би било просто непосилно за мен финансово) и др.

Ще съм благодарна ако някой ме побутне в правилната посока.

PS - тъй като внимателно изчетох темата с анкетата къща или апартамент, трябва да добавя, че аз съм от тези хора, които предпазливо обмислят реализирането на идеята къща край София. Средствата ми са крайно ограничени, плюс ще произхождат от ипотека. Въпреки това съм склонна да мисля как да реализирам тази идея, с всичките й компромиси. Свеж въздух, зелено дърво пред прозореца ми, трева под краката - наивно, но безценно.."
Госпожо, обърнете се към специалисти и си платете, а не чакайте някой посредник или консултант да ви съветва безплатно по форумите. Недоволствате от фирмите за недв. имоти, а им задавате въпроси и очаквате да Ви отговорят професионално. Според Вас, те са измамници и аматьори, забравихте ли?
Re: Гаранция за преговори? Кой плаща 3% комисионна?
02-07-2008 - 09:46:51
gandalf, ти пък от всичко гледаш пари да изкараш. Аз споделям опита и знанията си без да искам нещо за това. Нали за това е форума - да се обменят идеи и опит и знания. Естествено за конкретни консултации жената ще си плати на съответните специалисти. Само малко се съмнявам фирмите за НИ да и отговорят професионално на въпросите - самите те не са наясно.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход