Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

КРАХ,СРИВ и дезинформиращо кредитиране

Публикувано от acen1975 
Re: КРАХ,СРИВ и дезинформиращо кредитиране
24-03-2008 - 18:13:24
avatar
kuku987 Написал:
-------------------------------------------------------

> да се трупат резерви в левове има смисъл само за
> да се ограничи консумацията и дефицита по външната
> сметкка, утре тези левове нищо няма да струват ако
> се разпадне борда

А ти да нямаш шпионин в банката,че да знаеш в какво и как ги трупат тия 20 милиарда? Що не се пробваш да минеш в научно-фантастичния жанр? smoking smiley
Re: КРАХ,СРИВ и дезинформиращо кредитиране
26-03-2008 - 04:22:41
Драги ми Асене,
И баба ми би познала ,че вечно нищо не расте.Така че все пак обясни ни защо този крах дето го чакаме не иде.И моля те бъде по-лаконичен в разсъжденията, че не всички сме безработни като теб.
Re: КРАХ,СРИВ и дезинформиращо кредитиране
26-03-2008 - 04:57:00
smehurko Написал:
-------------------------------------------------------
> Драги ми Асене,
> И баба ми би познала ,че вечно нищо не
> расте.Така че все пак обясни ни защо този крах
> дето го чакаме не иде.И моля те бъде по-лаконичен
> в разсъжденията, че не всички сме безработни като
> теб.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
къде си бе браточка?никакъв те нема в последните месеци.явно не си в час с последните ми бръщолевения.отдавна ми е омръзнало да плямпам за имоти.не за друго,а защото девиза на столицата ни е РАСТЕ,НО НЕ СТАРЕЕ.растеж има ли-цените с него- ръчичка за ръчичка.
та за имотите-ама много ми е писнало.прехвърлил съм се напоследък към банките...в тях намирам хъс за изява,току виж някой клъве да спори с мен.с имотите-вече никой не кълве.
и теб те няма.и компаса и брокера.....с кой да се дразня?
ще взема да си вкарам втори ник,с който да защитавам вечния растеж и ще споря със себе си.
Re: КРАХ,СРИВ и дезинформиращо кредитиране
26-03-2008 - 05:54:05
Тя тази тема е за банките в известна степен. Дай да поспорим двамата тогава, а може и да понаучиш нещо ново. Все още ли смяташ, че в БГ няма кредити на под 12%? Аз съм все още на 6.25% - сложна лихва, а научих за колега на под 6. Въпреки прословутите увеличения през септември и март. Само не ползвай за пример Пощенска банка - за тях може само на лични.
Re: КРАХ,СРИВ и дезинформиращо кредитиране
26-03-2008 - 09:20:39
Джулиано какво означава термина сложна лихва - ти наясно ли си и по какво се различава от простата лихва? Като обясниш тези два термина ще приема че можеш да спориш с Асен на тази тема!
Много ми е интересно какво обяснение ще дадеш и то на термини които не се използват в банковото дело? Пък си тръгнал с гърдите напред на краставичар краставици да продаваш :} :} :}
Re: КРАХ,СРИВ и дезинформиращо кредитиране
26-03-2008 - 09:29:50
JulianoG Написал:
-------------------------------------------------------
> Тя тази тема е за банките в известна степен. Дай
> да поспорим двамата тогава, а може и да понаучиш
> нещо ново. Все още ли смяташ, че в БГ няма кредити
> на под 12%? Аз съм все още на 6.25% - сложна
> лихва, а научих за колега на под 6. Въпреки
> прословутите увеличения през септември и март.
> Само не ползвай за пример Пощенска банка - за тях
> може само на лични.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Джулиано-вярвам ти.вярвам ти,че и колегата ти е взел за 5% ипотека.
вярвам ти,че има и хора,които са взели ипотеки и на 0%.бгетовицата я знаеме всички.
вярвам ти,че има и отпуснати заеми(за огромни суми), с 0-ево покритие,срещу комисиона(подкуп) на банкера.
тия врътки ги имаше и при миналите банки(1993-1997).
не съм в бг и наистина не знам кво се случва от първа ръка.
но понеже си имам някаква представа(бегла..),знам,че ако депозитите са по високи от ипотеките,банката фалира.знам,че имах 30 месечен левов депозит на 7,5 процента.
или банката е загубила от мен,като ти е дала на теб ипотеката за 6%.независимо дали са евро или левове,защото от тогава до сега промяна няма(м/у лев и евро)...........

обаче знам,че и банките са регистрирали рекордни печалби.
освен ако не са си правили кулинарно изкуство(кукинг) в годишното балансиране,би ли ми казал как са регистрирали тези рекордни печалби?
печатат пари,или като са си копали основите на офисите им са намерили съкровището на цар иван асен?

Re: КРАХ,СРИВ и дезинформиращо кредитиране
26-03-2008 - 21:52:53
@Princess&
Да твърдиш, че тези термини не се използват в банковото дело е явно незнание и непознаване на родните банки. Случайно да си спомняш термина "оскъпяване"? Знаеш ли, че още се ползва на много места? Я аз да те питам: Ако теглиш заем от 1000лв. за 1 година при 10% без такси, колко ще върнеш отгоре? Дай ми двата варианта за проста и сложна лихва и може да се замисля дали да ти обяснявам разликата.

@Асен1975
Асене, пропускаш няколко основни момента (надявам се съзнателно):
1. Лихви от рода на 7.5% се дават от банките само при дългосрочни депозити. В огромната си част, парите в банките са на депозити до 1г. или на други сметки (разплащателни, спестовни влогове и др.). Тъй като реално плащаните от банките лихви са значително по-малко (поне наполовина) от твоите сметки при 7.5%, то и кредитите могат да бъдат по-евтини. Друг е въпроса дали "Хампарцумян и со." искат.
2. Приходите на банките, както знаеш далеч не само от лихви. Останалите банкови операции и услуги носят значителен доход, който далеч не е за пренебрегване. Още повече, че ресурсът, отделен за тези доходи е далеч по-малък от кредитния.
3. Банките не работят само със спестявания на граждани. Половината от привлечените средства на банките идват отвън, като в голямата си част тези пари са от банките майки. Тези заеми са на преференциални условия и там вече говорим примерно за EURIBOR+0.25. Сега сметни колко си близо до 7.50% лихви по привлечен ресурс.
4. Да те светна и за далаверата за банките от разликите в лихвите между лева и евро. Домакинствата правят депозитите си основно в чуждестранна валута. По данните от БНБ към 31.12.2007г. за левовата равностойност това са 7995млн. в лева и 10894млн. във валута. Кредитите от друга страна са основно в лева, като разпределението им е:
Жилищни ипотечни кредити на физически лица - 3 712млн. в лева и 2177.7млн. във валута.
Потребителски кредити - 6 626.8млн. в лева и 0.45млн. във валута.
Излиза, че повечето от раздадените кредити са потребителски в лева, докато привлечените депозити са в евро. Само от маржа между лихвите в лева и валута, банките могат да си позволят да изравнят лихвата по ипотечен кредит и дългосрочен депозит. Обърни внимание и на факта, че потребителските кредити са на доста по-високи лихви от 12%.
Re: КРАХ,СРИВ и дезинформиращо кредитиране
26-03-2008 - 22:05:45
Джулиано - да си чувал случайно за термини от рода на номинална лихва и ефективна или реална лихва??? Да си чувал за фиксиран лихвен процент и плаващ лихвен процент и каква е разликата между тях? Дали случайно термина оскъпяване включва само скъпоценната ти лихва или включва също така и всички такси, платени от теб за конкретния заем? А сега да си говорим и за таксите малко, първоначална за отпускане, последващи за обслужване на кредита като процент от остатъка по кредита на годишна база, да си чувал за такса за обслужване на сметка??? да си чувал за наказателни такси в случай на неизпълнение на някоя от точките ти подоговора за кредит? Ти чел ли си договор за кредит или само ми се праскаш тука с термини, изкарани от комунистическите учебници по финанси?




Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2008-03-26 22:31 от Princess.
Re: КРАХ,СРИВ и дезинформиращо кредитиране
26-03-2008 - 22:13:22
Чакам ти отговора...
Май че ти се "праскаш" с термини. Чувал съм за всичко изброено от теб и зная доста повече подробности, но не виждам какво точно искаш да ми кажеш. Че си ги научила?

ПП. С твоя отговор затвърждаваш моята теза, че спокойно лихвата може да е с достатъчно нисък марж спрямо депозита. Та дори и равна на дългосрочен такъв.



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2008-03-26 22:14 от JulianoG.
Re: КРАХ,СРИВ и дезинформиращо кредитиране
26-03-2008 - 22:33:23
Не съм казвала че банката не печели достатъчно от такси и комисионни!
Говорех само за термините - сложна и проста лихва, че не се използват!
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход