Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Теория за наемите

Публикувано от zestate 
Re: Теория за наемите
20-12-2007 - 10:56:08
Zdraveite kolegi,da kaja i az nesto po otnoshenie na naemi i krediti.Az si mislia,che za hora,koito biha mogli da dokajat dostatuchno visok dohod pred bankata,otivat i tegliat pari bez da se zamisliat,a drugite jiveiat pod naem.Drug faktor da se predpochete naema pred "krepostta" e nesigurnostta na nivata v zaplashtaneto,susto i rabotata,koeto bi dobelo do trudnosti v obslujvaneto na dadenia kredit.Taka razsujdavam az,a i edno e da se plashta 1000 E za lux imot mechta,drugo e 250 E za staia kudeto i da e...a nai-drugo e 200 000 E za tristaen v Lozenec,vupros na predpochitanie:}Az lichno bih izbral niakude s po-malko zadrustvane,za da namam vreme da mislia:} winking smiley
Re: Теория за наемите
21-12-2007 - 07:47:28
Сега докато си пия кафето в къщи и чета вашите мисли се чудя как изобщо допускате че българин който е изплащал няколко години ипотека ще спре. Това никога няма да се случи!
Аз също не смятам че да купиш 3-стаен в Лозенец за 200000 Е е нормално. Но за 120000 Е погасителната вноска е около 750 Е, което е постижим наем за Лозенец (според мен).
Re: Теория за наемите
21-12-2007 - 16:42:23
Zestate,
сега,докато си пиеш кафето в къщи,звучиш доста по обективно.
ако това за лозенец е така-вноска към наем е 1към1,тогава е по постижимо твърдението ти за задържане на цените там.
само,че колко хората могат да си позволят такива наеми,можеш да погледнеш в двете графики за цените -продава и за цените-наеми,на първа страница на този сайт.
едните продължават да растат,другите продължават да намалят.
такова съотношение е невъзможно.или наемите трябва да почнат да растат,или цените да падат.
ще ти кажа какво точно става в момента,защото аз лично съм го изживал,дори и ви го писах в един от първите си постинги:
когато продажбите в сащ драстично намаляха в края на 2005 година,цените продава започнаха драстично да скачат.аз си го обяснявах с 2 неща-първо надеждите на инвеститорите,че ще продадат на печалба и второто-силно завишаване на офертите с цел да продадат на доста по ниска цена(второто влияе психологически на купувача).
но това не доведе до продажби,а напротив-това доведе до допълнителна стагнация на пазара,защото дори и малкото реални купувачи се оттеглиха.и това доведе до по бързото обръщане на тренда-цените леко започнаха да падат.
а когато един надценен маркет обърне тренда,започва лавонообразния ефект.
за това всички се плашат ако цените на НИ започнат леко да падат.не само в щатите, но и в азия и в европа.
както винаги-започна първо в сащ.имам приятели в англия.преди 6 месеца им казвах,че в англия пазара им е в пъти по надценен от американския и цените ще падат доста повече от тук.
те ми отговориха,че това е невъзможно,че нищо не разбирам и че в сащ не е същото като в англия.а аз им казах,че един отворен пазар е същия,независимо от държавата.
по междудругото,никъде не се е говорило,че цените в западна европа ще падат,това си беше лично моя теория.дори и бизнес прогнози на известни щатски икономисти бяха,че цените в з.европа ще се задържат.
дори и тук писах преди 3 месеца за това,когато още не беше станало и никой не вярваше че ше стане.както и за падането на англииския паунд,за което също никой не предвиждаше- нито в сащ,нито в европа.(тук се фукам и то с пълно право.и няма да спомена колко пари направих от това,макар,че много ми се ще да се надувам.тези които разбират,знаят какво имам предвид)

що се отнася до това:
"......чудя как изобщо допускате че българин който е изплащал няколко години ипотека ще спре. Това никога няма да се случи!....."

Колега,нека ти кажа защо не си прав-
не само българин,но и европеец,американец,азиатец,когато купуват НИ и го изплащат,не смятат да губят и да го връщат на банката.
не само бг-товеца не иска да загуби.....
а ето защо и загубилите бг-товци ще са в пъти повече в процентно съотношение,спряно скл.заеми към то това съотношение в саш и западна европа:
защото в бг още не сте чували за финансова култура.нито пък имате опит с каквото и да е било лично кредитиране.
до преди 3 години,90% от покупките на българина са били без кредитиране-не само на апт.,но и на перални,печки,леки коли и т.н.
за това и е нямало кофискувани апрт. или друг тип ипотеки(или са били малък брой конфискациите).
сега е вече друго.и ще видиш какво се случва,когато хора без финансова култура започват да теглят заеми,непосилни за тях.
както и какво се случва с банките,отпуснали тези кредити
както и със строителите,които си мислят,че щом тухлата поскъпва,то и имотите също.
както и с любимите ми бг инвестиционни фондчета,чиито ръководители са рожби на софииския икономически институт,където са ги учили само на двойно счетоводство и в други области са ги икономически осакатили.....
и липсата им на въображение в инвестирането на акционерни пари-само в земя и бъдещи голф игрища......(в идустрия няма смисъл....)







na
Re: Теория за наемите
21-12-2007 - 18:51:37
21 Декември 2007, 06:00
Източник: Profit.BG
Инвестициите в недвижими имоти носят доходност за инвеститорите в две основни форми - доходи от наеми и капиталова доходност от повишението в цените
Инвестициите в недвижими имоти носят доходност за инвеститорите в две основни форми - доходи от наеми и капиталова доходност от повишението в цените.Трябва да се има предвид, че до голяма степен потенциалът за повишението при цените на имотите се определя, освен от търсенето и предлагането, така и от доходите, които биха могли да се получат от наеми.В тази насока доходите от наеми спокойно биха могли да се сравнят с дивидента, който акциите носят на акционерите си.Много често инвеститорите се насочват към инвестиции в страни, където доходността от наемите е относително по-висока.Силното повишение в цените на имотите пък, което значително превишава ръста на наемите, води до намаляване на доходността, която инвеститорите биха получили от отдаването им под наем и разчитат единствено на капиталова доходност от поскъпването на дадения имот.Подобна ситуация обаче няма как да се запази в дългосрочен аспект, защото сочи дисбаланс между цените на имотите и реалната икономическа ситуация в дадена страна, която определя нивата на наемите. Тя би могла да се задържи в средносрочен план, единствено ако се подкрепя от силен интерес от страна на чуждестранни купувачи, които обаче в крайна сметка също се интересуват от бъдещите си печалби.Може да се каже, че ситуацията на имотния пазар у нас значително се усложни през последните няколко години, след силното повишение в цените на недвижимите имоти.Ръстът им в пъти превишаваше скока на нивата на наемите, което води до нестабилност. След като през изминалата година страната ни се нареждаше сред водещите в света по ръст в цените на имотите, може да се каже, че ситуацията и през настоящата не се промени особено много.От началото на годината цените на недвижимите имоти у нас отново са сред водещите по ръст в световен мащаб, което до голяма степен се дължи на силния чуждестранен интерес, особено след присъединяването на страната ни към ЕС. За годината цените на имотите у нас са поскъпнали с над 35%. Силното повишение обаче води до значително намаляване на доходността от наемите. Според изследване на имотния сайт Global Prpoperty Guide страната ни, и по-конкретно столицата София, е класирана едва на 60-о място в света по възвръщаемост на инвестициите от наеми.Според сайта тя възлиза на едва 5.87% на годишна база, като непосредствено преди нас са Варшава, Стокхолм и Талин. Най-високо в класацията, на втора позиция сред европейските страни, е столицата на Молдова - Кишинев с възвръщаемост на инвестициите от наеми в размер на 14.36%, докато първото място се държи от Таити с възвръщаемост в размер на 15%.Сред страните членки на ЕС първенец по възвръщаемост е столицата на Словакия - Братислава, с доходност за инвеститорите от отдаването на недвижими имоти под наем в размер на 10.06%. Букурещ също изпреварва София в класацията, като румънската столица е класирана на 29-а позиция с доходност в размер на 8.17%.
Re: Теория за наемите
21-12-2007 - 22:16:53
Асен, не съм убеден че ценит на наемите в БГ падат.
за сравнение - преди 3 години с голям зор дадох апартамента си Младост за 220 Е.
Тази година без никакво усилие го дадох за 300 Е (приятели на предишните наематели се скъсаха да ме натискат без агенции).

Може за провинциалните градове да са ти верни мислите, но за София определено не е така (по отношние на наемите).
Re: Теория за наемите
21-12-2007 - 22:40:33
ей,аз не знам.така пишете по форумите тук,както и в статистиката на сайта.
ако си прав и наема към вноска е около 1към едно,тогава един таран по малко ще бие по крепостта.
обаче останалите са започнали да стрелят....
Re: Теория за наемите
22-12-2007 - 07:46:52
Аз съм склонен да сравнявам нещата по друг начин, сравнявайки лихвите по кредита с наема. Това е реалната цена на ползването на кредит за покупка на имот, а не цялата вноска. Всичко, което се внася над тази лихва, представлява натрупване на актив - моето лично участие в стойността на имота.
Пример - преди 6 месеца закупих апартамент с кредит, като банката плати 58500EUR. При 25г. срок и 6.25% лихва плащам през първите 2г. по около 300EUR/м. лихви и още по около 85EUR главница, като с всяка следваща вноска лихвите на банката намаляват с прогресивен темп. Под наем щях да плащам същите 300EUR, но без да натрупвам допълнително средства във фиксираната вече цена на имота. Сега погледнете картинката след 5 год. - лихвите на месец по кредита ще бъдат по 272 EUR, докато наемите тогава няма да са под 500EUR. Каквито и сътресения да стават с цените.
Re: Теория за наемите
22-12-2007 - 09:26:00
По повод наемите. Гледам тук какви са обявите и не познавам никой който да плаща подобни наеми. Имам познати наели една стая за по 100-120 лв, а последно една групичка се пренесоха в тавански апартамент от 110 кв. - 3 стаи и кухня на 5-те кьошета за 200 лв. на месец. Да има оферти за по 300 евро на месец ама те май само си стоят ...
Re: Теория за наемите
22-12-2007 - 13:11:10
JulianoG, смяташ малко грешно.
1) Не казваш колко си платил за жилището, а само какъв кредит си теглил. Ако си палтил 30% със собствени средства, то трябва да сметнеш каква доходност би имал, ако го инвестираш някъде другаде.
2) смяташ с лихва 6,25% като тенденцията е да нараства. Не знаеш след 2 години дали няма да е 9%, като по този начин вноската ще нарастне значително т.е има риск. Както и очакванията ти за наем от 500 евро, може и да са толкова, но е по-вероятно да не са.
3)Плащаш данъци, като там нарастването е сигурно.

Ето ти един реален вариант (неприятен в твоя случай):
-Жилището лятото е струвало 80 000 Е
-Поради прегряване на икономиката (и не само) имаме "лека" криза, която намаля доходите, цените на жилищата и наемите с около 30%.
-Вече жилището струва 55 000, а наема е 200 Е
- Лихвата се вдига на 9%

*Сега разглеждаме, ако си купил какво става.

Дал си 20 000 Е и си теглил 60 000 Е кредит. За първите 2 години изплащаш 2000 Е главница и по 310 евро лихви (като наема е 300 Е).
След това лихвата става 9% а главницата ти е 58 000, а срока на кредита 23 години.
Тогава вноската ти става 500 Е, като над 400 са лихви, а наема е 200 Е.

Или за 5 години, ти си платил 37 000 евро+1000 евро такси по кредита, а по главницата ще си дал 4200 евро. Като ти остават още 55 000 евро + 9% лихва. Като жилището в момента струва 55 000 евро. Т.е. досегашните 37 000 евро + 10 000 за ремонт след шпакловка и замазка са ти равни на 5 годишен наем от 785 евро на месец!

*Сега варианта, ако си живял под наем.

Имаш 20 000 Е в банка със годишна лихва 7%
Плащаш 300 Е наем, като останалите 100 евро ги депозираш.
След 2 години лихвите по депозита стават 8%
Плащаш наем 200 Е и спестяваш 300 Е.
След 5 години имаш 20 000*1,07^2+2400*1,07= 25 500 (след 2 години)
25 500*1,08^3+300*36*1,08^2=45 000 евро.

Така ако сметнеш нещата излиза, че след 5 години, ако си живял под наем ще имаш 45 000 Е в банката, като жилището ще струва 55 000 евро.

Така че е въпрос на допускане и сметки.

Ти допускаш, че следващите 5 години ще имаме ръст като досегашния и наема ще е над 500 Е т.е. очакваш 2 пъти по-високи доходи при нарастване на производителността ни с 2% годишно. Също смяташ грешно, като забравяш първоначалната вноска и фиксираш лихвата, без да добавиш дори и таксите по кредита.

Аз допускам, че икономиката ни е прегряла и ще има връщане с 30%. И се опитвам да смятам малко по-точно.

Факт е, че в момента лихввите са по-високи от наема и единствено някакви очаквания за 2 пъти по високи наеми и доходи могат да обосноват причината за покупката ти.
Сам прецени дали производителността ни се е вдигнала достатачно, за да покрием тези очаквания.
Re: Теория за наемите
22-12-2007 - 13:29:31
Имам едно апартаментче за под наем,но след разговори с няколко клиента и малко сметки достигнах до извода,че каквото искат клиентите аз мога да го избия след около 80г и след това да изляза на печалбаsmiling smileyПо добре да ми седи еи така жилището отколкото да го дам ня някои за 350лв тои да унищожи ремонт за 20 000лв и да си замине на 6тият месец неплатил сметки за 1000лв.Реалният наем за 2стаен отремонтиран апартамент е не по малко от 800лв за по ниска цена по добре да седи необитаем.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход