Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Цените след НОВА ГОДИНА

Публикувано от 302 
Abu
Re: Цените след НОВА ГОДИНА
08-02-2007 - 18:29:03
global,
Твърде възможно е точно твоята прогноза да се окаже вярна! След като наблягаш на икономически фактори, влияещи на пазара на НИ, ще те помоля да отговориш на един много лесен въпрос, още повече, касае се за близкото минало. В следствие на каква икономическа причина преди десет години в центъра на София и големите градове т. нар. градски баби (които предпочитаха да гладуват, но не и да продават) с многостайни жилища все-пак започнаха да продават? А тези извън центъра? Ами по малките населени места? Много инатливи бяха, а и все още са!
Re: Цените след НОВА ГОДИНА
08-02-2007 - 19:10:40
Абу,
Напротив, не наблягам на икономически фактори, а на политико-икономически. В България всичко е обърнато с главата надолу и от тук обясненията за инатливите бабички не са ми нито по вкуса, нито пък професията ми е прогностична. Това може да е вного лесен въпрос за теб, но за мен не е. Ами отговора не ме интересува. Ако някой път имам време, ще се позамисля по тази загадка. И ще ти отговоря. Без да обещавам. Сещам се за бабичките, че например с парите от идеалния център си купуват едно жилище в широкия център, и едно в крайните квартали. Едното от двете дават под наем, и си осигуряват достойни старини. Обяснението е психологическо...
Abu
Re: Цените след НОВА ГОДИНА
08-02-2007 - 19:31:11
Съгласен, може да е политическо. Например ако другаря Станишеф или Костов, или някой симпатичен им ги изкомандва. Намеквам, че за някои факти няма обяснение. Така и за масовия собственик на жилище не важат никакви закони (освен стадните, ама не е сигурно). Тогава и прогнозите куцат.
Между другото, как така фирмите си били напазарували вече? Нови фирми няма ли да има?
Re: Цените след НОВА ГОДИНА
08-02-2007 - 19:41:11
За фирмите имам лично наблюдение. Те, подобно на физическите лица, се уплашиха за нивото на цените, и накупиха каквото им попадне.Някои ги накупиха заради разширение на дейността им, други просто се подведоха по мълвата. ( най-големия фактор за поскъпване). Дали ще има нови фирми. Мисля, че ще има. Но чуждестранни такива, а не български. И затова казвам, че Чужбината ще определи цените на НИ в България.
Abu
Re: Цените след НОВА ГОДИНА
08-02-2007 - 20:28:51
Може да греша, но щом чуждестранни фирми ще определят цените на НИ, това значи нагоре. Освен ако единствените фирми-кандидатки за бизнес в Бг са Албански.
Re: Цените след НОВА ГОДИНА
08-02-2007 - 20:36:51
Ами да съм казала ,че цените в София в близката година-две ще паднат?!?
Abu
Re: Цените след НОВА ГОДИНА
08-02-2007 - 20:53:10
Ами да:

"2. Цените в София ще се повишават, но с много по-ниски темпове. Едната причина е инерцията. (...) Това обаче, означава, че балона се надува, и пред нас предстои спукване.Смятам, че за София това е 2008 година."

обаче може и така да стане; не споря за прогнозата, а за аргументите...
Re: Цените след НОВА ГОДИНА
09-02-2007 - 13:12:50
Joan Написал:
-------------------------------------------------------
> Global,
>
> Пак по повод собствеността - сега чак осмислих, че
> всъщност не си права, като казваш "В България
> повишаването на цените бе продиктувано не толкова
> от нуждата за собствено жилище,( 95 % са
> собственици)".
>
> Казано е, че "Основната част от жилищата в
> България са частна собственост на физически лица-
> 96,6 %. " линк: .
>
> Т.е., казано е, че 97 % от жилищата са частна
> собственост, а не е казано, че 95 % от населението
> на България са собственици на жилища. Това са две
> различни твърдения.
>
> Иначе по данни от 2001 (преброяване) 10 % от
> обитателите в градовете са наематели. Имай
> предвид, че това е средна и в нея са включени и
> малките градове, и областните центрове, и София.
> Ако се влезе по-надълбоко, много е възможно за
> София делът на наемателите да е значително
> по-висок от тези 10 %, а в Малко Търново
> (примерно) да е 0 % . И 2001 е доста назад в
> миналото вече, в момента не знам каква е
> ситуацията. Така или иначе, мисля, че делът на
> наемателите в БГ все още е доста по-малък от този
> в развитите страни, но това ще се промени в
> близките 10-15 години.

Пак по тази статистика, (линк-а на правителството) на мое лично име няма недвижими имот, ама не живея под наем.
Според преброяването от 2001 г. например на циганите,( които се самоопределят на такива) са 450 хил. души, а според техни ромски проучвания са 1.1 млн. души. Какъв процент от населението на страната са и какъв е техния дял в собствеността на жилища?
Re: Цените след НОВА ГОДИНА
09-02-2007 - 15:18:41
Global,

Статистиката за наемателите не е от линка на мррб (където пише за процента жилищен форд частна собственост), а съм го вадила от публикация на хартия на НСИ "преброяване 2001 - жилищен фонд". Така че не мога да дам линк. То се прави при частични преброявания с карти, когато преброителите ходят и питат, и записват дали обитателят е наемател или не е. И не питат всички, а представителна извадка (пълни преброявания се правят 1 на 10 години, мисля). Всъщност не става въпрос дали има имот на свое име, а дали плаща наем за обитаването на жилището, в което живее. Защото може да има имот и да плаща наем и обратно - да няма имот и да не плаща наем (както си ти). Специално за София съм убедена, че има много млади хора под наем - студенти, повечето и работещи - те може и да имат жилища на свое име в родните си места, но наем в София плащат. Не мога да дам никакви числа по въпроса, считай, че е субективно мнение.

Иначе жилищният фонд е 97 % частна собственост на физически лица, но не е ясно на колко от физическите лица какъв брой жилища се падат като собственост. Може целият този фонд да е собственост на 10 000 лица, а останалите да живеят или под наем, или като теб. А може да е собственост на 2 милиона души... Това имах предвид като казах, че са две различни твърдения.

А относно ромите идея си нямам какъв процент собствени жилища имат. Не съм виждала такава статистика.
Re: Цените след НОВА ГОДИНА
09-02-2007 - 15:36:23
Преброявания в живота си помня поне три. И последното преброяване от 2000 или 2001 г. си го спомням добре. Мисля, че за много неща от близкото и по-далечното минало може да се допиташ до мен, и да не мислиш , че си единствената посветена в това "тайнствено" събитие - преброяване.
Както виждаш, понеже намало такива данни (забележи от Статистиката или даден държ.орган) , ти не може да направиш никакви изводи. Което означава, че изходните данни за дадено твърдение не могат да се докажат, което означава,че твърдението е нелогично и неправилно. Ами да си чувала, че ромите били най-малоимотното население и че трябва да им се строят къщи. Ами и да си чувала, такова изследване няма. Т.е. "има човек, има проблем" ,"няма човек, няма проблем". "Имаме данни- имаме проблем"
"Нямаме данни- нямаме проблем" .
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход