Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Призрачните села и градове в България и цените на имотите!

Публикувано от paul 
Re: Призрачните села и градове в България и цените на имотите!
05-06-2014 - 11:16:21
От около 20 дни в мест. Планова край Варна живеят в страх и ужас. Това, което се случва в района над магазин „Алати“, е съпоставимо с историите, които сме слушали за села като Мечка – маскирани бабаити обират къщи, докато хората са в тях.

„Семействата с децата не спят по цели нощи, хората не могат да се успокоят“, разказва един от малкото възрастни, които човек може да забележи по дворовете. Жената коментира, че от 7 години живее в местността, но такова нещо никога не е било досега. По нейни сметки нападенията започнали преди около три седмици, според други обаче те са от около два месеца. „На една от съседките дъщерята е обирана два пъти. Веднъж зетят бил у дома в момента, в който маскирани мъже влезли в къщата им да крадат. Заплашили го с някакво желязо“, разказва жената. В друг случай пък маскираните бабаити нахлули в една от къщите и когато стопаните се появили, видели, че единият от мъжете е въоръжен. Хората от страх просто отстъпили назад и се прибрали в стаята, от която били излезли. „Ходят по трима-четирима. Като видят някъде, че на първия етаж не свети, влизат в къщата. Единият от тях явно приспива кучетата, за да могат другите да действат спокойно. Направо си отключват и влизат да вземат каквото могат, каквото намерят“, коментира женицата.В една от къщите стопанинът наскоро монтирал камери заради обирите. „Човекът има запис как му влизат в къщата, но не може да се направи разпознаване, защото мъжете са маскирани – само очите им се виждат“, обяснява жената.

По данни на друга жителка в местността – Е. Г. хората живеят под страх от около 2 месеца. „Почти всяка вечер обират къщи в района, и то докато хората са си по домовете. Нахлуват през прозорците, отключват вратите... Изключителни нагли са крадците и явно са едни и същи, защото обират домовете ни по един и същи начин“, пише Г. „Снощи отново пострадаха трима комшии. Има семейства, които ги обираха вече няколко пъти. Страхуваме се, защото не сме малко хората, които имат малки деца - едно такова нещо би довело до трайни последствия в детската психика. Моля ви, ако има някакъв начин – помогнете!“, призовава жената. „Не може всяка вечер да нахлуват в домовете ни, а полицията просто да констатира и да ни казва, че нищо не може да се направи… Нека се върне спокойствието, което имахме доскоро“, пожелава си още нашата читателка.

„Всъщност не знам дали тук изобщо е идвала полиция, тъй като е трудно да се ориентира човек в местността, трудно е да ни намери човек“, казва възрастна жена, която откриваме в обедните часове. Самата тя се страхува да излиза сама. „Не само от маскираните мъже, а и от многото бездомни кучета ме е страх“, казва тя през оградата. Впечатление прави, че почти никоя от къщите няма монтиран звънец. Повечето хора се залостват с каквото намерят. Дори да са си у дома, заключват портите с вериги и катинари отвътре. Това обаче по никакъв начин не спира бабаитите, които обикалят в района и всяват неистов страх у хората.
Re: Призрачните села и градове в България и цените на имотите!
12-06-2014 - 18:29:06
Re: Призрачните села и градове в България и цените на имотите!
13-06-2014 - 08:15:38
Цената на такса смет ще бъде драстично повишена от 1 януари догодина. Първите разчети на Столичната община пред "Дневник" показват до тройно покачване на цената на услугата за най-разпространените жилища - двустайни панелни апартаменти, в които живеят трима или четирима души в домакинство.

Според доклад на финансовия министър Петър Чобанов, който е внесен за съгласуване в Министерския съвет, гражданите и част от фирмите ще плащат в пъти по-висока цена на услугата, независимо коя от възможните нови методики ще замени сегашната, която е на базата на данъчната оценка на имота.

В документа на Чобанов, с който "Дневник" разполага, всяка община ще може да избере между няколко нови начина на изчисление с възможност да ги комбинира - например в зависимост от спецификите на кварталите в големите градове.

Какви са вариантите

Първата методика, известна като "замърсителят плаща", е изчисление на база количеството на отпадъците, което да се измерва чрез броя на контейнерите или кофите. Другият вариант е граждани и фирми да купуват торби със стикери с определена вместимост.

При втория вариант основа на цената на услугата е пропорционална база. Едната възможност е общото количество генерирани отпадъци или извършени разходи на територията на местната управа да се разделят на броя на ползвателите на услугата. Другата - общото количество отпадъци да се дели на използваното количество вода, електроенергия или топлоенергия за недвижимия имот. Дадена е възможност всеки общински съвет да определи друга база, на която да изчислява таксата.

Възможна е и трета методика, която да бъде смесена - на база количество и пропорционална основа.

Гражданите в София ще поемат голямата тежест

Пред "Дневник" столичният зам.-кмет по финансите Дончо Барбалов представи първи сметки как ще се промени размерът на таксата в София.

При вариант изчисление на база използвана вода средното увеличение за гражданите ще бъде 88.5%, но за фирмите ще се отбележи спад от 61%. В момента общо гражданите на София плащат за смет 60 млн. лева годишно, а с тази методика сумата ще набъбне до 113 млн. лева, защото физическите лица изразходват повече вода. Така фирмите, които в момента плащат за смет 87 млн. лева годишно, ще дават общо 33.9 млн. лева.

През 2013 г. общо 80.4 куб. м е отчетената потребена вода в София, от която 61.8 куб. м са използвани от физически лица и 18.5 куб. м - от бюджетни и търговски потребители. План-сметката на Столичната община, т.е. заложените средства за сметоизвозване, зимно и лятно почистване на града през 2013 г., е в размер на 147 млн. лева.

Това означава, че на един кубик изразходвана вода таксата смет ще е около 1.83 лева.

При вариант такса смет да се изчислява на човек средно в София размерът ще е 77.40 лева годишно, според сметките на Дончо Барбалов. Общо в столицата годишно се генерират 360 хил. тона отпадъци от фирми и граждани. Населението по настоящ адрес е 1.42 млн. души, но към него трябва да се прибавят още 570 хил. души от фирми с декларирано имущество. Така общият сбор е 1.99 млн. души.

Досега за двустаен апартамент в панелка с четирима членове на домакинството средната цена за първа зона е 106 лева за година и за втора - 85 лева. С тази методика сумата се уеднаквява и нараства до 309.6 лева година. По този начин хората, живеещи в центъра на града, ще получат облекчение, а тези в периферията ще плащат тройно повече.

Барбалов отчита, че и 39% от фирмите също ще плащат драстично по-скъпа такса смет. Най-голям ръст ще има при тези, които например използват много вода - произвеждат безалкохолни напитки или бира.

Галопиране със сметките

Столичната община продължава да изчислява как ще се промени размерът на таксата според отделните варианти. Срокът за приемането на новите правила от Министерския съвет е 30 юни. След това трябва да бъде променен и Законът за местните данъци и такси. В края на миналата година мнозинството в парламента вече промени Закона и заложи срок за приемането на нова методика средата на 2014 г. Тя трябва да влезе в сила от 1 януари 2015 г.

Едва в края на май обаче със заповед на премиера беше сформирана експертна група от 12 членове, която да напише новите правила за такса смет. В групата влизат четирима представители на местната власт, експерти от Министерството на финансите и на околната среда и представители на бизнес организациите.

След две заседания те не успяха да се справят със задачата, но въпреки това финансовият министър Петър Чобанов е внесъл в Министерски съвет доклада си на 6 юни с уговорката, че експертите щели да работят до 25 юни. Според Дончо Барбалов обаче времето е крайно недостатъчно, рискът от допускане на грешка в закона е голям, а това ще бъде в ущърб на гражданите.
Re: Призрачните села и градове в България и цените на имотите!
15-06-2014 - 09:46:02
Прах, висящи кабели, откъртени лампи останаха във фоайето на хотел „Голдън Явор” в курорта „Златни пясъци”, където рухна таванът, а рецепцията буквално изчезна пред погледа на ужасените гости.

Туристите са били евакуирани, след като гипсокартонътпадна върху главите им, съобщава Флагман.бг.


Това е вторият хотел, който се руши след потопа, изсипал се над курорта снощи. Подобен ужас изживяха и гостите на хотел "Мелия". Парадоксално е, че част от клиентите на "Мелия" били настанени в "Голдън Явор" и преживели шока повторно.

Пороят буквално превърна части от Златните в малка Венеция.

Дъждът наводни магазинчетата в сутеренната част на големия хотел „Адмирал“.

Служители с навити крачоли и боси изпомпваха вода от търговските обекти.


PS: А казват, че там бяха "най-луксозните" -и скъпи имотКи!
Re: Призрачните села и градове в България и цените на имотите!
16-06-2014 - 12:05:52
Въпреки че приемането на нова методика за изчисление на такса смет става все по-малко вероятно, общините ударно правят сметки кой колко ще плаща. Зам.-кметът по финансите на Столичната община Дончо Барбалов вече има изчисления, че вариантите, предлагани от финансовото министерство, ще доведат до поне двойно увеличение на размера на таксата за гражданите или до пълен дисбаланс в зависимост от варианта.

Едно от предложенията е такса смет да се изчислява средно на човек. За част от хората това ще е радостна вест, но за други ще доведе до значително увеличение на налога. При този вариант в София таксата ще е около 70 лв. на година на лице, съобщи пред "Сега" Дончо Барбалов.
Така ако живееш сам в центъра, ще плащаш 70 лв., а ако тричленно семейство живее в панелка в "Люлин" ще плаща 210 лв. Сега обаче за панелка от около 60 кв.м таксата е в размер на 60-80 лв., а за ново строителство в първа зона в центъра - 210-230 лв. По този начин хората, живеещи в центъра на града, ще получат облекчение, но тези в периферията ще плащат тройно повече.

Другият вариант е таксата да се изчислява на базата използвано количество вода. "При този вариант таксата за граждани ще се увеличи с 88%, а за фирмите ще намалее с 66 на сто", обясни Барбалов. В момента общо гражданите на София плащат за смет 60 млн. лева годишно, а с новата методика сумата ще набъбне до 113 млн. лева.

С последните промени в Закона за местните данъци и такси до края на този месец трябва да има изготвен модел, който да се въведе от всички общини от началото на 2015 г. Основата за изчисление вече не може да е данъчната оценка, както е сега в много общини.


PS: Какво ли ги очаква днес всички щастливи БГимотковци?
Re: Призрачните села и градове в България и цените на имотите!
18-06-2014 - 08:11:39
Мълниите могат да убият човек, ако по време на буря той стои облегнат на парното. Особено застрашени са жителите на панелните блокове. В 95% от тях понастоящем няма работещи гръмоотводи, съобщи за „Телеграф” специалистът по мълниезащита Христомир Иванов.
40 жилища в Карлово – апартаменти и къщи, бяха поразени от тройна мълния, ударила три квартала в понеделник вечер. Унищожени са десетки уреди – телевизори, компютри, рутери и хладилници.

Пострадалите стартираха подписка до EVN, с която настояват дружеството да оцени и изплати щетите им. Според тях една от причините за аварията е в електропреносната мрежа и наличието висящи кабели. В района няма гръмоотводи на жилищните сгради.

Подобна опасност виси и над повечето панелни блокове в страната. Причината е, че те са правени много отдавна. При построяването им е сложена мълниезащита, но в повечето случаи тя е махната, когато е правен ремонт на покрива.

Според Наредбата за мълниезащита ако след удар се стигне до фатален край за човек, отговорност носят и домоуправителите на блоковете.
Re: Призрачните села и градове в България и цените на имотите!
18-06-2014 - 11:38:24
Вилните зони около Варна са най-засегнати от кражби, каза главен инспектор Николай Калчев, и.д. директор на ОД на МВР в града.
По думите ситуацията там е дори по-тежка, отколкото в малките населени места. Именно това е била и идеята да бъдат използвани силите на жандармерията, за да се усеща присъствие на силите на реда и такъв тип престъпления да бъдат ограничени максимално.

„В сравнение обаче с районите на запад, ситуацията тук е сравнително спокойна, там е нещо ужасно”, заяви още директорът на варненската полиция, цитиран от Dir.bg.

На въпрос дали ще бъдат изтеглени полицаите от Варна, които дават дежурства на границата, Калчев отговори, че през летните месеци полицаите от Варна, Бургас и Добрич няма да бъдат командировани, като евентуално те могат да бъдат изпратени на границата едва след месец септември.

За летния сезон десетски полицаи от вътрешността на страта ще бъдат командировани в морските курорти около Варна.
Re: Призрачните села и градове в България и цените на имотите!
19-06-2014 - 21:21:01
Баирът в местността Джанвара във Варна се е срутил. Затрупано е пътното платно по пътя за квартал "Аспарухово". Четирима души се издирват от пожарната в града. Има вероятност сред тях да е и дете, което може да се е удавило.
В района има жестоко задръстване. Има десетки смазани коли от свеклия се баир. Калната река, пълна със скални парчета е заляла всико по пътя си.

От полицията потвърдиха, че четирима души се издирват след преминаването на приливната вълна. От там призоваха жителите на Аспарухово да се качат на високо, и да не излизат от домовете си.

В същото време се появи информация за дурго загинало дете. Силната гръмотевична буря във Варна стана причина за смъртта на дете на около 11-12 години, съобщава dnesplus.bg. По първоначални данни инцидентът се е случил в близост до морската гимназия във варненския квартал "Аспарухово".

Линейката на спешна помощ се е забавила заради затруднения трафик. На място хора са опитали да окажат първа помощ на детето, но усилията им са били напразни.


PS: Там не бяха ли най-скъпите имоти през 2008-ма?
Re: Призрачните села и градове в България и цените на имотите!
21-06-2014 - 10:08:34
Асен Дичев: Ще се повишават нивата на реките в Черноморския водосбор и в планините!

Експертът е директор на дирекция "Управление на водите” . Той сподели: "Това се превръща в системен проблем за България, защото това свръх застрояване, това омаловажаване на Закона за устройство на територията и нормално проектиране на населените места с оглед на топографските дадености и климата в даден район. Това, което трябва да се направи от компетентните органи е да се прегледат всички такива квартали и населени места, които са в подобна ситуация”, добави още Асен Дичев.
По думите му, ако има предпоставка за свлачища, това наводнение ще ги благоприятства.
Re: Призрачните села и градове в България и цените на имотите!
05-07-2014 - 09:47:14
До 2023 г. в България ще свършат младите мъже!


Мъжкото население застарява и само за последните 3 г. подлежащите на запас са намалели с 200 000. Това съобщи пред "24 часа" зам.военният министър Иван Иванов.Разчетите показвали, че към 2023 г. България ще има не повече от 2% резервисти до 35-годишна възраст. “Това е страшно! Няма да можем да се окомплектоваме с личен състав, ако не вземем спешни мерки”, коментира Иванов.

Според министъра на отбраната Ангел Найденов след 20 г. България ще разполага с едва 680 хил. мъже на възраст между 18 и 50 г., които подлежат на ангажиране в резерва или запаса. Той обяви, че освен мобилизационен и доброволен се предвижда и създаването на териториален резерв, който да действа главно при стихийни бедствия.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход