Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Призрачните села и градове в България и цените на имотите!

Публикувано от paul 
Re: Призрачните села и градове в България и цените на имотите!
21-08-2015 - 07:43:36
Качеството на живот в София продължава да се влошава!

Това сочи класация на на Economist Intelligence Unit (EIU), аналитичното звено на авторитетното британско списание "Икономист". Докато западнали в представите ни градове се развиват, София все по-успешно гони задните места в класацията за качествен живот. Това става ясно от класацията за качество на живот в градовете. В момента столицата ни се нарежда на 87-о място при проучени общо 140 града в изследването авторитетното издание.

Тенденцията София да изпада надолу в списъка е от 5 години. Експертите от EIU са подредили класацията на базата на 30 фактора, между които здравеопазване, безопасност, образование, околна среда и инфраструктура. Според данните от т.г. от 2010 г. насам качеството на живот в целия свят се е понижило с 1% поради влошаване на показателите за безопасност и стабилност.

"Продължаващите конфликти в Сирия, Украйна и Либия се усложняват от терористичните атаки във Франция и Тунис, както и гражданските размирици в Америка. В Атина строгите икономии, а не толкова гражданското недоволство, натежава върху предоставянето на публични услуги. Киев пък отбелязва най-резкия спад в класацията през последните 12 месеца и сега е сред десетте най-малко приятни за живеене града", се посочва в доклада.

Качеството на живота за последните пет години се е променило в 89 града, като в 57 от тях се отчита влошаване на условията на живот, преди всичко заради нарастващата безработица и икономическите проблеми.

Според данните на EIU най-добре се живее в средните по големина градове в по-добре развитите икономически държави, които имат относително ниска гъстота на населението. Това е причина например градове като Лондон и Ню Йорк да са по-назад от очакваното в класацията.

Първо място за четвърта поред година заема Мелбърн, следван от Виена. Третото място е за Ванкувър, следван от Торонто, Аделаида и Калгари. В дъното на класацията са столиците на Бангладеш (Дака), Папуа Нова Гвинея (Порт Морсби), Нигерия (Лагос), Либия (Триполи) и Сирия (Дамаск).

Сред населените места, където е отчетено най-голямо подобрение на качеството на живот през 2014 г., попадат Хараре, Дубай, Варшава, Кувейт сити, Хонолулу, Пекин, Братислава, Найроби и Баку.
Re: Призрачните села и градове в България и цените на имотите!
25-08-2015 - 17:18:53
Видео с дрон показа от птичи поглед затворения и отдавна необитаем град Скрунда-1 в Латвия.
Това е изоставено градче и бивша съветска радарна станция, намираща се на 5 км северно от истинския град Скрунда, град в Западна Латвия. В района са били базирани две радарни инсталации Днепър, построени през 1960-те години. Радарът Дариал пък е бил изграден там преди рухването на Съветския съюз.

Оборудването е било поставено в края на 60-те години. Целта на антените е била да прихващат сигнали от американските военни и разузнавателни сателити.Смята се, че обсегът на радарите в комплекса е бил над 6000 км.

Съществуването на града, наречен Скрунда-1, се е пазело в тайна.
Руските военни, които са населявали града, гоизоставят през 1998 г. В него има 60 жилищни сгради, училище, казарми и офицерски клуб.

Градът е бил продаден на търг за 2,7 млн. евро през февруари 2010 г., но сделката се е провалила и впоследствие на нов търг изоставеният град е продаден за 290 хиляди евро, съобщават offnews.bg и news.bg.

Скрунда-1 е бил стратегически важен за Съветския съюз, тъй като неговите радари са покривали Западна Европа.

Двете съоръжения, наподобяващи плевня, са били едни от най-важните съветски радарни станции за ранно предупреждение за прихващане на обекти във въздушното пространство и за проследяване на възможни входящи междуконтинентални балистични ракети.

Радарната станция е закрита на 4 септември 1998 г. от екип на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Видеото е заснето с дрон на агенция Ruptly.PS: И не забравяйте цената от 2,7 млн. евро на 290 хиляди евро!
Re: Призрачните села и градове в България и цените на имотите!
10-10-2015 - 09:11:27
Ембаргото срещу Русия, както и поевтиняването на рублата доведоха до сериозен спад на покупките на ваканционни имоти от руснаци в България.

"Пазарът на ваканционни имоти отчита отлив от около 60% на руските купувачи и към момента няма кой да ги компенсира", казва Полина Стойкова, изп. директор на компанията BULGARIAN PROPERTIES.

"Най-много такива имоти са концентрирани в Слънчев бряг и прилежащите курорти около него, където се строи активно и през последните години. Банско беше в подобна ситуация, но тъй като там през последните години няма ново строителство, постепенно наличните площи за продажба се усвоиха и към момента на пазара се предлагат предимно имоти на вторичен пазар", казва Полина Стойкова.

Но свръхзастрояването в покрайнините на Банско докара до сериозен спад на цените, като в момента обзаведено студио с площ около 30 кв м може да се купи и за 10 000 евро.

Колко струват ваканционните имоти? Цените по морето са почти двойно по-високи от тези на планинските. Средно един "квадрат" в Банско и Пампорово е около 400 евро, а в близкия до столицата Боровец - 600 евро. В Слънчев бряг същата площ е около 750 евро на кв. м, но може да достигне 1000-1100 евро, като в намиращия се наблизо Свети Влас дори минава границата от 1100 евро.

Созопол и Лозенец държат най-високите средни цени - от порядъка на 1000-1500 евро за кв. метър.

Но чужденците нямат интерес към градски имоти, които се търсят основно за наеми от руснаци и гърци.

"Много по-рядко те се интересуват от покупка, но може да има такава тенденция в бъдеще, ако се установят да живеят тук за постоянно", казва Полина Стойкова.
Re: Призрачните села и градове в България и цените на имотите!
15-10-2015 - 15:45:42
Десетки хотели по морето фалираха, пуснаха ги на тезгяха, пише „Черноморски фар”. Заради слабия сезон, презастрояването и жестоката конкуренция, много от жадните за бърза печалба хотелиери спуснаха кепенците.
Някои от тях заради непосилните вноски към банките отидоха при частни съдебни изпълнители. Такъв е и случаят с два хотела в Синеморец. Собствениците им ще трябва да се разделят с тях. За първия хотел „Шопска среща” искат 422 437 лева. За тези пари потенциалният купувач ще получи 800 квадрата хотел на три етажа и бирария.

А вторият се продава наполовина - 290 квадрата от 580 се търгуват за 225 320 лева, сочат данните от Камарата на частните съдебни изпълнители.

При частните „бирници” основно отиват малки семейни хотели на собственици, които не могат да си покрият кредита към банката. Семейният туризъм разчита предимно на неустойчивия български турист, който няма предварителна резервация и почивката му е кратка.

Не така стоят нещата обаче при големите хотели, които са вързани с туроператори. При тях има по-сигурни туристи, които плащат и остават за по-дълго време. Затова в Слънчев бряг например, където продажбата на хотели също е „на килограм”, все още успяват да се откопчат от съдебните изпълнители, но агенциите за недвижими имоти са пълни с тях.

Например луксозната вила „Мария Ривас”, която се шири на близо 3 декара и е на шест етажа, е в графата „лукс”. А като цяло тези имоти са без обявена цена, а само по договаряне.

Друг тузарски имот в Свети Влас - хотел „Роял Резиденс” търси купувач, който има да даде близо един милион евро. Скъпарският имот се търгува за 980 хиляди евро. Още десетки ваканционни селища по Южното Черноморие са извадени за продан, но купувачи няма.
Re: Призрачните села и градове в България и цените на имотите!
24-10-2015 - 13:30:51
България трябва да се готви за нова вълна мигранти да щурмува границата с Турция, когато ЕС вземе мерки да ограничи сегашния основен поток през Западните Балкани. За това предупреждава в писмо до Европейската комисия Европейската гранична агенция Фронтекс и предлага помощ за българската гранична полиция.

"След операция за засилване на изходния контрол от Гърция първият резултат ще е бежанците и мигрантите да се опитат да вземат на прицел други външни граници на ЕС", пише в писмото от изпълнителния директор на Фронтекс Фабрис Лежери, с копие от което Клуб Z разполага.

"Трябва да бъдат създадени адекватни възможности за прием на голям брой хора, които ще бъдат блокирани в Гърция и в България заради процедурите на граничен контрол и даване на убежище. Не трябва да се разрешава мигрантите в приемните центрове да се движат свободно", се казва още в писмото.

То ще е на вниманието на десет държавни и правителствени ръководители от Балканите и Централна Европа, между които и българският министър-председател Бойко Борисов, които председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер събира на извънредна среща в Брюксел в неделя заради миграционната криза в Западните Балкани.

Според Лежери вследствие на предприеманите мерки може да се очакват:

-"опити за нелегално пресичане на сухопътната граница между България и Турция, особено в източните гранични участъци;

- увеличаване на хората скрити в транспортни средства на българските и гръцките граници...;

- големи групи хора ще се опитат да си пробият със сила път през границата на Гърция с Македония или Албания и през турско-българската граница, отказвайки да сътрудничат заради фрустрация и гняв".

Без да споменава изрично взривоопасния термин "гореща точка", писмото посочва, че всички функции, които тя изпълнява, трябва да се извършват и в нашата страна: "систематична идентификация и вземане на пръстови отпечатъци на всички хора, пресичащи нелегално границата в Гърция и България; ефективна релокация на лица с право на хуманитарна защита и реадмисия на лица без право на хуманитарна защита в Турция или в страна на произход".

Документът подчертава, че силите на Фронтекс (допълнителни 775 служители, които държавите-членки трябва да осигурят) трябва да се използват за усилване на външните граници на ЕС, а не на Шенгенската зона. Те трябва да бъдат разположени по гръцките острови, и по границите с Турция, Македония, Сърбия. Специално е подчертано, че от усилване се нуждае изходният контрол по границите на България със Сърбия и с Румъния.

Агенцията предлага "да се развие оперативен подход към опити на големи групи хора да си пробият път със сила през границите на входа и на изхода, съчетан със съгласувана медийна стратегия за целия ЕС".
Re: Призрачните села и градове в България и цените на имотите!
01-04-2016 - 19:22:44
До края на април Министерството на финансите ще внесе за обсъждане в Министерския съвет промени в Закона за местните данъци и такси, отнасящи се до формирането на такса смет.
Това се разбра от думите на финансовия министър Владислав Горанов по време на парламентарния контрол.
Той припомни, че от две години действа работна група с участието на представители на общините, бизнеса и др., но до този момент предложенията на отделните й членове, си противоречат и по тях не може да бъде постигнат консенсус.
В подготвяния проект са отразени различни предложения, които не удовлетворяват всички страни по казуса, но той ще бъде внесен в Министерския съвет.
"Понеже не е постигнат приемлив компромис, към момента Министерството на финансите е в невъзможност да предложи такъв проект, който да е подкрепен от всички страни в междуведомствената група", обясни ситуацията Горанов.
Недоволството спрямо таксата е свързано с факта, че тя се определя на базата на данъчната оценка на съответния имот. Представителите на бизнеса от години се оплакват, че плащат огромни сметки за отпадъци, които не отговарят на количеството, което те произвеждат.
Обсъжданите през миналата година варианти предвиждаха общините да имат избор измежду четири критерия, по които да формират таксата - на база квадратура, брой на живеещите или работещите, на база генерираното количество отпадъци и на база показатели, като например сметка за ток, вода и др.
Идеята беше новите правила да влязат в сила от началото на годината, но това беше отложено.
Re: Призрачните села и градове в България и цените на имотите!
24-04-2016 - 17:18:17
„Няма толкова голямо разделение на обществото в никоя държава-членка на ЕС. Над 35% бедност обикновено се свързва с африканската бедност. Освен че сме най-бедни, разделението на обществото между най-бедния и най-богатия е най-фрапантно. 48% от българите живеят с доход на глава от населението без да достигат 542 лв.”, коментира в студиото на „Събуди се” по Нова телевизия президентът на КНСБ Пламен Димитров.

От синдиката се обявяват за промени в четири закони, засягащи работниците, заплатите, гарантиране на вземането на възнагражданията при фалит на компанията. „Това са хората, които живеят под прага на бедност. Друг е въпросът, че когато мерим България през някаква статистика, винаги получаваме грешни резултати. Причината – има много невидими фактори в нашето общество, които се извън всякаква статистика”, коментира президентът на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход