Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Призрачните села и градове в България и цените на имотите!

Публикувано от paul 
Re: Призрачните села и градове в България и цените на имотите!
09-12-2014 - 20:15:32
[fakti.bg]

Проблемът с пустеещите жилища е особено сериозен в страните с висока емиграция. Много от собствениците отиват на гурбет или за постоянно в чужбина, но поради едни или други причини решават, че няма да продадат или отдадат под наем апартамента си.

В България този процент също е висок, но никой не се наема да посочи точна цифра. Не само жилища в градовете остават без обитатели. Има цели обезлюдени села. По последни данни 564 е броят им, в които броят на жителите е едноцифрен. В 60 села има само по един жител, а в 169 никой не живее постоянно.

Наличието на работещ наемен пазара обаче не е гаранция, че количеството необитаеми жилища ще намалее. Пример за това е Испания. Властите са изчислили, че в 12 от най-големите провинции има 1.4 необитаеми жилища. Най-голям е броят им в Барселона – 283 000 апартамента. В столицата Мадрид те са 263 279, а във Валенсия – 214 002 броя.

Според местни анализатори, не само заминаването на собствениците зад граница е причина за много обезлюдени апартаменти. До голяма степен причината се крие и във високите наеми и невъзможността на испанците да отделят високи суми от месечния си бюджет, за да живеят под наем. С бързи темпове расте броят на недобросъвестните наематели. За последните 12 месеца в Барселона той се е увеличил с 22.76%, в Малага – с 21.45% и във Валенсия – 18.54%.

Та какво викате за пазарЯ?
Re: Призрачните села и градове в България и цените на имотите!
18-12-2014 - 18:13:21
Очаква се срив в търсенето на ваканционни имоти у нас след катастрофата на руската рубла. Това заяви пред телевизия Bulgaria On Air финансистът Борис Петров. Руските граждани са основен купувач на имоти край курортите ни, а при обезценката на рублата се очаква те да нямат ресурс, който да вложат в жилища в България.
"При тази девалвация съмнявам се да има някакво търсене", каза Петров. Според него ситуацията в Русия е изключително рискова. "Аз лично виждам 2 сценария. Но е вероятно Руската централна банка да направи нов опит да повиши лихвата, но той ще лиши икономиката дори от рубли. Голяма част от кредитите в рубли могат да станат необслужвани", обясни той. Това може да рефлектира и върху вече закупените имоти от руснаци у нас, ако са взети с кредит. Повечето от руските купувачи на имоти у нас обаче плащат със спестени средства. В някои градове по Южното Черноморие има цели руски колонии. Брокерите обаче не очакват собствениците на имоти да поискат да разпродават, за да си освободят финансов ресурс.

Сериозно намаление на туристите от Русия може да очакваме през следващото лято. Резервациите за почивки и екскурзии на руснаците са паднали с 50% заради резките колебания на курса на рублата, заявяват представители на московски туроператори пред ИТАР-ТАСС. Намаляването на броя на руснаците, които ще почиват в чужбина, неминуемо ще се отрази и на пазара в България. Но се очаква руснаците да ограничат най-много пътуванията си до по-скъпите дестинации.

В сряда курсът на рублата се повиши до 92 рубли за евро, след като ден по рано надмина 100 рубли за евро,
Тези колебания на практика блокираха продажбите на пакети за почивки, алармираха туроператори. Някои банки в Москва промениха курсовете си няколко пъти през деня, а други толкова са надули официалния курс на еврото, че за туристическите агенции е нерентабилно да обменят рубли за чуждестранна валута. При тези условия анализаторите прогнозират, че повече руснаци ще изберат за почивка родната си страна, вместо задгранични пътешествия.

=

Заради обедняването на „братушките”се очаква да се задълбочи и спадът в търсенето на ваканциоони имоти у нас
След срива на рублата и проблемите с руската икономика се очаква да продължи и спадът в търсенето на ваканционни имоти в България от страна на руснаците. Това твърди Добромир Ганев, зам.-председател на Национално сдружение „Недвижими имоти” (НСНИ).

Според него, за разлика от Лондон, Лазурния бряг или Испания, у нас имоти купуваха руснаци с по-ниски доходи.

По думите на Ганев рублата ще накара поданиците на Путин да отложат намерението си за инвестиция в България. Процесът на отдръпването на руснаците от родния пазар на ваканционни имоти върви от началото годината с кризата в Украйна, припомня „Монитор”.

Оттеглянето на руснаците от българския пазар на ваканционни започна да се проявява през първото тримесечие, когато стана ясно, че Кремъл готви ограничения, които после въведе за притежаването на сметки в чужди банки и недвижими имоти зад граница на руснаците на държавна служба. През пролетта братушките се превърнаха от активни купувачи в активни продавачи на имоти най-вече в морските ни курорти.Финансови експерти очакват негативни последици и за българския туризъм.
Re: Призрачните села и градове в България и цените на имотите!
19-12-2014 - 08:57:28
Имотите поскъпват през 2015

Тези статии и коментари, дето си ги сложил, са пълни глупости - българските НИ са чук и те никога не поевтиняват, това да не ти е злато, нефт, рубла, долар или евро smiling smiley.
Re: Призрачните села и градове в България и цените на имотите!
22-12-2014 - 12:43:17
Градът загуби битката с корупцията и бюрокрацията, а инвестициите в него са безсмислени предвид скоростното му затъване в дългове!

От град отличник Варна само за няколко години достигна средното посредствено ниво на градовете в страната и с все по-скоростни темпове се потапя. Въпреки, че според официалната статистика градът расте, достатъчно е малко памет и наблюдателност за да се види, че освен финансовите си проблеми, Варна само за няколко години драстично е намалила броя жители, което допълнително ще утежни ситуацията. Липсата на индустрия и бизнес, все по осезаемото (в последните години) бягството на компаниите към други региони на страната, все повече намаляват бизнес възможностите на града. Към това може да добавим все по-западащата инфраструктура, което допълнително отблъсква инвеститорите. 89 350 000 лв. са дълговете на града. Това е по мои сметки. Според отишлия си вече кмет – дълговете на града са 54 000 000 лв., но бегло ровене в заемите теглени от общинарите показва, че са много повече. Към тези 89 350 000 лв. дългове може да се добавят и Х броя (?) задължения натрупани към доставчици, фирми и изпълнители от община Варна. Колко са те? Не зная! Това което забелязвам е средната лихва по която се е финансирала общината, която се движи между 8,5 % и 9 % - много повече, в пъти повече, отколкото се е финансирал централния бюджет на страната. Банки прибират тлъсти лихви, а условията за заемите и тяхното сключване са покрити в мистерия, която едва ли ще бъде разкрита. До 2015 г. е предвидено градът да изтегли още 111 000 000 лв. заеми., с което задълженията на Варна ще станат около 200 350 000 лв. Тоест, задълженията на града ще бъдат равни на неговия бюджет и при средната лихва по която са теглени досегашните заеми, само за погасяване на лихвите ще се налага да се отделят по около 18 000 000 лв. на година, без главницата.

Сама по себе си, тази цифра не е стряскаща, но стряскащ е темпът с който се трупат дълговете, а този темп е показателен, че скоро едва ли ще спре. Когато Кирил Йорданов пое града, се оплака от дупка в бюджета в размер на между 1 и 5 милиона лева. Варна обаче нямаше дългове, както не е имала и никога в историята си от 1878 година насам, до към 2000 г. когато започва едно скоростно затъване. Първо слабо, но с темп все по-засилващ се и наподобяващ търкаляща се снежна топка. Според законите на природата нямаме вечен възход дори в трупането на дългове и Варна забива в спирала подобна на тази сполетяла много семейства в страната. При спадащи доходи на населението (Във Варна заплати се сриват, а безработицата скача) – несъмнено ще бъдат и вече са ударени доходите на града. Има вече натрупани дългове и ще се теглят нови, вероятно с все по-покачваща се лихва. Защото ако Варна в най-добрите си времена е започнала да се финансира с лихви от порядъка на 8,5 – 9 % и при най-ниска от 6,5 %, плюс други разходи по дългове, то в по-лошите времена, кой би дал заем на град при по-ниска лихва, при условие, че може да вземе по-висока? Докога може да продължи това? Падежът на много от заемите се пада между 2017 и 2021 година. При банковите заеми в общи линии се изплащат лихви плюс главница, независимо дали заемът е с анюитетни* или намаляващи вноски. При облигационните заеми, главницата се плаща изведнъж и ако общината няма пари в касата си събрани през годините на усвояване на заема, ще тегли нови, за да погаси старите.

Дълговете нарастват лавинообразно – при почти нула около 2000 г., в 2009 около 45 000 000 лв. В 2010 г. те са вече около 60 000 000 лв., в 2011 г. са 71 600 000 лв. а сега в 2013 г. са почти 90 000 000 лв. За какво отиват тия пари? Ако вярваме на Антон Луков, един от малкото журналисти които уважавам в града, то през изминалите три мандата са изхарчени 181 678 000 лв. общо за пътища и 48 000 000 млн. за озеленяване! При всички тези милиони, състоянието на улиците на града и липсата на все повече зелени площи е показателна, че те явно не отиват по предназначение и няма да отидат и следващите заеми. В кого отиват парите? При един ремонт в града, на стойност около 5 000 000 лв. чистата печалба за компанията извършител е... само 60 000 лв. Нормата на печалба е толкова малка, заради раздадените подкупи, че е напълно наивно да вярваме в какво да е обещано качество, което си е само обещано предвид състоянието на настилката само година след поставянето. Ако някои печелят пари от обществените поръчки, това са предимно общинарите, а те пари в инвестиции създаващи работни места, както знаем не влагат! Най-много да построят поредния хотел, който също е на загуба. Варна загуби битката с корупцията и бюрокрацията. Пешеходната зона е като Дрезден след бомбардировката на съюзниците. В града от години не се отварят заводи, от години не идват нови производствени компании и логистични центрове, напротив – една не малка част от съществуващите в 90-те години компании избягаха и прехвърлиха седалището си в София или други областни градове. Където са по-добре приети от данъчните служби и не се сблъскват с такава стагнираща какъв да е бизнес бюрокрация. Нито една магистрала не води към Варна, като най-оптимистичния вариант за изграждане на Хемус е 2020 г., но... ако се намерят пари, а такива както е известно няма. Дори според плановете на сегашния нестабилен кабинет Варна няма да получи магистралата си поне до 2020 г. Още по-нужната магистрала Черно море пък е изцяло спряна. Варна от привлекателен за инвестиции град от поне 3-4 г. се превърна в символ за насмешка от страна на бизнес, инвеститори и посетители. Високите цени на всичко в града (от цена на карти за градски транспорт до цените в Пикадили) допълнително отблъскват всеки решил да инвестира или да посети Варна. А те са високи в огромна част, заради монополите в града и корупцията която взема данък на почти всяка голяма сделка осъществена на територията на общината.

Новият кмет в общината, бивш председател на постоянната комисия "Финанси и бюджет" по времето на Кирил Йорданов и заместник-председател на Общинския съвет във Варна, няма да промени нищо колкото и да се надяваме на него. Напротив – преди година-две той бе представен от тогавашния вицепремиер Цветан Цветанов като „кмет в сянка“, като алтернатива на Йорданов. Тоест, той е човек от генерацията взела дейно участие в досегашното плячкосване на Варна. Което означава, че икономическата политика в града ще продължи да деградира с темпа си от последните няколко години. Варна вече не е и туристическа дестинация! Само до 2006 г градът приемаше първите си туристи от 1 април и до октомври улиците и заведенията бяха пълни с хора дошли да изхарчат парите си във Варна. Това подхранваше местната икономика, но е вече минало. Сезонът във Варна се сви до 4-5 седмици, колкото е в някои малки градчета. Още през 2008 г. Скопие, където няма и помен от море, посрещаше повече западни туристи през юни от Варна, а в момента и българските такива са силно ограничени, поради миграцията на юг, където градовете са не само по-чисти и уредени (Бургас), но кипи бурен нощен и културен живот - според вкусовете на всеки. В по-малко хора повтарят и почивката си във Варна по причина, че няма какво да правят в града. Слънчев Бряг и Бургас само за няколко години изместиха потока туристи който оставяше милиони, а наличието на монопол по Алея 1 определящ цените на наемите за все по-краткия сезон, безхаберието и пречките които създаде общината и държавната администрация пред частния бизнес, разби напълно зародилата се в 90-те години и между 2000 – 2006 г. увеселителна индустрия по алеята. Варна се превърна в старчески дом, в който в 9 часа вечерта няма никой по улиците. Намаляват устремно и зелените площи в Морска градина която е пренаселена, тясна, с все по-свиващи се размери, изпотъпкана, мръсна, с окрадени още в 90-те години скулптури, с хаотично движение по алеите, по които автомобили, велосипедисти и кучета водени от собствениците си, напълно безконтролно и без всякакъв ред, стряскат всеки решил да се разходи.

Към икономическите проблеми може да добавим все по западащото пристанище града и логично. От тук и за тук, при липса на инфраструктура е безсмислен превоз на товари за страната, освен на зърно, с което е известен региона или към и от оцелелите заводи в Девня. Варна вече е откъсната област от страната и да се стигне от нея до столицата, отнема повече време отколкото от и до пристанище Бургас. Варна е и градът с едни от най-високите местни данъци които е вероятно да се качат още, предвид настъпващите задължения. Варна отдавна не е най-зеленият град на България, не е най-чистият град, а като инвестиционна дестинация най-вероятно ще продължи да деградира, с все по засилващи се темпове и все по-обедняващо население като изпуска сегашния възход на световната икономка който ще приключи около 2018 г. При следващата криза с дъно около 2021 – 2022 г. Варна вероятно ще е много по-зле. Това дъно на световната икономика съвпада и с падежа на много от заемите на града. Едва след това (може би), Варна отново ще стане привлекателна за инвестиции.

25.07.2013 г.

17 месеца след като написах тази статия, ситуацията във Варна и днес, е следната

Има и плюсове, за което поздравления към Иван Портних който се старае, колкото може. Варна е избрана за европейска младежка столица за 2017 година. Кметът Иван Портних реши част от проблемите с детските градини във Варна, както и вложи известна доза старание в решаване на част от проблемите в наводнено Аспарухово. Градът обаче продължава да затъва.

Безработицата е около нива от 16%, при положение, че преди около 5-6 години е била максимум 4 – 5%. Като резултат, средните заплати във Варна, в частния сектор продължават да падат, на фона на увеличаващата се такава в столицата и други региони на страната. Средната работна заплата във Варна е 789 лева, намалява дори в сравнение с началото на 2014 г. Като дори тази сума е под условие, докато в столицата е - 1081 лева, във Враца - 853 лева, Стара Загора - 838 лв. От 1-во място по ниво на заплати в 90-те години, второ място до преди 4-5 години, сега Варна падна до 5-то място по размер на брутната заплата през третото тримесечие на 2014 г. и тази тенденция не показва прояви на положителна промяна. Напротив! Електронните услуги и услугата „на едно гише” се развиват бавно или никак, като оценката на бизнеса за качеството на услугите се влошава. Неблагоприятни са и средните оценки за работата на местната администрация и възприятията за корупция. Варна продължава да отчита отлив от чужди инвестиции и е изместена от Бургас. Бургас е на първите места по усвоени евросредства на глава от населението. Вече повече от 1 година (!) кметът се опитва да ремонтира 200 метров участък по пешеходния бул. Княз Борис I, засега с променлив и спорен резултат. Засега ремонтът там не е приключил въпреки всички снимки на кмета с багери, с работници, как мисли и заканите му към зебри и други африкански животни. Централната част на града е разкопана, но са неясни сроковете за приключване на този много по-голям и грандиозен ремонт. До колкото чух, зебрите отново присъстват, въпреки заканите на кмета към тях. Ако греша, моля поправете ме! Цяло лято централният фонтан на града (пред съда) стоя сух като Калахари и събира боклуци, без да работи и ден, а есента на миналата година общината обяви война на уличните котки и бабичките които са имали наглостта да ги хранят. Общински ченгета и общинари ходиха по офиси и тъмни кьошета във Варна като Гестапо, за да издирват и дебнат кой помага на котките. Община Варна тегли и 43 млн. лв. нови заеми. Според данни от общината, към края на тази година (2014) размерът на дължимите дългове ще е около 53 млн. лв. (според мен спорна цифра), като годишно Общината изплаща по около 12 млн. лв. за погасяване по тях. Което значи, че средния размер на лихви и вноски плащани от Община Варна е 22.642 %. Вероятно толкова плащат и клиентите на Якудза и то най-закъсалите. Както каза един приятел бизнесмен от град Бургас преди 2 седмици "Бях забравил какво е това дупки (по улиците), докато не дойдох във Варна!" Правителството инвестира над 12 млн. лв, но... в пристанище Бургас. Усещането е, че в Общината въобще не са наясно какво трябва да се направи за да се съживи бизнес климата, че нещата са оставяни на самотек, на милостта на държавата, промяна от късните години на Кирил Йорданов няма, кърпи се на парче, без идея или с тотално сбъркана ценностна система, ако въобще има такава, а градът е вече източен като вимето на сомалийска крава.

* Анюитетни вноски - размерът им е един и същ за целия период на кредита

[newsline.bg]Редактиран 2 път(и).Последна редакция на 2014-12-22 13:58 от paul.
Re: Призрачните села и градове в България и цените на имотите!
27-12-2014 - 15:19:24
Общинските данъчни погват хиляди длъжници, които досега са си спестявали плащането на данъка върху колите. От Нова година общините ще получават всекидневно информация за регистрациите в КАТ, съобщи Нова телевизия.
Гражданите вече няма да се редят на второ място - в общината, за да обявяват собствеността си, но няма и да може да се "скрият".
По закон ще дължат данъци за 5 години назад. Ако годишно налогът им е 100 лева- общо 500. Към това трябва да добавят лихвите - около 50-60 лева и не само. Ще им се наложи да приготвят пари и за глоба - всяка община ще реши каква да е тя.
До момента на практика се оказваше достатъчно да регистрираме колата си в КАТ и можехме да си спестим безнаказано плащането на данъка в общината. Защото при проверка на пътя, никой не иска документ за платен данък.
С новата система общините ще събират повече пари, а хората ще чакат по-малко.
Александра ще е една от последните, на които ще им се наложи да се редят и на още една опашка пред общината. Изненадващо, приятелят й Даниел, който е от Белгия не е изненадан от опашките у нас.
„И при на е същото, трябва да чакаш 2-3 часа”, казва Даниел.
Като Александра с нов номер само от столичния КАТ излизат 500 коли на ден. По празниците може и двойно. Какво обаче ще се случи, ако новият собственик си спести разходката до общината.
„Малко над 900 талона сме издали. – Тези софиянци няма да минат между капките, да си спестят данъците? – Получават информация, за да може да потърсят собственика, да си декларира превозното средство”, обяснява Николай Петров, началник сектор МПС „Пътна полиция” - София.
От Нова година за всяка регистрирана кола в КАТ ще знаят и в общината – вече няма как да си спестим от данъка.
Така в хазната на София може да влязат около 3-4 милиона лева допълнително от данъците, лихвите и глобите. За онези, които си признаят данъчните грехове сами, и навреме, се очаква глобата да бъде минимална – 20 лева. След това може да достигне и до 100.
„Да дадем възможност на хората които не се декларирали да го направят за последно с минимална глоба”, обяснява зам.-кметът София Дончо Барбалов.
От Министерството на финансите са категорични за не повече от няколко часа информацията, от която и да е „Пътна полиция” ще стига до съответната община. Ведомството ще събира и насочва данните за всяка кола в страната. Колко ще са разкритите „спестовници”.
„Всички знаем че има доста голям процент на укриване, т.е. недеклариране на превозни средства. Със системата се предотвратява тази възможност”, казва зам.-министърът на финансите Людмила Петкова.


PS: Скоро данък собственост и данък смет!
Призрачните села и градове в България и цените на имотите: 2020
18-01-2015 - 15:41:53
Карта на ЦРУ показва България като зона, в която радикалните ислямисти през 2020 г. ще имат свои бази за джихад!


„Ислямска държава” обяви Свършека на света. Организацията води безпрецедентна война срещу Запада за възстановяването на Халифата и тържеството на мюсюлманите след Апокалипсиса и Второто пришествие. Ориентът очаква Махди, пророкът който ще победи злото и ще донесе тържеството на исляма.

Погледът на мюсюлманите по света е вторачен в „Ислямска държава” и нейните акции, включително и покушенията в Париж. За мюсюлманската общност Уммата появата на „Ислямска държава” е знак за Свършека на света. Според Преданията за пророка Мохамед-Суната, а и според пропагандата на „Ислямска държава” армия с черни знамена с надпис „Държавата е Халифат” и „Аллах Акбар” ще се появи на света и ще разгроми безбожниците. Именно като на безбожници гледат мнозина от мюсюлманите на коренните европейци. Атеизмът е все по силен на Запад, а той се схваща от исляма и от християнството като сатанизъм. Не случайно вярващите от двете религии осъждат гаврата с пророците и божите символи на мюсюлмани и християни на страниците на френското сатирично списание „Шарли ебдо”. Крайностите в карикатурите на западащото издание са толкова силни, че скандализират голяма част от вярващите и те го бойкотират.

Атентатът срещу „Шарли ебдо” не е обикновен. Неговият адресат е конкретен-авторите на скандални карикатури.

Ислямският свят отдавна е заявил на Запада: Ние не ви учим как да живеете, не го правете и вие! Не случайно в Ориента няма издание, в което да видите подигравка с Исус Христос, Дева Мария и християнските символи.

За мюсюлманите християните са хора на Китаба, т.е. дарени от Аллах с писание, което са изкривили. И те са под защитата на Всевишния, както и мюсюлманите. Това обаче не се отнася за атеистите, които се смятат за

безбожници, дори сатанисти

Именно те са основния враг на исляма. Това бе изразено от бившия ирански президент-шиит Махмуд Ахмадинеджад, който в предизборните си кампании обяви, че ще доведе на бял свят Махди и ще победи силите на злото. Аналогични тези са изразени и от мюсюлманите-сунити. Те вече воюват за връщането на халифата и тържеството на Махди.

В момента Западът води истинска пропагандна война срещу „Ислямска държава” и срещу стълбовете на исляма. Имаме усещането, че надпреварата за Армагедон, настъпването на Апокалипсиса е в ход. Ислямофобията е във вихъра си. Дори медията задаваща стандартите на журналистиката ББС обяви, че вече няма да се въздържа да публикува карикатури на пророка Мохамед. Конщунство за мюсюлманите са не само карикатурите, но дори картините и филмите изобразяващи Пророка. Затова в ислямското изкуство негови изображения липсват напълно.

Надпреварата за Армагедон, или

битката срещу Антихриста

има своята предистория.Тя не е само на християнския свят, но и на ислямския, който признава Исус Христос за пророк.

На 21 юли 2009 г. в Индонезия се събират улеми /мюсюлмански богослови/ от ислямските страни, включително и Турция. Те обявяват завръщането на халифата и зараждането на единна мюсюлманска държава в света. Поемат ангажимента да възстановят властта на халифа-духовния водач на правоверните, който стои начело на тяхната общност Уммата. Което е по-важно-те са готови да го посочат. Халифатът е институцията която крепи наднационалния характер на исляма. За мюсюлманите народността и расата нямат значение. Днес едва по десетина процента от жителите на мюсюлманските държави се самоопределят по народност.

Последният халифат е Османската империя. Нейните султани наследяват титлата халиф от арабите. След като бащата на Турската република Кемал Ататюрк премахва системата на халифата през 1924 г., темата десетилетия наред отсъства от дневния ред на мюсюлманските народи. Набралите скорост през последните години ислямистки движения възкресяват идеята за общ духовен водач на мюсюлманите. За нея работеше Осама бен Ладен, а баща му Мохамед даде 12 млн. долара.

Веста за възкресяването на халифата от конференцията не бе огласена от световните медии. Тя се появи само в ислямистките сайтове. Информационното затъмнение показва само, че световната цивилизация не е готова да се сблъска с предизвикателствата на ислямския фундаментализъм, въпреки многобройните предупрежения. Защото призиви да се обяви халифат има в Турция, Казахстан, Крим, Кавказ, Палестина, Германия, Франция, дори в сърцето на Европа-Белгия. Създаването на единна мюсюлманска държава е венецът на панислямизма за осъществяване на световно господство. С идването на халифа ще настъпи и Съдния ден за мюсюлманите. Ислямът ще възтържествува над света и ще започне Златния му век.

В Турция от години действа Партията за ислямско освобождение. Тя е по известна с арабското си име Хизб ут Тахрир ал Ислами. Нейният лидер Йълмаз Челик заяви през 2005 г. за списание „Темпо”, че основната цел на партията е

възстановяването на халифата със столица Истанбул

Халифът щял да се помещава в султанския дворец „Топкапъ”. Ще издигнем знамето на халифата там където то бе свалено, врече се Челик. Властите отговориха с арести. Само през 2009 година бяха арестувани 200 активисти на Партията за ислямско освобождение. Това обаче не може да ограничи дейността й. Тя е част от огромна мрежа на подобни организации в мюсюлмански страни, финансирани от т.нар.шариатски пари.

Друга организация, която се бори за възстановяването на единната мюсюлманска държава със столица Истанбул е „Халифат” на Метин Каплан. Каплан се обяви за Халиф на Кьолн през 1995 г., когато наследи от баща си ръководството на организацията. Тя е създадена в Германия през 80-те години на миналия век и имаше първоначално над 1000 активисти. Каплан се обвинява, че е установил контакти с терористичната мрежа „Ал Кайда”. През 2002 г. немските власти забраниха „Халифат”. От Турция поискаха Каплан да бъде екстрадиран и съден в Анкара за държавна измяна. Германците отказаха заради опасността Каплан да получи смъртна присъда. Едва през 2005 г. когато Турция наложи мораториум на смъртното наказание „Халифът от Кьолн” бе предаден на властите в Анкара. Бе осъден по бързата процедура, но съмишлениците му в Европа остават.

На Каплан се приписва опита за атентат, при който самолет, тъпкан с експлозиви, трябваше да се разбие в мавзолея на Ататюрк по време на честванията на 75- тата годишнина от основаването на Турската република. Под заплаха бе стохилядно множество събрало се за празника.

„Халифат” е организация, която има своите последователи и в България. През 2005 г. българското контраразузнаване разкри привърженици на Каплан в Пазарджик. Ромският квартал „Изток” е бил посещаван няколко пъти от един от шефовете на „Халифат” Моамар ал Шекурт. Тук месеци наред върху ромска къща се вее знаме с текст на арабски „Държавата е халифат”. В дома са намерени касети с исламистки проповеди и призиви за джихад. Арестуван е общинският съветник Райко Живков. На съд е предаден Ахмед Муса Ахмед. Службите установяват, че „Халифат” има привърженици в Нова Загора, Хасково и Карлово. Процесът през последните две години срещу тринадесетте имами и последните разкрития на ДАНС показаха,че в ромската махала на Пазарджик идеите за възкресяването на халифата са много силни.Нейните застъпници дори са се снимали с

черните знамена на „Ислямска държава”

Опита да се възроди халифатът не е неочакван за САЩ. В публикуван преди пет години доклад на ЦРУ се прогнозира, че единната мюсюлманска държава ще бъде създадена до 2020 г. Това е един от вариантите за развитие на човечеството, посочен от американските аналитици. Докладът бе публикуван в България в самостоятелна книга. Тя е озаглавена „Светът през 2020 година”.

В доклада тържеството на халифата е представено в писмо на въображаемия внук на Осама Бен Ладен до негов роднина. Ето какво пише потомъкът на бен Ладен за Запада: ”Те мислеха естествено за петрол и в това отношение бяха в ръцете ни. Докато на пазарите вилнееше несигурност, се понесоха слухове за намеренията на САЩ и НАТО да завладеят петролните полета, за да се предпазят от идването на халифа на власт”. Това не пречи на духовния водач на мюсюлманите да се появи. ”Още преди да бъде провъзгласен за халиф и наследник на Пророка, мир Нему, всички правоверни го почитаха.” Благодарение на халифа „Непрактикуващите мюсюлмани в Европа и Америка осъзнаха истинската си идентичност и вяра”, пише в писмото.

Естествено както може и да се очаква халифът повежда правоверните на джихад. Според карта на ЦРУ България попада в зона, където радикалните ислямисти през 2020 г. са установили базите си и където получават убежище граждани обучени за джихад. Георги Кулов
Re: Призрачните села и градове в България и цените на имотите: 2020
07-02-2015 - 09:24:46
Терористите са второ или трето поколение арабски имигранти, работят в медии, компютърни компании и като инженери и преводачи
Стотици джихадисти са проникнали в Европа, за да извършат едновременно терористични атаки в 10 европейски държави, твърди израелската тайна служба Мосад, съобщи Нюзру.

В повечето случаи ставало дума за представители на второ или трето поколение арабски имигранти. Те имали паспорти, издадени в европейски страни. Екстремистите не се откроявали от другите мюсюлмани. Те работят в медии, компютърни компании и като инженери и преводачи.

Междувременно албански джихадист заяви пред италианската телевизия, че на територията на Европа има терористични клетки в готовност да извършат веднага атаки срещу западни цели. Нападенията били планирани, защото Европа станала убежище за хомосексуалисти, педофили и наркомани. FAKTOR
Re: Призрачните села и градове в България и цените на имотите: 2020
07-02-2015 - 17:08:55
Е ти какво очакваш да кажат МОСАД? Нали те са в основата на цялата дандания.
Re: Призрачните села и градове в България и цените на имотите: 2020
09-02-2015 - 13:56:40
Руснаците не могат да се справят с издръжката на финландските си жилища!


Десетки жилищни кооперативи в Югоизточна Финландия изискват от руските собственици на апартаменти да изплатят жилищно-комуналните си разходи, съобщава сайтът YLE.
Неплатените сметки за комунални услуги се превръщат в допълнително бреме за кооперативите. Често те взимат съвместен кредит, за да извършат ремонт, например, като той се погасява в последствие от вноските на съсобствениците.

При положение, че един от собствениците на жилище не плаща, обаче, тежестта за връщането на кредита пада върху останалите.

Някои от жилищните кооперативи вече разглеждат възможността за изземване на апартаментите, заради неплащането на задълженията, а към някои от собствениците вече е отправено предупреждение.

Подобни проблеми нямаше до есента на 2014.

Сега обаче тези проблеми се увеличават, като с много от руските собственици на имоти свързването се оказва трудно, въпреки че продължават да пребивават във Финландия.

„Всичко започна миналата есен. След Нова година се оказахме в такава ситуация, при която на управата на жилищните кооперативи й се наложи да приема мерки за покриване на дълговете”, коментира председателят на общността на домоуправителите в Южна Карелия Мери Килюнен.

Още от май тази година специализираните имотни издания предупреждаваха, че интересът на руснаците към финландски жилища рядко спада. През юни пък започнаха първите индикации, че руските собственици на финландски имоти се опитват всячески да се избавят от тях, заради отслабването на рублата, икономическите санкции над Русия и утежняването на условията по кредитите.
Re: Призрачните села и градове в България и цените на имотите: 2020
09-02-2015 - 17:49:40
С други думи: Казвам ти дъще - сещай се снахо!

Quote
paul
Руснаците не могат да се справят с издръжката на финландските си жилища!


Десетки жилищни кооперативи в Югоизточна Финландия изискват от руските собственици на апартаменти да изплатят жилищно-комуналните си разходи, съобщава сайтът YLE.
Неплатените сметки за комунални услуги се превръщат в допълнително бреме за кооперативите. Често те взимат съвместен кредит, за да извършат ремонт, например, като той се погасява в последствие от вноските на съсобствениците.

При положение, че един от собствениците на жилище не плаща, обаче, тежестта за връщането на кредита пада върху останалите.

Някои от жилищните кооперативи вече разглеждат възможността за изземване на апартаментите, заради неплащането на задълженията, а към някои от собствениците вече е отправено предупреждение.

Подобни проблеми нямаше до есента на 2014.

Сега обаче тези проблеми се увеличават, като с много от руските собственици на имоти свързването се оказва трудно, въпреки че продължават да пребивават във Финландия.

„Всичко започна миналата есен. След Нова година се оказахме в такава ситуация, при която на управата на жилищните кооперативи й се наложи да приема мерки за покриване на дълговете”, коментира председателят на общността на домоуправителите в Южна Карелия Мери Килюнен.

Още от май тази година специализираните имотни издания предупреждаваха, че интересът на руснаците към финландски жилища рядко спада. През юни пък започнаха първите индикации, че руските собственици на финландски имоти се опитват всячески да се избавят от тях, заради отслабването на рублата, икономическите санкции над Русия и утежняването на условията по кредитите.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход