Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Призрачните села и градове в България и цените на имотите!

Публикувано от paul 
Re: Призрачните села и градове в България и цените на имотите!
13-08-2014 - 14:22:33
Последни данни от статистиката

"През 2013 година най-голямото увеличение на населението е регистрирано в София. Броят на жителите на столицата през годината се е увеличил с 8357 души и е достигнал 1 212 935"
Ако това темпо се запази, което е доста съмнително, към 2060-та София ще има 1.6 милиона жители, а не 1.87 милиона, както твърди един съфорумник.
nix
Re: Призрачните села и градове в България и цените на имотите!
14-08-2014 - 17:22:06
Quote
Seira
Последни данни от статистиката

"През 2013 година най-голямото увеличение на населението е регистрирано в София. Броят на жителите на столицата през годината се е увеличил с 8357 души и е достигнал 1 212 935"
Ако това темпо се запази, което е доста съмнително, към 2060-та София ще има 1.6 милиона жители, а не 1.87 милиона, както твърди един съфорумник.

Пропускаш факта, че при това темпо на механичен прираст - през 2060, най-вероятно, голям процент от сегашните софийски пенсионери няма да ги има..., тоест не е ясно, дали въобще ще се достигне до цифрата от 1.6 милиона (имам предвид при сегашните условия - мизерия и висока смъртност). Но пък може да се променят нещата... , знае ли се...
Re: Призрачните села и градове в България и цените на имотите!
16-08-2014 - 09:59:32
Експерти: Токът ще поскъпне до 40 %!

Възможно е повишаване на цената на тока с 20 процента, заяви депутатът от 42-то Народно събрание Явор Куюмджиев пред Нова телевизия. Бившият червен избраник и заместник-министър на енергетиката в правителството на Сергей Станишев не искаше да се ангажира с точни цифри за евентуалното увеличение на цената на енергията.Тезата за увеличение на цената на енергията бе подкрепена и от енергийния експерт Атанас Тасев. Според него по-приемливият вариант е плавно повишение. В момента цената в България не е пазарна, затова да не попадаме в капана, че пазарът ще спаси всичко, допълни професорът. Около 40 % трябва да скочи тока реално, изчисли експертът.

Проф. Атанас Тасев твърди, че енергийната система е недофинансирана. В енергетиката цъка бомба с часовников механизъм. "1,5 млрд. лева е ценовият дефицит в Националната енергийна компания /НЕК/. Към него се добавят 1,4 млрд. лева балансов дефицит на НЕК. Като теглим чертата има недостиг и в преноса и в разпределителните мрежи", каза Тасев. Според него трябва плавно да се премине към пазарна цена на тока.


"Въвеждането на чисто пазарни цени означава 30-35 % увеличение на тока", заяви Куюмджиев. Чешкият възпитаник посъветва: "Не попадайте в тези псевдо-неолиберални капани, че пазарът ще реши всичко". Според Куюмджиев има много ненужни вятърно електрически централи в страната ни. Другият проблем за цената на тока са американските ТЕЦ-ове, които продават продукцията си при строго гарантирана печалба.

Като положителна крачка в енергийната област на правителството "Орешарски" Куюмджиев определи намалението на резервните суровини за производство на електроенергия. "Предефинирахме т.нар. "студен резерв". Намалихме 1000 мегавата на 500", похвали се Куюмджиев, на което енергийният експерт Атанас Тасев веднага отговори, че не е било правилно. "Ние сме държава-член на Обединения енергиен баланс. Имаме задължение да държим в наличност 20% от максималния взаимен товар. За България те са 14%. Тотално беше изстискана системата", каза проф. Тасев.

За професора сдържането ръста на цените е популистка мярка, но правилна политическа стъпка, защото правителството "Орешарски" видя какво стана с предишното. "Може да нямаме централи, но ако имаме добре работеща система може да си внесем ток. Трябва да се мине към плавно повишаване на цената на тока", смята Тасев. Според него е възможно да има режим на тока. Страната ни трябва да извлече максимална полза от строенето на нови мощности. "Може да останем без реактори, за мен е все едно дали ще е американски, китайски, марсиански - трябва да спасяваме енергетиката. Ако строим 7-ми блок, трябва да сме на печалба", смята Тасев.

Като техническа глупост определи евентуалния режим на тока. "1,5 пъти е повече производството отколкото потреблението на ток, няма как да има режим на тока, говорят се приказки, за да се уплашат хората", каза Куюмджиев. Според Тасев ключовата дума е аварийност, тъй като 40 години не са подменяни трансформаторите и другите части на енергийната система. "Навсякъде по света стопаните инвестират в мрежата, а нашите дружества 10 години чакат държавата да им одобри "инвестицията", каза Куюмджиев.
Re: Призрачните села и градове в България и цените на имотите!
21-08-2014 - 21:04:50
Руският интерес към имоти у нас секна

Онова, което до неотдавна тайно плашеше брокерите на недвижими имоти особено по Черноморието, е на път да се случи - срив в интереса на руснаците да купуват. Макар все още да не се признава от всички, спадът е налице, а някои експерти в бранша с недвижимости дори казват, че се повтаря същият филм като с англичаните - интересът изведнъж е изчезнал и немалко руснаци вече пробват да се освободят от купеното, пише "Труд".Сделките са поне с 30% по-малко

Още през март - април, когато ЕС обсъждаше затягане на визовия режим за посещения на руски граждани в страни от общността, специалисти от бранша отчетоха, че има забавяне и отлагане на планирани сделки. Тогава надделяваше мнението, че това е само временно явление и когато кризата Русия - Украйна отмине, сделките все пак ще се сключат. Но в края на юли и началото на август стана ясно, че определено има криза с руснаците, които бяха движещата сила особено на пазара на ваканционни имоти.

Според управителя на веригата от агенции за недвижими имоти “ЕРА” Теодора Димитрова през първото полугодие на тази година в региона на Варна и Бургас има 35% по-малко вложения на руски граждани в недвижими имоти в сравнение със същия период на миналата година.
“Причините за подобно развитие са комплексни. Но най-важната от тях е геополитическата криза в региона Украйна - Русия. Тя неизбежно дава отражение върху интереса към покупка на втори дом”, каза Димитрова.

Местни агенции допускат, че подобни данни силно подценяват случилото се. Според Владимир Ковалийски от Варна сривът вече е достигнал 50%. Клиентите от Русия и страните от бившето ОНД са се отдръпнали първо от купуване на имоти около Бургас и Слънчев бряг, а по-късно се е случило видим отлив и от имотния пазар по Северното Черноморие.

Нещо повече - дори част от руснаците, които вече са се снабдили с втори дом по Българското Черноморие, искат да се освободят от него и почват да продават. Засега обаче безуспешно, защото най-често искат да вземат за недвижимостта същата цена, която са платили.
“Клиентите, които продават, не искат да разберат, че времената, когато руснаците купуваха, без да питат за цената, отдавна вече отминаха. Всеки се надява, че ей сега ще дойде един милионер от Москва и ще купи точно неговото жилище. Милионерите обаче ги няма и скоро няма да дойдат. Повтаря се същият филм както навремето с англичаните. Имаше голяма вълна от Острова, която бе временна и отмина. После британците хукнаха сами да си продават българските имоти и повече никога не се върнаха”, коментира Ковалийски.
Разликата е единствено в това, че при британците мотивът за купуване на имот в България беше, че тук очакваха възвръщаемост от порядъка на 10% и повече. И се разочароваха, когато видяха, че в най-добрия случай тя е 2-3%, което ги накараха да пренасочат вниманието си към други пазари. Докато руснаците купуват най-често с намерението един ден да дойдат да живеят тук.

Причините

Кризата с Украйна сама по себе си не може да е причината за отдръпване на руските купувачи. Но събитията повлякоха след себе си и силно обезценяване на руската рубла, което почти изведнъж е лишило тези купувачи от предишните финансови възможности.
Друга важна причина е отдръпването на самите туристи от Русия. Поне досега механизмът на този пазар винаги бе свързан с почивка в България. Руснакът обикновено първо идва като турист, харесва му и почва да търси постоянно жилище с цел по-късно да се пресели на Българското Черноморие или поне да доведе семейството си.
А точно това лято за първи път от 4 години насам има спад на руския пазар. Още в началото на сезона туроператорите предупредиха, че записванията са с 10-15% по-малко. В края на юли големи курорти като Албена вече отчитат 5% по-малко туристи от Русия. Освен обезценяването на руската валута причината бе и че Москва призова държавните чиновници да почиват в Крим. За капак на всичко това лято се случи и безпрецедентен фалит на цели 6 големи руски туроператорски фирми, част от които зарязаха туристите си в чужбина, включително и в България. Това ще има дългосрочни последици върху интереса към страната нищо че България не носи никаква вина за проблема.

Слабо търсене на евтини имоти

В резултат на всичко това през последните месеци се наблюдава ориентиране на все по-малкото руски купувачи на жилища към по-маломерни и по-евтини имоти. Според Радостина Шивачева, член на управителния съвет на “Сдружение брокери на имоти”, в момента търсенето от страна на руснаците е насочено към ново строителство, но на маломерни жилища - около 50 кв.м, с ценови диапазон 30 000 - 40 000 евро. Възродилият се напоследък интерес и към покупка на жилища в по-големи градове по Черноморието напълно се е изпарил.
Според Шивачева обаче има голяма вероятност съществуващият все пак интерес на руснаци към жилища в България да се пренасочи към наемането на имоти. Тя посочи, че във връзка с два проекта - рехабилитацията на мощности в “Лукойл България” и строежа на “Южен поток”, вече се наблюдава засилено търсене на жилища под наем от страна на руските специалисти. Това обаче изглежда като капка в морето, като се има предвид, че в последните години руските граждани, регистрирали покупка на имот в България, са средно по 10 000 - 12 000 на година, а общият брой на купените имоти е към 500 000.

Засега никой от експертите в бранша не говори за влияние на случващото се върху цените на имотите. Според националната статистика през първото полугодие дори има лек спад на цените в цялата страна, но поне в шестте най-големи града, където са съсредоточени най-голям брой сделки, има съвсем леко увеличение.

Според “Бългериън пропертис” средната цена на жилищата в района на Слънчев бряг например продължава да е 600-700 евро на квадратен метър до 800-1000 евро за най-новото строителство, което се случва най-вече в западната част на курорта.
В столицата със средна заплата
Купуваме за година 7 кв. м от апартамент
Белгийците могат да си позволят 85

Монитор
Поне 5 години спестяване на средната заплата ни трябват за малко жилище в София.
Със средната си годишна заплата от около 9475 лева на година можем да си позволим да купим 7 само квадратни метра от жилище в София, сочат изчисленията на „Монитор”. В същото време с получаваните за 12 месеца 38 568 евро всеки работещ белгиец може да си купи в София просторен апартамент от 85 квадрата или 2 по-малки.
Спрямо нашите, малко по-високи са възможностите на други граждани на страни от ЕС като хървати и поляци. При цени на апартаментите в българската столица от около 700 евро за квадрат тяхното средно годишно възнаграждение от около 12 400 евро им стига за по 17,7 кв. м.
Гърците вече не могат да вземат нормално жилище
в София, но пък срещу своята годишна средна заплата от 10 044 евро могат да си позволят 14,3 квадрата площ или двойно повече от нас, сочи още статистиката.
В класацията най-близо до нас са румънците. С тяхното средно годишно възнаграждение от 5988 евро те могат да си купят в София едва 8,5 кв.м жилище. С други думи, биха им трябвали поне 4 години, за да могат да придобият малка гарсониера и то при положение, че имотите в столицата ни не тръгнат да поскъпват. От другите ни съседи със средната годишна работна заплата от 8124 евро турски граждани могат да купят в София едва 11,6 кв. м.
Сред хората най-големи шансове да се уредят с нормален апартамент в София са жителите на Люксембург.
Всеки работещ
поданик на Великото херцогство,
ако спести цялата си средна годишна заплата от 50 772 евро, безпроблемно би придобил жилище от около 72,5 квадрата в столицата ни.
Над 40 квадрата жилище по актуални цени в София могат да купят със средното си възнаграждение за 12 месеца поданиците на британската и холандската кралица и гражданите на Франция и Ирландия.
От останалите бивши соцстрани най-големи шансове да си вземат цяло жилище в София със средната си заплата имат чехите. С получаваните от тях 19 600 евро на година те ще могат
да си вземат боксониера от около 27 квадрата.
В Унгария средната годишна заплата е 15 800 евро и с тези пари маджарите биха си купили в столицата ни малка боксониера от 22 квадрата. С по-големи покупателни възможности са словенците, които със своите 27 750 евро могат да инвестират в 38 квадрата жилищна площ в българската столица.
Най-търсени са двустайните до €40 000
От началото на годината най-много сделки са били сключени с двустайни на цена до 40 000 евро, сочат изчисленията на имотните брокери. Допреди клиентите са били склонни да заделят по 45 000-50 000 евро. Част от посредниците отчитат и съкращаване на срока от пускането на жилището за продажба до сключването на договор. Според „Адрес” близо 30% от сделките се сключват в рамките на 30 дни. Според „ЕРА България” времето за продажба отнема средно 66 дни за градовете София, Варна и Бургас. За сравнение през миналата година този срок е бил 120 дни. В последните няколко месеца с почти две трети се е увеличил броят на сделките с жилища. Две са причините за това. Едната е политическата обстановка, а другата - случващото се в банковата сфера, коментират специалисти.
СРЕДНА ЗАПЛАТА (В ЕВРО) В НЯКОИ СТРАНИ:
Румъния 499
България 407
Чехия 946
Унгария 838
Полша 1030
Турция 677
Португалия 1028
Гърция 837
Испания 2072
Великобритания 2552
Белгия 3214
Люксембург 4231
PS: +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Re: Призрачните села и градове в България и цените на имотите!
22-08-2014 - 14:00:53
...и при таз цялата картинка, иде и студена зима с големи проблеми в банковия сектор!?!


Quote
paul
Руският интерес към имоти у нас секна

Онова, което до неотдавна тайно плашеше брокерите на недвижими имоти особено по Черноморието, е на път да се случи - срив в интереса на руснаците да купуват. Макар все още да не се признава от всички, спадът е налице, а някои експерти в бранша с недвижимости дори казват, че се повтаря същият филм като с англичаните - интересът изведнъж е изчезнал и немалко руснаци вече пробват да се освободят от купеното, пише "Труд".Сделките са поне с 30% по-малко

Още през март - април, когато ЕС обсъждаше затягане на визовия режим за посещения на руски граждани в страни от общността, специалисти от бранша отчетоха, че има забавяне и отлагане на планирани сделки. Тогава надделяваше мнението, че това е само временно явление и когато кризата Русия - Украйна отмине, сделките все пак ще се сключат. Но в края на юли и началото на август стана ясно, че определено има криза с руснаците, които бяха движещата сила особено на пазара на ваканционни имоти.

Според управителя на веригата от агенции за недвижими имоти “ЕРА” Теодора Димитрова през първото полугодие на тази година в региона на Варна и Бургас има 35% по-малко вложения на руски граждани в недвижими имоти в сравнение със същия период на миналата година.
“Причините за подобно развитие са комплексни. Но най-важната от тях е геополитическата криза в региона Украйна - Русия. Тя неизбежно дава отражение върху интереса към покупка на втори дом”, каза Димитрова.

Местни агенции допускат, че подобни данни силно подценяват случилото се. Според Владимир Ковалийски от Варна сривът вече е достигнал 50%. Клиентите от Русия и страните от бившето ОНД са се отдръпнали първо от купуване на имоти около Бургас и Слънчев бряг, а по-късно се е случило видим отлив и от имотния пазар по Северното Черноморие.

Нещо повече - дори част от руснаците, които вече са се снабдили с втори дом по Българското Черноморие, искат да се освободят от него и почват да продават. Засега обаче безуспешно, защото най-често искат да вземат за недвижимостта същата цена, която са платили.
“Клиентите, които продават, не искат да разберат, че времената, когато руснаците купуваха, без да питат за цената, отдавна вече отминаха. Всеки се надява, че ей сега ще дойде един милионер от Москва и ще купи точно неговото жилище. Милионерите обаче ги няма и скоро няма да дойдат. Повтаря се същият филм както навремето с англичаните. Имаше голяма вълна от Острова, която бе временна и отмина. После британците хукнаха сами да си продават българските имоти и повече никога не се върнаха”, коментира Ковалийски.
Разликата е единствено в това, че при британците мотивът за купуване на имот в България беше, че тук очакваха възвръщаемост от порядъка на 10% и повече. И се разочароваха, когато видяха, че в най-добрия случай тя е 2-3%, което ги накараха да пренасочат вниманието си към други пазари. Докато руснаците купуват най-често с намерението един ден да дойдат да живеят тук.

Причините

Кризата с Украйна сама по себе си не може да е причината за отдръпване на руските купувачи. Но събитията повлякоха след себе си и силно обезценяване на руската рубла, което почти изведнъж е лишило тези купувачи от предишните финансови възможности.
Друга важна причина е отдръпването на самите туристи от Русия. Поне досега механизмът на този пазар винаги бе свързан с почивка в България. Руснакът обикновено първо идва като турист, харесва му и почва да търси постоянно жилище с цел по-късно да се пресели на Българското Черноморие или поне да доведе семейството си.
А точно това лято за първи път от 4 години насам има спад на руския пазар. Още в началото на сезона туроператорите предупредиха, че записванията са с 10-15% по-малко. В края на юли големи курорти като Албена вече отчитат 5% по-малко туристи от Русия. Освен обезценяването на руската валута причината бе и че Москва призова държавните чиновници да почиват в Крим. За капак на всичко това лято се случи и безпрецедентен фалит на цели 6 големи руски туроператорски фирми, част от които зарязаха туристите си в чужбина, включително и в България. Това ще има дългосрочни последици върху интереса към страната нищо че България не носи никаква вина за проблема.

Слабо търсене на евтини имоти

В резултат на всичко това през последните месеци се наблюдава ориентиране на все по-малкото руски купувачи на жилища към по-маломерни и по-евтини имоти. Според Радостина Шивачева, член на управителния съвет на “Сдружение брокери на имоти”, в момента търсенето от страна на руснаците е насочено към ново строителство, но на маломерни жилища - около 50 кв.м, с ценови диапазон 30 000 - 40 000 евро. Възродилият се напоследък интерес и към покупка на жилища в по-големи градове по Черноморието напълно се е изпарил.
Според Шивачева обаче има голяма вероятност съществуващият все пак интерес на руснаци към жилища в България да се пренасочи към наемането на имоти. Тя посочи, че във връзка с два проекта - рехабилитацията на мощности в “Лукойл България” и строежа на “Южен поток”, вече се наблюдава засилено търсене на жилища под наем от страна на руските специалисти. Това обаче изглежда като капка в морето, като се има предвид, че в последните години руските граждани, регистрирали покупка на имот в България, са средно по 10 000 - 12 000 на година, а общият брой на купените имоти е към 500 000.

Засега никой от експертите в бранша не говори за влияние на случващото се върху цените на имотите. Според националната статистика през първото полугодие дори има лек спад на цените в цялата страна, но поне в шестте най-големи града, където са съсредоточени най-голям брой сделки, има съвсем леко увеличение.

Според “Бългериън пропертис” средната цена на жилищата в района на Слънчев бряг например продължава да е 600-700 евро на квадратен метър до 800-1000 евро за най-новото строителство, което се случва най-вече в западната част на курорта.
В столицата със средна заплата
Купуваме за година 7 кв. м от апартамент
Белгийците могат да си позволят 85

Монитор
Поне 5 години спестяване на средната заплата ни трябват за малко жилище в София.
Със средната си годишна заплата от около 9475 лева на година можем да си позволим да купим 7 само квадратни метра от жилище в София, сочат изчисленията на „Монитор”. В същото време с получаваните за 12 месеца 38 568 евро всеки работещ белгиец може да си купи в София просторен апартамент от 85 квадрата или 2 по-малки.
Спрямо нашите, малко по-високи са възможностите на други граждани на страни от ЕС като хървати и поляци. При цени на апартаментите в българската столица от около 700 евро за квадрат тяхното средно годишно възнаграждение от около 12 400 евро им стига за по 17,7 кв. м.
Гърците вече не могат да вземат нормално жилище
в София, но пък срещу своята годишна средна заплата от 10 044 евро могат да си позволят 14,3 квадрата площ или двойно повече от нас, сочи още статистиката.
В класацията най-близо до нас са румънците. С тяхното средно годишно възнаграждение от 5988 евро те могат да си купят в София едва 8,5 кв.м жилище. С други думи, биха им трябвали поне 4 години, за да могат да придобият малка гарсониера и то при положение, че имотите в столицата ни не тръгнат да поскъпват. От другите ни съседи със средната годишна работна заплата от 8124 евро турски граждани могат да купят в София едва 11,6 кв. м.
Сред хората най-големи шансове да се уредят с нормален апартамент в София са жителите на Люксембург.
Всеки работещ
поданик на Великото херцогство,
ако спести цялата си средна годишна заплата от 50 772 евро, безпроблемно би придобил жилище от около 72,5 квадрата в столицата ни.
Над 40 квадрата жилище по актуални цени в София могат да купят със средното си възнаграждение за 12 месеца поданиците на британската и холандската кралица и гражданите на Франция и Ирландия.
От останалите бивши соцстрани най-големи шансове да си вземат цяло жилище в София със средната си заплата имат чехите. С получаваните от тях 19 600 евро на година те ще могат
да си вземат боксониера от около 27 квадрата.
В Унгария средната годишна заплата е 15 800 евро и с тези пари маджарите биха си купили в столицата ни малка боксониера от 22 квадрата. С по-големи покупателни възможности са словенците, които със своите 27 750 евро могат да инвестират в 38 квадрата жилищна площ в българската столица.
Най-търсени са двустайните до €40 000
От началото на годината най-много сделки са били сключени с двустайни на цена до 40 000 евро, сочат изчисленията на имотните брокери. Допреди клиентите са били склонни да заделят по 45 000-50 000 евро. Част от посредниците отчитат и съкращаване на срока от пускането на жилището за продажба до сключването на договор. Според „Адрес” близо 30% от сделките се сключват в рамките на 30 дни. Според „ЕРА България” времето за продажба отнема средно 66 дни за градовете София, Варна и Бургас. За сравнение през миналата година този срок е бил 120 дни. В последните няколко месеца с почти две трети се е увеличил броят на сделките с жилища. Две са причините за това. Едната е политическата обстановка, а другата - случващото се в банковата сфера, коментират специалисти.
СРЕДНА ЗАПЛАТА (В ЕВРО) В НЯКОИ СТРАНИ:
Румъния 499
България 407
Чехия 946
Унгария 838
Полша 1030
Турция 677
Португалия 1028
Гърция 837
Испания 2072
Великобритания 2552
Белгия 3214
Люксембург 4231
PS: +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Re: Призрачните села и градове в България и цените на имотите!
31-08-2014 - 13:16:02
Кралят на Саудитска Арабия Абдула предупреди, че след месец тероризмът ще дойде в Европа
Бойците от “Ислямска държава”, които действат в Сирия и Ирак, имат планове да заразят света с бубонна чума, пише "independent”.

В открит наскоро техен компютър са намерени 19 страници инструкции за превръщане на смъртоносната бубонна чума в биооръжие за масово унищожение. "Биологичните и химическите оръжия са с ниска цена и висока степен на загуби. Изучаваме различни начини за разпространението им на голяма площ”, гласи указанието.

Вчера Рим затегна сигурността, след като бе разкрита заплаха на “Ислямска държава” срещу папата. Новината гръмна във в. "Илтемпо”, който писа, че според израелското разузнаване ислямистите се целят в папа Франциск като “носител на фалшива вяра”.

Вчера британският премиер Дейвид Камерън разкри, че екстремистите са отправили заплахи и срещу Лондон. Той обяви, че страната е изправена пред много тежка заплаха. Кралят на Саудитска Арабия Абдула предупреди, че “ако не бъде възпрян, след месец тероризмът ще дойде в Европа, а след още месец - в Америка”.

[www.independent.mk]


PS: Биологичните и химическите оръжия са за хората - недвижимите имоти обаче остават!Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2014-08-31 13:19 от paul.
Re: Призрачните села и градове в България и цените на имотите!
01-09-2014 - 09:05:45
Re: Призрачните села и градове в България и цените на имотите!
04-09-2014 - 18:19:29
Доставчикът на електроенергия в Югоизточна България ЕВН ще поиска поскъпване на тока за крайните потребители с близо 18% от 1 октомври, обявиха от компанията във вторник.
От увеличението 10.7% ще остават за компанията, останалите - за НЕК.

Според ръководството на компанията увеличението се налага, за да може да бъде осигурена по-добра услуга на клиентите. С предложенията на ЕВН за промени в цените се коригират грешки на последното ценово решение на ДКЕВР, твърдят от ЕВН.
Re: Призрачните села и градове в България и цените на имотите!
28-09-2014 - 19:30:33
Енергоспестяващите технологии в строителството могат да причинят рак, тъй като вдигат равнището на радон, пише специализираният здравен портал framar.bg. Радонът е вторият причинител на рак на белите дробове след тютюна.
"Енергоспестяващите сгради увеличават концентрацията на радона до 56,6 на сто. Това означава 278 случая на преждевременна смърт или загуба на 4700 години живот годишно само във Великобритания", показват данни от изследване.

Радонът се натрупва в енергоспестяващите сгради заради измененията в стандартната схема на обмяна на вътрешния и външния въздух.
Re: Призрачните села и градове в България и цените на имотите!
02-10-2014 - 07:48:11
ПРЕСА
В София 760 стари и полуразрушени сгради представляват потенциална опасност всеки ден за живеещите или преминаващите покрай тях столичани. Това сочи справка на Столичната община, изготвена за в. „Преса“. Най-много опасни сгради има в триъгълника между булевардите „Тодор Александров“, „Сливница“ и „Константин Величков“ - 183.
Повечето са вдигнати в началото на миналия век, но малко от тях са годни за обитаване. Тези едноетажни къщи са строени от бежанци от Македония и Източна и Западна Тракия, станали жертва на етническо прочистване в тези райони между двете световни войни. Тогава се е забранявало на прокудените ни сънародници да строят къщи. Имало обаче и вратичка в закона - ако по изгрев слънце домът има покрив, то той става законен. Така хората са си вдигали жилища буквално за една нощ. Освен тези малки бежански къщи в район „Възраждане“ има и доста по-големи постройки от началото на ХХ век, които също са запуснати. Другите райони с полуразрушени постройки са централните „Оборище“ - 91, „Сердика“ - 75, „Средец“ - 60, и кварталите „Надежда“ - 50, „Подуяне“ - 45, и Банкя - 37. Най-чисти са районите „Изгрев“ и „Илинден“, където има съответно само две и шест опасни сгради.
От общо 760 рискови сгради 469 трябва да бъдат укрепени или от тях да бъде премахнат елемент, който застрашава сигурността на пешеходците. През последната година са ремонтирани 201, съобщи шефът на дирекция „Контрол по строителството“ Влади Калинов. От януари досега са били изцяло премахнати 128 опасни сгради.
Други 34 предстои да бъдат съборени до лятото на 2015 г. Една от тях - триетажна наркоманска цитадела, разположена непосредствено между двора на основно училище „Найден Геров“ и 48-о ОДЗ „Братя Грим“ в жк „Фондови жилища“, бе разрушена до основи вчера, видя екип на „Преса“. Сагата с бившата водна кула в квартала, превърнала се в страховито сборище на бездомници, алкохолици и криминални елементи, се точи от четири години. След безброй жалби на притеснени родители и жители на района, че децата влизат непрекъснато от любопитство в сградата и е въпрос на време някое от тях да пострада сериозно, сградата бе съборена до основи с багер и хидравличен чук от работници на фирма „Хидрекс“ ООД. Тя е една от трите фирми, които имат договор с общината за извършване на тази дейност.

Строги мерки срещу нехайни собственици
Опасните сгради в София ще може вече по-лесно да се премахват от общината принудително. А разходите по събарянето им ще бъдат за сметка на собствениците. Това предвижда приетата преди няколко месеца нова наредба на Столичната община. Очаква се тя да отпуши работата по премахването на рисковите постройки в София. На кметството няма да му се налага да води както досега дълги съдебни спорове, за да си върне изразходваните средства за събарянето им, а незабавно ще може да получи изпълнителен лист. Така ако собственикът не желае да заплати извършената на практика услуга от кметството, много бързо ще стане длъжник. И съдебен изпълнител може да запорира сметките му или да продаде имуществото му и да покрие дълга.
Досега такава наредба, която ясно да регламентира правилата за тази дейност, нямаше. Процедурата по премахването на незаконните сгради е тромава и се точи с години, като минава и през съда. А парите общината си връща най-рано след 3 г., а в някои случаи след 10 или въобще не си ги получава.
Очевидно общината в София е написала ясни правила. Дано това са направили и общинарите в цялата страна. Въпросът е правилата да не остават на хартия, а стриктно да се изпълняват. За да не се допуска нехайни собственици да застрашават живота на гражданите. Внушителният брой от 469 достигат опасните сгради само в центъра на Пловдив. Това констатира през септември оглед на служители в район „Централен“. В особено тревожно състояние са 125. На притежателите им са връчени предписания за обезопасяване, ремонт или събаряне, в 20 вече е започнала реконструкция. 111 от рушащите се сгради са в Стария град, 22 от тях са на ръба да се срутят сами. През последните години в архитектурния резерват вече паднаха четири къщи.
Над 100 са рисковите постройки във Варна, установиха властите още през 2008 г., след като студентката Гергана Велинова загина под паднала плоча от бетонна козирка в центъра. Най-големи са проблемите с достолепни къщи в центъра, повечето от които са паметници на културата. Според последната проверка рискови са 119 сгради, от които 64 трябва да бъдат съборени.
Около 60 постройки в Русе имат конструктивни деформации. Повечето от зданията постепенно потъват и се деформират. Много блокове, строени в средата на миналия век, обсипват минувачите с падащи части от фасадите. Общо 16 сгради в Стара Загора застрашават живота и здравето на хората, сочи справка, изготвена преди месец. Към началото на годината броят им е бил 21.
Само 13 са опасните постройки в Бургас, стопанисвани от държавата, съобщиха от областната управа. От общината добавиха, че няма необезопасени сгради, които да са нейна собственост.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход