Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Моля за вашите мнения по повод това изказване на Президента

Публикувано от dival 
Re: Моля за вашите мнения по повод това изказване на Президента
18-03-2010 - 09:59:59
Quote
Scyther
Далеч по-ефективно биха могли да се налеят пари, ако просто държавата си изпълни плащанията към бизнеса, макар и това да е спорно,
.
Съвсем спорно е наистина,защото става въпрос за партийния бизнес,за този ,дето прави път за десет хиляди лв.линейния метър,консултира за един милиард,строи сгради от три етажа за десетки млиони и за хилядите държавни поръчки за милиарди които нямат никакво приложение.Тези плащания на партийния бизнес са раздути хиляди пъти само да се точат данъкоплатците и дори да им ги платят с лихвите няма да влязат в икономиката или поне малка част ще влязат в рекламната сфера и оборота на пазарната избирателна система !Ти вярваш ли,че има държавна поръчка,която и да е ,спечелена по честен и достоен начин и със читави и достоверни основания?Ако световната финансова криза,беше криза на частните финансови институции при нас отражението е криза на държавното управление на икономика и финанси!Кризата на властта,която генерира негативи в икономиката и от там криза в обществено-икономическите отношения!Това беше и настройката и разбирането на хората да дадат такъв вот на ГЕРБ!Лошото е,че подкрепата вече е паднала с 6%"и в един момент ще рухне.Следващия спасител ще има същата съдба и резултат,докато не се направи нов обществен договор за ролята на държавата и тя да се постави на точното и място на обществен слуга!
Re: Моля за вашите мнения по повод това изказване на Президента
18-03-2010 - 10:11:39
Quote
Купувач
status,
или си мноооого зле с икономическите понятия, или си много навътре с партийната риторика (на конкретна партия де). Чак не си струва да ти се отговаря...
Банкрутът (мораториумът върху плащанията на държавния външен дълг през 1990 година) е в следствие на невъзможността на държавата да плаща задълженията си или да взема нови кредити, с които да покрива старите. Оставям на теб и парторга да разучите подробностите как и защо се е стигнало до там.
Между другото колко и какво се е изнасяло преди банкрута знам по две линии. Първата, че във Висшия Институт за Народно Стопанство се изучаваше, и втората професионална - тези докери и тираджии някой трябваше да ги организира. Макар и следбанкрутово време. Така, че си спести клишетата, защото все повече навлизаш в непозната за теб материя.
Относно откъде са се пръкнали милиардерите и милионерите - все още е жив спомена в мен за една компания, с която ми се налагаше да работя до средата на 90те години. Компания на син на бивш партиен и държавен ръководител от предибанкрутово време. Компания, която още преди да е създадена беше спечелила милиони, но толкова "успешно" ръководена, че приключи през 96 година. Предполагам, че други подобни компании са имали повече късмет с отрочетата. В тази връзка сега съвсем спонтанно се сетих за един от "видните индустриалци" на България - комсомолеца Банев.


1.Май само ти не си разбрал вече 20 години , че всички "мораториуми" ,"продоволствени кризи" и "спонтанни народни революции" през 1989-1991 бяха необходимата режисура за вътрешнопратийния преврат . Как иначе да обясниш на народа, че "бащицата Тато" требе да си ходи и правилните хора да бъдат назначени за капиталисти.
2.Направи си труда да сметнеш тогавашния външен дълг в съотношение със тогавашния БВТ /може и с износа отделно/ и ще осъзнаеш , че ако тогава сме били в "банкрут" - сега сме в "банкрут по три" . Ама защо ли не обявяваме мораториум ? Ако си икономист / от ВИНС / ще знаеш, че не е проблем абсолютния размер на дълга а как е структуриран и каква е тежестта на обслужването му а от там и кому беше нужен мораториума на Луканов. Също би следвало да си информиран /вече беше признато в прав текст в медиите/ , че Луканов и сие /вкл.Иван Костов/ точно когато обявиха мораториума, са откраднали над 1.5 млд. долара от сметките на държавата и тези пари никой не знае къде са . Точно по това време , всички директори на държавни предприятия "изпищяха на умряло" защото без обяснения им отказаха оборотния капитал / би трябвало да знаеш как функционираше социалистическата икономика !/, парите от държ.бюджет "потънаха" и указанията бяха да се вземат кредити от банките. Вече можеш да си спомниш и кои бяха първите частни банки , с какъв капитал се образуваха и т.н. Е, мога да ти обясня и защо горните събития доведоха до "източване" на държавните и общинските предприятия и последващата им не приватизация а "подаризация" но това е дълга тема.
3.Разсмиваш ме като ми обясняваш какво си изучавал във ВИНС и как си организирал докерите и тираджиите. Щото аз по това време имах пряк достъп от първа ръка за количеството и видовете стоки които минаваха през морските ни пристанища ,летища и митници а това представляваше над 80% от целия обем на вноса и износа.
4.Не се сещам точно за коя партия ме калесваш ама ще ми е любопитно да ми кажеш коя от всички партии в България не е рожба на "партийното инженерство " на столетницата .Изключвам тези на Йоло Денев , Жорж Ганчев, Дертлиев и няколко патриотични ,които са вече в политическото небитие. Иначе разбирам титаничните напъни на много хора да се разграничат от "тоталитарното соц. минало". Няма как да стане - България е малка държава /почти 1/2 от Истанбул като население/ и такива като мен по над 50 год. отлично познават както "героите на социалистическия труд " така и "героите на прехода" а също и сегашните "герои на капиталистическия труд". И за отрочетата им знаем и за роднините им също - публични справочни системи дал нета.
5. Каква партийна риторика, какви пет лева ? Вече писах по-горе, че да си "фил" или "фоб" в БГ на геополитически теми е тъпанарщина. Сега ще добавя, че да си партиен фанатик е тъпанарщина на квадрат съчетана с нечистоплътност. Вече и децата знаят, че партийните фанатици са такива не по убеждение а от користни подбуди и е по правилно да се наричат "клиенти". Последните са два основни вида - "клиенти-спонсори" които плащат за да си запазят позициите и "клиенти-келепирджии", които тепърва почват кариера и замогване с политически протекции.
6. И май сериозно си противоречиш - обсъждания въпрос е не кои са милионерите и милиардерите а как аджеба се появиха след първия "банкрут" 1989 и втория -1997 год. А дали изобщо е имало банкрути тогава ?



Редактиран 2 път(и).Последна редакция на 2010-03-18 10:22 от status.
Re: Моля за вашите мнения по повод това изказване на Президента
18-03-2010 - 10:17:15
Quote
Scyther

Решението на задачката не е толкова просто. Ние вече прекрачихме линията, от която няма връщане назад. Единственото спасение е (1) наливане на много пари и (2) намаляване на данъчните тежести. Първото се постига с харчене на пари от държавата ако ги има. Но тъй като ги няма, има два варианта: Или ги печата, или ги взема на заем. Сам се сети какво означава това и какво имам предвид като казвам, че прекрачихме линията, от която връщане назад няма.
Второто е въпрос на икономическа политика, която да стимулира икономиката, търсенето, потреблението и производството. До сега Дянков действа обратно на тази логика.
Хайде да се съсредоточим върху тази логика. Всъщност до колко я има. (1) и (2) практически се самоизключват.
(1) се постига чрез - "печатане на пари". Отпада заради валутния борд. БНБ не може да прави парична политика. Пък и е извън ресора на недолюбвания Дянков.
Вземане на заем - колко, за какво, от кого? Ако е заради изплащане на ДДС и оставянето на 150000 лешпера на държавна хранилка, ефектът е нулев. Всъщност само би натоварил бюджета в близко бъдеще. И би увеличил дефицита. За к'ъв чеп да плащаме лихви просто ей така, или заради 150000 лешпера?
Намаляване на данъчните тежести - много добре, ама колко още заеми трябва да теглим? Всъщност кои точно "данъчни тежести" ще намалиш? ДДС? Лесно може да се сметне (съвсем грубо) 1 % намаление на ДДС автоматично колко % дефицит на бюджета е. Ще бъдеш учуден от съотношението. преките данъци? от 10 % колко надолу?
Между другото ДДС ще го разплатят, защото няма къде да отидат. Пък и си има срокове по закон. С или без допълнителен дефицит.
По-интересни са неразплатените задължения по договори. Дайте да видим какви точно са? Защото ако са като тези на Масларова в Стара Загора...
И най-накрая другаря Станишев нали наля допълнително пари (доста повече от неразплатените сега). Защо икономиката не цъфна, ами сега професор Чавдар Николов словоблудства по темата?
Re: Моля за вашите мнения по повод това изказване на Президента
18-03-2010 - 10:28:33
status,
хайде по-сериозно! Вземи извади някакви факти, вместо вечните конспирации за оправдание. Това по 1 и 2.
3. С ВИНС не съм особено горд, имайки предвид, че съм превеждал учебници за такива като проф. Чавдар Николов.
И май ще излезем колеги, ако не си схванал още.
4. и 5. То е ясно коя
6. С какво си противореча, че бавно схващам.
Re: Моля за вашите мнения по повод това изказване на Президента
18-03-2010 - 11:02:56
:]...фактите....по сериозно ....:}
аз драги фазата на емпиричното познание за обсъждания период отдавна съм я преминал ....
ти ако имаш проблем с фактите - знаеш къде и как да ги намериш.
И къде видя конспирации - историята ни е такава -"елитарно-потайна"
За милионерите , обяснявам като за дете - когато баницата е "мааааалка баничка"/ като след банкрут/ няма как някои да налапат толкова големи парчета /чак милиардерски / следователно "малката баничка" нее била изобщо малка и изобщо не баничка а тлъста баница . Сега разбра ли ме ?winking smiley
Re: Моля за вашите мнения по повод това изказване на Президента
18-03-2010 - 11:12:47
През 1990 година износа на България надхвърля вноса с ....240 млн. лева. Без външни инвестиции по това време, как точно предлагаш да обслужваме скромния дълг от около 10 млрд долара. Между другото БВП на България за 1990 година мисля, че също беше около 10 млрд долара.
Да видим какви са твоите факти.
Да не забравя, че сме имали и резерв ... 0.



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2010-03-18 11:15 от Купувач.
Re: Моля за вашите мнения по повод това изказване на Президента
18-03-2010 - 11:50:59
Но да се върнем на темата.
Колко всъщност бихте искали да бъде дефицита? И за какво точно да харчи пари държавата?
+++
[www.dnevnik.bg]
пак да припомня - миналата година другаря Станишев налял 4 млрд лева, а някакви признаци кризата да е преборена има ли?



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2010-03-18 13:09 от Купувач.
Re: Моля за вашите мнения по повод това изказване на Президента
18-03-2010 - 13:15:12
Quote
фло
Ти вярваш ли,че има държавна поръчка,която и да е ,спечелена по честен и достоен начин и със читави и достоверни основания?Ако световната финансова криза,беше криза на частните финансови институции при нас отражението е криза на държавното управление на икономика и финанси!
Не вярвам да са много тези държавни поръчки, които да са читави в смисълът, който визираш. Относно второто изречение не съм съвсем съгласен.Корупцията и калпавото държавно управление не е от вчера или днес. То е така от доста години. Но през тези години България натрупваше бюджетен излишък и в общи линии хората от година на година живееха по-добре. Разбира се на кредит. Това направи цялата икономика крайно зависима от чужди пари. Спирането на потоците чужди пари предизвика свиване на потреблението и съответно намаляване на оборотите на фирмите. От там онова, което е влизало в хазната, вече не влиза. Предполагам ще се съгласиш, но едва ли 100% от фирмите в България са я карали на държавни поръчки. Но и те страдат и те съкращават работници. Точно поради липса на оборот. Ето защо вече започвам да се повтарям като казвам, че кризата е криза на кредита. Останалото са ефекти, включително и състоянието на бюджета. Разбира се, съкращенията и реформите са неизбежни. Не само в държавния сектор, а в цялата икономика. Лошото е, че нарастването на безработицата следствие на съкращенията, неизбежно води до допълнително натоварване на бюджета заради обезщетения за безработица и до още по-голям дефицит. От друга страна, безработицата води и до невъзможност за погасяване на битовите сметки, кредитните задължения на хората и не на последно място до още по-голямо свиване на потреблението, респ. приходите от данъци в бюджета. Това води до спирала и се вижда, че повишаването на безработицата в никой случай не помага за стабилизирането на бюджета и икономиката. Ето защо по цял свят се борят да запазват работни места, правят правителствени програми за насърчаване на заетостта и т.н.
Ефектите от тази спирала са очевидни. Липса на пари, която ще продължава да се задълбочава. Като следствие от това, системата е заплашена от колапс, социални и политически вълнения, фалити, нарастваща безработица, нарастваща престъпност, нарастваща емиграция и др. Т.е., вече проблема с кредитите не е само проблем на банките. Кризата се превръща в икономическа, социална, политическа и демографска ако щеш. Но не бива да се забравя, че причината за тази криза е в задлъжнялостта и зависимостта на икономиката от чужди капитали.

Quote
Купувач
Хайде да се съсредоточим върху тази логика. Всъщност до колко я има. (1) и (2) практически се самоизключват.
(1) се постига чрез - "печатане на пари". Отпада заради валутния борд. БНБ не може да прави парична политика. Пък и е извън ресора на недолюбвания Дянков.
...

Купувач, не разбирам как се самоизключват посочените от мен действия. Много закъснях с този коментар и затова нямам време да пиша нашироко. Ще се опитам да го обясня с алегория. Икономиката ни е попаднала в зоната на здрача. Колкото повече нищо не се прави, толкова по-зле. Нещо като автомобил с паднал акумулатор. Въртиш, но не само не пали, ами акумулатора пада още и още. Бензин има, двигател има, ток няма. В икономиката бензина е потенциала, трудовата сила, а двигателя са предприятията, фирмите. Тока са парите. Какво се прави в такава ситуация? Ако просто се чака, акумулатора пада и пада. Бензина изфирясва някъде в чужбина, а двигателя клеясва оксидира и изгнива. Ясно е, че трябва да се рестартира системата. Молиш за ток някой или си зареждаш акумулатора сам. Т.е. или взимаш заем или си печаташ пари сам. А това дали можеш да си печаташ сам, е въпрос на един закон. Преди да тръгнеш да палиш, гасиш фарове, нагреватели и др. консуматори. Т.е. намаляваш данъците, за да стигне тока за стартера, бензиновата помпа и свещите. Подаваш ток, въртиш ключа и палиш. В момента на палене, консумацията на ток е огромна!!! На това в икономиката му викат силна финансова инжекция. Ако тя е слаба, ефектът ще е нулев. Цялата кола се тресе и част от бензина изгаря не където трябва, а в ауспуха с пукот. Неприятен страничен ефект, но в крайна сметка палиш. След като си запалил вече, алтернатора произвежда достатъчно ток за да дозареди акумулатора и да светнеш фаровете. В случая нашият двигател е доста разпърцан, но ако се притегне малко може да изкара някоя година още. Бензина ни е с леко мургав цвят и мирише на чалга, ма все още гори.

Сгреших, че пиша в политическа тема. Очакванията на участниците са за политически коментари и аз вероятно досаждам на някои от тях, а други търсят политическа агитация в постовете ми. Просто залитнах в тази тема заради линка на професора. Извинявам се за грешката си. Политиката не ми е страст и няма да пиша повече в тази тема.

Надявам се да съм използвал подходящата алегория, за да бъде разбрана логиката ми.
Приятен път, че много закъснях!



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2010-03-18 17:19 от Scyther.
Re: Моля за вашите мнения по повод това изказване на Президента
18-03-2010 - 13:33:02
avatar
Quote
Scyther


Сгреших, че пиша в политическа тема. Очакванията на участниците са за политически коментари и аз вероятно досаждам на някои от тях.......

Напротив, напротив....
Приятен път и на теб!

П.П. Само не знам с тази запекла ръчна спирачка в главите какво ще правим.
Re: Моля за вашите мнения по повод това изказване на Президента
18-03-2010 - 20:09:49
Първанов се опасява от едностранни антикризисни мерки
18 март 2010 / News.dir.bg
Много се опасявам да не се сведе всичко до мерки, които са изпълнение на фискалната цел, до балансиран бюджет или съвсем близо до нулата дефицит.

Това каза президентът Георги Първанов в Благоевград, цитиран от БГНЕС. Много е важно да има мерки, които реално да стимулират икономиката. Важното е тези мерки да съдържат такива идеи и предложения, в това число и законодателни, които да поощряват бизнеса, коментира Първанов по повод станалите популярни в последните дни антикризисни мерки, готвени от правителството.

Мерките трябва да спомогнат бързото изплащане на задълженията към средния и дребен бизнес, смята още Първанов.

"Важното е да не се допусне социалната цена на тези мерки да се прехвърли върху някой от най-слабите в социално отношение общности – пенсионерите и майките. Особено важното е да не се допусне и срив в сферата на отбраната и МВР, защото там, освен че ще падне мотивацията на служителите, би могло да се стигне и до дестабилизацията на сектора, с трайно негативни последици“, отбеляза още държавният глава.
Според него от особено важно значение е да се търсят възможности за повече приходи, да се затегне системата и най-вече да започне обсъждането за приватизация на държавни активи, като това трябва да се направи предпазливо и разчетено, за да не се приватизира на всяка цена.

Важното е да мислим за бъдещето поколение, в крайна сметка трябва да излезем от кризата с една конкурентна икономика, смята още Георги Първанов.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход