Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

търся мнения за сглобяемите къщи

Публикувано от toniko 
Re: търся мнения за сглобяемите къщи
01-09-2008 - 08:49:07
Аргонавт, бях решил да не пиша неща , които не са интересни за широката аудитория в този форум, но след като отвори дума за учебници ще ти цитирам нещо от "Дървени и стомано-дръвени конструкции" на М. Брайнов от 1962г., стр. 183.
"Поради промените, които настъпват в гнездата им вследствие на неизбежните промени в температурно-влажностния режим на околната среда, съпротивлението на гвоздеите и донякъде на винтовете на изтръгване е ненадеждно и нетрайно.
Ето защо носещата способност на гвоздеите и винтовете на изтръгване може да се използва само в неотговорни случаи, като обшивки и др....."
След това следват обяснения какво трябва да се направи ако все пак решим да ги използваме, ама вече става прекалено високо нивото.
Та запомни - при положение, че се продават болтове, планки по-добре е да ги използваш. Както правят французите, защото така пише в книгите.
Re: търся мнения за сглобяемите къщи
01-09-2008 - 08:59:28
Първо се изчисляват усилията в конструкцията от товари и комбинации в тях, след това се изчисляват елементите и съединенията на база на комбинациите от усилия.
Не е лесно да се обясни във форум и не е нужно да ти е ясно.
Ако ти е интересно - запиши се да учиш. Това надхвърля общата култура на образован човек. Не случайно американците правят простотии с техните къщи и не случайно им ги духа вятъра.
Re: търся мнения за сглобяемите къщи
01-09-2008 - 09:06:12
avatar
... а на руснаците дървените къщи не мърдат... и са сглобки само дърво/дърво!!!
Re: търся мнения за сглобяемите къщи
01-09-2008 - 20:14:59
[store.picbg.net]

Има малък напредък поне така ми се вижда.. почнаха да коват и горе... венеца за които вие казахте.Мисля че него метнаха. Това е новото което ми се видя за момента.
Re: търся мнения за сглобяемите къщи
01-09-2008 - 23:00:33
4ovek ,

като започнахме да цетираме учебници да продължим . Не ми е попадал този учебник на Брайнов , но аз използвам на Чавов и един съвместно написан от двамата . Никъде там не е споменато изречение в списъла на това , което цитираш .
Нещо повече . В "Дървени мостове" написан от двамата и издаден през 1957 в предговора е написано : " Авторите са на мнение , че дефицитността на дървения строителен материал у нас не може да оправдае ограничаването на дървените инженерни съоръжения , най-малко в онези случаи , в които тези съоръжения са целесъобразни . Особеностите на строителния материал придават на дървените инженерни съоръжения безспорни технико-икономически и естетически предимства и качества. Икономията на дървен строителен материал трябва да се търси предимно в онези строителни области , в които той се използва в несравнимо по-големи количества , а също така и чрез усъвършенстване на дървените конструкции . В подходящите за тях случаи дървените мостове намират приложение във всяка напреднала страна." В главата за съединения и съединителни средства присъстват и ПИРОНИТЕ. Никъде не пише , че в такива отговорни съоръжения като мостовете да не се използват пирони. Дори пироните са за предпочитане в определени случаи пред болтовете , защото в едно съединение се поставя по-малко на брой болтове , метала е по-твърд от дървото и болта си прави легло , т.е при оразмеряване е за предпочитане да се използват повече , но по-тъкки съединителни стредства .

За мен спора дали пироните или болтовете са по-добри съединителни средстава е безсмислен , защото и едните и другите имат своето приложение. Това , което ти и Николов пишете и най-вече тук по форумите , води до обезсмисляне на дървените конструкции , забулване в някакви мъгляви теории или хвърляне на фрази ей така . Разбира се , че всеки има своето мнение , но какво ще му кажете на Джуниар70 , като иска да строи такава къща - ще го разубедите или ще му докарате къща от Русия , защото там били най-добрите.
В никакъв случай да не си помисли , че може да я построи сам. Общо взето става като във Вапцаровото стихотворение "Ще строим завод"

Ще строим завод,

огромен завод,

със яки

бетонни стени.

Естествено , че бъдещето на бетона и на яките бетонни стени.
Инерции на времето....

А , щях да забравя , като ходите в Копривщица , Жеравна , Трявна и други градове от Възраждането , носете си каски , че като духне малко вятър хвърчат пирони от къщите.








Re: търся мнения за сглобяемите къщи
02-09-2008 - 00:07:05
avatar
Re: търся мнения за сглобяемите къщи
02-09-2008 - 04:48:54
И на мене сеченията ми се струват крайно недостатъчни, а начина на захващане на стените към фундамента- направо странен!!Не виждам рамка съставена от хоризонтални и вертикални греди, която да образува стена!!!Анкерирането на т.н. венец за бетона, от импрегниран материал според мене е предпоставка за една много по яка по нататъчна конструкция!!Струва ми се че пода ще бъде направо в/у бетона, с някаква изолация предполагам, но аз бих наредил гредоред поне 15 см. висок за да повдигна пода от цимента и да оставя место за обратни и прави води. Това поне е моето мнение.
Това беша мението ми за къщата на комшията на Калински!



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2008-09-03 00:18 от Don Balon.
Re: търся мнения за сглобяемите къщи
02-09-2008 - 04:55:54
Дончо, имам само една забележка към твоя начин на анкериране. Правилото е: J образни анкери с поне 12мм. диаметър се заваряват към арматурата и тогава се залива бетона. Аз не бих разчитал на тези самозаконтрящи се анкери!!!



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2008-09-03 00:16 от Don Balon.
Re: търся мнения за сглобяемите къщи
02-09-2008 - 07:10:20
до колкото виждам, няма мазе, зидът няма мембрана, а колоноте са хванати директно в бетона БЕЗ ХИ. ами, Господ да помага на тези които ще живеят там. дано ходят там 1-2 пъти в седмицата само, иначе от здравната каса ще трябва да им повишат вноските. това е при положение, че къщата не падне преди да ги хване артрита...
Re: търся мнения за сглобяемите къщи
02-09-2008 - 08:57:05
А бе Аргонавт, като не разбираш защо пишеш?
Пироните не се използват, когато се налага да работят на изтръгване. Което значи, че са успоредни на усилието. Трябва да се използват когато усилието е перпендикулярно и пироните да работят на срязване. А когато е невъзможно да се направи така се използват други съединителни средства. Не знам как по-просто да го напиша за да вденеш.
Не чети учебници дето не разбираш.
А на Джуниър ще му кажа да си наеме някой, който разбира за да му каже къде какво съединение да използва. Къде пирон, къде болт...
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход