Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Анкета: Подкрепяте ли стачката на учителите?

Публикувано от Ronia 
Re: Анкета: Подкрепяте ли стачката на учителите?
15-11-2007 - 11:25:20
Не разбрахте, че не може да обвинява съвкупно. Колко трябва да си наивен, за да кажеш, че ”учителиТЕ” искат да се върне социализма, комунизма или нещо друго?

Учителите не можели да се ”пласират”, защото са некадърни. Напротив, могат и затова няма млади учители в училищата. Защо не се пробват бизнесмените като учители? Да видим колко ще се пласират...

Не прави с другите това, което не искаш да правят с теб.
Re: Анкета: Подкрепяте ли стачката на учителите?
15-11-2007 - 12:24:48
v.i.s.,
По-горе с теб бяхме на по-близки мнения.
Понеже цитираш основно мен, се обаждам пак за да те поправя.

v.i.s. Написал:
-------------------------------------------------------
> Не разбрахте, че не може да обвинява съвкупно.
> Колко трябва да си наивен, за да кажеш, че
> ”учителиТЕ” искат да се върне социализма,
> комунизма или нещо друго?


Да, безспорно, не всички учители са единодушни по този въпрос, но ТЕ допускат точно такива гласове да са най-силни. И не става дума да "връщат" социализма, а за прокламираните желания:
"Да работят според възможностите си (с всичките усложнения и невъзможност за качествена работа, за които говорят) и да получават според потребностите си (независимо какъв и как е измерен резултата)"

> Учителите не можели да се ”пласират”, защото са
> некадърни. Напротив, могат и затова няма млади
> учители в училищата. Защо не се пробват
> бизнесмените като учители? Да видим колко ще се
> пласират...


Тук ставаше дума да се "пласират" в техния си бранш (примерно на 1000лв. заплата), което те до ден днешен не искат да приемат, че е тяхна си работа, което днес почти цялото население прави.
Re: Анкета: Подкрепяте ли стачката на учителите?
15-11-2007 - 12:47:42
А защо си мислиш, че няма бизнесмени, които обучават хора. Реално във всяка малко фирма всеки нов служители или работник се обучава и всеки пищи не от това, че му се налага да обучава, а че сле като се научат напускатsmiling smiley Я прочети мненията на r_stoma, който е архитект и е обучавал млади архитекти.
Аз лично не бих се пробвал като учител в училище защото е ниска заплатата, ама след някой и друга година ако ми потръгне и ми се живее по-спокойно за разнообразие може и да се пробвам - ей така с благотворителна целsmiling smiley Ако си осигуря достатъчно доходи без да ми се налага да работя за да не водя празен , безсмислен живот може и да уча деца в строителен техникум. Т.е. като държавата не може да помогне може да помогнат хора, които искат да предадат нещо на някого , защото виждат в това смисъл в живота.
Ако трябва да си говорим сериозно на този етап най-реалното нещо , което може да се направи за образованието е не да се търсят спонсори , а де се работи по програми при които учениците да ходят на платени практики във фирми по специалността , която учат.
Re: Анкета: Подкрепяте ли стачката на учителите?
16-11-2007 - 14:49:15
Човече, май още живееш в 19 век. Почвам сериозно да си мисля, че май си завършил някои килийно училище.
Този отживял във времето си модел - чирак, калфа и чорбаджия не може да ти се разбие с нещо рационално.
Докато са ни такива мениджърите цялата държава ще бъде в калта!
Re: Анкета: Подкрепяте ли стачката на учителите?
16-11-2007 - 15:03:47
avatar
Huba-Buba Написал:
-------------------------------------------------------
> Човече, май още живееш в 19 век. Почвам сериозно
> да си мисля, че май си завършил някои килийно
> училище.
> Този отживял във времето си модел - чирак, калфа и
> чорбаджия не може да ти се разбие с нещо
> рационално.
> Докато са ни такива мениджърите цялата държава ще
> бъде в калта!


Не мисля,че моделът е остарял,а че на работодателите не им се ще да направят ясни критерии за различните нива.Когато служителят достигне по-горното ниво,трябва наистина да го почувства-за да има стимул да дава най-доброто от себе си.
От друга страна,все още голяма част от хората са убедени,че само защото са с тапия в ръка,е редно да бъдат началници с космическа заплата и всички екстри.Може да стане,но ако се кандидатират за министър-председател,като Станишев... :}
Re: Анкета: Подкрепяте ли стачката на учителите?
16-11-2007 - 16:22:48
19 век си е перфектен - направо е идилияsmiling smiley
Ако го сравнявам с 21 век - сега хората са по-богати защото екплоатират отркитията направени предимно през 19 и началото на 20век.
Едниственото с което човекът от 21 век превъзхожда тоиз от 19 е лакомиятаsmiling smiley
Re: Анкета: Подкрепяте ли стачката на учителите?
18-11-2007 - 21:14:39
Подкрепям я разбира се.Жалки заплати.Пак добре е ,че ги има учителите.Никоя друга професия не е така публично обсъждана,обругавана.Нима всички останали са перфектни в своята област,само учителите ли са несвестни.Знае се че във всяко стадо има мърша,колко инженери,архитекти,лекари,аптекари ит.н.са били така публично обсъждани,аз лично не зная, да те са елита на нацията,видите ли само учителите трябва да се обсъждат,тях ще ги оценява цялото общество.Всеки е компетентен и дава съвети как учителя да си върши работата, що тогава всички не се пренасочат към учителството и без това има недостиг на учители и хората масово подават оставки.За да си учител трябва освен да си компетентен по даден предмет,трябва да си компетентен и по много други въпроси,като гражданска защита,пожарна безопастност, здравно образование,безопасно движение и още и още , да можеш да разбираш всяко дете,да го насочваш , да си толерантен за да не нараниш детската психика и всичко това за 300 лева,много ли е.?Аз имам две деца и понякога трудно ги изтърпявам,че са мои,добре,че има баби.Дали всеки се е замислял над това,или само заучени клишета,половин ден са на работа и какви дълги отпуски имат, тези пари им стигат.Определено не съм съгласна,може би резултати ще има когато наистина тези хора получат достойно възнаграждение,не само финансово , а и уважението хорско за труда и грижите,които полагат за децата ни. Аз лично им се прекланям за търпението.А има страни в Европа,които след пет години работа като учител,държавата задължително му осигурява една година отпуск,почивка,здравни прегледи,курсове за квалификация,за да бъде пълноценен като учител.Нашите учители с тези заплати дори и не могат да си помислят за почивка,камо ли да отидат.
Re: Анкета: Подкрепяте ли стачката на учителите?
19-11-2007 - 10:43:25
avatar
zorinka Написал:
-------------------------------------------------------
> Подкрепям я разбира се.Жалки заплати.Пак добре е
> ,че ги има учителите.Никоя друга професия не е
> така публично обсъждана,обругавана.Нима всички
> останали са перфектни в своята област,само
> учителите ли са несвестни.Знае се че във всяко
> стадо има мърша,колко
> инженери,архитекти,лекари,аптекари ит.н.са били
> така публично обсъждани,аз лично не зная, да те са
> елита на нацията,видите ли само учителите трябва
> да се обсъждат,тях ще ги оценява цялото
> общество.

Хората от всички останали професии са учени от учители.Ако има калпави сред тези специалисти,то калпави са били и учителите им,които са им дали дипломи без нужните знания..... smoking smiley
Re: Анкета: Подкрепяте ли стачката на учителите?
19-11-2007 - 11:16:43
Смешно е да се гледа на чителя като на човек, който само преподава. Той си има и много други функции и точно това плаши хората. Например: понеже мама и тате не могат да си възпитат чедото, тази роля се вменява на учителя и ако не дай боже от отрочето им нищо не излезе, поне има кого да плюят. Ей за това бяха и всички мрънканци от страна на родители - защото не могат да си гледат децата.

Камелия, мацка, знаеш, че не учителите са виновни за калпавия мениджмънт в страната ни smiling smiley Недей така, и аз не съм съгласна напълно с прословутото учителско съсловие, но пък и знам, че там има някои неща, които можем да променим, за да имаме по-добри резултати smiling smiley

Не прави с другите това, което не искаш да правят с теб.
Re: Анкета: Подкрепяте ли стачката на учителите?
19-11-2007 - 12:29:57
avatar
v.i.s. Написал:
-------------------------------------------------------
> Смешно е да се гледа на чителя като на човек,
> който само преподава. Той си има и много други
> функции и точно това плаши хората. Например:
> понеже мама и тате не могат да си възпитат чедото,
> тази роля се вменява на учителя и ако не дай боже
> от отрочето им нищо не излезе, поне има кого да
> плюят. Ей за това бяха и всички мрънканци от
> страна на родители - защото не могат да си гледат
> децата.

Малко си противоречиш.От една страна,изтъкваш,че имат и други функции,от друга-родителите вменявали ролята на възпитатели на децата им.Аз по-скоро,друго имам предвид-това,че пишейки тройки по милост и прехвърляйки нищо не знаещи индивиди от клас в клас,всъщност учителите заблуждават и децата,и родителите че си вършат работата.

> Камелия, мацка, знаеш, че не учителите са виновни
> за калпавия мениджмънт в страната ни Недей така,
> и аз не съм съгласна напълно с прословутото
> учителско съсловие, но пък и знам, че там има
> някои неща, които можем да променим, за да имаме
> по-добри резултати

Така е,затова повечето родители искаха да има оценка на качеството на учителския труд. Което срещна невероятна съпротива.Както знаеш,учителите се обявиха и срещу годишните тестове,и срещу матурите.



Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход