Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

за или против комисионната на брокерите,ако не защо

Публикувано от turbozol 
Анонимен потребител
Re: за или против комисионната на брокерите,ако не защо
24-09-2007 - 13:03:39
Quote

двете страни трябва да възложат на АНИ, защото другият вариант няма да им бъде сигурен и изгоден

Това всеки сам си го преценя за себе си.

Проблема е, че в момента му "налага" да ползва АНИ и то точно определена - тази на продавача. Аз съм за това купувача да може да си избира - да си върши работата сам, да си вземе АНИ на която той има доверие или да наеме тази на продавача?

Не мога да разбера защо всички АНИ са стиснали по един имот и стискат ли стискат да вземат комисиона и от двете страни. Ами днеска ще преставлявате продавач, утре купувач и т.н. Адвокатите защо не се натискат да представляват и двете страни а?



Re: за или против комисионната на брокерите,ако не защо
24-09-2007 - 13:05:08
Защо всички недоволни дават" препоръки "лишени от всякаква логика ,а просто не обяснят,защо не искат да платят? -от какво точно са недоволни-от некомпетентност ,измамени ли са от някой,подведени ли са - и от кого или как точно
е станало да дадат пример ясно ,точно и конкретно,а не да дават безценни съвети на които и децата биха се смели.Ако не дадат пример то този типаж на недоволните не си ли остават в категорията на хора които всичко им е скъпо до края на живота им и предпоччитат да не дават пари за нищо-казано в прав текст "дзивтари"ако са такива да не се обиждат,но нека не занимават околните с мъдростта си...
Анонимен потребител
Re: за или против комисионната на брокерите,ако не защо
24-09-2007 - 13:11:39
Твоята цел да видиш какво мисли отрещната страна (клиентите) ли е или да ги заклеймиш?

Тука никой не оспорва, че за възложена работа трябва да се плаща.

Пак ще попитам - кой е този, който не иска да плаща за възложена от него работа?
адвокатите
24-09-2007 - 13:29:33
Тинки, стига си ги спрягал тия адвокати... ако зависеше от тях, щяха не само да представляват и двете страни, ами и функциите на съдиите да изземат :}
Адвокатите могат нормативно да представляват само едната страна по делото, тъй като в противен случай би се получил конфликт на интересите. По същата причина и на съдиите може да се поиска отвод, ако се установи, че биха имали интерес да решат казуса в една или друга посока.
И преди да ме контрираш, че при АНИ е същото, ще ти отговоря, че при едно съдебно дело обикновено всяка от страните се бори да докаже собствените си твърдения и да спечели в ущърб на другата страна, а при сделка с недвижим имот и двете страни имат взаимен интерес сделката да приключи по най-добрия за всички участници начин - именно за това помага посредника.
Анонимен потребител
Re: адвокатите
24-09-2007 - 13:39:12
Всеки купувач има за цел да купи на колкото се може по-ниска цена, а всеки продавач да продаде на колкото се може по-висока цена.

Адвокатите дори и да можеха да представляват и двете страни и на съдии да се правеха нямаше да изкарат повече пари. Парите са определени (като баница) въпроса е кои колко от нея ще вземе. Е, кадърните вземат повече, некадърните по-малко и това не е обвързано с това дали представляват и двете страни или само едната.

Помислете малко не е ли по добре при всяка сделка станите да се представляват от различни АНИ. Всеки си има собствена АНИ на която и има доверие и на която плаща. Тогава никой няма да обвинява брокера на отсрещната страна в пристрастие.

Re: за или против комисионната на брокерите,ако не защо
24-09-2007 - 13:41:48
До Тинки.-Клиент е този ,който има поведение на клиент,ако имаше коефициент на интелигентност над 10% щеше да разбереш,че "заклеймявам"само тези които не са клиенти-това е.Въпросът ми е във връзка с това -от какво не е доволна отсрещната страна и това изключва стойността на комисионната.ПОВТАРЯМ-нека някой да напише от кого и за какво не е доволен,за другите които им е скъпо съм дал коментар...
Re: за или против комисионната на брокерите,ако не защо
24-09-2007 - 13:44:46
avatar
"ако имаше коефициент на интелигентност над 10% ...."

ХАХАХАХА
И колко е 10% коефициент на интелигентност, ако смея да запитам
:} :} :}
Re: за или против комисионната на брокерите,ако не защо
24-09-2007 - 14:21:44
Леле, не мога да повярвам - регистрирах се само заради тази тема... А чета от няколко месеца.
Та, да се изкажа /с уточнението, че работя в АНИ/:

Първо, темата е формулирана супер смешно - ами ако има някой изцяло против комисионната на брокерите да даде предложение и АНИ да започват вече да работят благотворително или да ги изпозакрием smiling smiley

Второ, ще ми обясни ли някой защо се говори само за продажби? Да вземем например наемите - ОК, човек ми се обажда и аз наистина за едно обаждане няма за какво да му искам комисионна. Но в момента, в който той иска аз да го заведа на оглед и да го свържа по този начин с Наемодателя - е, това вече си е услуга и той ще трябва да си плати за нея. И той много добре знае колко ще му струва още преди да се е обадил. И за какво му взимам пари ще ме попита някой недоволен. Ами за това, че аз знам къде има апартамент, който ще му хареса, а той не знае; за това, че аз ще го заведа там и това ще отнеме от времето ми /а, времето, уважаеми клиенти, е пари - както за вас, така и за нас/; за това, че аз ще му обясня плюсовете и минусите на апартамента, аз ще му разясня ситуацията на пазара, аз ще му помогна да се ориентира какво точно търси.
Защо и Наемодателят трябва да ми плаща? Защото АНИ /или поне сериозните/ дават луди пари за реклама /която на него му е включена в комисионната ни/, защото аз ще го свържа с Наемателя, аз ще му изготвя договор, АНИ ще му осигури юридическа консултация, аз ще хваля апартамента му и ще му търся наематели според неговите изисквания и аз ще направя имота му отдаваем. С една дума - защото аз знам какво иска той.

Трето, дори и да говорим за продажба, при завършените жилищни или офис, търговски и т.н. площи, горните доводи отново си важат. Да не говорим за всичката документация, която минава през АНИ и всички спорове на двете страни, които АНИ потушава.

Четвърто - ако някой си има брокер, но ми се обади лично, а не ми звънне брокерът му, значи нещо не е наред. Или брокерът не е в час и не е намерил офертата, която интересува клиента му, или клиентът се опитва да заобиколи брокера си. Ето защо този клиент няма да се срещне с Продавач/Наемодател преди да ми подпише протокол за оглед, чрез който го запознавам точно колко пари ще ми дължи за услугата. Ако пък не му харесва неговия брокер и иска аз да го заместя - никакъв проблем. Срещу съответното възнаграждение.

Пето - примера с хладилниците. Смешно. Освен на гръб можеш да си го носиш и с личен транспорт. Магазинът просто ти предлага още един вариант, от който ти не си длъжен да се възползваш. Същото е и с АНИ - те работят с комисионна, ти го знаеш и имаш избор дали да си търсиш сам или с АНИ. Ако не те мързи ще провериш в няколко какви са комисионните и ще си избереш своята АНИ. Аз не мога да започвам всяка обява с ”комисионна 3%” - самата аз бих се отвратила от подобна оферта и не бих се обадила. Но ето че така или иначе всички знаят колко са комисионните на АНИ - между 2.5 и 3 %. Значи няма неинформирани, нали?


Анонимен потребител
Re: за или против комисионната на брокерите,ако не защо
24-09-2007 - 14:46:49
Quote

Но в момента, в който той иска аз да го заведа на оглед и да го свържа по този начин с Наемодателя - е, това вече си е услуга и той ще трябва да си плати за нея

Това е услуга, която ти правиш на наемодателя. Той е дошал при тебе и е казал - рекламирай ми имота, води ми клиенти. Ти си подписал договор с него. Е, това че ти си завел наемател до имота е услуга, която ти си поел да свършиш на наемодателя когато си приел възложената от него услуга.

Quote

И той много добре знае колко ще му струва още преди да се е обадил

И къде точно го пише в обявата че и ние да го научим?

Quote

Ами за това, че аз знам къде има апартамент, който ще му хареса, а той не знае

Браво, значи се плаща за информацията. ами пусни си обява - продавам информация. Между другото тука много се бият в гардите как предлагат услуги, а не информация и се правят че не им пука от това че интернет може да ги помете. Ти поне си го казваш в прав текст.

Quote

това ще отнеме от времето ми

Това време ти го плаща наемодателя като е подписал договор с теб да му рекламираш имота. Ако ти рекламираш имоти без да си подписал договор значи работиш за тоя дето духа и не искай от клиентите ти да ти плащат за това.


Quote

за това, че аз ще му обясня плюсовете и минусите на апартамента, аз ще му разясня ситуацията на пазара, аз ще му помогна да се ориентира какво точно търси

Това ако някой изрично го поиска - съгласен съм нека си плати, но ако не го е искал от теб - какво правим тогава. Все едно паркираш си колата на паркинга - връщаш се след 30 минути и я - някой я измил. Е ти дължиш ли пари за миенето или само за паркинга.


Quote

всичката документация, която минава през АНИ и всички спорове на двете страни, които АНИ потушава

Някой АНИ да я е карал да се занимава с документация касаеща купувача. Да я е карал да потушава спорове. АНИ трябва да се грижи само за интересите на клиента който я е наел. Отсрещната страна да си се оправя както намери за добре.


Quote

ако някой си има брокер, но ми се обади лично, а не ми звънне брокерът му, значи нещо не е наред

Защо нещо да не е наред? Ето ти следната ситуация. Аз си търся нещо специфично. Продавач тука ме нарече "турист" защото за 1 година не мога да харесам нищо. Е аз вместо да му губя времето на него да ми търси имоти си ги търся сам. Когато намеря това което ми трябва ще му се обадя да ме представлява при сделката. Какво ненормално има. Услугата има две части - търсене на имот и оформяне на сделката. Защо аз да не свърша едната част, а Продавач другата?

Quote

Аз не мога да започвам всяка обява с ”комисионна 3%”

Нали това е цената, която искаш за услугата си?
Защо да не можеш да я напишеш?


Quote

- самата аз бих се отвратила от подобна оферта

А защо? Дали не е защото просто не трябва да се дължи комисиона от страна на купувача при пусната обява за продажба в случай че не се иска друга услуга?

П.С. Забравих хладилниците. Ами той и магазина работи на комисиона - да не би сам да произвежда хладилниците. Важно е да има избор - да ползваш или не "допълнителните" услуги на този който рекламира стоката. Прави разлика между стока и услуга.

Всички знает колко е ДДС-то и кои обявяват цени без ДДС и кои с ДДС - защо тогава на рекламните брошури е задължително да се пише с или без ДДС?



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2007-09-24 14:50 от Тинки Уинки.
Re: за или против комисионната на брокерите,ако не защо
24-09-2007 - 15:11:33
Само отивам да хапна и идвам да ти отговоря smiling smiley
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход