Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

ПРОФЕСИОНАЛНИТЕ ФОТОГРАФИИ НА ИМОТИ - от ключово значение за доброто представяне на имотите в интернет!

Публикувано от Ivo.NovDom 
Re: ПРОФЕСИОНАЛНИТЕ ФОТОГРАФИИ НА ИМОТИ - от ключово значение за доброто представяне на имотите в интернет!
07-05-2009 - 20:07:29
Додо2, нямам проблем с канонците - никакъв *smiley_ahh* spinning smiley sticking its tongue out така че всичко е ОК.
Сапунерите снимат само във формат Jpeg!!! Занесат ли се сбъркани снимки вкъщи, няма оправяне...то май само аз виждам разни там дефектчета...
Гледах видеото на фотографа, като качество е върха! Внимателно режисирано, без да се пипа варио...
Видях го жироскопа, да ти кажа ако всеки със сапунерка си набави по едно жироскопче, няма да има нужда от светлосилен обектив, направо ще цепят мрака - *ok* spinning smiley sticking its tongue out
Проблем е само, че жироскопът струва колкото 10-15 сапунерки smiling smiley
Показвам нагледно какво снима "хубава широкоъгълна" сапунерка от типа на Nikon P50 на максимално възможен широк ъгъл. И какво може да заснеме ДСЛР с широкоъгълен обектив (с обхват 99 градуса хоризонтално). Видимо се губят около 2/3 от кадъра.






Редактиран 3 път(и).Последна редакция на 2009-05-17 19:43 от Ivo.NovDom.
Здравейте, благодаря Ви за обстойните отговори. От всичко написано схващам съвсем тактичния намек, че Nikon Coolpix P50, който ползвам в момента не е най-добрия вариант, въпреки че се изръсих около 400лв.за него :g:. Както обича да казва моя адвокат "който не плаща добре, плаща два пъти" *yes* . Явно ще сменям техниката с NIKON D5000 стига да излезе на пазара. Единственото което ме възпираше до момента да взема подобен фотоапарат е, че е по-обемист и не е много удобен за мъкнене по огледи. Но се оказва, че колкото и да е удобна "сапунерката" не става за моите цели.
Иначе във Photoshop човек може да направи чудеса като това например
но от отговорите ви разбирам, че трябва и добър фотоапарат преди всичко. То е ясно, че за да вземеш трябва преди това да дадеш. За да имаш сделки, трябва да представиш имота по подобаващ начин. Не говоря за тотална манипулация, а за добра презентация.
Благодаря ви за отговорите и за добрата тема, защото е една от малкото позитивни теми в тоизи Форум. clap: :ami:

С риск да стана досаден искам да попитам и за панорамните снимки. Трябва ли специален софтуер за обработката им и в какъв формат трябва да се запазят след това?
Ако мога пък аз да помогна нещо с Photoshop, ще го направя с голямо удоволствие. Или вижте повече за различни техники с Photoshop ТУК.
Ivo.NovDom Написал:
-------------------------------------------------------

> 2. Снимал си в режим S - приоритет на скорост и
> скорост 1/100сек ??? Този режим се ползва за
> снимане на спортисти например - апарата се наглася
> да снима при висока скорост на затвора за да не се
> размазват образите поради това че се движат.
>
> За снимане на интериор се ползва режим А -
> приоритет на бленда, позволява да зададеш бленда
> от порядъка на 11, 13, 16...което в комбинация с
> широк ъгъл ще хване всичко в стаята на фокус
> (увеличава се полето на рязко изобразените обекти
> DOF проченете малко теория, по-горе има линк). За
> съжаление при тази бленда времето за експозиция
> драстично се увеличава и ...отново идва нуждата от
> статив. При бленди > 5-7 вградената светкавица
> не може да "пробива" - и видимо започва да не
> върши работа
>
> Светкавицата, не зная дали можеш да определяш
> мощността и с твоя модел, ако може, корегирай
> мощността и към увеличаване +0.3 +0.7 или +1.0,
> когато забележиш че далечния ъгъл на стаята тъмнее
> в кадъра и опитай отново същия кадър.


Ааа, знаеш ти, знаеш. Щом ми позна режима на снимане в момента, когато съм ги правил - S priority, а пък и на 100 го закова (както си и беше), наистина си доста напред във фотографията. Не ми се "играеше" на бленда, нито си бях взел триножника, но си напълно прав - нещо като се прави, да се прави като хората. При приоритет на скорост 100, някъде към 7.5 идва блендата и точно понеже не си бях взел статива и светкавицата, карах на вградена, иначе с другата е "друга България", има и доста добър начин за снимане с отразена в тавана светлина от светкавица.

Хайде, че започвам "да се оправдавам" като ученичка... За обективите, последно време съм се "кротнал" и съм се примирил с 2 само - 18-70 и 70-300 мм, които ми дават прилично доборо качество при сериозен обсег (18-300), не са върха на Никон, но пък нося само 2. Имам и 2 с убийственно качество - фиксирани (винаги по добри от zoom). 24 mm, много бърз - с бленда 2.8 (просто кристален) и 105 мм (портретен). Лошото е, че са ми от ерата на лентовите апарати и сега на DSLR като ги умножа грубо по 1.5 и характеристиките вече не са същите, а да тръгвам тепърва да купувам от 2000 лв. нагоре обективи, не ми се занимава - това пък ще ме "дръпне" и към по-добро тяло и спиране няма. Скоро "превъоражих" Hi-Fi и Home Cinema системите и знам как е, ха да поизравниш качеството на едно с друго (тенденцията е да вдигаш по-слабите към по-силните компоненти) и се стига до суми съизмерими с имотния пазар преди 4-5 години smiling smiley
Клевър, показах на снимката колко "вижда" NIKON P50 - ЕСТЕСТВЕНО, ЧЕ НЕ Е ДОСТАТЪЧНО!
Със сигурност, Клевър, ще те питам за това отнова във фотошопа, аз дори не съм опитвал да правя ретуш на портрети - но ще ми е интересно.
Не е задължително да взимаш точно D5000, дадох го за пример защото е сравнително нов модел и е евтин, има и по-хубави от него, видеото освен от статив няма да можеш да го ползваш, така че и без него може. Питай ме на лични ще ти кажа какъв апарат да си вземеш, за да не избухва темата в безсмислени сророве.

За панорамите:
- първо се изисква да имаш допълнителни устройства
статив, ротационна глава ЦЪК но първо избери модела на апарата...тази не е съвместима с всичките, широкоъгълен обектив (колкото е по-голям ъгловия обхват, толкова по малко кадри ще правиш докато заснемеш пространството около фотоапарата на 360 градуса)

- софтуер: фотошоп и PTGui

задължително се снима в RAW, после се конвертира в TIFF, всичките обработки се правят в този формат за да не се губи от качеството. При JPEG всеки презапис влошава качеството на изображението и просто не става...





Редактиран 2 път(и).Последна редакция на 2009-05-17 19:44 от Ivo.NovDom.
Bulcan, не съм спец - дръпнах една две фотки и погледнах в exifa на файловете, то там си пише , smoking smiley хихихихи, просто ми направи впечатление че някои от снимките са ти недоекспонирани, въпреки че си ползвал светкавица ...
Аз лично нямам нито един твърд обектив, имам един фиш-ай за панорами, един 12-24 Никор за интериор (струва си парите) и един за туризъм 18-200мм VR никор. Светкавица също нямам, но съм хвърлил око на една SB-900 никонска. Да те успокоя, това че слагаш на кропка обективи за ФФ, да не те притеснява, ползваш най-читавата, средна част от обектива. Периферията, където обикновенно се влошава образа, въобще не попада върху сензора - пуцай смело smiling smiley



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2009-05-08 16:14 от Ivo.NovDom.
Ivo.NovDom Написал:
-------------------------------------------------------
> Bulcan, не съм спец - дръпнах една две фотки и
> погледнах в exifa на файловете, то там си пише ,
> хихихихи, просто ми направи впечатление че някои
> от снимките са ти недоекспонирани, въпреки че си
> ползвал светкавица ...
> Аз лично нямам нито един твърд обектив, имам един
> фиш-ай за панорами, един 12-24 Никор за интериор
> (струва си парите) и един за туризъм 18-200мм VR
> никор. Светкавица също нямам, но съм хвърлил око
> на една SB-900 никонска. Да те успокоя, това че
> слагаш на кропка обективи за ФФ, да не те
> притеснява, ползваш най-читавата, средна част от
> обектива. Периферията, където обикновенно се
> влошава образа, въобще не попада върху сензора -
> пуцай смело


12-24 Nikkor-a бих се изкушил да си го купя, сигурен съм, че си струва парите (ти за колко го взе? ) 18-200 мм. е много сериозен компромис с качеството на оптиката, доста по-сериозен от моя компромис (18-70 и 70-300). То пак и зависи какви са ти приоритетите, при теб явно интериора си е важен. При мен 90 % е travel photography, даже и да има портрети са пак outdoors, специалността ми (като любител де) е нощна фотография със статив (качеството на статива е от много голямо значение). За indoors портрети или предмети просто наистина не съм се хващал сериозно, там нещата с осветлението съвсем не са прости, а използването на светкавица си е цял отдел във фотографията. Аз имам една никонова, която е ОК (беше към 900 долара някъде), но съвсем честно, до момента не съм се я разучил подробно и нямам опит в тази област. Съвсем лаишки си използвам вградената за битови снимки.

Относно Nikkor-ите за ФФ не ме притреснява качеството с DSLR, то се и прекрасно, просто 24 мм. вече изобщо не е широко-ъгълен обектив и става приблизително 36 мм - доста неизползваема фокална дължина. 105 мм. фиксиран пък вече не е идеален обектив за портрети като е поставен на DSLR, но това е положението, измислени са за ФФ.
Re: ПРОФЕСИОНАЛНИТЕ ФОТОГРАФИИ НА ИМОТИ - от ключово значение за доброто представяне на имотите в интернет!
08-05-2009 - 21:44:52
12-24 си го купих от магазина, купувах и ... плачех.
Трябваше ми обектив за екскурзиики и 18-200 си го купих втора ръка - като го сложа на Никон-я и не го свалям по време на екскурзията. Има стабилизация. Но за интериор криви ужасно ето една фотка:
с 18-200 VR DX

F/3,5 1/60s 18mm


Виж снимките от първа страница - те са с другия обектив, разликата е осезаема, не съм пипал да изправям въобще, снимано е на 12мм




Редактиран 2 път(и).Последна редакция на 2009-05-17 19:54 от Ivo.NovDom.
Re: ПРОФЕСИОНАЛНИТЕ ФОТОГРАФИИ НА ИМОТИ - от ключово значение за доброто представяне на имотите в интернет!
08-05-2009 - 21:52:40
Bulcan, постни някоя снимка от твойте, нощните.
Ето един опит за нощна снимка от мен:

Нова Година - 2009 год.





Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2009-05-08 21:54 от Ivo.NovDom.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход