Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Моят сценарии

Публикувано от greenbul 
Re: Моят сценарии
23-05-2008 - 11:28:19
"Сериозно ли мислиш, че с тези пари, които се въртят в света и България не можем да се оправим за 6-5 години? "
Точно обратното - сериозно мисля, че можем, че сме тръгнали в правилна посока, вървим бавно, защото всеки чака чудото, а не вижда , че то е станало и сега трябва да се бачка здраво за да може след 5-6 години да сме супер, а не "всичко да се върши на принципа "да ударя кьоравото"...
И като казвам ние няма предвид Сатнишев, Борисов, Доган, Костов, Сидеров и подобни представители на един умиращ вид. Въпреки тях вървим напред, те единствено могат да забавят процеса.
Re: Моят сценарии
23-05-2008 - 11:40:49
Искаше ми се така да мислят и приятелите ми, които си уредиха живота на семействата за няма и 1 година в Канада и Щатите. Аз не съм семеен и нямам тяхната отговорност, но ги разбирам. За да имат някакъв сносен стандарт на ръба на мизерията в сравнение с там, където са сега, всички те трябваше да мигрират към София, защото с високотехнологичните си квалификации в другите градове получаваха по-малко от общ работник и сервитьор. А София просто е концентриран израз на мизерията в цялата страна.
Re: Моят сценарии
23-05-2008 - 11:48:50
Quote

Много е просто да се управлява малка държава с толкова търпелив народ като нашия. Просто трябват поне малко разумни политици, които първо умеят да понапълнят кацата с мед, а след това да бъркат по-малко ако искат, но задължително да си оближат пръстчетата. Сега нито кацата пълнят, а са се навряли до кръста в нея и каквото още е останало и го опоскват. Омазали са се до шията и това направо отвращава европейците. Крайно време е да отврати и нас.

И комбата и човечето говорят за политиците като някаква анонимна и отделна група хора, които са дошли от небето.
И двамата не разбират, че същите тези политици са бивши или наследници на бивши хора от "народа"
И двамата пропускат, че тези управници са там защото 60-70% от населението е точно като тях - дребни зависливи тарикатчета чакащи своя момент да бръкнат в кацата с меда. За това и не се променя СТАТУКВОТО. Няма как просто. Все едно в един краварник да се отели крава и да роди тигър.

Докато основните ценности в България са ОМРАЗА, ЗАВИСТ, ДАЛАВЕРА, ЛИЦЕМЕРИЕ и МЪРЗЕЛ положението ще е все същото.

Re: Моят сценарии
23-05-2008 - 12:26:11
Не мога да повярвам! От вашите постинги се вижда ясно, защо България е в това положение - хора, които нямат задълбочени познания нито за собствената си страна, нито за страната, където са се присламчили към постигнатото от други, изобщо - полуграмотници, които сравняват минимална със средна заплата и дори не забелязват грешката. Теоретизирате като ползвате неточна информация. Ясно е, че не сте и че не можете да бъдете движеща сила на сложни процеси. Стойте си там където сте си "устроили" семействата и чакайте. Ако сте достатъчно млади ще можете да видите резултатите от новия план "Маршал". Ако не сте - никой не може да ви помогне ако искате да живеете очерняйки родната си държава. Облекчава ви в психиатрично отношение, нали?
Re: Моят сценарии
23-05-2008 - 13:07:28
avatar
Huba-Buba Написал:
-------------------------------------------------------
>
> И комбата и човечето говорят за политиците като
> някаква анонимна и отделна група хора, които са
> дошли от небето.
> И двамата не разбират, че същите тези политици са
> бивши или наследници на бивши хора от "народа"
> И двамата пропускат, че тези управници са там
> защото 60-70% от населението е точно като тях -
> дребни зависливи тарикатчета чакащи своя момент да
> бръкнат в кацата с меда. За това и не се променя
> СТАТУКВОТО. Няма как просто. Все едно в един
> краварник да се отели крава и да роди тигър.
>
> Докато основните ценности в България са ОМРАЗА,
> ЗАВИСТ, ДАЛАВЕРА, ЛИЦЕМЕРИЕ и МЪРЗЕЛ положението
> ще е все същото.
>

+1

Напълно съм съгласен! Изключително погрешно е да се мисли, че народа ни е много хубав, а само политиците/управниците са ни проблема. Съвсем не е така. Тези политици не са паднали от Марс, от същия този народ идват. Докато не се промени манталитета и ценностите на същия тоя народ оправия скоро няма да има.

Re: Моят сценарии
23-05-2008 - 13:21:43
Не 60-70%, а 80-90% са точно като политиците.
Обаче Хуба-Буба 10% са достатъчни за да променят нещата, ако си насочат енергията не към разширяване на портреблението , а към развитие. Примерно на мен във фирмата не ми трябват 10 супер майстора, а 9 полуидиота с един свестен шеф. И нещата заспиват. На всеки нов един свестен пряк ръководител на полуидидоти фирмата ми ще се разширява с още девет човека. Наблюденията ми показват, че трудно е едни човек да ръководи повече от девет кретена, ако ръководи пък по-малко е неефективен.
Така е и в обществото - 10% успели , активни хора правят промяната.
ТА Хуба-Буба най-важното е какво правят 10-те процента. Затова не ме интересува мнението на Куку, а ме интересува мнението на Боби (одавна не съм забелязвал да пише) , на Начев, може би на Комбат (все още не знам от кои еsmiling smiley) и на други да не се обиди някой...
Re: Моят сценарии
23-05-2008 - 13:46:00
И кой по-точно очакваш да порменя ценностите на народа след като разбрахме, че интелигенцията , която има достъп до компютър и време да пише по форуми отказва категорично и решава, че е работа на самия народ и на политицитеsmiling smiley
Re: Моят сценарии
23-05-2008 - 14:07:22
Докато основните ценности в България са ОМРАЗА, ЗАВИСТ, ДАЛАВЕРА, ЛИЦЕМЕРИЕ и МЪРЗЕЛ положението ще е все същото.


Особено ОМРАЗА, ЗАВИСТ, МЪРЗЕЛ, гледане в "канчето" на другия -никога не съм можела да ги разбера. Това са "ценности", в които се влага огромна енергия и НИЩО не се получава(печели). В този живот винаги все някой има повече от теб и все някой има по-малко от теб. И ако човек гледа в "канчето" на другите, по-добре да се опита и той да постигне същия /или поне част/ успех. Само че това е подплатено с труд, т.е. първо трябва да се пребори с мързела.

Другото мислене, което много често битува е:

"трябват връзки"

"спечелил е , щото има късмет" -наскоро бях чела изследване, че голям % от хората казват, че са на това дередже, защото нямат късмет.

ПТИЧЕНЦЕТО каца на всеки един на рамото -АМИ ХВАНИ ГО!

Една от основните причини, според мен, се корени в липсата на самочувствие в българина. Самочувствие -здравото, подплатено със здрава ценностна система, а не побългареното, болното, подплатено с материални придобивки.

Колкото повече хора осъзнаят, че положат ли труд, рано или късно той се възнаграждава, толкова по-добре. Тази огромна енергия вложена в завист, ако се вложи в труд, материалното благосъстояние ще се увеличи.

Гражданското общество като някакъв вид формация, някак си не ми е ясно.

От моя страна винаги "облъчвам" хората, с които общувам с тази моя позиция. Ако това е манипулация, да манипулирам ги, без да извличам директни дивиденти от това. Косвените -много по-лесно е да работиш и комуникираш с умни и осъзнали своите способности хора.

Всички или почти всички хора, сигурна съм, влизащи в този форум са на същото мнение. Въпросът е за останалите хора, които по една или друга причина са с ограничен кръг от интереси, а те не са никак малко.

Може би оттук трябва да се започне. Правят се пирамиди за пари. Да се пробваме да изградим пирамида с идеална цел -промяна на ценностната система -ще се получи геометрична прогресия и резултата ще бъде добър за всички участници в нея.
Прекалено идеалистично, еуфорично? Да пробваме. Аз го правя -къде с успех, къде без успех, но все е нещо, отколкото нищо.

smiling smiley
Re: Моят сценарии
23-05-2008 - 14:16:55
Спомням си за едно мое посещение в хотелче намиращо се в швейцарските Алпи.
В малкото фойе имаше едно пано, което преставляваше 7-8 зъбни колела с различен диаметър, нправени от дърво и зацепени едно с друго. Всичките можеха да се извадят от остта си. Така бяха подредени, че ако се завърти едно от тях, всички се въртяха, както и ако се извади едно, другите не можеха да се въртят.
Всяко колело имше сменяема табела с името на служител в хотелчето. Оказа се, че хотелчето се управлява от второ поколение на фамилията, като се спазва приципа на зъбните колела. Излиза, че ако всеки си знае мястото, то няма да има проблеми с управлението на този, относитено малък, семеен бизнес. Собственика сподели, че най-много се радва, когато след няколкодневно отсъствие се връща и намира на бюрото си подредена цялата поща до него. Той няма никакви притеснения, когато отсъства, защото всеки един, чието име е поставено на съответното зъбно колелце, зане , че е част от нещо цяло и че ще получи полагащото му се. Единствената грижа на всички е стаите да са пълни и гостите да си отиват с усмивки!
Според мен в БГ не е толкова важен обема на бизнеса, а неговта ефективност.
Този,които има пари да построи такова хотелче, изобщо не начи, че ще може да го управлява, а този който може да го управлява, не може да го построи.
Този пример се отнася и за другите сфери на икономическия ни живот.
Re: Моят сценарии
23-05-2008 - 14:34:15
Колкото до персоналното решение на всеки един емигрант, дали да се върне или не, лично аз никога не бих си позволила лукса да упреквам който и да е било. Нещата, съдбите на всеки един не са толкова еднозначни и лесни.

Например, Горо. Не е толкова лесно -детето е израснало там, трябва да продължи да учи....

Съгласна съм изцяло с Човек: има много ниши в България, които нямат нищо общо с мафия, групировки и т.н. Ако сме егоисти или с по-ограничено мислене, ще викаме: ааа, стойте си там, при вас е по-добре -да имаме по-малко конкуренция.

Горо, ако искаш да се почувстваш "бял човек" с паспорта си иди до Тайланд. Калоянчев, Бог да го прости, препоръчал. Просто хората не правят разлика стара Европа и Балкани.
Много са готини, усмихнати....ще ти хареса.

Т.к. работата ми е свързана с чести пътувания до Тайланд -до 1994г не знаеха, не бяха чували за България. След световното -"ааа..Стой-ков, Балаков - Turkey near Bulgaria"

Така че, ГОРЕ ГЛАВИТЕ, можем, умни сме и с ТРУД много неща можем да постигнем!

P.S. Може да ви се стори емоционален пост, все пак съм жена, простено ми е. Но мисля, че съм на прав пътsmiling smiley
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход