Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Моят сценарии

Публикувано от greenbul 
Re: Моят сценарии
26-04-2008 - 16:14:59
Fatio,

Нали не е трудно да се сетиш, 4е съм в 4ужбина и нямам кирилица, т.е. "4". А и не ми се търси. Моето образование е такова, 4е ми дава заплата близка до тази на американския президент, но не се мисля за нещо по-добро от останалите хора само поради тази при4ина.
Re: Моят сценарии
26-04-2008 - 18:44:49
avatar
greenbul Написал:
-------------------------------------------------------
> Ех Продавач, раликата между мен и повечето
> останали във форума е че се позовавам на факти и
> числа а на на уверенито, че имотите ще растат на
> принципа "Една жена каза"



Какво съвпадение и аз се позовавам на факти, а на теб "една жена ли ти каза", че няма да растат, защото аз виждам, че тази жена е сбъркала до моментаsmiling smiley Защото ако не ти е казал тя значи го твърдиш ти, а ти май написа по-горе, че се позоваваш на факти би ли осветлил мен и форума кои са фактите, които ще доведат до спад на цените на жилищатаsmiling smiley?


>
> Продават къщи за игра на борсата
>
> И не е само статията, аз познавам хора които
> изгоряха.


ОК аз не познавам нито един и дори не съм и чувал за такива балами (да ме извинят).
Явно е имало, но това едва ли е било масово особено като се знае факта, че можеш да изгубиш всичките пари до стотинка в подобно вложение...


Не знам защо се шири някакво
> заблуждение, че българскара борса е налка и
> сриването и видиш ли не били от никакво значение.


Точно така за пазара на жилища в София борсата няма никаква връзка АМА НИКАКВА приятелюsmiling smiley


> Може и така да изглежда за който си рови във
> сферата на НИ и може би затова е нормално да не си
> чувал за хора продавали имоти за да слагат в
> борсата.


Не само изглежда, но е и такаsmiling smiley

Догодина пак ще повдигна темата отново
> със самочувствието на сбъднала се прогноза.


Повдигни я и през 2013г. твое право е.


Докато
> имаме капиталова печалба от инвестицията в имоти и
> тук ще ме наричат "Онзи идиот с балона", свикнал
> съм.


Виж нека ти обясня нещо на теб и цялата тайфа фенове на краха... Ако спрете да мислите за имотите като на инвестиция с цел спекулативна продажба може би ще осъзнаете, че Банско с ваканционните имоти не е София, Варна, Стара Загора...
Масово се купуват апартаменти за дългогодишно живеене, а не за препродажба догодина или по догодина.



Ясно е че тук медали не раздават, а пишем за
> собствен кеф. В личен план много повече съм
> страдал от тази си способност да виждам принципите
> зад конкретните прояви. Блаженни са веруючите
> защото тяхно е царството небесно. Това да разбираш
> дори малко от икономика е проклятие в България.


А това да виждаш с очите си как се купуват панелни апартаменти на по 20-25-30 години в София при това масово също не е лесно - е ние брокерите го виждаме редовно.


> Къде къде по-добре е да се рееш в розовите облаци
> на финансовото невежество, да било то и за кратко.
>

Къде къде по-добре е всеки да живее в собствения си свят отричайки фактитеwinking smiley



Автоматичен подпис: [www.investor.bg] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net]

"До 2060 г. българското население ще се стопи с 27%, но в София ще нарасне с 45% до 1, 87 милиона души..." Кога се купува недвижим имот - когато цениТЕ падат или когато вървят на горе?



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2008-04-26 18:45 от Продавач.
Re: Моят сценарии
28-04-2008 - 14:14:49
greenbul и Julius,
Благодаря, че сте повдигнали тази тема. Това ми позволи да видя мнението на дмб, което и на мене ми се струва доста интересно. Пропуснал съм го на времето, както и много други интересни неща. Не ги бях разглеждал нещата точно в този аспект.

Поразмислих се и изглежда за доста неща се съгласявам с него.
Всъщност наред с множеството други "поразии" :-)), които бяха сършени през миналия век, мощно се разви и процеса на превъръщането на парите от стокови в кредитни. Това, което познаваме понастоящем като пари в общия случай е един кредитен знак, едно обещание. Предполагам, изгледали сте много от наличните в мрежата видеа, които коментират произхода и същността н апарите. На едно място срещнах нещо още по-категорично. Съвременните пари са една абстракция, един кредитен знак, който ще изчезне веднага ако изчезне и кредитът.
При съобразяване на факта, че тази система е оставена в ръцете на политици и висши финансисти, изводите стават доста тревожни. Аз не се наемам да ги правя.

Та, да се върна на твърдението на дмб. Ако се погледне достатъчно разфокусирано, може да се окаже, че не само левът го няма :-)))).

Но, какво може да се случи в Бг при хипотеза на шоково намаляване на резервите.
Първо - защо да намаляват рязко?
Възможното обяснение меже да се търси в посока на свиване на ПЧИ, портфейлни инвестиции и същевременно предявяване за плащане на дълг (най-вече частен).
Голямо количество валута не влиза в страната, дори има обратни потоци.
Какво би се случило в такава ситуация. Липсата на излишъци по финансовата сметка, ще изземе ресурса, с който в момента се помпа търговския дефицит. Вносът би следвало да падне сериозно. За страна като Бг това е много, много лошо.
Според правилата на функциониране на Борда, съответното количество лева трябва да се извади от системата. Левовета стават кът и респективно трябва да се очаква, че "цената" им ще порасне.
Ако подобни разсъждения са верни, то може да се очаква, че за да стигнат до левовете, маса търговци ще са склонни да свалят цени. Кои цена ще са най-уязвими.
Според мене първи и най-бързо следва да реагират - луксозни стоки, особено вносни, бяла и черна техника, пътнически автомобили, други предмети от не първа необходимост.
За оцеляването на бизнесите ще бъде много важно да намалят и оптимизират разходите. При актуалното състояние на нещата в Бг, въобще не съм склонен да мисля, че е реалистично това да се случи по един приемлив и реалистичен начин. Ще се породи огромно напрежение.
Дмб е посочил и имотите като потенциално застрашени от бързо намаление. Не знам! Там има съсредоточени много мощни интереси, същевременно много очаквания, надежди, че и емоция. Нормално е да се очаква, че ипотеките (и старите) ще се оскъпят, натискът върху предприемачите ще се засили, спекулантите ще гледат да бягат. Няма да се дадат лесно, битка ще има !

Много важен въпрос - в коя фаза се намираме, защо и дали въобще "трябва" да се случват тези неща.
По отношение на фазата greenbul беше постнал едни много интересни графики за Япония. Дано не ти е било неприятно, но дадох линк към тях в един мой пост в инвестора. Споменах, че съм ги видял то тебе, ама знае ли човек :-))))
Гложди ме неприятното съмнение, че за съжаление Бг е в положение на липса на ресурси (от всякакъв вид), че да се тръгне амбициозно и мотивирано към трайно оправяне на нещата.
Поради стечение на обстоятелствата преживяхме един благоприятен период, в който всеки заяви категорично желание за по-голямо парче от баницата, мощно и бързо се натрупа един нов голям дълг, който се яде и изяжда. Дългът е безспорен и ще става по-тежък, а срещу него има на първо място някакви имоти, които като активи показват разни особености, които ги правят спорни (вече съм коментирал).

При това положение изглежда едва ли не наложително да дойде криза (макар, че на дали има здрав човек, който да я желае), а всяка криза освен всичко останало поставя въпроса за преразпределение на собствеността, пък оттам и на властта.

Последно - за Борда. Бордът е къс хартия, едни правила, които са важни за всички нас при настоящата конфигурация. Те са удобни и докато е възможно ще бъдат и поддържани. Усилия има. Провеждането на политика на бюджетни излишъци никак не е лесна, но все пак индикира, че има разбиране, че всеки спестен лев днес може утре да помогне на системата да функционира при други, рязко влошени условия.
А ние сме страна, типичен представител, където голяма част от БВП минава през бюджета и много гърла чакат на него. Не вярвам това ад е достатъчно.
Е, нека си пожелаем късмет.

Re: Моят сценарии
29-04-2008 - 01:50:14
Криза, срив, крах -това са различни по сила степени на това, което ни предстои, за съжаление. Причините:
1. Кризата (ипотечна, на доверие, на ликвидност....), която е налице в Европа и се очаква задълбочаване. Тя води до намаляване на ПЧИ, изтегляне на капитали, оттам и намаляване на ресурсите и ограничаване на финансирането. Допълнителният удар беше спрените пари по програмите Сапард и -финансовите санкции на ЕС. От там следва и изтегляне на левовете от БНБ, т.к. напечатаните левове, които трябваше да покрият валутата влязла в Бг сега се явяват в повече. В същото време цените в лева вече не са същите, както бяха в началото на борда -стоки, услуги, работна ръка, т.е. нарастнали цени при ограничен ресурс.

2.Липса на сериозно производство. При развитието на строителството се развиха малки, по-големи фирми за производство на стоки, обслужващи строителството. И общо взето толкова. Производството ни не е конкурентноспособно. За да е такова са необходими:
-евтини ресурси -нямаме ги;
-евтина и качествена работна ръка -евтина е(в европейски измерения), но я нямаме. Това е много голям проблем в момента, защото за да се задържи или привлече, фирмите трябва да обявяват по-големи заплати, по-добри условия. Това пък помпи инфлацията, която пък подкопава валутния борд
-пазар на произведената продукция. Според мен това е най-важната част. Защото при малък пазар не могат да се правят икономии от мащаба, не може да се инвестира във високотехнологични машини, технологии и т.н. В резултат разходите на единица продукция се увеличават.

3. Голямата задлъжнялост -кредитна, междуфирмена.... Кредитът сам по себе си не е лошо нещо. Той действа като лост за развитие, но пък и при определени обстоятелства сривът е много бърз. А това се случва при намалени приходи, увеличени разходи и задължения по кредит.

НИ -при тези обстоятелства в момента-- по-скоро задържане на цени, лека корекция или леко повишение, намаляване броя на сделките и толкова.
За да има срив, крах би трябвало да има някакъв катализатор. Той би могъл да дойде от две места:
-банките -фалит или фалити с последваща масова паника и падане на борда
-излизане от борда или влизане в ЕРМ2, но при друг курс. Няма логика лева да остане дълго време при такъв курс. За справка БНБ -ефективната стойност на лева.

Цените на стоките. Стоките, които не са от първа необходимост, влизат в няколко вида групи:
1. Евтини и некачествени -по битаците
2. По-скъпи и пак некачествени -в някои от магазините, но от същия доставчик
3. По-скъпи и качествени
4. Луксозни.
В моменти на стагнация първи изгърмяват тези от т.2 Получава се диференциация при търсенето: или евтини, или скъпи/качествени/.Само че сега струва ми се тя ще се задълбочи още повече. Така, че очаквам последни да паднат цените на луксозните стоки, ако въобще паднат.

И макар че, по принцип съм оптимист и никак не обичам пораженческа позиция, смятам, че най-удачният въпрос в момента е не как да се спечели, а как да се опазим, ако можем.
Бизнесът си е минимизирал разходите до критична точка. А това не е достатъчно. Решението е много индивидуално и специфично. Защото едва ли има бизнес без кредити. Иначе, най-общо казано и валидно за всеки е: много важно е наличието на кеш, независимо от наличието на кредит. Т.е. smiling smiley бюджетен излишък, но без да се харчи.smiling smiley

Не знам кога всичко това ще се случи, както и по кой начин и... надявам се да греша. smiling smiley
Re: Моят сценарии
29-04-2008 - 02:16:20
Muza,
драсни няколко реда и за услугите!
Re: Моят сценарии
29-04-2008 - 13:00:27
Начев, а не може ли да има преразпрезделение на баницата без да се стига до криза? Някак ми се струва, че на всички им убягва този сценарии, който аз намирам за най-реален в момента. Погледнато политически на външната политика на ЕС ще се отрази много зле една криза в България , а погледнато икономически доста от субектите у нас не са си на мястото - не се вписват в новата обстановка и трябва да изчезнат от икономическия живот. И като имаме предвид, че нашата икономика е доста малка за размерите на ЕС не е голям проблем да се подпомогне в кризисен момент.
Междудругото ти беше подхванал преди време нещо за руските инвестиции в недвижими имоти в България и какво да очакваме като влязат руснаците на нашия пазар. Имахте лека грешка - не са последните, те бяха първите чужди инвеститори предшестващи ръста на цените, след тях последва агресивно кредитиране и от страна на банките.
Re: Моят сценарии
29-04-2008 - 13:05:43
avatar
Човек не че им убягва просто не ги устройва друг сценарийsmiling smiley
Иначе за братушките, четох някъде, че имали вече 110 милиардера ама в евро или в долари или в рубли нямам идея.

Чета днес интересна новинка дано не е само червен пи ар: [sofia.dir.bg]

Автоматичен подпис: [www.investor.bg] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net]

"До 2060 г. българското население ще се стопи с 27%, но в София ще нарасне с 45% до 1, 87 милиона души..." Кога се купува недвижим имот - когато цениТЕ падат или когато вървят на горе?
Re: Моят сценарии
29-04-2008 - 13:16:02
avatar
Е защо мислиш такаsmiling smiley? Осама вече не е на мода кой го знае по кои пещери се крие spinning smiley sticking its tongue out

Автоматичен подпис: [www.investor.bg] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net]

"До 2060 г. българското население ще се стопи с 27%, но в София ще нарасне с 45% до 1, 87 милиона души..." Кога се купува недвижим имот - когато цениТЕ падат или когато вървят на горе?
Re: Моят сценарии
29-04-2008 - 13:45:37
avatar
[dnes.dir.bg]

Автоматичен подпис: [www.investor.bg] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net]

"До 2060 г. българското население ще се стопи с 27%, но в София ще нарасне с 45% до 1, 87 милиона души..." Кога се купува недвижим имот - когато цениТЕ падат или когато вървят на горе?
Re: Моят сценарии
29-04-2008 - 14:57:28
4ovek Написал:
-------------------------------------------------------
> Начев, а не може ли да има преразпрезделение на
> баницата без да се стига до криза? Някак ми се
> струва, че на всички им убягва този сценарии,
> който аз намирам за най-реален в момента.

4овек, здравей,
Отдавна не сме се "засичали", радвам се, че с влизането си днес виждам твоето мнение.
Ами ти поне си ми свидетел, че винаги съм споменавал, че не искам криза (особено остра) и съм готов да преглътна настоящите цени на НИ (нали все пак това е основният дразнител тук), стига да не се стига до криза.
Но, натрупаха се такива дисбаланси, че аз от моята си камбанария просто не виждам, как ще се разминат нещата без криза. Въпросът е каква криза да очакваме и кога е реалистично тя да се случи ?
Следва, все пак, да отчитаме и размера на страната и международния фактор. И по двете линии могат да се търсят и положителни и отрицателни фактори.
Тъй като никога не съм крил отношението си и съм си позволявал да пиша негативни и застрашителни неща, то сега (за да внеса баланс) ще посоча фактори, които биха действали в положителна посока за страната :
1. Бг. е малка страна и ако точно сега започнат да се наливат масирано и без ограничаване, равномерно европейски пари, то тогава нещата могат да се тушират донякъде. Сумите, за които тръбят политическите фанфари, далеч не са толкова големи, щото да се решат проблемите. Вместо на останат на улицата, някои селскостопански производители, които се писаха строителни работници, могат да идат да работят по инфраструктурни обекти. Тези, които сега строят ваканционни и жилищни НИ, могат да станат подизпълнители към някакви проекти и осигурявайки приходи може да не са принудени да продават бързо и компромисно оставените в резерв жилища.
2. Именно поради размера, тръгването допълнително на няколко големи проекта може сериозно да повлияе на цялостната стопанска картина. Нали се чака стартът на Белене. Има и други.
3. Цените на базови хранителни продукти на м. пазар са в силен възход. Ние си имаме пустеещи земи, либерално законодателство, европейски субсидии - все фактори в посока на постигане н а бързи и положителни резултати.

Говорейки в предния си пост за претенции по разпределение на баницата и неизбежно преразпределение н а собствеността визирах изключително дефектната стопанска структура, която формира страната. Ако някой ми цитира официална статистика, ще го изслушам учтиво, но няма да му повярвам. За мене истината е друга, поствал съм ви и независими данни.
80 % от ПЧИ са имоти, строителство, финансови услуги. Ако поради някаква причина секнат, става много лошо.
Допълнително, настроенията и да го наречем моралната обстановка в страната са
изключително негативни. Никой не иска да работи напрегнато, мотивирано, резултатно. Не отправям и грам укор, дори разбирам хората. След безумствата на т.н. реален социализъм в страната, за последните демократични години се случиха толкова уродливи дори за кройките на югоизточна Европа неща, които трайно предпоставиха въпросите на собствеността и властта, че не бих си позволил да коря никого, ако вече нарочно откаже да участва в този абсурд и търси какви да е алтернативи единствено и само за себе си. Човешката ми кройка на мене лично е малко по-различна, но на черното бяло не мога да кажа и никому съдник няма да бъда.

Ще ми се да обърна внимание и на един допълнителен аспект. Едни качества се изискват да градиш някакъв бизнес, започвайки от улицата, вършейки контрабанда, биейки се с мутри и бандити, влизайки в конфронтация с гладни и алчни държавни служители, надлъгвайки се с банките. Ако някой се е познал в тази картинка и му е станало неприятно, нека приеме извиненията ми!
Допълвайки тази линия на разсъждения, преди време Хърсев публикува една статия (знам как ще скочите срещу него, но какво да правим, хора сме, аз пък г о харесвам и уважавам като икономист), в която споменаваше, че след като банковите кредити са изтеглени, усвоенни :-))) и шампанското е гръмната, иде т.н. от банкерите час Х.
Оттук започва един моного особен период - трябва да работиш дълги години - усилено, модерно, резултатно и да връщаш.Тук вече се изискват съвсем различни качества и умения, които нямат нищо общо с кечествата споменати по-горе. Тук вече ще стане дума за условия, мотивация и морал - ужасно дефицитни в момента.
Това е една от причините, поради която аз считам, че страната ни е изправена пред нова, поредна и дълбока вълна и процес на преразпределение на собствеността. Част от този процес ще бъде "обслужен" от една криза. Кризите винаги са играли роля и са помагали за замитане на икономически боклук, който беше натворен в изибилие.

Политическият отклик на кризата в една страна на ЕС никого няма да стресне или впечатли. Кризи е имало - спомни си Португалия, Гърция, Унгария. Някой дори дадоха имена на икономически болести - Португалска болест (считам, че нас много вероятно ни чака нещо сходно в най-добрия случай), Холандска болест.

Ще ми приложа статията на Хърсев. Имам я копирана някъде.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход