Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Цените след НОВА ГОДИНА

Публикувано от 302 
ven
Re: Цените след НОВА ГОДИНА
20-11-2006 - 20:22:43
Да, печалбата се получава от разликат межуд продажна цена и производствени разходи.

Но, всеки си калкулира(слага) някаква печалба (т.е има очаквания) и съответно се опитва да продаде продукта според очакванията си.

Разликата във вноските, ще е точно толкова колкото е разликата в цената днес и цената когато някой купи.

Е ако заедно със скока на цените и на хората им скочат заплатите, тогава положението ще се запази.

Това за хляба беше метафора ..., по скоро го гледай от положение като на това че предприемача все повече и повече ще разчита на хора които купуват с кредит. При свиване на разполагаемия доход, съответно и възможностите за изплащане на кредит се свиват.

Т.е едно повишаване на горива и основни стоки влачи след себе си куп други неща, които колкото и незначително да се струва оказват влияние.

Re: Цените след НОВА ГОДИНА
20-11-2006 - 22:01:39
В интерес на истината, аз не съм видяла досега нещо да е поевтиняло - цените на всичко непрекъснато растат. Човек изкарва суми, с които си позволява определени неща. Ако тези неща поскъпнат, хората или започват да си позволяват по-малко от тези неща, или по-ниско качество неща, или пък започват да изкарват повече средства, за да си повишат стандарта - т.е. броя и качеството на нещата.
Кредитната система предполага пълна зависимост на индивида от задлъжнялостта му към банките, която го кара да работи непрестанно. В повечето държави тази зависимост се подпомага от липсата на собствено жилище. Т.е. спираш да работиш - изхвърчаш от дома си, колата си, всичко. А докато работиш - произвеждаш и потребляваш - т.е. превръщаш си в двигател на икономиката.
Така че за спад на цените май няма какво да говорим. Може да се получи спад на отделни сегмени имоти, съотнесен към покупателната способност на купувачите им, но като цяло цените на имотите бавничко ще си се повишават заедно с цените на другите неща.
Re: Цените след НОВА ГОДИНА
20-11-2006 - 22:55:05
Това което аз казвам са факти които ще се случат у нас по един точно планиран и режисиран сценарий , без значение дали това се харесва на някой или не .Изгода от това ще имат само определен кръг хора . Цените след нова година ще се вдигнат . Да питам аз уж знаещите - примерно влизаме на1 ян в европа и това значили че на 2 януари грък или румънец може да си напазари хубаво с колата евтини стоки у нас и даси ги хапне у тях , все пак по евтино е при нас от гърция . moody smiley:
ven
Re: Цените след НОВА ГОДИНА
20-11-2006 - 23:33:47
Quote

В интерес на истината, аз не съм видяла досега нещо да е поевтиняло - цените на всичко непрекъснато растат.

Ми не си гледала достатъчно дълго smiling smiley

Преди 10-ина година имаше едно такова поевтиняване. Специлно за имоти в Япония имаше поевтиняване в последните 10-ина години.

Всеки пазар и стока си има пикове и спадове. Това че бензина върви нагоре не означава, че всичко от А до Я ще го последва. Някои неща ще го последват други ще изостанат, трети може да паднат.
ven
Re: Цените след НОВА ГОДИНА
20-11-2006 - 23:37:48
Quote

В интерес на истината, аз не съм видяла досега нещо да е поевтиняло - цените на всичко непрекъснато растат.

А понеже съм заядлив тази вечер, като казваш всичко, ама наистина не си гледала май.

- Компютри (преди години бяха непосилни за доста хора
- Мобилни комуникации (същата работа)
- Интернет (dial up за 100 лв на месец как ти звучи преди 7-8 години)

Качеството на нито едно от изброените не е паднало, даже напротив а в същото време цените им са надолу в пъти.

Така че, недей така смело да казваш ВСИЧКО.

Re: Цените след НОВА ГОДИНА
21-11-2006 - 08:32:45
Eто ти и точно противоположен ефект от вдигане на разходите на домакинство. Продавачите на стари жилища, които не са притиснати от ипотеки , решават, че при това положение не си заслужава да продават на сегашнатат цена и излизат от пазара или вдигат офертите. В резултата на това предлагането намалява, предприемачите наистина са принудени да продават на по-ниски цени, но това автоматично води до намаляване на инвестициите и след известно време предлагането и на ново строителство също ще намалее или няма да се увеличава с темпове за да успеее да задържи ниски цените.
В дългосрочен аспект е ясно - цените ще са нагоре. В краткосрочен е доста по-интересно.
Re: Цените след НОВА ГОДИНА
21-11-2006 - 08:39:38
Вен, стротелството в БЪлгария в настоящия момент е малко по-различно от цитираниет от теб браншове.
Преди време бях дъл линк към една статия за НИ в САЩ , в която се обясняваше как при нарастване на обема на строителство себестойността намалява и това е една от причините за спукване на балон ако има такъв, защото строителните компании произвеждат евтини продукти. При нас поради различни фактори , вместо намаляване се получи увеличение на себестойността на жилищата. Докато не стигне определено ниво на себестойност цената на строителството няма да може да намалява при увеличаване на обема.
Re: Цените след НОВА ГОДИНА
21-11-2006 - 09:01:47
Ven, ти пък не си се научил да четеш постове докрай )))))))))

Аз разбирам твоите аргументи, но те изцяло подкрепят това, което аз казвам.

А пък компютрите, интернет и диалъп-а се намират в една крива на product lifecycle, в мясо, наречено growth. Т.е. - хората още се учат да ги потребляват, и цените им ще падат като цяло, но всъщност ще растат, защото цените на всички стоки и услуги растат, но с по-високи темпове.

Виж, 4овек е прав, че краткосрочниото развитие на пазара е интересно - и аз така смятам. Също така ми е малко трудно да определя за какъв период от време говорим, когато става дума за неговото краткосрочно, но предполагам, че може да стисвем ръцете на около 5 години, а smiling smiley

smiling smiley
Re: Цените след НОВА ГОДИНА
21-11-2006 - 09:21:31
филматопло, не ми е ясно - какво точно спира в момента този грък или румънец да си пазарува евтино у нас? winking smiley
Re: Цените след НОВА ГОДИНА
21-11-2006 - 09:38:11
не знам Кой ви излъга че цените на стоките в супермаркетите са по-ниски в БГ от тези в Румъния и Гърция... има малки разлики но някои неща там са по-евтини, други по-скъпи, но това го има и в Варна и Пловдив например.
Тази пролет мои колеги си донесоха домати от Испания ей така за спорта, щото бяха по-евтини smiling smiley
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход