Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Валутен Борд, Инфлация, Дефлация и Цени на имоти!

Публикувано от paul 
Re: Валутен Борд, Инфлация, Дефлация и Цени на имоти!
06-12-2013 - 10:49:41
".....Високото доверие на вложителите и значителният приток на спестявания към системата е донякъде и предизвикателство за банките, които в условията на криза разполагат с ограничени възможности за реализиране на своята основна функция - финансовото посредничество, посочи Искров.".......
Ето това гарантира и показва колапса на икономиката.........инвестира се в депозити. Не в имоти, не в производства, а търговията със всичко останало се свива. Ситуация с предизвестен край!
Re: Валутен Борд, Инфлация, Дефлация и Цени на имоти!
06-12-2013 - 11:36:43
Говоренето за по-ниски лихви, за някакви магически пазарни индекси и т.н. води до въздържане от теглене на кредит и от потребление като цяло.

Това заявява пред в. "Преса" управителят на БНБ Иван Искров.

Това пряко влияе върху икономическата активност. Така че говоренето срещу банките не е никак безобидно, напротив – то е контрапродуктивно. То е все едно да тормозиш жена си и да очакваш тя да те посреща вечер с усмивка и с вкусно приготвено ястие, добави Искров.

Той дава пример за негативни последици от популизма с еврозоната, където "колкото и да наливат пари, кредитният ръст е отрицателен".

"Затова призивът ми е нека да бъдем внимателни при публичното говорене. Да, свободата на словото е демократична ценност, но тя включва и отговорност", категоричен е Искров.

За икономическия растеж, Искров казва, че за растежа догодина принос макар и малък биха имали потреблението, разходите на правителството и частните инвестиции. Единствено с негативен знак очакваме да бъде приносът на външно-търговския баланс.

Растежът обаче няма да е висок. Още няколко години според нашите прогнози, БВП няма да достигне своя потенциален обем, подчертава Иван Искров. Според него, за щастие икономиката ни се е оказала достатъчно конкурентна. Дори и през тази година, която е много тежка за еврозоната като наш основен партньор, имаме 8% по-голям ръст на износа през първите 9 месеца. Освен това нашите фирми като че ли са доста гъвкави и успяват да намират нови пазари, добавя управителят на БНБ.

Попитан дали икономиката трупа негативи заради политическата нестабилност, Искров отговаря, че, когато има политическа нестабилност и гражданите, и фирмите отлагат потреблението и инвестициите си.

"Това пряко влияе на растежа и заетостта в негативен план. От друга страна, ако говорим конкретно за нашата ситуация, не бива да се слага знак на равенство между политическа нестабилност и наличието на протести. Според мен стабилност има и институциите работят, включително нашата, а този факт се оценява и от инвеститорите, най-вече във финансовия сектор", коментира Искров.

Работим с това правителство, както с всяко друго преди него. БНБ има ясен мандат и гарантирана независимост, както по законите в страната, така и от европейското законодателство, тъй като сме интегрална част от европейската система на централните банки, казва още Иван Искров.
Валутен Борд, Инфлация, Дефлация и Цени на имоти!
10-12-2013 - 08:17:30
Максималният размер на държавния дълг към края на 2014 г. не може да надвишава 18 млрд. лв.

Това решиха депутатите с приемането на второ четене на текстове от Закона за държавния бюджет за 2014 г.
Минималният размер на фискалния резерв към 31 декември 2014 г. ще е в размер на 4.5 млрд. лв. Максималният размер на новия държавен дълг, който може да бъде поет по реда на Закона за държавния дълг, ще е 4.4 млрд. лв.

Министерският съвет ще може да поема външен държавен дълг, включително чрез емисии на държавни ценни книжа на международните пазари, в размер общо до 3.9 млрд. лв. или тяхната равностойност в друга валута при условие за последваща ратификация.

В рамките на текущата бюджетна година Министерският съвет освен дълга по чл. 67, ал. 1, ще може да проведе преговори и сключи с Европейската инвестиционна банка споразумение за структурен програмен заем в размер до 500 млн. евро за съфинансиране на проекти, изпълнявани със средства от фондовете на Европейския съюз, за периода 2014-2020 г. при условие за последваща ратификация.
Re: Валутен Борд, Инфлация, Дефлация и Цени на имоти!
10-12-2013 - 23:01:36
60 млн. нови банкноти ще бъдат отпечатани през 2014 г. за покриване на потребностите от пари в страната. Производството на новите пари е свързано главно с подмяната на негодните банкноти, които ще бъдат изтеглени от обращение, става ясно от публикувания Бюджет на БНБ.
Предвидените разходи за отпечатване на нови книжни пари през 2014 г. са 7.1 млн. лв., което е увеличение с 85,6% спрямо заложените разходи в бюджета на БНБ за 2013 г.

Разходите за нови стотинки през 2014 г. ще бъдат 6,4 млн., като 1 млн. лв. от тях са за отсичане на сребърни и златни възпоменателни монети. За обслужване на паричното обращение догодина ще бъдат отсечени 110 млн. броя разменни монети за 5,3 млн. лв., което е ръст с 6,8%, на планираните разходи за 2013 г.

Цялата дейност на Централната банка ще струва на данъкоплатците 85.8 милиона лева, като от тях близо 27% или повече от 23 милиона лева са за заплащане на персонала. Още близо 40 милиона са определени за материали, услуги и амортизация. /БЛИЦ

За ток и парно догодина БНБ ще плати 1,12 млн. лв. Ръст на печалбата на БНБ с 42% е заложен в бюджета й за 2014 г., като се очаква тя да достигне 102,4 млн. лв. За 2013 г. първоначално планираната печалба е 82,8 млн. лв., но изпълнението й в края на годината се очаква да е 72 млн. лв.
Re: Валутен Борд, Инфлация, Дефлация и Цени на имоти!
12-12-2013 - 09:30:28
Бойко Борисов направи крачка назад. Оставен в тотална парламентарна изолация, председателят на разпадащата се група на ГЕРБ призна, че вече сам не се вижда отново във властта. В обяснението на Борисов беше въвлечено и правителството, което според него изтеглило цели 4.3 милиарда под формата на заем.
"Въпросът е искаме ли ГЕРБ да дойде на власт, след като още в първия ден трябва да изплатим 4.3 милиарда", подчерта Борисов при гостуването си в сутрешния блок на Нова телевизия. Той каза, че огромната сума е изтеглена от правителството на Пламен Орешарски под формата на заеми, но не уточни по каква формула е направил изчислението.

Борисов обяви, че напускащите го депутати не са истинският проблем в момента. "И 20 да напуснат, ГЕРБ ще го има, ще е по-силен и пак ще ги победим", заяви той. След това председателят на ГЕРБ настоя, че по-сериозната му грижа са двамата шефове, които напуснаха ДКЕВР вчера. "Това е проблемът. Говорихме 20 минути за двама напуснали депутати. А не за двамата, напуснали ДКЕВР. Или ги карат да задържат цената за тока, или да фалират НЕК. Едно от двете е", пресметна Борисов.
Re: Валутен Борд, Инфлация, Дефлация и Цени на имоти!
12-12-2013 - 11:19:45
Морски форекса е 50/50 ако нема комисиони иначе става 49/51. със същия успех можеш да се пробваш на рулетка. колкото ти е по голям оборота толкоз повече те дере организатора
Re: Валутен Борд, Инфлация, Дефлация и Цени на имоти!
13-12-2013 - 10:31:26
Петдесетте най-големи европейски банки се нуждаят от общо 110 милиарда евро, за да може равнището на собствения им капитал да има неутрален ефект върху рейтинга им.

Това съобщи международната рейтингова агенция Стандард енд Пуърс (Standard & Poor's), цитирана от сп. "Поан" и БТА.

Агенцията признава, че тези учреждения са положили усилия, за да подобрят капиталовата си адекватност, заделяйки в резерв част от печалбите си или намалявайки обема на балансите си, но европейската банкова система още носи следите от кризата в еврозоната, особено в страните от южната част на Европа и Ирландия.

"Недостигът на собствен капитал на европейските банки представлява 60 процента от общия недостиг от 185 милиарда евро на всички банки, които Сандард енд Пуърс оценява", подчертава агенцията.

От тази сума 39% е недостигът на банки в Португалия, Италия, Испания, Гърция и Ирландия.

Все пак Стандард енд Пуърс очаква проверката на качеството на активите на тези институции и стрес тестовете през следващите месеци да допринесат за съкращаване на балансите и увеличението на собствения капитал на банките.

От своя страна компанията за финансов одит ПрайсуотърхаусКупърс (PricewaterhouseCoopers - PwC) оцени на 280 милиарда евро нуждите от свежи капитали на европейските банки през 2014 година, за да се удовлетворят едновременно регламентарните изисквания и оценките на Европейската централна банка (ЕЦБ)


PS: На българските клонове какво ли препоръчват?:]
Re: Валутен Борд, Инфлация, Дефлация и Цени на имоти!
28-12-2013 - 12:19:44
Спестяванията на населението през 2013 г. са продължили да нарастват, макар и с по-бавни темпове в сравнение с предходните две години. Това показва анализ на една от големите търговски банки у нас - Уникредит Булбанк.
Отминаващата година бе белязана от знака на постоянен спад на лихвените проценти по банковите депозити, както и от въвеждането на данък върху доходите от лихви по срочни депозити на физически лица, посочва Екатерина Кирилова, директор "Маркетинг и клиентски сегменти" в банката.

По думите й, въведеният данък не се отразил върху потребителското поведение на населението.

Почти всички банки на пазара са предложили алтернатива на срочния депозит - разнообразни безсрочни разплащателни и спестовни сметки с атрактивни лихвени условия, показва анализът.

Това е причината за значителния ръст от 36,5 процента на привлечения ресурс по тези сметки за последните 12 месеца, докато при срочните депозити ръстът е 4,9 на сто. Към края на октомври 2013 г. спестяванията са се увеличили с близо 1,6 млрд. лв. от началото на годината и достигат рекордните 36,5 млрд. лв., което е ръст от 8,5 на сто.

Предпочитаната валута за спестяване е българският лев.
През тази година спестяванията в левове нарастват двойно в сравнение с тези в евро, сочи анализът.

Значителен е спадът в банковото кредитиране по данни на БНБ.

"Резултатите от национално представително проучване на Института за икономически изследвания към БАН пък показва, че близо 60 на сто от анкетираните при никакви условия не биха прибягнали до банков кредит", посочва Кирилова.

В същото време само за октомври 2013 г. българинът е спестил 360 млн. лв., което е двойно повече от сумата през септември.

През 2014 г. драстични промени в потребителското поведение на домакинствата едва ли ще се наблюдават, прогнозират от банката.

Най-вероятно българинът ще остане предпазлив в своите финансови решения и ще се въздържа от необмислени и спонтанни покупки.
Лихвените проценти по депозитите ще продължат да падат, възможно е те да достигнат нивата преди кризата.

Банковата система е свръх ликвидна и банките по-скоро търсят начини за пласиране на привлечения ресурс, отколкото да се стремят да привличат нови депозити, отчита анализът.

"По-ниските лихвени проценти едва ли ще се отразят на спестяванията на населението и те ще продължат да нарастват, но с доста по-бавни темпове. Въпреки че за българина спестовните и депозитните сметки си остават най-предпочитаното средство за спестяване, не е изключено раздвижване и при другите финансови деривати", смята Екатерина Кирилова.

Тя прогнозира, че в търсене на инструменти за получаване на по-висока доходност и справяне с инфлацията е много вероятно депозантите да насочат част от спестяванията си към взаимни и доброволни пенсионни фондове, като средство за дългосрочно спестяване и осигуряване на добър жизнен стандарт за годините след пенсиониране.


PS: А не към смрадливи копторки!
Re: Валутен Борд, Инфлация, Дефлация и Цени на имоти!
28-12-2013 - 12:57:19
avatar
Quote
paul

Тя прогнозира, че в търсене на инструменти за получаване на по-висока доходност и справяне с инфлацията е много вероятно депозантите да насочат част от спестяванията си към взаимни и доброволни пенсионни фондове, като средство за дългосрочно спестяване и осигуряване на добър жизнен стандарт за годините след пенсиониране.

PS: А не към смрадливи копторки!

Това е целта, да се насочи стадото в "правилната" посока - пенсионните фондове.
Paul, ти набутай кеш там, а после чакай на стари години да живееш като западняк.
Re: Валутен Борд, Инфлация, Дефлация и Цени на имоти!
28-12-2013 - 14:16:07
avatar
Quote
TZARS
Quote
paul

Тя прогнозира, че в търсене на инструменти за получаване на по-висока доходност и справяне с инфлацията е много вероятно депозантите да насочат част от спестяванията си към взаимни и доброволни пенсионни фондове, като средство за дългосрочно спестяване и осигуряване на добър жизнен стандарт за годините след пенсиониране.

PS: А не към смрадливи копторки!

Това е целта, да се насочи стадото в "правилната" посока - пенсионните фондове.
Paul, ти набутай кеш там, а после чакай на стари години да живееш като западняк.

Разбира се всички имоти са "коптори", София е "Шопландия", а България е "Булгаристан" лъха на позитивизъм, чуство за национално достойнство, патриотизъм clap:clap:clap: в целия друг свят е рай и имотите са хем качествени хем за без пари, но в Шопландия копторите са с цени като в Монако и са надценени най-малко осемстотин пъти. И както се пееше в най-популярната песен в казармата: "И ето идва шифрограмата и аз падам на колене и се моля на всички богове"...да идва първи януари и който не му харесва да отива да живее в Лондон под наем за 1000 паунда на месец и да работи му пожелавам за най-малко 6000 паунда, че да може да си спести поне едно 5000 паунда за да може като дойде обратно в Шопландия да инвестира (защото в Лондон да купиш имот е малко по-особено пък и доста по-скъпичко) да се чуства като единствения кешовик :] Така че приятели оптимистично настроени и ведро гледащи на живота ако не ви харесва "бг-то", "Булгаристан", "Шопландия", "копторите" и т.н. бегом за билет и ходом марш към Лондон там без да можеш нищо започваш на 7000 паунда седмично и работни места совободни имало четири милиона за българи и 6 милиона за румънци :]:]:]*bow* и разбира са имотите са далеч по-евтини от "Шопландия" *bow*

Автоматичен подпис: [www.investor.bg] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net]

"До 2060 г. българското население ще се стопи с 27%, но в София ще нарасне с 45% до 1, 87 милиона души..." Кога се купува недвижим имот - когато цениТЕ падат или когато вървят на горе?
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход