Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Валутен Борд, Инфлация, Дефлация и Цени на имоти!

Публикувано от paul 
Re: Валутен Борд, Инфлация, Дефлация и Цени на имоти!
05-06-2013 - 13:01:26
avatar
"въвеждане на налог върху обработваемите земи и горите"

Тези старци от БАН пак не са в ЧАС!!!
Налог върху земите или европейски субсидии искаме?!! Не мога да разбера - ама що ли се опитвам, те всчки в БАН са над 80 г. и с Демнция...
абе купувачите на земя да му мислят, че тези в БАН са си за закриване! Жалко че дянков не ги разчисти
Ся 4 години ще им слушаме и гледаме глупостите!!!
Re: Валутен Борд, Инфлация, Дефлация и Цени на имоти!
05-06-2013 - 13:21:28
Фед може да започне излизането от програмата си за количествени улеснения от началото на септември, прогнозира Goldman Sachs, цитиран от Дарик.

"Ограничаване през септември със сигурност е възможно. Мисля, че това ще зависи от данните", коментира главният икономист на Goldman Sachs пред Bloomberg.

Основният сценарий на банката засега остава, че Фед ще подлъжи програмата си за изкупуване на облигации за 85 млрд. долара месечно до декември, като икономиката на САЩ ще расте с по около 2% през следващите две тримесечия, а инфлацията ще остане по-ниска от 2%. Но при ускоряване на инфлацията или увеличение на заетостта с над 200 000 работни места на месец, Бен Бернанке може да промени политиката на Фед.

Според Goldman Sachs централната банка на САЩ е "устойчива на голямото затягане на фискалните условия", тъй като инвеститорите разпродават държавния дълг.

През май цените на облигациите с 10-годишен падеж регистрираха най-голямото си понижение от май 2010 г. насам. А от Goldman очакват доходността на книжата да нарасне до 2.5% през 2013 г. и до 3% през 2014 г. Засега от банката не прогнозират повторение на случилото се през 1994 г., когато Фед изненада пазарите с рязко покачване на лихвените проценти.
Re: Валутен Борд, Инфлация, Дефлация и Цени на имоти!
15-06-2013 - 10:40:49
250 хиляди млади хора у нас нито работят, нито учат!!!

Всички икономически програми в последните 12 години си приличат, но резултатите от изпълнението им са малки.

Никой не организира хората вчера, но те тръгнаха, излязоха и изразиха мнението си, каза в студиото на TV7 Иван Нейков. Според него, вече не може да се твърди, че у нас хората са политически индиферентни и не реагират на дейстивята на политиците.Сравнихме икономическите програми на последните четири правителства и установихме, че те удивително си приличат, каза проф. Нейков.

Всички досега са искали да ограничат сивата икономика, до спиране на контрабандата, повишаване събираемостта на данъците и виждате какво е постигнато.

Ако погледнем обещанията на правителството, 250 хиляди работни места не могат да се създадат с бюджетни пари, каза Нейков. Според него, преодолелите кризата фирми произвеждат и работят с по-малко работници.

Затова единственият изход е в стимулиране на малките фирми, които са около 100 хиляди и дори само едно работно място да разкрият, това ще се усети веднага. Натрупаха се години, в които нищо не се правеше, това доведе до дефицит от реформи, твърди бившият социален министър.

България е на първо място в ЕС по брой млади хора нито учат, нито работят, твърди Нейков. Според него това са над 250 000 души и всяка година те изостават от съвременните изисквания и ще се окажат ненужни за работодателите.

Таванът на пенсиите стои не по финансови, а политически причини, смята Нейков. Според него, управляващите се страхуват да допуснат разлики от 10 пъти и повече между пенсионерите.
Re: Валутен Борд, Инфлация, Дефлация и Цени на имоти!
18-06-2013 - 14:12:34
Ако продължително време има нестабилност, очевидно рискът в държавата ще се повиши, а оттам и банковите лихви, но не протестите са проблемът. Проблемът е дали ще успеем институционално да наредим страната си.

Така коментира банкерът Левон Хампарцумян случващото се у нас в последните дни, предаде БТА.

"Ако не успеем скоро да вкараме нещата в един прагматичен контекст, да имаме работещо правителство, което се занимава с икономиката повече отколкото със специалните служби и митниците, тенденцията ще е отрицателна", прогнозира Хампарцумян.

Той посочи, че падането на правителства е част от демократичния процес.

"Не мисля, че изборите имат директно влияние върху икономическия растеж, въпросът не е дали ще имаме още едни избори, въпросът е дали политиците имат необходимите познания и воля, да рестартират икономиката и да ни сложат отново да отидем на пътя на един по-съществен растеж", заяви Хампарцумян.

Парите на държавните предприятия

За изискването парите на държавните дружества да не могат да бъдат концентрирани само в една банка, Хампарцумян посочи, че това е крачка в правилната посока, макар и да не решава проблема.

Същественият въпрос не е къде са парите, а кой слага парите там и защо, каза банкерът и добави, че няма опасност за стабилността на банковата система вследствие на изтеглянето на капитали заради това изискване.

По-рано стана ясно, че министър-председателят Пламен Орешарски е разпоредил ускорено прилагане на наредбата за парите на държавните предприятия в банките.
Re: Валутен Борд, Инфлация, Дефлация и Цени на имоти!
27-06-2013 - 10:30:17
Министри се разбраха за банковите фалити!!!
Европейските министри на финансите постигнаха компромис тази нощ по правилата за подпомагане или ликвидиране на банки, при запазване на интересите на данъкоплатците, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

След повече от шест часа разговори бе постигнато споразумение по спорния проблем за степента на гъвкавост, с която да разполага всяка държава. "Има споразумение", обяви в Туитър малко след 1 ч. след полунощ холандки дипломат. Още два дипломатически източника потвърдиха пред АФП, че е постигнато споразумение, но не съобщиха в какво се изразява компромисът.

След 18-часови разисквания министрите се разделиха през нощта в петък срещу събота в Люксембург, без да постигнат съгласие, напомня АФП. Те бяха определили кой ще плаща, когато трябва да се подпомогне или да се ликвидира банка и в каква последователност: първо акционерите, след това най-слабо осигурените кредитори, след тях притежателите на облигации и на последно място вложителите, когато става дума за суми над 100 000 евро.

Но ирландското председателство на ЕС не успя да сближи позициите на две групи страни. В първата бяха Франция и Великобритания, които настояваха за известна гъвкавост при всеки отделен случай. Париж например иска по-голяма защита при определени случаи на индивидуалните вложители и малките и средни предприятия. Други страни, сред които Германия, Холандия и Финландия, отстояваха възможно най-стриктни правила, за да не се допуска несигурност, която може да прогони инвеститори и вложители. Те искат в бъдеще да се изключи използване на държавни пари, добавя АФП.

PS: Търси се депозит до 100 000 Е!Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2013-06-27 10:31 от paul.
Re: Валутен Борд, Инфлация, Дефлация и Цени на имоти!
29-06-2013 - 09:51:31
Заплатата на 28,4% от българите е била намалена през миналата година спрямо 2011 г.
Това сочи проучване на КНСБ, направено сред 3300 служители от всички браншове.

За половината работещи трудовото възнаграждение не се е увеличило, а едва 17 на сто са можели да се похвалят с по-високи суми през миналата година.

Всеки пети служител е получил бонус към заплата си, а 21 на сто са взимали ваучери за храна.

Изследването показва още, че 80% от трудовите възнаграждения са били между 200 и 900 лева, като средно българинът е получавал 519 лв.

Едва 30% от анкетираните служители са отговорили, че трудът им е оценен справедливо.

Според 44 на сто обаче шефът им ги е ощетил, като им е платил по-малко от заслуженото.


PS: 80% от трудовите възнаграждения са между 200 и 900 лева, средно 519 лв!!!
Re: Валутен Борд, Инфлация, Дефлация и Цени на имоти!
02-07-2013 - 09:24:16
Как така от бюджет с излишък през май той изведнъж има дупка през юни. Изявлението на Петър Чобанов беше изключително изненадващо, тъй като има бюджетен излишък през месец май. Как се появи дупка от един и два милиарда лева от един месец, откакто управлява правителството на Пламен Орешарски, попита в студиото на bTV икономистът Георги Ангелов от „Отворено общество“. Не мога да разбера как е възможно да се изпуснат така нещата. През миналата година Пламен Орешарски каза, че бюджетът е подценен, ако се засили дейността на митниците може да се съберат повече с 1 млрд. лв., затова трябва да има толкова голям излишък, има ярко несъответствие между обещаното преди изборите и сегашната ситуация. Това е лош знак, тъй като преди месец кабинетът каза, че няма да прави актуализация на бюджета, смята младият икономист.

По думите му това ще доведе до повишаване на лихвените проценти и намаляване на доверието на инвеститорите. Кабинетът очевидно си сменя мнението през няколко седмици, а това изпраща лоши сигнали навън, каза Ангелов.

Рисковата премия и дългосрочните лихви на България растат още от първия ден след изборите, когато стана ясно, че кабинетът няма да бъде стабилен, а ще зависи от договорките на три партии.
Ако това продължи неизбежно това ще се пренесе върху лихвите по кредитите, предупреди икономистът.

Очевидно правителството ще взема заеми и ще харчи, за да си плати оставането на власт. Спрямо миналата година бюджетния дефицит ще се увеличи повече от три пъти, ако кабинетът емитира дълг от 1 млрд. лв. Тръгваме към курс за големи заеми и тази спирала ни води към повече стагнация, предупреди Ангелов.

нещата са много по-сложни. Ако правителството успее да събере 1-1,5 млрд. от митниците, няма да се наложи да се тегли заем, смята проф. Иван Ангелов, икономически съветник на премиерите Георги Атанасов, Андрей Луканов и Жан Виденов. Той посъветва в писмо премиера да съкрати администрацията си с 10%, което щяло да спести 700 млн. лева, а догодина да я намали с още 15-17 на сто.

С вашите съвети се стига до режим на тока и опашки пред магазините, както и до инфлация, сряза го Георги Ангелов.
Re: Валутен Борд, Инфлация, Дефлация и Цени на имоти!
17-07-2013 - 09:09:34
Стандарт:
Наказателната лихва за предсрочно погасяване на ипотека чрез рефинансиране или лични средства ще падне на 1%, ако парламентът приеме подготвяния от БСП нов закон. Той вече бе кръстен "За защита от банките".

В момента за потребителски кредити наказателната лихва при рефинансиране е 1%, а за ипотечните стига дори 5%, възмути се соцдепутатът Румен Гечев, който бе икономически вицепремиер в кабинета на Жан Виденов. Гечев образно обясни, че заради високата лихва сега потребителите се женят до гроб за определена банка и, ако се развеждат, то е по италиански.

Повечето трезори слагат 3% наказателна лихва при по-бързо изплащане на заложен имот. Социалистите планират още, ако банката отнеме единственото жилище на човек заради просрочена ипотека, да е задължена веднага да го отпише от списъка на длъжниците си. Сега за три пропуснати вноски трезорът изпраща съдия изпълнител, който продава имота на по-ниска цена, а останалият на улицата длъжник изплаща остатъка от заема си. В момента това е доста разпространена схема за уреждане на "свои хора" с евтини имоти, твърдят от БСП. Въпреки това Гечев бе скептичен за приемането на закон за фалита на физическите лица.

Третата идея на БСП е при купуване на жилище "на зелено", за което е теглена ипотека, но строителят е фалирал и не го е завършил, банката, финансирала строителната фирма, да плаща за финализирането на проекта. Целта е хората да си получат имота.

Гечев обяви, че прави консултации с банки, но не спомена кои. Законът трябва да е готов за следващата сесия на НС след лятната ваканция. Той няма да действа със задна дата, а ще важи за новите заеми. Според Гечев при подобни промени не е редно банките да компенсират с вдигане на лихвите. Защото те трябва по-добре да преценяват риска и да не стоварват цялата тежест на клиентите си.
PS: Вервайте ми и си вервайте!
Re: Валутен Борд, Инфлация, Дефлация и Цени на имоти!
17-07-2013 - 16:03:48
първите 2 предложения горе долу добре ама третото е популистка глупост
Анонимен потребител
Re: Валутен Борд, Инфлация, Дефлация и Цени на имоти!
17-07-2013 - 20:29:11
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход