Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Валутен Борд, Инфлация, Дефлация и Цени на имоти!

Публикувано от paul 
Re: Валутен Борд, Инфлация, Дефлация и Цени на имоти!
14-08-2013 - 09:16:26
Българското промишлено производство пада за пореден месец. По-притеснителното е, че този спад се дължи на преработващата промишленост, която е един от основните експортно ориентирани отрасли на нашата икономика, коментира Десислава Николова от Института за пазарна икономика по БНР. Очевидно проблемите, които има Европейският съюз и рецесията в еврозоната се отразяват и на българската икономика. Износът на България се свива през месеците от май до юни, това пък се отразява на индустриалното производство. Другите сектори на икономиката също не са в добро състояние.

Известното раздвижване, което се наблюдаваше при строителството през втората половина на 2012 г., вече го няма. То основно се дължеше на големите инфраструктурни проекти, финансирани с европейски средства.

Едно от възможните обяснения за тази ситуация е смяната на правителството, политическата криза и съответно промените в ръководствата на държавните институции.

Друг фактор е създаването на Министерство на инвестиционното проектиране, за което са необходими десетки поправки в нормативни актове, а това очевидно спира работата по редица инфраструктурни проекти, финансирани от еврофондовете и от бюджета.

През 2013 г. в добивната промишленост има много сериозен спад. Причините за това са от една страна свитият международен пазар на метали и най-вече на желязо и на чугун. Другата е свитият износ на ток, който води до по-малко търсене на въглища.

Десислава Николова прогнозира два варианта за развитието на българската икономика. При по-благоприятния сценарий ще има близък до нулата растеж. При по неблагоприятния - продължаваща политическа криза, забавяне на големи капиталови проекти и евентуално влошаване на международната обстановка, България ще влезе в рецесия.

ps: Но имотките нема да се мръднат, квото ще да става!
Re: Валутен Борд, Инфлация, Дефлация и Цени на имоти!
26-08-2013 - 11:16:49
Външният дълг на България достигна 37,5 млрд. евро в края на юни т. г., което е 91,4% от БВП, става ясно от статистиката на БНБ.

В брутния дълг влизат задълженията както на държавния, така и на частния сектор.

Именно високата външна задлъжнялост на родния бизнес често се посочва от експертите на Еврокомисията като един от проблемните макроикономически дисбаланси на страната, пише "Труд".

В сравнение с юни 2012 г. дългът се е увеличил с близо 500 млн. евро. Заради емисията еврооблигации от юли миналата година и връщането с парите от нея на дълга, емитиран от Милен Велчев, през януари тази година има формален спад на задлъжнялостта в сравнение с декември 2012 г.

Краткосрочните задължения на страната към 30 юни т.г. възлизат на над 10 млрд. евро, се вижда още от данните. Задълженията на държавата са под 10% от външния дълг на България. Към 30 юни те възлизат на 3,1 млрд. евро, което е ръст с 14% или 386 млн. евро за една година. Банките имат да връщат 6,2 млрд. евро, което е ръст на годишна база с 281 млн. евро.

Вътрешнофирменото кредитиране от чужбина пък възлиза на 16,2 млрд. евро. През юни 2013 г. в сравнение с юни 2012 г. то се е увеличило минимално - с 55 млн. евро. Нетният външен дълг, т.е. разликата между брутния дълг от 37,5 млрд. евро и активите на банките, бизнеса и гражданите в чужбина плюс резервите на БНБ, е 15,4 млрд. евро.
Re: Валутен Борд, Инфлация, Дефлация и Цени на имоти!
12-09-2013 - 12:30:05
Индексът на потребителските цени за август 2013 г. спрямо юли 2013 г. е 99.4%, т.е. месечната инфлация е минус 0.6%.

Инфлацията от началото на годината (август 2013 г. спрямо декември 2012 г.) е минус 2.2%, а годишната инфлация за август 2013 г. спрямо август 2012 г. е минус 0.7%. Това съобщиха от пресцентъра на Националния статистически институт.
Средногодишната инфлация за периода септември 2012 - август 2013 г. спрямо периода септември 2011 - август 2012 г. е 2.9%. През август 2013 г. спрямо предходния месец цените на стоките и услугите в потребителските групи са се променили, както следва:

• хранителни продукти и безалкохолни напитки - намаление с 0.8%;

• алкохолни напитки и тютюневи изделия - цените остават на равнището от миналия месец;

• облекло и обувки - намаление с 2.7%;

• жилища (наеми, текущ ремонт и поддържане), вода, електроенергия, газ и други горива - намаление с 2.1%;

• жилищно обзавеждане, домакински уреди и принадлежности и обичайно поддържане на дома - увеличение с 1.1%;

• здравеопазване - увеличение с 0.1%;

• транспорт - увеличение с 1.5%;

• съобщения - намаление с 0.1%;

• развлечения и култура - намаление с 0.6%;

• образование - увеличение с 0.1%;

• ресторанти и хотели - увеличение с 0.3%;

• разнообразни стоки и услуги - намаление с 0.2%.

През август 2013 г. са се намалили цените на следните хранителни продукти: брашно - с 1.2%, хляб - с 0.6%, месо от домашни птици - с 0.3%, мляно месо (кайма) - с 0.2%, малотрайни колбаси - с 0.2%, риба (прясна и замразена) - с 0.7%, млечни масла - с 0.2%, слънчогледово олио - с 2.0%, домати - със 17.2%, краставици - с 0.9%, зрял лук - с 0.6%, моркови - с 10.6%, зеле - с 15.7%, зрял чесън - със 7.6%, дини и пъпеши - с 14.4%, ябълки - с 8.4%, картофи - с 14.0%, сладолед - с 0.6%, захар - с 0.9%, плодови и зеленчукови сокове - с 0.2%, кафе - с 0.2%, и други.

През месеца са се увеличили цените на следните хранителни продукти: ориз - с 1.2%, макаронени изделия - с 0.4%, свинско месо - 1.9%, месо от едър рогат добитък - с 0.8%, пресни млека и кисели млека - с по 0.3%, яйца - с 0.2%, маргарин - с 2.3%, сирене - с 1.1%, цитрусови и южни плодове - с 6.6%, зрял боб - с 2.2%, газирани напитки - с 0.5%, минерална вода - с 0.3%, и други.

През август 2013 г. в групите на нехранителните стоки и услугите са се намалили цените на: облекло и обувки - съответно с 2.3 и 3.7%, електроенергия - с 4.3%, дърва за отопление - с 1.2%, бойлери - с 1.5%, хладилници и фризери - с 0.9%, климатични инсталации - с 0.3%, телевизионни приемници - с 1.1%, комплексни услуги за почивка и туристически пътувания - с 1.7%, бръснаро-фризьорски услуги - с 0.4%, козметични продукти - с 1.1%, и други.

През разглеждания месец в групите на нехранителните стоки и услугите е регистрирано увеличение при: материали за ремонт и поддържане на жилище - с 0.3%, течни горива за битови нужди - с 0.8%, газообразни горива за битови нужди - с 2.9%, дизелово гориво - с 1.6%, автомобилен бензин А98Н - с 1.2%, автомобилен бензин А95Н - с 2.0%, газ пропан-бутан за ЛТС - с 5.8%, автобусен междуселищен транспорт - с 0.4%, услуги по обществено хранене - с 0.4%, и други.

През август 2013 г. цените на лекарствата и другите фармацевтични продукти остават на равнището от предходния месец. Цените на лекарските услуги са се повишили с 0.1%, на другите извънболнични медицински услуги - с 1.1%, а цените на стоматологичните услуги остават на равнището от предходния месец.
Re: Валутен Борд, Инфлация, Дефлация и Цени на имоти!
21-09-2013 - 08:11:35
Към края на август резервните активи на БНБ възлизат на 14,875.3 млрд. евро. От тях стойността на златото е 1,351.7 млрд. евро.

Финансовите деривати възлизат на 2,090.3 млрд. евро, а облигациите са на стойност 10,070 млрд. евро.

През следващите 12 месеца безусловните плащания по външния дълг на страната възлизат на 348.3 млн. евро. Сума еквивалентна на 0.8% от БВП на страната.

В същото време обаче правителството обмисля да изтегли синдикиран заем от чужди банкови институции в размер на около 700 млн. лв. Това съобщи финансовият министър Петър Чобанов при изслушването му в парламентарната бюджетна комисия.
"Това е една от опциите, които допускаме като средство да се изпълни дълговата политика за 2013 г. Планираният обем е малък за структуриране в облигационна емисия и голям по обем за българския пазар, ако искаме правителството да не измества корпоративния сектор за заемния ресурс на банките", обясни Чобанов.

Банката ще бъде избрана чрез конкурс.

Решението на Фед да запази без промяна валутната си политика дава подкрепа на валутния резерв на България, тъй като отлага корекцията на дълговите пазари в глобален мащаб.

Евентуално спиране на покупките на облигации от централната банка на САЩ би довело до изтегляне на капитали от сектора и поевтиняване на цените на книжата. Процес, който ще засегне повечето сегменти на дълговите пазари, а не само американските ДЦК. А това, както се вижда от структурата на българските валутни резерви, би се отразило и на финансовата сметка на БНБ.


NB: 14,88 млрд. евро крепят борда, заемите и лихвите!
Re: Валутен Борд, Инфлация, Дефлация и Цени на имоти!
30-09-2013 - 16:45:40
БСП поема отговорност да направи законодателни промени за хората, които не успяват да погасят ипотечните си кредите и рискуват да останат без единственото си жилище.


Това обяви пред журналисти в Пловдив министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.
"Проблемът с банките и хората, които ще останат на улицата благодарение на лоши ипотечни кредити, е един огромен проблем, каза министърът на икономиката. - За съжаление, когато беше бумът на кредитите и на строителството, банките много лесно раздаваха кредите. Сега положението е много тежко, тъй като тези хора, които не могат да изплащат своите кредити, трябва да напуснат жилищата. Затова именно БСП поема отговорност да помогне на хората в тази отчаяна ситуация, да им даде надежда и ще има конкретни действия в тази насока.

Но тук отговорността е и на банките."


PS: Брокерски виц на седмицата! Какво ли мисли Lev_on по въпроса? А да - ще си смени името на Lev_off!
Re: Валутен Борд, Инфлация, Дефлация и Цени на имоти!
02-10-2013 - 14:25:34
Няма практика лошите кредити да се опрощават от банките, но има различни варианти, с които може да се помогне на задлъжнели граждани, заявиха пред БНТ кредитните консултанти Тихомир Тошев и Деян Василев.
Експертите коментираха идеята на БСП за защита на кредитополучатели, които не мотат да изплащат заема си за единствено жилище.

Що се отнася до намесата на държавата в банковите дела, експертите бяха категорични, че тук с тава въпрос само за законодателни инициативи. Банките не опрощават лоши кредити. Общо взето, когато се сключва един договор за кредит, клиентът се съгласява да вземе една сума пари и да я върне при определени условия, категорични са експетите.

Според тях, когато дадения потребител има проблем с плащането на вноските си, банковите институции имат доста гъвкави начини да му помогнат в тази посока. Има много варианти - гратисни периоди и периоди с намалени плащания на вноските, варианти да пропуснете няколко вноски. Но клиентът предварително трябва да заяви това и да каже какво е затруднението му, за да се намери най-добрият вариант в ситуацията, обясни Тихомир Тошев.

Има хора обаче, които са изпаднали в тотална невъзможност да изплащат кредитите си. Тях Тошев посъветва да работят с финансовата институция и да продадат по възможност жилището си преди да се стигне до варианта то да бъде дадено на съдия изпълнител. След това погасят дълговете си, като по този начин останат с чиста кредитна история. Така след време, когато отново стабилизират финансите си, такива хора ще могат отново да вземат заем, за да си купят жилище, заяви Тихомир Тошев. В противен случай, ако се стигне до съдия изпълнител, жилището може да бъде продадено на много по-ниска цена от нормалната и дългът към банката отново да не бъде покрит.

По думите му е неприемливо политиците да се заиграват с твърдения, че 18 000 души ще останат без домове по Коледа. Деян Василев заяви, че е леко завишена бройката от 35 000 лоши кредити. "Политиците трябва да пипат стратегически, а не да се гасят пожари. Има закони, които уреждат много добре нещата като Закона за личния фалит. С лесно финтиране може да се получи банкова гаранция, ако един човек иска да получи кредит, за да закупи жилище", каза той.

„Има смисъл в това чрез законодателни промени да се помогне на тези хора, които са с изтеглени кредити и не могат да ги плащат, предвид на големия брой необслужвани кредити в момента, като ипотечните кредити в момента са около 23 процента от тях", заяви Василев.
Re: Валутен Борд, Инфлация, Дефлация и Цени на имоти!
03-10-2013 - 15:49:42
NBG се изтегля от България и Румъния!

Двете най-големи гръцки банки - Пиреус (Piraeus) и Националната банка на Гърция (National Bank of Greece) планират да отделят проблемните си кредити в "лоша банка", за да възстановят доверието на клиентите в останалата част от дейността им.

Необслужваните кредити са основен проблем за банките в Гърция, чиято икономика се сви с 25 процента през шестте последователни години на рецесия. Банковата система все още се възстановява от загубите на стойност 27 млрд. евро (36,69 млрд. д.), възникнали при преструктурирането на дълга на страната през 2010 година, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В края на юни проблемните кредити бяха 29 процента от комбинирания кредитен портфейл на четирите най-големи гръцки банки от 260 млрд. евро. Това е със 7,15 процента над средния показател за еврозоната през 2012 година, отчетен от Международния валутен фонд (МВФ).

В същото време Националната банка на Гърция (National Bank of Greece) обяви, че ще се оттегли от пазарите в Югоизточна Европа, включително от Румъния и България, в рамките на споразумение, сключено между гръцката кредитна институция и Европейската комисия, съобщава румънското издание "Капитал", като се позовава на гръцкия в. "Катимерини".

Националната банка на Гърция е постигнала споразумение с органа по конкуренцията в рамките на Европейската комисия, според което групата ще запази мажоритарното си участие в турския клон Финансбанк, но ще се откаже от по-голямата част от дейностите си в Югоизточна Европа.
По този начин Националната банка на Гърция ще се оттегли от Румъния, България, Сърбия, Македония и Албания, отбелязва гръцкото издание.
Re: Валутен Борд, Инфлация, Дефлация и Цени на имоти!
04-10-2013 - 20:59:00
Никой не знае кога точно САЩ могат да обявят неплатежоспособност, ако Конгресът не вдигне тавана за средствата, които правителството може да взима назаем. Неотдавнашното минало обаче дава представа как може да се развие един дефолт, отбелязва Ройтерс, цитиран от БТА.

Дори министерството на финансите не може да знае колко точно данъчни приходи ще може да получава всеки ден след 17 октомври, когато се очаква да бъде достигнат лимита на дълга от 16,7 трилиона долара. Служителите не могат да предвидят точно и разходите, като например колко души ще подадат молби за помощи при безработица съответната седмица.

Възможно е да се предположи обаче, колко бързо могат да свършат парите на правителството, като се прегледа дневният баланс по сметките на министерството за съответния период на миналата година. Следва разпределение във времето на вероятния ход на дефолта, разработено въз основа на дневния баланс по сметките на министерството на финансите от октомври до ноември 2012 година.

17 октомври

Министерството на финансите е изразходвало всичките си налични възможности за оставане под прага на дълга и не може да увеличава повече държавния дълг. Ведомството очаква, че към тази дата все още ще има 30 милиарда в брой, за да покрива сметките си. Основните приходи и разходи в този ден са 6,75 милиарда приходи от данъци и изплащане на пенсионни чекове за 10,9 милиарда долара.

В края на деня буферната сума на министерството вече е сведена до 27,5 милиарда долара.

18-29 октомври

Паричните резерви на министерството на финансите бързо намаляват. Вашингтон получава обратно само 70 цента на всеки похарчен долар и няма възможност да вземе нов заем, за да покрие разликата. Тенденцията се променя за кратко на 22 октомври, когато правителството взима 3,5 милиарда долара повече, отколкото е похарчило. Тази временна печалба скоро е заличена.

24 октомври е особено тежък ден:

Министерството плаща 1,8 милиарда долара на подизпълнители от сектора на отбраната, 2,2 милиарда долара на лекари и болници, които лекуват възрастни пациенти по програмата Медикеър (Medicare) и 11,1 милиарда по социално-осигурителните програми. Вземанията му възлизат само на 9,6 милиарда от данъци и други приходи. Евентуален непредсказуем фактор: министерството на финансите може да изгуби доверието на облигационните пазари. Макар че правителството не може да взема заеми на този етап, то законно може да удължи срока на погасяване на изтичащи задължения по дългови книжа.

30 октомври

Вече имаме неплатежоспособност. До края на деня на правителството вече не му достигат 7 милиарда долара, за да покрие плащанията на всичките си сметки. И така, кой е засегнат? Всеки, според администрацията на Обама. Министерството на финансите посочва, че няма възможност да определи на кого да бъде платено и на кого - не. При последната такава ситуация през 2011 година ведомството планираше да изчака, докато в хазната има достатъчно пари за всички сметки за деня, преди да се правят разплащания, според доклада на регулаторен орган към министерството от 2012 година. Това би значело закъснения за всички: за местните училища, на които се дължат 680 милиона, за получателите на социални плащания (553 милиона долара) и за подизпълнителите към министерството на отбраната (972 милиона долара). Някои компании, за които правителството е основен клиент, ще понесат огромен удар. Забавянията на плащанията ще стават все по-големи с продължаването на дефолта, като милиарди долари ще изтичат от икономиката за дни.

31 октомври

Нещата стават наистина страшни на Хелоуин, когато идва време да се платят 6 милиарда долара лихви по облигации. Американските държавни облигации са основата на световната финансова система, предполагаема безрискова инвестиция, която поддържа всичко - от портфолиата на пенсионни фондове до китайската икономика, зависеща от износа. Пропуснато плащане може да разтърси тази основа.

В момента САЩ плащат едни от най-ниските лихви в света, тъй като имат добра кредитна история. Почти сигурно е, че лихвите ще се повишат. Борсите ще може би ще бъдат разтърсени, а неспокойните потребители ще похарчат по-малко от парите си, подкопавайки допълнително икономиката. Тук започват наистина трудните решения за министерството на финансите. Дали правителството да плати на притежателите на облигации в Китай или на войниците в Афганистан? Администрацията на Обама съобщи, че няма възможност да дава приоритет на някое от плащанията, но анализаторите са убедени, че поне ще се опита.

1 ноември

В този момент САЩ навлизат в една наистина неизследвана територия. На теория, правителството би могло безкрайно дълго да предпазва притежателите на облигации от загуби, защото приходите от данъци са повече от достатъчни, за да покрият плащанията по лихвите, а министерството плаща на кредиторите чрез система, отделна от системата за покриване на останалите задължения. Това би означавало по-дълги забавяния на плащанията за всички останали. Американските войници могат да закъснеят с плащането на наема, а възрастните, които разчитат на социалното осигуряване, могат да имат проблеми с купуването на хранителни стоки.

Ако, от друга страна, правителството пропусне плащането на лихвите на Хелоуин и Вашингтон не покаже признаци, че се справя с кризата, може да пострада кредитоспособността на страната. Това би поставило под съмнение стойността на почти всеки финансов инструмент: американския долар, банковите кредити в Азия, цената на застраховката на реколтата в Илинойс.

"Един дефолт би бил безпрецедентен и има потенциала да бъде катастрофален", съобщи министерството на финансите в доклад вчера. "Отрицателните последици могат да отекнат по целия свят," посочи още министерството.
Re: Валутен Борд, Инфлация, Дефлация и Цени на имоти!
06-10-2013 - 20:33:54
Това дава възможност на кабинета да проведе замислените реформи, а ако това стане, в няколко посоки ще се усети видимо подобрение, смята министър-председателят. Той уточни, че не може още от следващата година да се очаква раздвижване в социалната политика, но първите стъпки ще бъдат направени.

По въпроса за очакваните законодателни промени в сферата на кредитирането Орешарски бе категоричен, че не може правителството да плаща вноските на семейства, които не могат да покриват ипотеките си. Той уточни, че помощта към тези хора ще е да си намерят работа, за да продължат да плащат вноските си.


ps: Умиране има - отърване няма! И пазар няма - само мъка!Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2013-10-06 20:37 от paul.
Re: Валутен Борд, Инфлация, Дефлация и Цени на имоти!
16-10-2013 - 14:04:51
В ЕС 1.3% инфлация, при нас толкова дефлация!!!

Годишната инфлация в страните от ЕС през септември е била 1,3 на сто в сравнение с 1,5 на сто през август, съобщи Евростат. България отчете годишна дефлация от 1.3%.

Най-ниските темпове на инфлацията са отчетени в България (-1,3 процента), Гърция (-1 процент) и Латвия (-0,4 процента). Най-високи са били във Великобритания (2,7 процента), Естония (2,6 процента), Холандия (2,4 процента), отбелязва ИТАР-ТАСС.

Само преди дни от НСИ отчетоха 0.1% инфлация в България през август, след 6 м. дефлация. На годишна база до август НСИ отчете дефлация от 1.6%.

Инфлацията в еврозоната през септември е била 1,1 на сто спрямо 1,3 на сто през август. Тя се е понижила до най-ниското равнище от 3 години и половина, тъй като инфлационният натиск продължава да отслабва на фона на вялото икономическо възстановяване и скромното вътрешно търсене, отбелязва Ройтерс.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход