Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Валутен Борд, Инфлация, Дефлация и Цени на имоти!

Публикувано от paul 
Re: Валутен Борд, Инфлация, Дефлация и Цени на имоти!
27-03-2014 - 09:39:32
20 млн. лв. нови кредити са изтеглили фирмите през февруари. Заемите за бизнеса достигат достигат 35,22 млрд. лв. увеличението е с 333 милиона за година. Това сочат данните на Българска народна банка. В сравнение със същия месец на 2013 г. заемите за бизнеса са се увеличили с 333 млн. лв.

Гражданите обаче избягват да теглят крeдити, както потребителски, така и за жилища. На годишна база отпуснатите заеми за домакинствата се увеличават едва с 6 млн. лв.,показват цифрите на БНБ. В края на февруари кредитите, отпуснати на граждани, достигат 18,54 млрд. лв., като за месец сумата се е свила с 54 млн. лв.
Намалението при жилищните заеми е и на годишна, и на месечна база до 8.808 млрд. лв. Потребителските кредити нарастват спрямо същия период на предходната година (с 2%, или 154 млн. лв.), а на месечна се свиват (с -0.2%, или 16.5 млн. лв.) до 7.381 млрд. лв.

Лошите и преструктурирани кредити през февруари се увеличават и на месечна (с 0.6%, или 59.5 млн. лв.), и на годишна база (0.3%, или 28 млн. лв.) до 9.763 млрд. лв. за разлика от предходния месец, когато отчетоха свиване.

Хората обаче продължават да пестят. Само за месец българите са сложили на влог 114 млн. лв. Така спестяванията на домакинствата към февруари достигат 38,46 млрд. лв., което е с 3,3 млрд. лв. повече спрямо февруари 2013 г.
Намалението при жилищните заеми е и на годишна, и на месечна база до 8.808 млрд. лв. Потребителските кредити нарастват спрямо същия период на предходната година (с 2%, или 154 млн. лв.), а на месечна се свиват (с -0.2%, или 16.5 млн. лв.) до 7.381 млрд. лв.

Просрочията

Лошите и преструктурирани кредити през февруари се увеличават и на месечна (с 0.6%, или 59.5 млн. лв.), и на годишна база (0.3%, или 28 млн. лв.) до 9.763 млрд. лв. за разлика от предходния месец, когато отчетоха свиване. Делът им в общия кредитен портфейл е 22.75%. От централната банка посочват, че информацията, публикувана за целите на паричната статистика, не показва общия обем на класифицираните рискови експозиции, както и конкретния дял на необслужваните заеми (с просрочия над 90 дни).

Източник на такава информация са публикуваните от БНБ на тримесечна база надзорни данни, според които към края на миналата година обемът им е 9.869 млрд. лв., а делът им в кредитния портфейл е 16.87%, като леко намалява спрямо този в края на септември.
Re: Валутен Борд, Инфлация, Дефлация и Цени на имоти!
07-04-2014 - 10:16:55
На всички би се искало с магическа пръчка да решим този омагьосан кръг, тъй като лихвите в предишни години бяха много големи, а изискванията за ипотеки много високи. Това коментира пред Нова телевизия депутатът от Коалиция за България Румен Гечев. „Конституцията на България, а и правилата в ЕС, ясно казват, че не могат да се приемат закони със задна дата”.
Re: Валутен Борд, Инфлация, Дефлация и Цени на имоти!
13-04-2014 - 10:17:09
253 000 българи нямат работа, но и не търсят. Това са т.нар. обезкуражени лица, показват данни на Евростат за потенциалната допълнителна работна сила в рамките на ЕС, съобщава „Монитор”.
Други 30 000 нашенци търсят работа, но не веднага, показват статистическите данни. Около 33 000 българи пък работят на непълно работно време. Това е около 1% от работещите у нас. Броят им е много по-малък от тези в другите страни от ЕС.

В 28-те страни от ЕС 10 млн. души работят при непълно работно време. Тази форма на труд е най-разпространена във Великобритания, където почасово работят около 2 млн. души, следват Германия - с 1,7 млн., Испания и Франция - с по 1,5 млн. човека.

В проценти най-много трудещи се на непълно работно време има в Гърция. Там близо три четвърти - 72 на сто работят по тази схема. В Кипър са 59%, а на трето място е Испания с 57 на сто. Най-малко почасово работят в Малта и Люксембург – едва по около 5000 души.

ps: Всички тези хора не са безимотни, още повече - имат по няколко кутийки в БГ!+

Няма да се начисляват лихви и неустойки по задължението, ако длъжникът е обявил частен фалит. Това предвижда Законът за защита при свръхзадлъжнялост на физическите лица, който в момента се подготвя от екип в Министерство на правосъдието, съобщава „Монитор”.
Това стана ясно по време на семинар, посветен на законодателната инициатива на екипа на Зинаида Златанова. Вицепремиерът и правосъден министър обяви, че законът ще бъде публикуван за обществено обсъждане след седмица, тъй като все още има неща, които трябва да се уточняват. Законът, станал известен като закон за частния фалит, предвижда за свръхзадлъжняло да се обявява физическо лице, чийто дълг надхвърля 1/3 от притежаваното от него имущество.

Веднъж обявен за свръхзадлъжнял от съда човек описва цялото си имущество и всички доходи. Отваря се особена сметка, която да е на разположение на кредитора. В нея постъпват всички доходи на длъжника, които надхвърлят несеквестируемите. Оттам кредиторът може да удовлетворява претенциите си. След като изтекат 3 години от обявяването на лицето за свръхзадлъжняло и след като е било поставено под защита, обаче задълженията му автоматично се погасяват, независимо от това дали кредиторът е прибрал вземанията си, или не. Идеята е да се прекрати практиката с вечните длъжници, както и тази с наследяването на дълговете от роднини, обясниха от правосъдното ведомство.

Всички лица, обявили фалит, ще бъдат вписвани в единен регистър към Агенцията по вписванията, стана ясно още вчера.
В него ще се въвеждат всички данни и документи, свързани с обявяването на свръхзадлъжнялост - броят на кредиторите, на които лицето дължи пари например, както и всички междувременно придобити доходи и имущество. Във въпросния регистър ще бъде поместена и особената сметка.PS: Това което не е написано е че банките ще продадат всички имоти на длъжниците, защото няма смисъл да ги задържат!

Скоро, чакайте цунами от такива обяви на цени до 60 000 лв! Информатора е сигурен! Късмет за всички, които имат и по 50 000 лв. и нужда от имот в БГ разбира се!
Re: Валутен Борд, Инфлация, Дефлация и Цени на имоти!
30-05-2014 - 17:46:55
Капиталовият буфер за системен риск на банките в България трябва да възлиза на 3% от рисково-претеглените експозиции в страната, формирани от банките.
Това реши Управителният съвет на БНБ.
Досега банките трябваше да поддържат капиталов буфер по този ред в размер над 1%.
На заседанието бе потвърдено и изискването за предпазен капиталов буфер от 2,5% от всички банки.
Страната има задължението да се синхронизира с европейските регулации.
Затова капиталовата адекватност на банките бе намалена от 12% на общата за ЕС от 9%, но за сметка на това се въвеждат по-високи капиталови буфери.
Re: Валутен Борд, Инфлация, Дефлация и Цени на имоти!
17-06-2014 - 16:09:42
Банки вече предлагат продукти без такси за усвояване, за годишно обслужване и за предсрочно погасяване.

Това обявиха от консултантската компания "Кредит център" по повод на измененията в закона за ипотечните кредити. Измененията трябва да влязат в сила на 23-и юли.

При някои банки има леко увеличение на лихвата в сравнение с аналогични продукти досега, но общата цена на кредита се запазва.

"Това е добър знак за пазара и показва, че тенденцията на плавно намаление на лихвите продължава", коментира изпълнителният директор на "Кредит център" Тихомир Тошев.

С промените в Закона за потребителския кредит банките бяха задължени да предлагат и заеми, при които продажбата на ипотекирания имот е достатъчна за погасяване на целия кредит. Такива продукти обаче все още няма на пазара.

"Подобни продукти предизвикват интерес и очакване. Но аз смятам, че когато се появят, ще има разочарование, защото е много вероятно те да покриват по-малък процент финансиране за покупката на имот и като цяло ще са малко по-скъпи", прогнозира Тошев.

За разлика от банките фирмите за бързи кредити не бързат. Промените в закона ги задължиха да сложат таван на годишното оскъпяване малко над 50%. Такива продукти обаче все още няма. Според Тошев е твърде вероятно в този род продукти да се появят редица уловки за клиентите, тъй като промените бяха направени набързо и в закона са отворени доста "вратички".

При изтеглените през май ипотечни кредити отново преобладаващата валута е левът, само една четвърт от заемите са в евро. В столицата евровите ипотечни кредити са 36% от общия брой.
Re: Валутен Борд, Инфлация, Дефлация и Цени на имоти!
04-07-2014 - 11:14:09
Рязко се покачват вложенията на българите в злато и ценни метали, показва проучване на БНР сред брокери, съобщи „Стандарт”.
Преориентирането към подобни инвестиции е ново за България, казват експертите, но не дават обяснение на какво се дължи това. Кюлчетата злато и инвестиционните златни монети са много атрактивни напоследък, казва Благовест Белев, управител на компания за търговия със злато.

"За юни имаме ръст от 80% спрямо май в продажбата на инвестиционно злато - кюлчета и монети. Златото е актив, който е застрахован от финансови кризи", казва той. Всеки, който има спестявания, е потенциален инвеститор в злато, посочва Белев.


PS: Не в имоти със златни тухли!
Re: Валутен Борд, Инфлация, Дефлация и Цени на имоти!
16-07-2014 - 15:19:40
Ще стане ли България "прасе"?


Ние, кибиците, не може да вникнем кой кого е ударил пръв в Корпоративна търговска банка (КТБ), но по принцип нещата са ясни - група частни длъжници се опитват да си прехвърлят дълговете на гърба на народа. Поне така излиза от коментарите на независимите финансисти. Мирише на пладнешки грабеж? Ако това е кражба, то Европейският съюз се управлява от крадци. Защото точно същото извърши стара Европа по време на банковата криза след 2008 година. Когато се спукаха кредитните балони и частните банки изпаднаха в неликвидност поради прекалената си лакомия - политическите и финансовите елити в Европа решиха, че поверените им държави трябва да поемат бремето на дълга и вината върху себе си. Както напоследък се казва - печалбата е частна, загубата се одържавява. Европейската олигархия играе с народите на коньовичарското "ези-тура": "Ези - аз печеля, тура - ти губиш".

През 2008 г., когато кризата тръгна от САЩ, държавният дълг на Португалия бе малко над 60 процента от БВП, на Испания бе малко над 20 на сто, на Ирландия около 16 на сто, на Италия около 80 на сто. След кризата те бързо станаха съответно 120, 80, 120, 130 на сто. За броени месеци европейският елит ги принуди да поемат дълга на частните банки и от държави с перфектни финанси да се превърнат в закъсали длъжници.
И за да добави към щетата и обида, нарече ги PIGS, т. е. прасета. Демек това не са държави, а кочини, харчат безумно парите за пенсии и мегаломански проекти. Значи държавата не трябва да управлява пари. Дайте да я закрием.

Истината е, че тъкмо частният сектор се издъни. "Прасетата" спазваха изключително разумна фискална дисциплина. Единственото изключение в кочината е Гърция, която поддържаше държавен дълг около 110 на сто от БВП в десетилетието преди кризата. Как обаче този дълг изведнъж скочи над 200 на сто, и то за броени месеци? Много просто - като клекна на финансовата олигархия. Тя принуди Гърция да поеме частния дълг и да ореже радикално разходите си, с което се срина в невиждана рецесия, безработицата й надхвърли 25 на сто, а това умножи социалните разходи неимоверно.

В тези фатални години Гърция бе управлявана от служители на големите европейски и световни банки. Именно те фалшифицираха отчетите, с които скриха истинския размер на дефицита. Ако бяха подали истинските данни, Гърция нямаше да влезе в еврозоната и щеше да спаси положението, както винаги го е правила – чрез девалвация на драхмата. Малкият Кипър също бе закопан от частните финансови елити. Първо те принудиха кипърските банки да поемат върху себе си прекалено много гръцки държавен дълг. След което т. нар. Тройка редуцира дълга наполовина и островът на Афродита се превърна в рухнала пирамида. В крайна сметка пострадаха парите на руските милионери и репутацията на Кипър като парично убежище.

Онзи ден България бе на път да поеме върху себе си около 5 млрд. лв. частен дълг на длъжниците на КТБ и съответно да вдигне държавния дълг на някъде от 25% от БВП. Засега това се размина поради една-единствена причина – нямаше я необходимата европейска елегантност и лустро. Тези ходове не се правят така грубо и неграмотно. Първо, някои от замесените в скандала с КТБ герои са прекалено знакови. Каквото и да направят – обществото подскача. Защо още ги държат на преден план, не знам. Може би искат обществото да подскача?

Още не съм видял някой да може да умножи 186 по 398, докато се упражнява на батут. Пълна липса на европейска елегантност се забелязва и в съобщенията на институциите. Много пъти съм казвал, че на тази държава е нужен сериозен редактор. Ако някой опитен редактор бе погледнал критично диагнозата на БНБ за състоянието на КТБ, щеше да зададе едни прости, но логични въпроси. Такива, каквито би задал всеки интелигентен човек. И веднага щеше да стане ясно, че това съобщение не успокоява обществото, а точно обратното – налива масло в огъня.

Например сюжетите за изнесените в чували 206 млн. лв., както и за "изчезналите" кредитни досиета за 3,5 млрд. лева няма начин да не се сринат в рамките на часове. Джентълменският код налага да не могат да те опровергаят поне половин година
Тогава хората вече ще са забравили за какво иде реч. Защо напоследък всичко, което хвърлят към народа институциите, лъсва без гащи веднага след като бъде изречено? Но пък кой знае, може би БНБ е била под натиск и нарочно е пуснала абсурден текст. Това предотврати едно абсурдно решение. Идват избори, някои политици все още държат на репутацията си и не могат да си позволят да се излагат.

Но както казах, в банковите драми аз съм прост кибик. Моята тема е тази сбъркана идеология, която твърди, че частният сектор винаги намира правия път, а държавата винаги пилее парите на данъкоплатеца. Случаят с КТБ показва точно обратното. България така е затегнала колана, че народът е заприличал на пясъчен часовник. В същото време частните банки раздават с пълни шепи това, което народът зрънце по зрънце събира. И като оплете конците, не желае да фалира културно, а се опитва да събори цялата финансова система.

За малко това да се случи дори в подредената Германия. Още през 2007 г. се наложи немската държава да спасява базираната в Дюселдорф банка IKB, която бе инвестирала на американския финансов пазар и естествено, пострада. През 2008 г. държавата спаси и Hypo Real Estate Bank, която бе инвестирала в ипотечни деривати. Пак тогава се оказа, че немските банки масово са отпуснали кредити на австрийски банки, които са ги набутали в спекулации с източноевропейски ипотеки. И така нататък, и така нататък. В крайна сметка Германия не стана "прасе" по две причини.

Първо – защото през 2009 г. рязко се увеличи износът за Азия. И второ – защото държавата дава сериозни субсидии на работодателите, които не освобождават работници. Германската държава е наистина социална държава. Тя не се управлява от неолиберали, а от "ордолиберали", т. е. либерали на реда. С други думи, държавата не дава на невидимата ръка на пазара да профука каквото има на рулетката. Следвайки съветите на неолибералите, Испания си закри индустрията и се превърна в хъб за банкови услуги, туризъм и най-вече в огромен строителен балон. Точно каквато е визията на частния сектор за България. Но щом започна европейската банкова криза, Испания се превърна в "прасе".

Дали и България ще се превърне в "прасе"? Не знам. Знам обаче, че се правят опити. Самият факт, че брутният външен дълг на България е около 37 милиарда евро, т. е. горе долу колкото нашия БВП, ни слага сред застрашените. Около 80 на сто от този дълг е частен. Много ясно, че олигархията денем и нощем крои планове как да го национализира. Натискът постоянно расте. Ако държавата се поддаде на този натиск - ето ни сред групата на PIGS. Единствената ни утеха е, че ще бъдем най-кльощавото прасе в кочината.

Валери Найденов, "24 часа"

PS: Валутен Борд, Инфлация, Дефлация и Цени на имоти при прасетата!
Re: Валутен Борд, Инфлация, Дефлация и Цени на имоти!
23-07-2014 - 17:40:50
В края на месец юни 2014 година депозитите на домакинствата и нетърговските организации, които ги обслужват (НТООД), са били 38.5 милиарда лева, показва последната статистика на БНБ.
Само месец по-рано – май 2014 година - тяхната сума е била 39.06 милиарда лева. Това означава, че около половин милиард лева не се е върнал в трезорите поне до края на юни. Подобно е и положението при депозитите на финансовите предприятия – спад за месец с около 200 милиона лева.

Общата сума на парите в депозити в банките през юни е с около 1 милиард лева по-малко в сравнение с май 2014 година – 58.02 милиарда през май срещу 56.9 милиарда през юни.

Трудно е да се прогнозира какво ще се случи с депозитите на българите през юли. Въпреки че проблемите около банковата система изглеждат преодолени, политическата несигурност продължава и това може да задържи ръста на спестените от физическите лица и фирмите пари.


PS: 1 милиард лева?
Re: Валутен Борд, Инфлация, Дефлация и Цени на имоти!
24-07-2014 - 11:09:20
Айде сега да видим какво ли ще стане с тези половин милиард в населението ?
Де да знае човек - може скъпи коли и часовници да си купуват хората, може под дюшека да ги държат.
Re: Валутен Борд, Инфлация, Дефлация и Цени на имоти!
29-07-2014 - 11:31:02
Две от най-големите руски държавни банки Сбербанк и ВТБ попадат в новия списък със санкции на ЕС заради руското участие в събитията в Украйна, съобщи "Уолстрийт джърнъл", цитиран от сайта ”Дневник”. Новият допълнен списък ще бъде обявен на 30 юли.

"Внешекономбанк", която също е в топ 4 на руските банки и има 50% държавен дял, вече е санкционирана от САЩ със забрана да работи с американските кредитни и дългови пазари. Руската земеделска банка (Росселхозбанк) остава единствена извън подложените на санкции, най-вероятно защото не е пряко свързана с действията на Москва в Източна Украйна.

ВТБ контролира малко под 10% от Корпоративна търговска банка, но се очаква този дял да бъде национализиран от България в процеса на ликвидиране на КТБ. ВТБ придоби още участие в "Булгартабак" и "Виваком".

Санкциите срещу банките са свързани с решението да бъдат изолирани определени руски дружества и лица от финансовите пазари в ЕС. Чрез тях ЕС се опитва да окаже още по-сериозен натиск над президента Владимир Путин, за да не през тях политиката си.

Санкциите правят много трудно финансирането на банките чрез външни заеми или емитиране на облигации на външни пазари. Това ще бъде невъзможно в САЩ и ЕС, а извън тях ще е твърде скъпо или партньорите ще им отказват средства, за да не бъдат изхвърлени на свой ред от финансовите пазари на Запад. Алтернативата са пари от държавата, набиране на средства от населението на Русия или обръщане към нови райони като Азия.

Дипломатите от ЕС са се споразумели да бъдат ограничени търговията и инвестициите в анексирания украински полуостров Крим, съобщава РИА ”Новости”. Основно засегнати ще бъдат енергетиката, транспорта и телекомуникациите. Ще бъде забранен износът на оборудване за тези сектори в Крим и Севастопол.

В работен документ на Европейската комисия се казва, че новите мерки "ще създадат климат на пазарна несигурност и вероятно ще засегнат бизнес климата в Русия и ще ускорят изтичането на капитали", съобщава ”Ройтерс”.

Ограничаването на технологии за енергетиката ще засегне проекти като "Южен поток" на "Газпром" или инсталацията за втечнен газ в Ямал в руския Далечен Север на компанията "Новатек", вече санкционирана от САЩ.

В новия списък от санкции ще бъдат включени и физически лица. "Списъкът включва физически лица, хора, свързани с президента Владимир Путин, както и фирми и организации", казва източник на агенция "Ройтерс".

Лидерите на САЩ, Германия, Великобритания, Франция и Италия се договориха в конферентен видео и телефонен разговор в понеделник да има разширяване на санкциите. Обсъжда се и въвеждането на наказания срещу цели сектори като достъп до капиталовите пазари в Европа, доставки за отбраната, на стоки с двойно предназначение и износ на специални технологии, включително такива за енергетиката.

"Защото не виждаме Путин да прави стратегически завой, вярваме, че е изключително важно да предприемем допълнителни мерки и точно това смятат да направят тази седмица САЩ и европейците", коментира съветникът по национална сигурност в Белия дом Тони Блинкен..

”Вместо да отстъпи, Путин увеличава доставките на въоръжение за сепаратистите - танкове, ракетни установки, артилерия и бронирана техника, а струпването на руски войски по границата увеличава тревогата, че Москва се подготвя да навлезе в Източна Украйна с т.нар. хуманитарна или мироопазваща мисия”, допълни Блинкен, цитиран от "Ройтерс" и ”Дневник”.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход