Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Демографски срив и емиграция и как биха се отразили на цените на НИ

Публикувано от peterbg 
Re: Демографски срив и емиграция и как биха се отразили на цените на НИ
16-07-2010 - 18:31:30
Иванов,хората такива финансови възможности представляват 1% хората в бг,нали не смяташ че ще ти повярвам че досега пазара се определял от този 1%, нали за това те попитах емигрантите дали участват в това звено-гледам съгласил си се. Гледам взел си да се съгласяваш с мен макар и да не го разбираш защо. Главно пазара на имоти се движеше от капитали внесени под една или друга форма в България и лесното кредитиране където Санчо от село на кънда в дивия можеше да вземе кредит за 70 000 врео докато е на 1000 лв заплата, ти нали затова ми говориш клиенти като Санчо. Изведнъж външните капитали пресъхнаха а кредитите не се дават така лесно особенно на активи без ясна структура и висок риск от към страна на клиента(купувача) който не знае реалната стойност на кредита който тегли(но важно е да е в играта с по големите батковци). Колкото до банскалийските баби съм готов да се съглася че те излезнаха много по дълновидни от някои топ брокита. За много хора в този форум още не ясно че много брокита влезнаха в бизнеса с абсолютно никакъв опит в каквото и да е и като такива си купиха с кредит 2007-2008 Хапартаментчита на топ цени,сега си скубят косите и пишат по форумите, BUT IT IS TOO LATE, за останалите брокита и строители само мога да кажа че се задава нова вълна от запад и да преосмислят политиката си, за да няма абе аз налях едни бетони там но......, а колкото до ромите и емигрантите те ща са десерта. В момента Имотко колкото и да ти е чудно или необяснимо емигрантите имат наистина солидни спестявания както в България така и зад граница, Така че въобще не ги подценявай, говорим за десетки милиарди евро. Аз също смятам че те са една от причините(както и самите чужденци) цените на НИ да се балонизират, тъй като имотите на запад бяха в пъти по високи и те видяха добра инвестиция в закупуванто на имот тук а и имаха нужния капитал, останалите просто теглиха кредит за който ще платят със социалния си живот. Но ви разбирам че вас няма значение Младото образовано семейство е излъгано да се каче на последния влак, важно е че сделката е направена и % е усвоенeye popping smiley. Имотко не чета всички теми постоянно но може би имаш представа колко сделки са направени на територията на софия не областа а само софия за периода 01.01.2010-31.06.2010,защото ако са 5 000 това не значи ама абсолютно нищо.*beer*
Re: Демографски срив и емиграция и как биха се отразили на цените на НИ
16-07-2010 - 19:20:29
От това пък хептен нищо не разбрах, а аз схващам от малкото. Някой имали десетки милиарди, които изкарали като емигранти, но от друга страна кореняците в страните в които нашите нашите имигранти изкарали десетки милиарди нямали пукната пара, заради което някакво младо семейство от учени го закъсало. Отделно пък някакви цигани нещо щели да направят, но не разбрах какво точно.
Защото имам малка внучка и съм в час със нечленоразделната реч бих изтълкувал горното, а и 90% от постовете тук, ако можех да видя и придружаващите ги гримаси, движения на ръцете и тялото, но ще се опитам да отговоря на изказванията, поне в общи насоки.

Твърди се, че защото имало срив в раждаемостта щели да паднат цените на имотите, което не е верно по две причини:
1. Няма срив в раждаемостта, същата расте от 10 г., и
2. Няма връзка между раждаемостта и цените на имотите в определена посока.
Голямата раждаемост в дадено село може да вдигне цените на имотите там, но може и да да не ги вдигне, ако хората емитрират към града, защото няма училище и работа, следствие на предлагането цените могат и да паднат. Това са случайни събития, които макар и да се провокират от размера на раждаемостта не определят посоките си от нея.

Твърди се, че щом емигрантите имали/нямали пари това щяло да доведе до увеличение/намаление на цените.
Няма никаква връзка - когато на някой нещата в чужбина му тръгнат може да си купи имот в българия, но може и да си продаде имота в България за да се установи окончателно в чужбина и обратно, друг може да продеде всичко там и да се върне тук.

Единственото, което сигурно може да влияе на цените и то само в посока нагоре е купуването от чужденци. Ако чужденците си тръгнат на тяхно място изват други и синусуидата е прекалено къса като срок,
Естествено положението в родните страни на купувачите на жилища тук няма никакво отношение към цените, когато там е лошо хората могат да купуват в чужбина да се спасяват, а може и да не купуват, защото нямат пари и обратното.

Градите си хипотезите върху предпоставки, които не влияят едностранно.

Това, което влияе на пазара са високите лихви по влоговете и тежкото положение следствие управлението на Бойко и свързаният с него страх от бъдещето, а не някакви хипотези незнайно как родени в недотам пълни глави.



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2010-07-16 21:09 от др. Иванов.
Re: Демографски срив и емиграция и как биха се отразили на цените на НИ
16-07-2010 - 21:48:29
Иванов ти наистина се опитваш да се извисиш до нивото на пунди.От 20 години насам няма положителна раждаемост, и за да не се хванеш за малкото коеъо пиша опитай се да разбереш ако е имало положителна раждаемост то тя не е била от страна на българите а е била от към страната на ромското население. Недей да си втълпяваш че щом са се родили 100 деца а са починали 80 възрастни хора ти имаш положителен прираст. Опитвам се да ти обясна че ако се раждат 1000 деца то 600 са ромчета и сто мешени като турчета арабчета и други,самите българчета които се раждат са 300, тоест те представляват половината от родените ромчета. Отделно възрастните изразени като процент са примерно 800 от 1000 и остават 200 възрастни роми и други хора от малцинствата. За това те попитах виждаш ли ги потециални купувачи или средната класа на българия защото аз не ги виждам, те дори не са и на долната граница. Запитай се колко бяха преди 20 години и колко са сега. Само българите ще са по малко от 5 000 000 до 2020 постоянно живеещи в страната. Имаш над 1 000 000 милион хора постоянно живеещи в други държави и това е само официалната статистика но всъщност клонят към 1,7 милиона. Ромите и българските турци образуват 2 000 000 от Българското население. Имаш над 2,5 милиона хора в детска,пенсионна или нетрудоспособна възраст и положение. Колко наистина остават работещите и плащащи данъци на тази държава,всичко е изкуствено Иванов-поне в по голямата си част. Като ти кажат че имаме 10% безработица, това от работещите 1,3 милиона ли е или от 7,5 от които 1 милион са в чужбина и не са си идвали с години 2мил пен. и 1мил,безработни роми, та тези 10% от кои са?
Аз нямам проблем цените на НИ да са на тези нива и да се качват спрямо икономическата среда но това е обидно хора да получават по 350 лева заплата след данъци от които 200 са ипотека или наем. от къде очакваш да дойдат парите от останалия 1% ли, те ли ще бъдат пазара. Веднага ти казвам ако икономическата среда в България се промени в следващите 2-5 години и се създадат 1-1,5 милиона работни места в цяла България може даже и половината емигранти да се върнат и да докарат още капитал, но и заплататите трябва да се конкурират с западните. Ти виждаш ли нещата да станат така че 1-1,5 милиона работни места да се създадат следващите 2-5 години щото аз не. Това което аз виждам е че рано или късно западните държави ще излязат от кризата и че това ще стане преди България, и тогава много българи на които им е писнало и които са пораснали ще я напуснат,даже може и цели семейства да го направят,отгледани може и изучени и образовани(каймака)-не ме питай кои ще останат, това ще бъде една втора вълна от изселни напускащи по финансови причини и в последствие циганизацията. Ще изкараме и тази зима и като се хванем за зелено другата година нещата ще се се избистрили от към позицията за която аз ти говоря, Всяка зима ще бъде по тежка и по тежка.
Бях писал за горивата. Миналата година А95 беше 1,65, газта беше 0,70ст.,нафтата и тя около 1,70, сега имаш респективно 2,15-1,12-2,23 на горивата, това според мен е 40% инфлация на цените на горивата отделно вдигнаха тока макар и с малко, другата газ я вдигнаха брутално с 25% и това с цената на замразени заплати масови уволнения и съкращения, масов фалит на дребния бизнес.Медията и се казва отгоре да не пуска истинските данни за положението на българия щото ще има бунт а вие само имоти та имоти,какви имоти бре братле ние имаме да потъваме надолу поне още 5 години, да знам сега ще ми кажеш Иванов че на морето са сложили бариера за да не влизат повече хора че няма къде да ги настанят ама аз не ти вярвам,до 2 месеца ще разберем колко е била силна туристическата 2010. Хората в момента спестяват колкото могат че не се знае дали ще им стигнат парите през зимата а вие ми говорите за мизерни апартаменти по 85 000 евро все едно са 85 ст. Продължавайте няма грижи, но следващата пролет ще бъде още по труно да ги убедите,по следващата изобщо няма ви позволят да ги убеждавате,Повтарям! в Америка и Англия тръгва втора вълна на спад на цените на имотите,скоро до година две ще се включат и китай с тяхните 65 000 000 милиона готови празни жилища, така че умната да не копваме постовете след 1 година и да има мълчание в залата.

ХОРАТА С КЕШ ДА ГО ПАЗЯТ ЗДРАВО И ДА НЕ СЕ ПОДДАВАТ НА БРОКИТАТА,ВЛАСИТЕ СЕ ДАВЯТ НА КРАЯ НА ДУНАВА.В МОМЕНТА КЕШЪТ Е ЦАРЯ НА ПАЗАРА
Взехме да наблюдаваме чужди строителни фирми тихо и умело да напускат пазара на имоти и тяхното строене използвайте го това като барометър и не се оставяйте да ви шантажират 10 брокери в имоти.нет. Нещата са зле но не са започнали да стават грозни,но до 1-2 години ще е много зле.

Между другото ние нямаше ли до сега 2 пъти да сме излезнали от кризата аз така разбрах,февруари после април после септември после януари 2011 после април 2011,после до края на летния сезон 2011 и най накрая внучката на Иванов станала на 18 и иска да ходи на бригада в англия за ягоди*pardon*
Re: Демографски срив и емиграция и как биха се отразили на цените на НИ
16-07-2010 - 22:28:31
Пак нищо не разбрах!
Това, което казваш е не е вярно, но и да беше какво от това? Напр. раждаемостта е винаги положителна, отрицателен може да е прирастът, но и да е отрицателен на кого му пречи? Раждат се млади, които ще търсят жилища в големите градове, а умират пенсии дето са по селата. Това не е критерия който да определя нещо. Кого го е грижа за нещата които пишеш, ако е вярно другото написано от тебе, че цените в света растат? Ти да не припозна в строителните предприемачи социалното ведомство? Материалите се качват, защото светът е в ръст, за разлика от Бойкова България и на производителите на желязо им е през дедовия колко са заплатите тук и се опира до това, че или строителството ще спре, или клиентите ще плащат както си пращат вносните коли, бензин и въобще всичко. Като не искаш да дадеш 25 хил евро за нов пасат, нито 7-8 хил. за 4-5 годишен, караш трошка на 12 г. купена от Италия за 7-8 хил.лв., а не отиваш в магазина със фиша от заплатата да ти правят отстъпка "по-бедност".
Който иска да живее добре ще си скъса задника от работа, както е по целият свят.

В момента кешът не е цар на нищо, а виси по банките, за да осигури преживяването на кешовика. 100 хил. евро, което са си яки пари по цял свят, осигурават заплата на продавачка в Сл.бряг преди кризата. Това е семейство кешовици - живеят с парите на един общ работник в строителството през 2008 г. и ти го казвам като такъв. И докато парите ти седят в банката не за да се увеличават, а да ти поддържат едно мизерно съществуване лудите си лудуват. Аз си тегля парите и ги влагам в желязо и бетон, но откакто ги капарирах преди 1 месец цената на желязото скочи с 6%, а днеска ми поискаха и останалите пари за бетона, защото и него го вдигат. За 1 месец цените изяждат едногишна лихва. Колко бензин струваха 100 хил. евро 2008 г. и колко сега? Написал си го горе и сметни колко лихва е донесъл кешът през това време.
Кризата за строителите отмина преди година. Тези дето се бяха набутали изгоряха или се оправиха, другите, които започнаха да строят през 2009 г. вече бяха наясно какво става и си бяха направили светката. Аз съжялявам, че не започнах преди 6 месеца, когато материалите бяпа с 20% надолу, направиси без пари грубият, после акт 10, че спираш строежа и пачанга на комплекса, 6 месеца ми изядоха 3 години лихви. А кешовикът ако иска да купува, ако иска да не купува, като търси евтино ще си го купи и ще освободи пазара от евтини имоти и строители без пари, след което ще продаваме както се полага. Аз колкото кризи съм преживял ти не можеш да преброиш, та това са бели кахъри.
Re: Демографски срив и емиграция и как биха се отразили на цените на НИ
16-07-2010 - 23:05:39
Quote
peterbg
Имотко не чета всички теми постоянно но може би имаш представа колко сделки са направени на територията на софия не областа а само софия за периода 01.01.2010-31.06.2010,защото ако са 5 000 това не значи ама абсолютно нищо.

Пореден Пешов бисер.........
Дори да се приеме занижената стойност " 5 000", при положение, че общата сума на жилищата в СФ се оценява някъде около 470 000, това "нищо" означава, че за 6 месеца са се изтъргували приблизително 1% от имотите в столицата. За малоумните Пешовци това е, разбира се, "нищо", но отбиращите от статистика знаят, че нещата на стоят точно така!
:]
Re: Демографски срив и емиграция и как биха се отразили на цените на НИ
16-07-2010 - 23:12:33
Няма да те разберат, и гладен на сит не вярва. Какво искаше да кажеш колега за сделките в София, нямало значение дали да 5000 или 15000 или какво, че не разбрах въпроса. И още: Имаш ли представа какво са "десетки милиарди евро"???; благодаря все пак, че не написа милиЯрд като оня Асен, дето се правеше на задокеански гуру и всички сривльовци му ближехте г...........
Re: Демографски срив и емиграция и как биха се отразили на цените на НИ
16-07-2010 - 23:49:02
*ok* Набутал си се, много важно, нито си първия роб на банките, нито ще си последния! Малко по мъжки го давай, стига ревове. Излез от форума поне за ден и ще видиш, че живота продължава и хората нямат твоите проблеми .
Re: Демографски срив и емиграция и как биха се отразили на цените на НИ
17-07-2010 - 00:15:04
Малка ти е заплатката, много важно, нито си първия роб на хазаите, нито ще си последния! Малко по мъжки го давай, стига ревове, не й обръщай внимание на жената. Излез от форума поне за ден и ще видиш, че живота продължава и хората нямат твоите проблеми. Пък може и имотите да паднат с още някое евро, знае ли човек. То зависи и на кое викаш имот, де.
Re: Демографски срив и емиграция и как биха се отразили на цените на НИ
17-07-2010 - 02:09:36
avatar
Quote
Imotko
нито си първия роб на хазаите, нито ще си последния!

По-добре, откоркото роб на банките. Един ден, когато не може да си плаща наема - ще се върне вкъщи - при мама и тате. Поне ще има къде да живее - банката няма да вземе и това.

И ако не е мързелив като брокер - дано не стае нарицателно - един ден ще ви дава пари назаем. С лихва. Е, по- ниска от тази, която ви искат банките, но нали сме съфорумци - да си помагаме.

Quote
Imotko
Излез от форума поне за ден и ще видиш, че живота продължава и хората нямат твоите проблеми..

Наистина - трябва да е щастлив, че хората нямат неговите проблеми...
Re: Демографски срив и емиграция и как биха се отразили на цените на НИ
17-07-2010 - 11:39:13
avatar
Quote
др. Иванов
Колко бензин струваха 100 хил. евро 2008 г. и колко сега?..

ами тук малко помните избирателно smiling smiley
гинкобилоба трябва!
от 2008 та до сега бензина си пази нормите ...2.15 - 2,25 -95-тицата
и повишението на бензина е заради акциза не заради невероятните цени на петрола...


инвестираш в строителство и там как да е, в смисъл - хубаво правиш че инвестираш и парите работят...
но всяко нещо си има няколко страни... каква е доходоносността на твоите пари при тази инвестиция?
щото при една нормална търговийка минаваш 100% годишно - при една добра търговийка се минават и 300% годишно ?
при положение че вложа 100 000 евро в имот- какво печеля?
нищо - дори съм на минус... имотите и да се качват полека лека- то е равно на инфлацията - та дали са в банка или в имот все тая - дори и в банка поне лихвите ще ти преполовинят инфлацията, а имота иска да яде... ремонти подръжка данъци, сот, застраховка... разходи има винаги.
този имот за 5 -10 години в сегашното положение до колко ще се вдигне? колко от това вдигане е заради инфлацията, колко пари ще дам през това време за разходи понего ?
а тези 100 000 евро знаеш ли колко ще станат за това време ако се вложат в по-доходен бизнес...
Разбира се тук не броим стадото които и да имат 100 000 пак ще осерат работата... щото незнаят какво да ги правят. Мислят си че знаят и викат ех да ги имах сегааааа.... и да ги имаха... пак нямаше да си напуснат работата щзащото там имат заплата 500 лева сигурна... и ще дадат тези пари за някой загнил апартамент - да има за децата и каквото остане за дограма и за кола от горубляне... мани
те не заслужават да живеят добре, не ги жаля такива, затова и милиони да струват имотите все мие тая smiling smiley който заслужава да е добре и има акъл да си го постигне всичко му е наред...
За съжаление, не можете да отговорите на тази тема. Тя е затворена.