Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Какво става в Гърция, и как ще повлияе ситуацията на банките с гръцко участие

Публикувано от OwnerBG 
Re: Какво става в Гърция, и как ще повлияе ситуацията на банките с гръцко участие
31-03-2010 - 13:56:16
Има ли живот извън еврозоната?

Бойко Борисов се отказа от приоритетната си цел - да въведе България в еврозоната. Рекоха му миналата седмица в Брюксел да не се надява и той свали гарда. Така задраска първата точка в програмата на своето правителство, но следващата стана първа. Тя гласи: дори и да не ни пуснат в еврозоната, ще влезем в другата еврозона. Има ли такава? Не само има, но тя е по-важна от първата. Там са еврофондовете, които биха добавили по някое евро в джоба на всеки българин, докато първата би му измъкнала сетните левчета, когато ги превърта в евро.

Какво се случи миналата седмица на Европейския съвет, че се наложи тъй внезапна промяна? По думите на Борисов България загубила шансове заради Гърция. Тя пък загубила доверието на партньорите си от еврозоната, защото години ги подвеждала на какво дередже се намира. Редно ли е обаче заради друг да пада доверието към България, която според своя финансов министър Симеон Дянков покрива критериите от Маастрихт, както създателите на еврозоната не са способни? Редно е, защото

има разлика между правдоподобие и истина

Когато Дянков се хвали с по-добри показатели от икономическите гиганти в Европа, които са създали еврозоната, трябва да се замисли как изглежда. Фактически нашият финансов министър им предлага да сравняват функциониращи икономики с икономика на изкуствено дишане. От 13 години България е закачена на системи от Международния валутен фонд (МВФ) и не смее да излезе от реанимацията. Дянков й мери пулс, кръвно и други показатели и установява, че са по-добри в сравнение със задъхващите се икономики, които карат на собствено дишане в кризата. България би могла да влезе в еврозоната, но на носилка. Нейният проблем е, че в момента няма готови да я носят.

Какво общо има между Гърция и България? И двете не са това, за което се представят. Гърците са лъгали с години, че спазват бюджетна дисциплина, защото другите са си затваряли очите. България пък стана член на ЕС, защото останалите се престориха, че я виждат като функционираща пазарна икономика с върховенство на закона съгласно критериите от Копенхаген. Любезното премълчаване на истината бе възможно в името на по-широки интереси (по-широка еврозона, по-широк ЕС), докато по-развитите държави имаха достатъчно буфери да омекотяват проблемите. В кризата обаче се вижда, че резервите са изтънели и са скътани за аварийна намеса. Затова Евросъветът препоръча на Гърция първо да се обърне към МВФ, преди да иска европейска помощ, а България остави все така да си виси на завещания й от МВФ спасителен валутен борд. В безкризисна обстановка европейският валутен механизъм трябваше да поеме щафетата от МВФ за поддържане на финансовата стабилност на България, но сега е невъзможно.

Хубавото в цялата обстановка е, че се открива

шанс реалната икономика да живне,

след като Дянков престане да й изпомпва последната истинска кръв и да я подменя със серуми за счетоводни цели. Държавата с нейните бюджетни показатели не може да бъде по-голяма ценност от обществото, което я издържа вече с последни сили. По-добре по-малко държава, но по-добър живот, отколкото процъфтяваща държавна машина и обща мизерия.

Отвъд еврозоната има живот. Кризата, която в другите страни започна като финансова, преди да удари реалната икономика, в България се нахвърли най-напред върху производството и услугите и заплаши да се насочи към финансите, което се опитва да предотврати нашият финансов министър, но за сметка на същинската икономика. Бедата е, че той е готов да доубие кокошката, която все още му снася по някое яйце. Борисов обяснява, че още предишното правителство е записало в неговото счетоводство договори за 2 млрд. лева, които сега не може да плати. Но това не е оправдание за експерименти със злощастната кокошка.

За разлика от еврозоната, която не е готова да ни приеме заради кризата, другата еврозона, където са еврофондовете, не се промени ни най-малко от световната криза. Тя си е все такава, защото никой не подлага на преразглеждане дългосрочния бюджет на ЕС. Заделените за България 7 млрд. евро по структурните и кохезионния фонд са си там. Само от нея зависи да ги вземе.

Еврократите са последните чуждестранни инвеститори,

които кризата още не е изгонила от България. Правителството обаче засега не прави нищо повече от предишното за влизане в резервната еврозона. Главната заслуга на Борисов е, че извърши структурна промяна на кабинета, като назначи министър без портфейл за еврофондовете. Предишното правителство имаше цял вицепремиер за тази цел, но докара усвояването им до 1-2%. Проблемът е, че властта чака някой да й налива пари, но така не става. Брюкселската кокошка не ляга в полог, където преди това не е сложено яйце за съфинансиране. В бюджета за тази година Дянков е записал, че смята да усвои 2.4 млрд. лева по европейски програми, но за съфинансиране е предвидил само 300 млн. лева. Обаче в над 80% от проектите изпълнители са общините, което означава държавно съфинансиране. То трябва да е доминиращо в началната фаза, защото брюкселското участие става главно чрез междинни и окончателни плащания, след като се докаже изпълнението на проектите.

Консервативната фискална политика уж заради еврозоната лишава правителството от гъвкавост и то не смее да прибегне до заеми, за да финансира големи проекти за усвояване на еврофондовете. Кредитите биха се върнали след време чрез възстановяване на разходите при окончателните плащания от Брюксел, но естествено биха извадили за няколко години бюджета извън параметрите от Маастрихт. Вместо да носи две дини под една мишница, Борисов трябва да знае какво иска и да си постави постижими цели. Неговият мандат би стигнал за начално привличане на еврофондове и ако успее, пак ще е достатъчно да бъде запомнен с добро. Сегашната хаотична фискална политика обаче крие риск България да не влезе в нито една от зоните на еврото.
Re: Какво става в Гърция, и как ще повлияе ситуацията на банките с гръцко участие
31-03-2010 - 15:12:47
gogolcho,

Преди четях с голямо удоволствие С. Терзиев (Шивачев) . И още го чета. Но имам едно наум. Щото от време на време го хващам как преповтаря шаблонни глупости, като в случая за Гърция и за България.

Последните неща дето ще повярвам са, че видиш ли Гърция измамила европартньорите си. Ще речеш, че европартньорите и не са "велики" сили със съответните служби, разузнавания, аналитични центрове и пр.., а кметството на село Сирищник... Пък ако наистина въпреки това дребна Гърция успява да ги лъже и мами години наред, то тогава да им сер. на величието... Още по-малко ще повярвам, че Гърция, България или Румъния са приети в ЕС по ХУМАННИ политически причини. (Без да ги изключвам разбира се - навсякъде се срещат идеалисти)... Все едно да повярвам, че кръстоносците навремето тръгнали да освобождават Божи гроб, но без да искат разграбили Константинопол и оплячкосали де що има по пътя си... (Не се съмнявам, че и сред тях е имало идеалисти - пътя към ада е послан с добри намерения)... Е един "варварин" от север Балкана на име Иван Асен 2ри, не им повярвал и малко им развалил сметките относно пълното оплячкосване на Балканите, ама днешните му наследници са живи Калитковци!...

Днешните плячкаджии не са по-различни от тогавашните!
Re: Какво става в Гърция, и как ще повлияе ситуацията на банките с гръцко участие
31-03-2010 - 16:55:32
Quote
goro
Доживях да видя Турция да застане на страната на юнаните (от йонийци=гърци ) . Невероятно но факт.

goro, ако Турция и Гърция се разберат за миналото и се обърнат заедно към бъдещето с общи икономически стратегии (най-вече в туризма) направо ще избият рибата. Близо са до енергия (руската газ) имат си воден транспорт, добра инфраструктура, нямат демографски проблеми. Ако хванат корупцията както трябва бързо ще издрапат нагоре.

купувъ нищу, прудавъ сичку, нъема крупиетъ и давъ под наем почти девици
=====+++Баш Агенция.ком+++=====
Re: Какво става в Гърция, и как ще повлияе ситуацията на банките с гръцко участие
01-04-2010 - 11:17:23
Баш Брокере,

Че миналото няма да бъде забравено и че гърци и турци е невъзможно да се разберат за него е ясно. Българи и гърци не могат да се разберат, камо ли те. Но ако се разберат по някои днешни и бъдещи въпроси, като морските граници, нефта в Егейско море и пр... сигурно ще имат полза.
Незнам за Турция и туризма и. Но Гърция е отделен "клас" в туризма.
Гърция има демографски проблем. Не така остър като българския и приглушен с 1 милион емигранти последните 2 десетилетия. Не случайно тя се готви да им даде гражданство.
И се безпокоя, че трудно ще бъде ударена корупцията. Не защото е изначално присъща на гръцкото общество, а защото след почти 1 десетилетия разграждане на държавната машина, особено интензивно последните 5 години, незнам дали не е премината повратната точка и от тук насетне пътя да е пътя на България.
Сегашното правителство, чисто декларативните му намерения и реалните мерки които предприема са общо взето в правилната посока според мен. Дали ще се справи е друг въпрос. Носеше се приказка, когато дойдоха на власт, че на уол стрийт говорели нещо от рода на "кой? - тези колежанчета ли? - че те нямат и един ден в реалния бизнес. ще ги схрускаме за закуска..." Поне засега закуската се отлага, но мезето е тлъсто - почти 6%!


ДЕСЕТ МИТА ЗА ГЪРЦИЯ И ГЪРЦИТЕ

Мит №7 Гърците са вероломни и подлеци и нямат никакви достойнства

Тук по добре да дам думата на Мутафчиев - глупаво е да го преразказвам, а и не мога да пиша като него.

Quote
П. Мутафчиев - Книга за Българите
........
ние като народ би трябвало да познаваме днес Византия по-добре от мнозина други, чиито интереси към нея са от чисто познавателно естество. В действителност обаче едва ли другаде съществуват за Византия и нейната култура представи тъй неверни, както у нас. Произходът им не е мъчно да се открие: те бяха рожба на настроенията и на духовните потреби на българина от епохата на Възраждането. Както е известно, националното ни пробуждане започна тогава като реакция срещу елинизма и протече в борба срещу гръцкото църковно господство и културна асимилация....
.........
Неприключеният и след Освобождението ни процес на национално обособяване и необходимостта от нови усилия за съхранение на племето ни в етническите му граници, там на юг все още застрашени от настъплението на гърцизма, от една страна, и, от друга — нуждата от себеупование, главен извор на което можеше да бъде историческото ни минало, — всичко това още повече закрепи тия възрожденски настроения в създадения чрез тях възглед за Византия и нейната култура. За разпространение на тоя възглед работеше и българското училище. Така в съзнанието на днешния българин се утвърди за византийското общество представата, че е било огнище на всички пороци, среда, недостъпна за най-обикновекото чувство на право и човещина, чужда на всякакви благородни пориви. Оттук и мнението ни за средновековните византийци като за люде, потънали в разкош, изнежени и дълбоко покварени, лишени от гражданска и военна доблест, превъзхождащи останалите народи единствено с външния блясък на изтънчената си цивилизация, с формалната си образованост и диалектичното си изкуство. Съответно на това ние гледаме и на самата Византия като на прогнила държава, която се е крепяла не на мишците и жертвоготовността на поданиците си, а на хитростта и вероломството на своите представители, на умението им да сеят разединение и развала сред нейните неприятели, да ги нахвърлят едни срещу други и по тоя начин да превръщат в триумф всяко нейно поражение по бойните полета.
Така в оправдания си стремеж да възвеличим своето минало и разкрием дарованията си като народ, който в своя исторически път е имал да преодолява много и необикновено големи пречки, ние, без сами да съзнаваме това, поставяхме в неблагоприятна светлина собствената си издържливост и способност за държавно и културно строителство. Защото Византия бе главният, а понякога — през течение на цели столетия — и единственият ни неприятел. Ако тя като общество и държава наистина представяше един тъй хилав организъм, това значи, че и на самите нас би трябвало да бъдат отречени качествата на един здрав, силен и способен за развитие народ. Иначе как би се обяснил фактът, гдето в течение на цялата си средновековна история се оказахме безсилни да се справим с нея и осигурим възможностите за спокойно съществуване?

В действителност Византия бе нещо съвсем различно от тия представи.

Не само за да бъде възстановена историческата истина, но и за да се реабилитираме в собствените си очи като народ, чието минало не бе лишено от ценности, напластените у нас представи за Византия трябва да бъдат изправени.
...........

Преизпълнена със съзнание за своето значение и за световната си мисия като хранител на античната цивилизация, на римската държавна идея и християнството срещу варварството, езичеството, а по-късно и срещу исляма, за Византия стоеше над всичко въпросът за нейното запазване. Стръвни неприятели, стълпени по границите й в Азия, и в Европа й готвеха същата участ, каквато бе постигнала Западната римска империя. За да отбива техния натиск тя трябваше да държи в постоянно напрежение всичките си духовни и материални сили. Но те не всякога се оказваха достатъчни. И тя би изменила на себе си, а освен това би задушила и инстинкта си за самосъхранение, ако в борбата за съществуване не използуваше всяко средство. Наистина много от тия средства бяха несъвместими дори и с тогавашния морал. Но кога, в историята или в биологията, при борбата за живот се е държало сметка за какъвто и да било нравствен закон? При това, когато Византия се съди от морално гледище, забравя се и друго обстоятелство: тя не бе нито първата, нито единствената, която в ония тъмни времена не отстъпваше пред нищо, за да обезвреди неприятелите си. Не по-придирчиви в това отношение бяха и сами те. По жестокост не й отстъпваха нито готите и хуните, нито нашите славянски прадеди. Вероломството също тъй не беше византийски специалитет. Перси, авари и венецианци нееднаж го използуваха cpemv й. И ако Византия дължеше тъй много от успехите си на това оръжие, то бе не само защото поради духовното превъзходство над противниците си знаеше по-умело да си служи с него, но и защото често пъти то оставаше единственото, което можеше да я спаси.
.......
За голямо огорчение на тия, които дирят морал в международните отношения, историята и нашата съвременност е пълна с примери, пред които византийското лукавство и вероломство бледнеят. Нима днес тъй наречените цивилизовани нации се възпират от някакви скрупули в отношенията си към народи по-слаби или културно изостанали?
..............

Тъй освен всеобщо познатата Византия на разпуснатостта и нравствената поквара, на бюрократическото овчедушие и на богословските разпри, освен тая Византия, в която всичко можеше да се купи, — от съвестта на човека до кръвта, проливана за защита на държавата по бойните полета, — съществуваше и друга: на смелата мисъл и вътрешната дисциплина, на железните воли и несломимата енергия, на пуритан-ството и беззаветното изпълнение на дълга. И на тия нравствени сили, които избиваха у нея особено през известни периоди от историческия й живот, дължеше тя своето могъщество и запазването си през цяло хилядолетие.
.............

Със започването на кризата няколко митрополита се отказаха изцяло от държавните си заплати, няколко евродепутати, депутати, доста от известните хора ... Парламент правителство и пр... си намалиха заплатите.
Най-симпатичен беше един дядка, не пожелал да стане известно името му, и не богат според журналиста, който се ядосваше че не можел да намери сметката по-която да приведе пенсията си, защото държавата му имала нужда...
Такава сметка вече има.
Може и да е фарисейщина...
Нямам кой знае какво друго да добавя.



Редактиран 3 път(и).Последна редакция на 2010-04-01 12:04 от goro.
Re: Какво става в Гърция, и как ще повлияе ситуацията на банките с гръцко участие
01-04-2010 - 20:58:19
Понеже някои умници тук твърдяха, че Германия била нетен донор в ЕС.... smiling smiley
Усвояване на средствата по ЕСПА последните 3 години (не че на гърците някой им е виновен затова де, но знам ли - като гледам отличниците, нещо пак много на политика ми мирише - има цифри недостижими без немска помощ и рядко френска помощ)

Re: Какво става в Гърция, и как ще повлияе ситуацията на банките с гръцко участие
03-04-2010 - 18:34:32
Quote
nearvana
aсене, веднага се съгласявам с теб за това че европейските банки се правят на ощипани госпожички и много добре са разбирали инструментите които купуват. Ако не са, то още по-зле за тях. и сами са балонирали, ама малко по просташки - източна европа, дубай, гърция ...

Трише, носи също известна вина понеже приема гръцкия дълг като залог за нисколихвен дълг, но той едва ли има и друга възможност - доста политическо решение е ЕЦБ да свали рейтинга на гръцките облигации.

според мене все пак най-отговорни са тези теглили заем без да мислят как ще се връща. да не говоря че гръцките политици са теглили заем който данъкоплатците (основно гърците но явно не само) ще връщат. Ако имаш доход от 2к лева и теглиш два ипотечни кредита - един за 1000лв и друг за 500лв и след 5 години рефинансиране откриеш че лавината от задължения просто няма как да се спре явно и ти и банката отпуснала втория кредит сте виновни, но основната отговорност е у кредитополучателя. поне така си мисля, макар и това да е субективна преценка

все пак публичния дълг във франция е 77% от БНП а в гърция 108%. все пак си е разлика макар и да не етолкова фрапираща колкото се представя по медиите. общия външен дълг е друга бира ама той няма много общо с държавните облигации.

поздрави

ниъвана,много погрешно е да не се смята публичния външен дълг,а само държавния!
публичния външен дълг е дори по опасен от държавния-поради суверенитет по държавен фалит дълга просто се изпарява,без да има конфискация на активи от стана на загубилите бонд холдъри,а при публичен и частен дълг,срещу него седи екуитито на задлъжнялия-бонд холдъра конфискува всичко на длъжника!
за това и винаги се гледа общия външен дълг на една държава,а не само държавния.
отделно винаги публичния и частен дълг са с по голяма доходност от държавния-
покриване на плащания по частен външен дълг са по големи като приравнен ийлд към лихвена основа-излизат повече пари от държавата на дадена единица дълг.
пример-в бг държавните облигации са с 6,5% годишна доходност,корпоративни облигации са с 10-15% доходност.
в сащ дцк са с 2% годишна доходност,корпоративни облигации са с 4-10% доходност.
при външен дълг(когато собственици са чужденци),на година излизат над двойно повече пари от държавата от частен и публичен дълг,отколкото от държавен на единица дълг !
на франция общия външен дълг е двойно по голяма от този на гърция!

поне гледам,че си имаш представа от икономика,на теб ще ти кажа още една ГОООООООООЛЯМА ТАЙНА,която малко хора я знаят:
знаеш ли,че от декември 2008 до март 2009,европа е задлъжняла с едно 20% допълнително към сащ(федералния резерв),и това НЕ Е ОСЧЕТОВОДЕНО нито в щатските,ниво в европейските данни!
нарича се суап файненсинг.........в момента еврото фундаментално вече струва центове........спомняш ли си фед като влезнаха в куонтатив изинг ,долара поскъпваше всеки ден не с дни,а с часове и изведнъж еврото посъпна с 20%......знаеш ли как стават тези магарийки?
фед залаха европа с евтини долари-на забележи - НАЗАЕМ.....което реално в момента е дълг на европа към федералния резерв на сащ......и понеже са дериватив сделки,този заем на фед към ЕЦБ не се осчетоводява......
защото фед правят всичко възможно да си обезценят валутата,а ЕЦБ и те не знаят кво правят.......
с други думи,външния дълг на сащ е 94%,но като сметнеме този заем,реално е 84%,а ако външния дълг на франция е 270%,реално е към 300%.......
на няколко пъти преди споменавах,че на чикагската борса трише печели приза за идиот на годината,поемането на този суап бе една от причините......
разликата между фундаменталната цена между еврото и долара(занижения долар),вече се материялизира-сащ отчитат скок от 5.7% в БВП,европа едва 0,7% и при мнооооого по големи стимюлъс пакиджис в ЕС,отколкото в сащ........
сериозни години ги чакат европейците....много сериозни и да знаеш,че гърция е цвете в сравнение с държави като франция и австрия......просто тия неща се крият,защото французите са обсновоположници на евросъюза и в момента го дирижират-те са "собствениците"......германците са се хванали за главата и въобще се чудя как тия хора още не са излезнали от ЕС зоната......
но тепърва ще има развой,проблема е,че ако почнат да си връщат собствените валути,това е много сложен процес и отделно ще последва поредната финансова криза в ЕС,която ще бъде по голяма и от азиацката криза,вЕрвай ми....
и за тва всичко се отлага и всички чакат и не смеят да поемат политическа отговорност за такова решение......ма работата отива все по на зле и по на зле в ЕС.......
в момента над 10% дълг на ЕС е реално собственост на федералния резерв вече.......с други думи,фед притежават 10% от европа монетарно погледнато и то само за 2 години.......
обаче разбира се,по медиите това няма да ти се каже,ще ти се каже,че сащ са задлъжнели до шия и ще фалират.......
тва инфо е към март 2009,когато за първи път(може би и последен) в историята на сащ правиха одит на фед и тези данни не пробиха в медиите,но в телевизията си-спан разпитите на бернанки ги имаsmiling smiley
от тогава не се знае колко още ЕС е задлъжняла към фед.......
или както казват в бг-совите не са това,което саsmiling smiley
Re: Какво става в Гърция, и как ще повлияе ситуацията на банките с гръцко участие
03-04-2010 - 20:46:25
асене, ще се радвам на твой коментар за положението в БГто. Благодаря ти, ако намериш време
Re: Какво става в Гърция, и как ще повлияе ситуацията на банките с гръцко участие
03-04-2010 - 20:48:27
@ acen1975

Радвам се, че пишеш отново тук. Дано да не е инцидентно а по-често!

Ох, този мой брат!... От 2-3 години той е ъпър, а аз сривлю, той губи, а аз печеля... Сега той си обърна всичките доларес в левчета, че да изплатял магазините, а аз май ще обръщам еврото в доларес, че каквито ги пише Асен...
Какво нещо е живота а? Един голям форум с яка графика...
Re: Какво става в Гърция, и как ще повлияе ситуацията на банките с гръцко участие
03-04-2010 - 21:02:37
е какво чакахте до сега та не напазараувахте доларес кога беше 1.3лв? фундамента си стои горе долу без промяна от миналата година още... гледайте сега да не напазарувате на върха преди корекцията...
Re: Какво става в Гърция, и как ще повлияе ситуацията на банките с гръцко участие
03-04-2010 - 21:13:41
То и аз също се радвам да чета постовете на Асен, както и много други .
А дано ако пише нещо да нахвърля няколко мисли за петрола ,злато , че това са му все още грешни прогнози (по-точно все още неосъществили се ) .
Може пък сега да мисли другояче ,няма лошо
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход