Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

...пак за "средните цени"

Публикувано от vivic 
Re: ...пак за "средните цени"
06-10-2009 - 06:52:51
vivic Написал:
-------------------------------------------------------
> умните глави правят друго, хич не ги интересува
> тях къде са най-изгодните оферти...

Айде бе! :]


Вивик, ти нещо си ми се поразсърдил! Че си ми сърдит, ти вярвам! smiling smiley


Асен и Додо - не мога да разбера защо спорите! *beer*
Не мисля, че има математически модел, който 100% да описва реалността, още по-малко на база офертни цени. Във всички случаи обаче тенденцията се открива.

Аз също си мисля, че е логично в момента по-голямата част от фалшивите оферти да са в ниската ценова зона, а и с това ме сблъсква практиката.
Пример: "Продавам реновиран..." и една чудесна цена - в най-ниския сегмент.
Отиваш да го видиш реновирания имот и се озадачаваш... "Кога го реновира, бе?"
- Ами... преди 6-7 години...

Примера на Вивик - меко казано, Вивик манипулира и по-горе съм го показал! smiling smiley
Анонимен потребител
Re: ...пак за "средните цени"
06-10-2009 - 08:40:35
Quote

При проблем с оферта »
В случай, че сте се обадили за тази оферта и разберете, че е полуактуална, грешна или некоректна изпратете сигнал до imoti.net.

Ами натисни линкчето и кажи, че обявата е неактуална.
Re: ...пак за "средните цени"
06-10-2009 - 09:17:29
Че имаме сериозно изместване на ОФЕРТНИТЕ цени - имаме. То е значително спрямо ПРЕДЛАГАНИТЕ, какво остава спрямо РЕАЛНИТЕ (на сключена сделка). Въпросът е на къде клони, на горе или на долу.
Факторите за това изместване са:
- Примера на вивик. Стари обяви пуснати от агенция, предимно с идеята да имат повече оферти. От чисто конкурентна гледна точка. Неинформираност (не ми се вярва). Просто за мърсотията. Примера му е точен – и аз съм забелязал същото и то не един път във времето. Между другото играта между брокерите е доста по-груба и мръсна, отколкото между другите участници... ама това е за друга тема. В този случай обявите са нагоре, тъй-като през периода на рекламиране, цените са вървяли надолу.
- Изменящите се на база структуриране. Такива с претърпели промени, най-често – подобрения, или АКТ за ползване. В този случай обявите пак са нагоре, тъй-като и в двата варианта имаме плюсове, неминуемо свързани с по-високата стойност.
- Изменящите се на база търсене, Тука обявите търпят промени в цената, поради самото търсене. Пак говорим за средни цени нагоре, понеже търсенето (както знаем) е надолу, поне за периода за който говорим.
- Дублиране. Този факт също играе голяма роля вурху изчисленията на графиката. Дублирането, тоест предлагането на един имот от няколко агенции, според мен също дърпа нагоре кривата. - Обикновенно имаме дублиране на оферти при високите нива на цените тъй-като тези оферти застояват повече, тоест и ще влиаят на графиката повече време.
- Фалшивите оферти. Това са си чисто спекулативните оферти, които целят някакво изместване на цените. Тука е трудно да се предвиди дали изместването е надолу или нагоре.

При всички случай графиката наистина е грешна. Това са реални оферти, тяхният брой не е никак малък и те реално влиаят (и то не малко) за определянето на средните цени.
Въпросът сега е, как Додо ще вмъкне тези промени в схемите си. Какъв коефицент ще зададе за да измести кривата правилно. Още повече как това ще стане във времето.
Хайде Додо – трудна задача наистина... smiling smiley Но като гледам този вариант (извадка на база оферти) за сега е единственият за определяне тези нива, защото няма как а и от къде да се вземе инфо на база сключени сделки.

За мен, съвсем в стил набюдаващ, спокойно може на този етам да се сложат едни 100Е надолу, които всъщност по презумция винаги съм си слагал smiling smiley



PS: Туинки, кой ще се занимава smiling smiley
Още не сме се научили на отговорност, а и едва ли ще стане скоро...
Re: ...пак за "средните цени"
06-10-2009 - 10:27:14
Светльо,
не е важно в случая каква е точната стойност, или каква е СИСТЕМАТИЧНАТА грешка, че да изключваш 100$ или колкото там решиш. важното в такава ситуация е ТЕНДЕНЦИЯТА - с каква скорост се измества графиката на изменение на средната цена - така ще може да се определи кога се достига дъно и кога започва плато. ако имаш реални оферти/продажби графиката ще има ясно изразени периоди на начален спад, период на акселерация и плато. ако обаче ситуацията е както аз я виждам - стари оферти си стоят тъй като никой не се занимава да проверява състоянието на всички оферти на фирмата периодично - какво става:
- периодично една част от офертите изчезват (продадени, свалени все пак) и са заменени от нови оферти. реално смесваме старите със новите. така движението на средната цена е съвсем инертно. нито акселерация ще видиш нито плато.
двете графики - реалната и тази която виждаме ще са различни по своята форма. ако някога си отварял графики на финансови инструменти - това е все едно да гледаш графиките на Moving Average 20 i Moving Average 50 - едната си бележи спад, платои ъп, а другата бележи плавен спад и се променя чааак след като е започнал ъп-а на по-малката като остава под нея... не ми се чертаят графики за да ти го показа, надявам се разбираш какво имам предвид...

не че нещо можем да направим по въпроса, ситуацията е такава - няма контрол в сферата на НИ, няма официални данни, нищо няма... то затова и хората с пари избягаха вече от тоя сектор...

Тинки,
не ми се занимава повече с това - вчера намерих и обява без снимки в която имам повод да се съмнявам, така че стават вече 6 обяви (евентуално), но защо да върша нечия работа? плюс това едва ли аз съм единствения човек който засича грешни обяви. виж че и други хора се обадиха - явно това не е изключение а правило и нета е пълен с неактуални обяви... нещо в методиката на пускане и поддържане на обявите трябва да се промени, но какво - вие ще кажете, аз не съм специалист в тази сфера....



Редактиран 2 път(и).Последна редакция на 2009-10-06 10:35 от vivic.
Re: ...пак за "средните цени"
06-10-2009 - 10:53:20
Вивич тия където са ти предлагали бившия имот са брокери УРОДИ...Повярвай ми брокер ти го казва!!!!!
Първо ако ти си си го пуснал сам в нета(въпрос на избор) ...Нито един що годе нормален брокер няма да ти дублира обявата!!!Губи му се интереса...Второ без договор..(Договора се сключва ако има ОБЩ интерес да се сключи)...Но това е положенито....Обърни внимание обаче на % на уродливост...Ако в София има 1000АНИ ...,то само 5-6 от тях са се "вързали " да е....т кьоравото...А са се нае...ли сами..а и продължават да го предлагат.....
:] :] :]
Re: ...пак за "средните цени"
06-10-2009 - 11:33:41
vivic Написал:
-------------------------------------------------------

друга част инвестират в бъдещето -
> най-различни мючуълс стават все по-популярни
> напоследък, особено тези дето са за имърджинг
> маркетс;

Сори, че ти отмествам темата. Знам, че не пишеш случайни неща и рекох да уточня.
Тези, които са влезли преди 6-8 месеца не е необходимо да ги мислим.

Все пак като споменаваш за инвестиране в бъдещето по този начин, какви хоризонти визираш оптимистично от този момент нататък?
Някакви примери за добри практики?
Re: ...пак за "средните цени"
06-10-2009 - 12:03:11
Малко разводних темата на Вивик, та за изнинение да вметна нещо по същество.:-))

А на мене ми се струва, че макар да изглежда, че Асен и Додо имат спор, все пак говорят за едно и също нещо, но никой не иска да каже вълшебнатите думи "Прав си? :-)))
Няма да се връщам да им търся точните думи, смисълът е по-важен.

Асен твърди, че фалшивите и брутални оферти отдясно влияят на медианата. Прав е, но донякъде. При достатъчно голяма съвкупност може да има влияние, може да няма. Ако има - влиянието е малко. И не ще да признае правотата на додо, че тя ПРАКТИЧЕСКИ НЕ СЕ ПРОМЕНЯ.

Додо твърди, че фалшивите оферти изкриряват значително средната и по тази причина трябва да се гледа медианата, коато се променя незначително. Ама не казва - Да, Асене прав си ! ПРОМЕНЯ СЕ. Дори при цитираните от мене самия примери! От икономическа гледна точка става дума за промяна, обаче, която не си заслужава да коментираме, защото при голяма съвкупност тя е по-скоро статистическа.

Асене, май-пак ти е скучно ?! :-)))
Пък за нормал дистрибюшън май е най-удачно ад си говорим при изследване на резултати от физически и химически процеси, регистрирани при идеални, лабораторни условия.
Там където има груб користен интерес, не си прави труда да го търсиш!
Преувеличавам нарочно, ама ти ме разбираш.
Re: ...пак за "средните цени"
06-10-2009 - 12:17:06
Начев,
какво имам предвид - тази година разните мючуълс (взаимни фондове) добиват сериозна популярност. не говоря за български такива, а за големите европейски или американски фондове. вече е възможно да се купят техни дялове и от БГ. имърджинг маркетс/азиатски дръпнаха с по 50% и нагоре. личното ми мнение е че що годе разумно се управляват - следват индексите точно, отразяват движенията на секторите твърде добре. на борсите има и така наречените ЕТФ (ексчеиндж трейдид фъндс) чиито дялове се закупуват като най-обикновени акции и е още по-елементарно. преди седмица бях на фирмено събиране с нашия хедофис и колегите определено обсъждаха инвестирането в не-български мючуълс - явно добиват популярност щом като и нормални що годе заможни хора са чували за тях.
какви са плюсовете:
- парите ти са гарантирани не от БГ а от съответната държава където е фонда. например аз оперирам на УСА борсите и парите ми са гарантирани от УСА, което в наши дни е много добре. дори и да не търсиш доходност - може тия сметки само като сейф да ги ползваш smiling smiley
- управлението на фондовете е доста грамотно - следват си индексите които са поставени за цел.
- оперират в долари/евро а не в левове което също е голям плюс - добре е парите ти да са "заключени" в световни валути а не в бг левчета, особено що се касае до голям период от време (10г+)
- предлагат наистина ГОЛЯМО разнообразие от фондове - има стотици варианти - като започнеш от такива следващи глобални икономики, до такива следващи енергиен сектор, финансов сектор, високи технологии, валути, определени борсови индекси....

какви са минусите:
- парите ти не са в БГ. колкото и да са ти гарантирани ти не можеш да ги "пипнеш" - това е проблем за доста хора и поражда езвестна несигурност и безпокойство
- печалбата НЕ Е гарантирана - както казах следват се индексите доста точно, включително по време на спад. може да се окаже че точно когато ти трябват пари съответния фонд да е на загуба.
- някои от тези фондове разполагат с МНОГО капитал - това ги прави не особено гъвкави в случай на форсмажор (когато трябва да се излиза от позициите наистина бързо)

как се влиза/излиза от такива мючуълс:
- инвестирането там не е от днес за утре! това е вариант даващ резултат ако спестяваш за пенсия примерно. нека кажем - поне 5-6 години. най-добре над 10-15г. защо? - пазарите се движат по една синусоида нагоре надолу в краткосрочен план, в дългосрочен движението е стандартно възходящо. ти инвестираш за да хванеш именно това дългосрочно движение, в противен случай може да се получи че ти си купил на върха на синусиодата а си продал на дъното.
- добре е покупката на дялове/акции да става постепенно - тук имаме 2 варианта:

1. периодично купуваш дялове - примерно решил си от заплатата да заделяш по 10% за фонда. така на всеки 3 месеца записваш нови дялове - по този начин периодично усредняваш цената на акциите и няма шанс да се окаже че си дал всичките си пари на твърде неизгоден курс.
2. периодично купуваш/продаваш дялове според движението на акцията (това е по скоро за ЕТФ или мючуъл без големи комисионни) - логиката е проста - когато цената пада ти купуваш - следиш индексите и влизаш при подценени акции, като започне да скача над средното движение - продаваш някакъв процент, като падне под средното пак купуваш... така постепенно градиш дългосрочна позиция.

- инвестирането в такива схеми е добро, но крие рискове - като правило не се препоръчва над 10-15% от дохода ти да отива в мючуълс. целта е тези пари да не ги чувстваш като значителен разход и съответно да не влошат финансовото ти състояние до степен да си принуден да си продадеш акциите предсрочно.

ами това се сещам за сега като основно, ако имаш други въпроси ще се опитам да ти отговоря smiling smiley

и все пак човек никога не бива да забравя, че ГАРАНТИРАНА ПЕЧАЛБА ТУК НЯМА. така че хората решили да заделят за пенсия добре да си помислят - има и известен шанс да останат излъгани в очакванията си. *pardon*
Re: ...пак за "средните цени"
06-10-2009 - 12:38:00
Вивик,
Благодаря за отговора. Вложил си старание и си похарчил време, но си е струвало.
Можеш да си убеден, че с подобоне добре структуриран материал си помогнал на не малко хора да обърнат внимание в тази посока.

За себе си мога да кажа, че съм в тази супа вече доста време, но за съжаление извън Бг не играя. Следя нещата, но в никакъв случай не съм трейдър.

От фондовете имам няколко годишен опит с променлив успех. Български и Пайнер. Ползвам ги "за цвят". Излязох навреме от Пайнер и напролет имах колебание дали да вляза там отново. Надделяха други приоритети и в резултат не реализирах сериозен плюс. Гледам им резултатите от последните месеци и наистина някои от подфондовете направиха около 50 %. Но това е друга тема.

От това, което написа, останах с погрешно впечатление, че сега октомври има добри перспективи за влизане. Аз пък нещо си мисля, че точно сега не е времето.
Допълнителон не бях наясно, че говориш за хоризонти 10+ години.
За подобни срокове вече не ми се мисли.

Кои конкретно мючуълс в УСА харесваш ?
Re: ...пак за "средните цени"
06-10-2009 - 12:50:41
Като говорим по темата за средните цени , я да видим малко средни цени по сделки
[www.dnevnik.bg]

Квартал Септември 2009 г.
Витоша 781.32
Гео Милев 672.82
Дружба 789.62
Люлин 642.37
Манастирски ливади 898.62
Младост 906.32
Надежда 587.62
Овча купел 675.98
Студентски град 896.62
Център 1112.62
Редута 765.32
Изток 856.32
Лозенец 906.32
Южни квартали 842.65

Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход